O dietă „anticancer“, pseudoterapie demontată de Guvernul spaniol. Dieta macrobiotică a lui Ohsawa: „Dacă o ții perioade lungi, vei avea multe carențe“

O dietă „anticancer“, pseudoterapie demontată de Guvernul spaniol. Dieta macrobiotică a lui Ohsawa: „Dacă o ții perioade lungi, vei avea multe carențe“

Dieta macrobiotică sau dieta Ohsawa, adeseori promovată în rândul pacienților cu cancer, se concentrează pe consumul alimentelor bogate în fibre și carbohidrați complecși, cum ar fi cerealele integrale și legumele. Deși cei care promovează acest regim susțin că poate reduce riscul de cancer, nu există dovezi științifice care să demonstreze acest lucru. În plus, este un plan alimentar restrictiv, așa că, pe termen lung poate provoca deficite nutriționale importante.

Dieta macrobiotică a lui Ohsawa, populară mai ales printre pacienții cu cancer și cu alte boli cronice, a devenit un subiect controversat în Spania, în luna mai 2024. Planul de Protecție a Sănătății împotriva Pseudoterapiilor inițiat de Ministerul Sănătății din Spania, în colaborare cu Ministerul Științei, Inovațiilor șil Universităților, a publicat rapoarte privind un număr mare de terapii utilizate în prezent de pacienți și care nu au dovezi științifice care să le susțină eficiența. Pe această listă se regăsesc: hidroterapia colonică, magnetoterapia, tai chi, terapia cu lumină, aromaterapia și alte peste 100 de terapii alternative. Potrivit acestui Plan spaniol pentru sănătate, „niciuna dintre terapiile listate nu poate fi recomandată, în niciun caz, pentru probleme de sănătate“. De curând a fost inclusă pe această listă și dieta macrobiotică, un plan alimentar bazat pe conceptele Yin și Yang, fără studii ample care să-i ateste beneficiile pentru sănătate.

„Utilizarea pseudoterapiilor afectează în mod negativ starea de sănătate fie prin perpetuarea unor afecțiuni, prin declanșarea altora sau chiar prin creșterea riscului de deces. Ultimul risc poate fi cauzat fie de faptul că aceste pseudoterapii promovează întârzierea sau înlocuirea tratamentelor convenționale (ale căror eficiență și siguranță au dovezi solide), fie pentru că reduc eficiența tratamentelor convenționale, așa cum au demonstrat mai multe studii“, se arată într-un raport al Planului de Protecție a Sănătății împotriva Pseudoterapiilor.


„Dieta Ohsawa nu poate fi considerat un stil de viață sănătos. Exclude toate alimentele de origine animală și multe fructe și legume. Sigur că nu o să ți se întâmple nimic dacă îl urmezi o săptămână. Dar, dacă îl ții perioade lungi de timp, vei avea multe carențe nutriționale.“

– Wasim Nazer, nutriționist

În anul 1920, filosoful japonez George Ohsawa a dezvoltat dieta macrobiotică, un plan alimentar care se bazează pe consumul de fibre și carbohidrați complecși și are un conținut scăzut de grăsimi. (Mai multe surse în limba română au preluat numele filosofului japonez și îl folosesc în mod eronat – dieta Oshawa în loc de Ohsawa.)

Dieta pleacă de la un principiu de alimentație sănătoasă, încurajând consumul de alimente neprocesate, organice și cultivate local. Descurajează consumul de alimente bogate în grăsimi, procesate, sărate și îndulcite cu zahăr.

Dieta macrobiotică a lui Ohsawa presupune:

  • evitarea aditivilor alimentari,
  • evitarea expunerii la pesticide și radiații electromagnetice,
  • practicarea de exerciții fizice regulat,
  • evitarea folosirii suplimentelor nutritive,
  • pregătirea alimentelor folosind ustensile și tigăi din sticlă, lemn, email sau oțel.

Lista alimentelor macrobiotice

Alimentele din dieta macrobiotică includ doar surse alimentare vegetale și, într-o cantitate mică, pește:

  • Cereale integrale. Aproximativ 50% din dietă implică cereale integrale, cum ar fi: orez brun, ovăz, orz, grâu, mei.
  • Legume și alge marine. Aproximativ 25%-33% din dietă reprezintă alge și legume, cum ar fi: broccoli, morcovi, conopidă, varză, ridichi.
  • Leguminoase. Această categorie reprezintă 5%-10% din dietă și include alimente precum: linte, fasole, năut, tofu, tempeh.
  • Alimente diverse. Aproximativ 5%-20% din dietă poate include: fructe, pește alb, semințe, nuci, supă miso.

Citește și: Un ghid complet de veganism de la un medic român care a renunțat la orice aliment de origine animală

Alimente de evitat în dieta Ohsawa

Dieta recomandă să excluzi alimente procesate și produsele de origine animală, cum ar fi:

  • carne,
  • lactate,
  • ouă,
  • zahăr rafinat,
  • grăsimi animale,
  • îndulcitori artificiali sau aditivi chimici,
  • alimente modificate genetic.

Citește și: Îndulcitori naturali și artificiali: ce alegi în loc de zahăr?

Alte recomandări

În cadrul dietei macrobiotice se recomandă să mănânci încet și atent, fără distrageri, cum ar fi televizorul. De asemenea, trebuie să mesteci de multe ori mâncarea și să mănânci alimente numai pentru a-ți satisface foamea, fără gustări și mâncat pe fond emoțional. În plus, e indicat să bei apă sau alte băuturi, cum ar fi ceaiul de orez brun sau ceaiul din rădăcină de păpădie, doar pentru a-ți potoli setea.

Presupusele beneficii ale dietei macrobiotice

Persoanele care urmează diete cu conținut scăzut de grăsimi și produse de origine animală, așa cum este și dieta macrobiotică, pot avea un nivel mai scăzut de colesterol. Acest lucru ar putea ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și alte afecțiuni medicale.

Cu toate acestea, se pot obține aceste beneficii și adoptând o dietă nutritivă și echilibrată, și nu cu planuri alimentare extrem de restrictive, cum e dieta macrobiotică.

Unele studii au investigat efectele dietei macrobiotice asupra cancerului și diabetului.

Dieta macrobiotică și cancerul

Potrivit unui studiu din 2015, multe elemente ale dietei macrobiotice au fost asociate cu reducerea inflamației în corp, prin comparație cu dieta occidentală. Acest lucru ar putea reduce riscul de cancer. Cu toate acestea, nu există dovezi solide în acest sens.

Potrivit Cancer Research UK, unele persoane diagnosticate cu cancer apelează la dieta macrobiotică a lui Ohsawa ca terapie complementară. Ele consideră că modificarea dietei și a stilului de viață ar putea să le ajute să capete o perspectivă pozitivă și să se simtă mai bine. Realitatea este că, da, dieta macrobiotică te poate face să te simți mai bine, dar poate avea, de asemenea, efecte nocive pentru pacienții cu cancer. Problema este că unii pacienți cu cancer cred că dieta macrobiotică ar putea să-i ajute să lupte cu boala, că ajută la vindecarea de cancer. Însă nu există niciun argument dovedit științific privind proprietățile anticancer ale unei diete macrobiotice.

Dietele restrictive cum este dieta macrobiotică a lui Ohsawa, dar cum sunt și alte diete vegane, se pot asocia cu carențe nutriționale periculoase în cazul unui pacient cu cancer. O persoană deja slăbită și subponderală pe fondul bolii și al tratamentului medicamentos are nevoie de diete controlate de medicul nutriționist, care să răspundă nevoilor calorice și nutriționale ale corpului fiecărui individ în parte.

„Nu susținem folosirea dietelor macrobiotice pentru persoanele cu cancer“, se subliniază pe site-ul Cancer Research UK.

Dieta macrobiotică și diabetul de tip 2

Un studiu din 2015 a analizat cercetările care compară efectele diferitelor diete asupra pacienților cu diabet.

Rezultatele au scos la iveală că dietele mediteraneeană, vegetariană și cele sărace în calorii pot ajuta la gestionarea diabetului de tip 2. Cu toate acestea, studiile clinice pe termen scurt și mediu au indicat că dieta macrobiotică a produs un control mai rapid al zahărului din sânge.

Beneficiile au inclus:

Este important de remarcat faptul că cercetarea a arătat că aceste îmbunătățiri apar doar pe perioade de timp scurte și medii.

Riscurile dietei macrobiotice

Cei care urmează cu strictețe și pe termen lung dieta macrobiotică nu mănâncă produse de origine animală, ceea ce poate duce la deficite nutriționale. Institutul American de Cercetare a Cancerului avertizează că planul alimentar poate duce la un aport scăzut de:

Pentru tineri, vârstnici și cei care sunt bolnavi sau au fost diagnosticați cu o boală cronică, cum ar fi cancerul, respectarea unei diete care restricționează anumite grupe de alimente poate limita sever aportul de nutrienți.

Pentru cei care au deja organismul slăbit și sunt posibil subponderali, o dietă restrictivă ca aceasta poate să nu ofere variația și caloriile necesare organismului să lupte cu boala, iar pentru persoanele sănătoase, în special pentru copii, un regim strict poate limita creșterea și dezvoltarea.

Dieta poate fi, de asemenea, dificil de urmat și restrictivă din punct de vedere social, așa că oamenilor le poate fi greu să mănânce cu familia și prietenii în timp ce respectă acest plan de alimentație.

Acestea fiind spuse, există elemente ale dietei macrobiotice care pot fi de ajutor, atât timp cât este aplicată într-o manieră flexibilă – putem prelua câteva principii de alimentație sănătoasă, cum ar fi excluderea aditivilor alimentari, limitarea alimentelor cu pesticide și a celor cu zahăr adăugat, a consumului de grăsimi animale etc., însă o alimentație sănătoasă trebuie să fie variată, să cuprindă toate grupele alimentare pentru echilibru nutrițional.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare