Capacitatea de adaptare: cum o creștem sănătos

Cum ne creștem capacitatea de adaptare

În viața noastră a tuturor există momente neprevăzute, momente pe care nu le-am anticipat și care ne iau prin surprindere. Poate fi vorba despre încheierea unei relații, un divorț, o boală, pierderea cuiva drag, pierderea locului de muncă, mutarea în alt oraș etc. Una dintre nevoile noastre de bază este stabilitatea, și de aceea căutăm siguranța și nu ne place incertitudinea, deoarece atunci când nu cunoaștem ceea ce urmează putem deveni anxioși. Însă pentru a evolua, avem nevoie de nou, de schimbare. Iar când apare schimbarea, cel mai mult contează capacitatea de adaptare. Iată cum o sporim.

Ce este capacitatea de adaptare și cum știm că o avem?

Când vorbim despre adaptare nu putem să nu ne ducem cu gândul la Charles Darwin, care spunea că nu supraviețuiesc speciile cele mai puternice, nici cele mai inteligente, ci cele mai ușor adaptabile.

Capacitatea de adaptare este abilitatea de a ne ajusta și de a face față schimbărilor și situațiilor noi sau dificile într-un mod eficient.

Avem tendința să credem că adaptarea se face doar atunci când trecem printr-o situație grea, stresantă, prin ceva negativ. Însă adaptarea întră în acțiune și atunci când suntem într-o situație pozitivă, cum ar fi succesul fulminant, deoarece și această situație este ceva nou, care ne poate perturba starea de echilibru. De aceea, putem spune că adaptarea are loc atunci când ne confruntăm cu ceva nou, indiferent dacă are o conotație negativă sau pozitivă. 

Atunci când avem de-a face cu o slabă capacitate de adaptare la mediu extern și la problemele personale (mediul intern) pot apărea nevrozele.

Este foarte important să fim adaptabili deoarece această calitate ne ajută să facem față schimbărilor care apar, să reducem stresul și anxietatea care vin la pachet cu neprevăzutul, să rămânem flexibili, să găsim soluții creative pentru problemele cu care ne confruntăm, să ne dezvoltăm personal, să învățăm din experiența anterioară.

În ziua de astăzi, când totul este din ce în ce mai rapid și ne confruntăm cu o multitudine de informații, deschiderea în fața noului și adaptabilitatea ne ajută să ne acomodăm mai bine cu tehnologia, cu noile aplicații, cu inteligența artificială. Se întâmplă să vedem în jurul nostru persoane de 70-80 de ani care stau pe internet și pe rețelele sociale și spunem despre acestea că sunt foarte „cool”, tocmai pentru că sunt adaptabile.

 6 resurse psihologice pentru capacitatea de adaptare  

1. Flexibilitatea, deschiderea în fața noului: aceasta înseamnă să adoptăm o atitudine pozitivă și receptivă față de schimbare și oportunități noi. Orice schimbare, chiar și atunci când ne-o propunem noi, aduce cu sine teamă, provocată de necunoscut. Este firesc să simțim astfel întrucât nevoia noastră de control, de a putea anticipa ceea ce va urma, este mare. Flexibilitatea presupune o doză de curaj (a face ceea ce ne dorim și atunci când simțim teamă) și gândire pozitivă realistă (este posibil să întâmpinăm dificultăți, însă avem resurse pentru a depăși măcar o parte dintre ele – iar pentru restul putem cere sprijin) și încredere în capacitățile noastre.

2.  Reziliența: capacitatea de a ne recupera cât mai repede după ce trecem printr-o situație foarte stresantă, chiar traumatică. Reziliența înseamnă abilitatea de a reveni la varianta noastră dinainte de un eveniment. Desigur, acest lucru nu este posibil mereu, depinde de impactul evenimentelor traversate, dar este posibil să revenim către noi înșine și nevoile noastre, să nu renunțăm la cine suntem și cine ne dorim să devenim, indiferent de obstacolele care ne ies în cale.

3. Toleranța la frustrare: modul în care facem față situațiilor în care simțim că nu avem control, în fața situațiilor incerte. Frustrarea este firească atunci când avem de făcut sarcini repetitive, când alegem responsabilitățile în locul plăcerii, când petrecem mult timp în activități considerate plictisitoare. Toleranța la frustrare se referă la abilitatea noastră de a sta în emoții neplăcute și a nu le exagera, pentru a putea finaliza sarcini mai puțin plăcute, dar necesare, utile.

4. Deschiderea de a învăța din experiența anterioară: este important să învățăm din greșeli, fără a deveni anxioși în fața unor noi experiențe. Greșelile nu sunt un indiciu că ar trebui să renunțăm, ci ne ajută să dobândim experiență și să fim mai pregătiți pentru viitor.

5. Creativitatea: abilitatea de a găsi soluții pentru problemele apărute, chiar și atunci când situația este dificilă și pare de nerezolvat. Creativitatea presupune noutate, iar asta implică disponibilitatea de a ne asuma riscuri. Despre sporirea creativității puteți citi mai multe informații aici.

6. Comunicarea cu ceilalți: deschiderea de a cere ajutor atunci când simțim că suntem depășiți de situație. Una dintre abilitățile care au contribuit la supraviețuirea noastră ca specie este cooperarea, abilitatea de a oferi ajutor și a ne baza pe ajutorul primit din partea celorlalți. Comunicându-ne nevoile, cresc șansele să avem parte de satisfacerea acestora, dacă îndeplinirea lor nu depinde exclusiv de noi.

Ce ne blochează capacitatea de adaptare

În general, avem nevoie de stabilitate. Ne adaptăm mai ușor dacă mediul în care suntem este organizat și predictibil și ne putem adapta mai greu dacă mediul este unul haotic, plin de neprevăzut. În calea adaptării la anumite situații, pot apărea blocaje, cum ar fi:

  1. Frica de necunoscut: anxietatea în fața noului, care aduce cu sine o rezistență la schimbare, o rezistență în a părăsi zona de confort, oricât de toxică ar fi această zonă. De aceea se întâmplă să stăm în relații toxice, la joburi care nu ne aduc nici o satisfacție sau unde nu mai avem posibilitate de creștere. Frica de necunoscut este firească, dar devine o problemă când aceasta reprezintă o piedică în calea planurilor și a obiectivelor noastre.
  2. Lipsa încrederii în sine: teama că nu vom face față, că nu suntem suficient de puternici sau suficient de deștepți ca să ne adaptăm în față situației neprevăzute. Încrederea în sine este o alegere, iar această alegere ne poziționează în controlul vieții noastre. Să avem încredere în noi nu înseamnă să sperăm, orbește, că vom reuși tot ceea ce ne propunem, ci că ne vom acorda câte șanse avem nevoie, că vom reveni mereu către obiectivele noastre, că avem resurse și capacitate de învățare pentru a depăși obstacole.
  3. Rigiditatea, lipsa flexibilității, care ne poate împiedica să vedem și alte soluții pentru situația dată, sunt piedici pentru capacitatea de adaptare. Uneori ne poate fi dificil să privim lucrurile din altă perspectivă, de aceea ne poate fi util să cerem părerea celor în care avem încredere și să observăm de ce avem rețineri să procedăm diferit.
  4. Frica de eșec: teama că nu vom reuși să ne descurcăm în noua situație de viață. Teama de eșec poate fi privită din altă perspectivă atunci când nu ne mai identificăm cu eșecul ci îl privim punctual, ca o acțiune care nu ne definește. Indiferent de eșecul avut, acela nu este singurul lucru pe care îl putem spune despre noi, ci suntem mult mai mult de atât. Nu este plăcut să greșim, dar, cum spuneam, eșecurile sunt parte din viață și dacă facem greșeli înseamnă că încercăm lucruri noi, că învățăm.
  5. Lipsa suportului social: este foarte important să avem persoane apropiate cu care să putem vorbi atunci când trecem prin schimbări care ne generează anxietate. Sprijinul social este important pentru calitatea vieții, pentru binele nostru interior. Uneori putem avea mai multe persoane în jurul nostru, alteori doar una. Important este să cerem ajutorul, să descărcăm din greutățile pe care le avem, să putem fi vulnerabili cu persoanele respective. Iar dacă ne este greu să procedăm astfel, poate ar fi util să apelăm la un psihoterapeut.

Pentru a depăși aceste blocaje este necesar în primul rând să le conștientizăm și să acționăm prin învățare, terapie, dezvoltare personală, comunicare.

Cum ne afectează negativ rezistența la schimbare

Se spune că în zona de confort nu crește nimic. Rezistența la schimbare și alegerea de a rămâne într-o zonă de confort pot avea mai multe efecte negative, cum ar fi:

  • Stagnarea și pierderea unor oportunități de creștere și dezvoltare.
  • Lipsa adaptabilității, nu ținem pasul cu mediul în continuă schimbare, mai ales că în ultima vreme lucrurile au evoluat foarte repede în toate ariile, dar mai ales în sfera tehnologiei.
  • Stres și anxietate în fața incertitudinii, sentimente de frustrare în fața noului.
  • Izolare socială, marginalizare, deoarece dacă nu ținem pasul cu majoritatea, riscul este să rămânem în urmă.

Când suntem deschiși la noi perspective, când nu opunem rezistență în fața noului, schimbarea și adaptarea vor funcționa în folosul nostru, dându-ne șansa să evoluăm și să învățăm lucruri noi, să ne dezvoltăm, să ne îmbunătățim performanțele, să ne îndeplinim obiectivele, să fim mulțumiți de propria persoană, să ne creștem încrederea în noi înșine. Astfel, să ne creștem capacitatea de adaptare este în folosul nostru și este important să găsim metode să o sporim.

 Cum ne creștem capacitatea de adaptare

1.      Învățare continuă: să fim deschiși să învățăm mereu lucruri noi, să explorăm domenii diverse, să ne dezvoltăm abilități noi. Acest lucru ne va ajuta atunci când ne confruntăm cu schimbarea. Învățarea înseamnă să acceptăm posibilele eșecuri, să nu le lăsăm să ne demotiveze, să devină surse de dobândire a experienței, nu de renunțare.

2.      Dezvoltarea abilităților sociale: comunicarea eficientă cu ceilalți și rezolvarea conflictelor care pot apărea atunci când interacționăm cu alții. Rezolvarea conflictelor presupune reparație, respectiv discuții calme în care fiecare participant la o neînțelegere să își expună experiența, gândurile și emoțiile, primind ascultare și acceptare din partea celuilalt/celorlalți. Totodată, este necesar să ne dezvoltăm asertivitatea pentru a avea discuții mai echilibrate pe viitor.

3.      Introspecția: observarea și interpretarea propriilor stări și dispoziții emoționale ne ajută să ne cunoaștem mai bine și astfel, să înțelegem mai bine de ce reacționăm într-un anume fel în fața schimbării. Orice schimbare ne dorim pornește din noi, de la lucrurile care stau în controlul nostru. Pe măsură ce ne cunoaștem mai bine, descoperim mecanismele interioare puse în funcțiune în diferite contexte, putem interveni și le putem modifica. Este adevărat, pentru acest lucru, este posibil să fie necesară ghidarea din partea unui specialist.

4.      Ieșirea din zona de confort: participarea la activități și evenimente noi ne poate învața să ne adaptăm la situații necunoscute. Zona de confort înseamnă doar o zonă familiară nouă, nu neapărat una bună pentru noi. Schimbarea, chiar dacă vine cu nesiguranțe, cu frică, cu teamă de eșec, ne dă posibilitatea reinventării propriei vieți.

5.      A privi din altă perspectivă: în sensul în care putem privi schimbarea ca pe o oportunitate de creștere și învățare, în loc de piedică și amenințare. Cultivarea gândirii pozitive realiste este un efort, întrucât în mod natural vom avea frici și anxietate, dar pe termen lung ne ajută să vedem lumea cu alți ochi. Se spune că mintea noastră creează lumea în care trăim.

6.      Pregătirea fizică și mentală: dietă echilibrată, exerciții fizice, participarea la workshopuri și cursuri de dezvoltare personală, toate acestea ne pot ajuta să gestionăm mai bine stresul și schimbarea. O condiție fizică și o stare psihică bune ne sunt sprijin indiferent de obiectivele pe care ni le setăm.

În concluzie, capacitatea de adaptare la schimbare este esențială într-o lume în continuă evoluție și ne poate ajuta să trecem cu bine peste obstacolele care stau în calea realizărilor noastre și să ne menținem echilibrul în fața schimbărilor. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare