Diabetul în sarcină. Care sunt complicațiile și cum pot fi evitate

Diabetul în sarcină. Care sunt complicațiile pentru mamă și făt și cum pot fi evitate

Diabetul reprezintă o provocare zilnică, o viață întreagă cu o dietă atent monitorizată, vizite regulate la medic, medicație adecvată și verificări permanente ale glicemiei. În ciuda diagnosticului, o femeie cu diabet poate da naștere unui copil sănătos, bucurându-se în același timp de perioada unică a sarcinii. Iată tot ce trebuie să știi dacă ai rămas însărcinată și ai diabet zaharat.

Dacă suferi de diabet zaharat și vrei să rămâi însărcinată, este important ca nivelul zahărului din sânge să fie strict ținut sub control. În cazul femeilor, diabetul are valențe deosebite deoarece boala poate afecta atât mama cât și fătul. Complicațiile ce pot apărea în timpul sarcinii variază de la pierderea sarcinii până la malformații congenitale la nivelul inimii sau sistemului nervos. 

Diabetul în sarcină. Femeia trebuie monitorizată înainte de concepție

În afara unor excepții (retinopatie de prematuritate, hipertensiune arterială severă), nu sunt contraindicații care să împiedice o femeie diagnosticată cu diabet să devină mamă. 

Să ai un copil când ești diabetică (indiferent că este vorba de diabet tip 1 sau tip 2) implică însă o programare a sarcinii. Federația Franceză a Diabeticilor recomandă ca, înainte de a rămâne însărcinate, femeile diabetice să obțină cel mai bun control asupra glicemiei. 

Vor fi evitate astfel numeroase complicații care pot afecta atât mama, cât și copilul. Programarea unei astfel de sarcini se face cu trei luni înainte de obținerea ei. De aceea, diabetologii spun că sarcina femeii diabetice durează 12 luni.

În cazul în care diabetul nu este bine controlat, hiperglicemia prelungită poate duce la diverse complicaţii. 

„La mamă creşte riscul declanșării preeclampsiei, infecţiilor de tract urinar, apariţia sau agravarea complicaţiilor cronice ale diabetului zaharat, risc crescut pentru hipoglicemii/cetoacidoze”, explică Prof. Dr. Constantin Ionescu-Târgoviște, în Jurnalul Român de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Diabetul crește însă și mortalitatea în timpul sarcinii. Preeclampsia înseamnă o tensiune arterială mare care duce, ulterior, la afectarea ficatului sau rinichilor.

La făt există un risc crescut de apariţie a malformaţiilor congenitale, macrosomie sau hipoglicemie neonatală. „Pe termen lung, copiii născuți din mame diabetice au risc crescut pentru obezitate şi alterarea toleranţei la glucoză”, adaugă diabetologul. Ceea ce înseamna, cu alte cuvine, ca acești copii au “sanse” mai mari să dezvolte diabet pe parcursul vieții.

Planificarea sarcinii este esențială

Sarcina unei femei cu diabet trebuie din timp programată și atent supravegheată. Consilierea preconcepţiei şi aprecierea riscurilor unei sarcini sunt recomandate tuturor femeilor cu diabet zaharat, inclusiv celor cu istoric de diabet gestaţional într-o sarcină anterioară.

Specialiștii Institutului Național de Diabet Prof. Dr. N. Paulescu dinn București consideră că o educație specifică a femeii cu diabet zaharat este obligatorie pentru o sarcină sănătoasă. Este foarte important ca glicemia să fie ținută sub control încă din perioada de preconcepție, iar tensiunea arterială să se încadreze în limitele normale. Printre recomandările medicilor adresate femeilor cu diabet care vor să devină mame se numără:

  • întreruperea medicaţiei orale antidiabetice şi iniţierea insulinoterapiei acolo unde se impune;
  • renunţare la statine şi fibraţi;
  • evaluarea funcţiei renale şi examen oftalmologic;
  • renunţarea la fumat şi la consumul de alcool.

Riscurile transmiterii diabetului de la mamă la copil

O eventuală transmitere a diabetului către făt este principala temere a femeilor care suferă de diabet zaharat. Datele Asociației Franceze a Femeilor Diabetice arată că, în cazul femeilor însărcinate diagnosticate cu diabet tip 1, riscurile transmiterii bolii către făt sunt destul de mici (circa 3%). În schimb, în cazul diabetului de tip 2,  probabilitatea moștenirii maladiei ajunge la 30-40%. De aceea, copiii născuți din mame diabetice trebuie urmăriți permanent din punct de vedere medical, iar în familie trebuie stabilite reguli pentru o dietă sănătoasă. 

Diabetul în sarcină. Complicațiile diabetului pentru mamă și făt

Fie că vorbim de diabet zaharat de tip 1 sau diabet zaharat de tip 2, nivelul glucozei din sânge trebuie strict controlat de către femeile însărcinate. Complicațiile apărute pe parcursul sarcinii pot fi extrem de periculoase atât pentru mamă cât și pentru făt. Organele bebelușului se formează în primele săptămâni de sarcină, într-o perioadă în care unele femei nici nu realizează că sunt însărcinate. Dacă nivelul zahărului în sânge nu este controlat, pot apărea malformații la nivelul organelor, cele mai importante afectând inima sau creierul.  

Într-un studiu dat publicității în Jurnalul Român de Pediatrie, dr. Elena Braha, medic la Spitalul de Pediatrie “Sf Maria” din Iași, descrie ce anomalii congenitale pot avea bebelușii născuți de mame diabetice. În cazul copiilor, sunt amintite numeroasele malformații cardiace (printre care transpoziție de vase mari, defect septal ventricular) și cele la nivelul sistemului nervos central (anencefalia, spina bifida, hidrocefalia). 

Un studiu realizat la Universitatea Newcastle din Marea Britanie arată că femeile diabetice au un risc de patru ori mai mare de a da naștere unui copil cu malformații congenitale. Cercetătorii conduși de dr. Ruth Bell au ajuns la această concluzie după ce au analizat nașterile din perioada 1996-2008 – aproximativ 1.700 dintre acestea au fost sarcini cu mame diabetice. Femeile diabetice din mediile sărace sau cele care nu au luat acid folic sunt expuse unui risc mult mai mare.

Diabetul în sarcină. Riscuri în sarcina unei femei cu diabet

Bebelușul macrosom

Un diabet neținut sub control poate duce la creșterea zahărului din sângele bebelușului. Acesta este parctic supraalimentat și are o creștere în greutate accelerată. În afara unui disconfort produs mamei în ultimele săptămâni de sarcină, nașterea unui bebeluș macrosom poate fi extrem de complicată. În cele mai multe cazuri este aleasă operația cezariană. 

Preeclampsie

Dacă gravida are tensiune arterială ridicată, proteine în urină sau transpiră excesiv la nivelul membrelor, ar putea avea preeclampsie. Aceasta este o problemă medicală ce necesită intervenție de urgență deoarece tensiunea arterială mare poate avea efecte negative asupra mamei și bebelușului. Femeile cu diabet zaharat tip 1 sau 2 au un risc mai mare de a avea tensiune arterială ridicată.

Naștere prematură

O naștere prematură vine cu numeroase probleme pentru nou-născut: dificultăți de respirație, probleme cadiace, intestinale, de vedere sau sângerări la nivelul creierului. În cazul femeilor cu diabet, riscul unei nașteri înainte de termen este mult mai mare față de o gravidă sănătoasă. 

Hipoglicemie 

Diabeticii insulinodependenți sau care au altă medicație pot avea crize de hipoglicemie. Un nivel scăzut al zahărului în sânge este foarte periculos, chiar fatal, dacă nu este tratat la timp. Crizele de hipoglicemie pot fi evitate dacă gravida își monitorizează atent nivelul glicemic și administrează corect medicația. Dacă gravida nu și-a controlat diabetul pe parcursul sarcinii, nou-născutul poate avea un nivel foarte scăzut al zahărului din sânge imediat după naștere. În astfel de cazuri, bebelușul trebuie atent monitorizat.

Avort

Pierdera sarcinii este frecvent întâlnită în cazul sarcinilor femeilor diabetice. Moartea intrauterină se poate produce chiar și în cazul unei sarcini avansate, după săptămâna 20. Riscul producerii unui astfel de deces crește în cazul gravidelor care nu își controlează nivelul zahărului din sânge.

Diabetul în sarcină. Recomandările diabetologilor – dietă, mișcare și medicație adecvată 

În ceea ce privește managementul sarcinii, diabetologii Institutului Paulescu consideră că fiecare pacientă trebuie evaluată de mai multe ori – înainte de a rămâne însărcinată, la debutul sarcinii și apoi în fiecare trimestru.

Tot ce trebuie să facă o femeie cu diabet care a rămas însărcinată este să păstreze legătura cu o echipă de medici formată din ginecolog și diabetolog. Acesteia i se va recomanda respectarea unei diete stricte, în paralel cu practicarea exercițiilor fizice. Mersul pe jos 30 de minute este o metodă foarte bună de a face mișcare fără a depune un efort mare. 

De asemenea, gravida diabetică va trebui să își monitorizeze permanent glicemia. Sunt recomandate minimum patru determinări zilnice, cu adaptarea permanentă a dozelor de insulină. 

Naşterea este recomandabilă în săptămâna 38 de sarcină, în cele mai multe cazuri aceasta realizându-se prin operație cezariană. În general, alăptatul este permis, dacă echipa medicală nu consideră un risc pentru mamă. Asociația Americană pentru Diabet chiar încurajează femeile cu diabet să își alăpteze bebelușii, laptele matern fiind cea mai bună sursă de hrană pentru aceștia.

Diabetul în sarcină. Sfaturi pentru femeile diabetice care își doresc să devină mame

Dacă o femeie diagnosticată cu diabet reușește să își mențină nivelul zahărului din sânge în limite normale, șansele ca bebelușul ei să se nască sănătos sunt mari. Un diabet bine controlat reduce și riscul apariției unor complicații ale diabetului sau ca aceste complicații să se agraveze în timpul sarcinii.

Iată recomandările diabetologilor:

  1. Planifică din timp sarcina. Înainte de a rămâne însărcinată fă un control medical complex și cere sfatul medicului în legătură cu o posibilă sarcină. În funcție de rezultatele examenului medical, viitoarea mamă va primi tratamentul adecvat și sfaturi de urmat înainte și după ce va rămâne însărcinată. Sunt urmărite: glicemia, tensiunea arterială, greutatea corporală, dieta. În timpul sarcinii, vizitele la medicul specialist trebuie să fie regulate.
  2. Dietă corespunzătoare. Un dietetician te poate ajuta să creezi un plan pentru o dietă adecvată nevoilor gravidei, cu un control strict al carbohidraților. 
  3. Exerciții fizice regulate. Practicarea zilnică a unor exerciții fizice este un alt mod de a ține sub control glicemia. 30 de minute de exerciții de intensitate moderată sunt suficiente. 

Respectă tratamentul prescris!  Fie că este vorba de insulină, fie de alte medicamente antidiabetice, gravida trebuie să își monitorizeze strict glicemia și să respecte medicația. Anumite medicamente vor fi oprite înainte de a rămâne însărcinată. Discută acest aspect cu medicul specialist.

Dr. Andreas Vythoulkas recomandă ca medicul ginecolog să fie informat despre faptul ca femeia gravidă este diabetică. Astfel, el va monitoriza atent greutatea fătului – în special după 24 de săptămâni de sarcină -, dar și nivelul de lichid amniotic care poate fi variabil într-o sarcina cu diabet și care poate fi indiciu de suferință fetală.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare