Ce înseamnă Rh negativ și de ce este extrem de riscant în sarcină

Ce înseamnă Rh negativ și de ce este extrem de riscant în sarcină

Ce înseamnă Rh negativ? Factorul Rh al sângelui (Rhesus) este o trăsătură care se referă la prezența unei proteine specifice (antigen D) pe suprafața globulelor roșii. Prezența acesteia determină Rh-ul pozitiv, iar absența sa, Rh-ul negativ.

Rh-ul nu influențează sănătata, pentru o femeie însărcinată însă Rh-ul negativ ar putea însemna probleme de sănătate pentru făt, dacă acesta moștenește Rh-ul pozitiv al tatălui. Din fericire, există tratament care poate preveni complicațiile, în această situație.

Doar aparent, sângele este același la toată lumea. În realitate, analizele de laborator pun în evidență, în afara existenței celor patru grupe, diferențe și în funcție de prezența sau absența unui antigen pe suprafața globulelor roșii.

Antigenele sunt substanțe pe care organismul nu le recunoaște ca fiind proprii, ceea ce determină un răspuns imun din partea acestuia în vederea neutralizării și eliminării lor.

Ce înseamnă Rh negativ? Un detaliu important în sarcină

„Factorul Rh al sângelui (Rhesus) este o trăsătură care se referă la prezența unei proteine specifice (antigen D) pe suprafața globulelor roșii. Prezența acesteia determină Rh-ul pozitiv, iar absența sa, Rh-ul negativ.”

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Acest factor nu este același la toate persoanele: 85% din populația lumii are Rh pozitiv, iar restul de 15%  Rh negativ.

Factorul Rh nu afectează în mod direct sănătatea, dar cu toate acestea el devine important în timpul sarcinii, conform medicului ginecolog Andreas Vythoulkas. În cazul în care femeia are Rh negativ iar partenerul ei Rh pozitiv, aceștia sunt incompatibili sub acest aspect și există un risc ca bebelușul lor să aibă probleme de sănătate.

„În principiu, copilul moștenește Rh-ul tatălui. Așadar, în situația expusă mai sus, copilul va avea Rh pozitiv, de asemenea incompatibil cu Rh-ul mamei. La prima sarcină, o astfel de incompatibilitate Rh nu reprezintă o problemă pentru copil deoarece, pe parcursul celor nouă luni, sângele lui nu intră în sistemul circulator al mamei,” adaugă specialistul în obstetrică-ginecologie.

Ce înseamnă Rh negativ în sarcină? Risc de anemie fetală

Medicul atrage atenția că problema apare însă în timpul nașterii, când sângele mamei și al copilului se pot combina. În acest caz, organismul mamei va considera proteina Rh pozitivă din sângele fătului ca fiind o substanță străină și va începe să producă anticorpi contra proteinelor Rh introduse în sângele ei.

Cu armata de anticorpi aflați de-acum „în gardă”, la următoarea sarcină în care copilul va avea Rh pozitiv, organismul mamei va cataloga proteinele Rh din sângele fătului ca fiind străine și le va ataca.

Fiind vorba despre un „război” între celulele roșii, cele din sângele copilului vor fi învinse iar nivelul lor va scădea periculos de mult, provocându-i acestuia boala hemolitică (anemie fetală).

„Complicațiile unei incompatibilități Rh între mamă și făt – care pot apărea în ultimul trimestru de sarcină, la naștere sau imediat după ce aceasta are loc – includ sângerări, avort, icter, leziuni ale craniului fătului, surditate, orbire, probleme motorii, retard psihic sau chiar deces,” atenționează dr. Vythoulkas.

Tratament injectabil cu imunoglobuline Rh

O incompatibilitate între Rh-ul mamei și cel al copilului nu poate fi prevenită sau împiedicată, conform medicului ginecolog. Însă determinarea Rh-ului celor doi parteneri în cadrul testelor prenatale este deosebit de importantă pentru sănătatea viitorului copil.

Dacă se constată că mama are Rh negativ și tatăl Rh pozitiv, în primul trimestru de sarcină și în săptămâna 28 gravida va fi testată pentru a se afla dacă organismul ei a produs anticorpi anti-Rh. Dacă aceștia nu s-au produs, i se va recomanda un tratament injectabil cu imunoglobuline Rh, care vor preveni formarea lor.

„După naștere, când va fi determinat și Rh-ul bebelușului, dacă acesta este identic cu al mamei (adică negativ), ea nu va avea nevoie de tratament suplimentar. Însă dacă bebelușul are Rh pozitiv, mamei i se va administra încă o doză de imunoglobuline Rh. În felul acesta, șansele sunt mari ca și cea de-a doua sarcină să fie proejată, fără probleme răsfrânte asupra fătului care să rezulte din această incompatibilitate,” conchide specialistul în infertilitate.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare