O alergie la medicamente poate apărea oricând pe parcursul vieții

Alergia la medicamente poate apărea oricând, pe parcursul vieții. Care sunt medicamentele cu cel mai mare risc și cum recunoști o reacție alergică

O alergie la medicamente poate apărea, cel mai adesea, imediat după administrare, dar și la câteva săptămâni după, în cazuri mai rar întâlnite. Unele medicamente prezintă un risc mai mare de a provoca reacții alergice.

Dacă ar fi să facem un top al medicamentelor care dau alergii, pe primul loc se află bine cunoscutul ibuprofen. Iar faptul că l-ai folosit fără probleme o lungă perioadă nu înseamnă că nu poți avea o surpriză neplăcută, la un moment dat.

Alergiile pot apărea atât la o substanță nou introdusă, cât și la cele pe care le-ai mai folosit în trecut. De aceea, e indicat să nu abuzezi de niciun medicament și să iei tratamente doar când e neapărat necesar.

Totuși, e bine să știi că adevăratele reacții alergice la medicamente sunt întâlnite rar. Acestea reprezintă doar aproximativ 5%-10% din totalul reacțiilor adverse medicamentoase, potrivit statisticilor Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie.

Află de aici de ce nu trebuie să combini niciodată medicamentele cu alcoolul.

Tipuri de alergie la medicamente


alergie la medicamente. Dr. Rareș Simu

„Există două tipuri de reacții în spatele așa-numitei alergii la medicamente. Primul tip este reprezentat de reacțiile alergice propriu-zise. Acestea apar prin mecanismul clasic IgE mediat, mecanism prin care apar alergiile respiratorii sau alimentare. Al doilea tip este reprezentat de reacțiile pseudoalergice, în care apare o degranulare directă a bazofilelor cu eliminare de histamine și alți mediatori ai inflamației.“

Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie

Ambele tipuri de alergie la medicamente se manifestă la fel clinic. Pacienții au aceleași simptome indiferent de mecanismul prin care s-a declanșat reacția.

Topul medicamentelor care pot genera reacții alergice

Orice medicament poate declanșa o reacție alergică. Cu toate acestea, unele medicamente sunt mai frecvent implicate în astfel de reacții. Printre pastilele cele mai frecvent implicate într-o alergie se numără, potrivit alergologului, următoarele:

  • antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) – aspirină, ibuprofen, indometacin, diclofenac;
  • antibioticele (în special penicilina și derivații – betalactamine);
  • pirazolonele – algocalmin;
  • anestezicele;
  • antihipertensivele – inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei;
  • substantele de contrast iodate;
  • anticonvulsivantele;
  • vaccinurile;
  • chimioterapicele.

Citește aici ce risc ai să dezvolți o alergie la vaccinul Covid.

Alergia la medicamente poate apărea și la tratamente folosite alte dăți, fără probleme

„În cazul alergiilor, este nevoie ca organismul să vină, în prealabil, în contact cu substanța care declanșează alergia. Pe un anumit teren, care se moștenește, prin contactul repetat cu alergenul, organismul se sensibilizează și, la un moment dat, apare un dezechilibru și se manifestă reacția alergică.“

Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie

La fel se întâmplă și în cazul reacțiilor alergice la medicamente, potrivit alergologului. Totuși, în cazul medicamentelor, există și acele reacții pseudoalergice. În această situație, este posibil să apară o reacție și la un medicament care nu a mai fost administrat niciodată până atunci.

În concluzie, în cazul alergiei la medicamente sunt posibile ambele variante. Este posibil să apară reacția alergică la un medicament care a mai fost administrat înainte, chiar o perioadă mai lungă și a fost bine tolerat. Dar este posibil și să apară o reacție la un medicament la prima administrare a acestuia.

Cele mai întâlnite reacții alergice la medicamente și când apar

Medicul precizează că reacțiile alergice la medicamente pot să apară imediat, de obicei, în câteva minute până la o oră după administrare. Este posibil și ca reacția să apară după câteva zile de la începerea administrării medicamentului. Mai rar sunt situații în care reacțiile alergice apar după 1-3 săptămâni de la administrare.

„Simptomatologia poate fi ușoară, cu apariția unor erupții cutanate de tip eritem sau urticarie, poate evolua cu manifestări mai severe: bronhospasm, edem Quinke, manifestări digestive. Se poate ajunge până la manifestări severe care pun în pericol viața – șoc anafilactic – în care apar manifestări cardiovasculare cu scăderea marcată a tensiunii arteriale și afectarea funcției organelor esențiale – inimă, plămâni, rinichi, creier.“

Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie

De obicei, manifestările mai severe sunt caracteristice reacțiilor alergice care apar imediat, până la o oră, după administrarea medicamentului.

Citește aici cele mai importante informații despre alergii, de la mecanismul de declanșare la prevenție și teste și tratament.

Ce e de făcut dacă ai simptomele unei alergii la pastile

Prima măsură trebuie să fie oprirea administrării medicamentului respectiv și consultul medical de urgență, pentru a aprecia gravitatea reacției.

Tratamentul pentru o alergie la medicamente constă, potrivit alergologului, în administrarea de antihistaminice și corticoizi. În cazul unei reacții severe, cum este șocul anafilactic, trebuie administrată adrenalina. Pacienții care sunt alergici trebuie să poarte în permanență o trusă de urgență cu aceste medicamente, pentru a putea fi administrate la nevoie.

Pentru cei care au avut în antecedente șoc anafilactic sau au un risc mare, există preparate cu adrenalină, gata pregătite pentru administrare, ușor de folosit la nevoie.

Indicațiile pentru trusa de urgență și modul de uitilizare trebuie făcute de către medicul specialist, după un consult și analize efectuate în prealabil. Un aspect deosebit de important: toți pacienții cu alergie la medicamente ar trebui să poarte, în permanență, o brățară pe care să fie menționat faptul că sunt alergici și la ce medicamente.       

Din păcate, nu există o metodă specifică prin care să poată fi prevenite alergiile la medicamente. Se pot face recomandări generale legate de un stil de viață sănătos, care să permită o bună funcționare a sistemului imunitar.

De asemenea, medicul atenționează că ar trebui evitat abuzul de medicamente, în special antibiotice și mai ales la copii, fără a avea o indicație medicală certă.

Găsește aici ce trebuie să știi despre ărevenirea alergiilor: gesturi mici prin care care putem evita probleme mari.

Teste care te ajută să descoperi o alergie la medicamente

Deși nu există neapărat o legătură între alergia la polen sau la alimente și reacțiile la medicamente, se consideră că persoanele alergice la polen sau alimente au un risc mai mare să dezvolte o reacție și la medicamente. De aceea, tratamentele medicamentoase ar trebui administrate strict la indicația medicului.

De asemenea, trebuie utilizate, atunci când este posibil, medicamente pe care le-ai mai luat înainte și au fost bine tolerate. Dacă medicul are o suspiciune pentru o posibilă reacție alergică se pot efectua, în prealabil, teste din sânge pentru a aprecia riscul.

„În ultimă instanța, se recomandă testul de provocare, prin care se testează toleranța la un medicament, care urmează să fie administrat ulterior imediat, în condiții de spitalizare sub supraveghere medicală strictă. De asemenea, pentru pacienții alergici care urmează să efectueze investigații cu substanțe de contrast, există posibilitatea de a administra premedicație cu reducerea riscului de anafilaxie.“

Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie

Află de aici care sunt cele mai relevante teste pentru alergii, când sunt indicate și cât costă.

Cum procedezi dacă știi că ai alergie la un anumit medicament

Specialistul subliniază că, odată ce a apărut o reacție alergică la un medicament, este recomandat ca acel medicament, dar și cele din aceeași clasă să fie evitate toată viața. Excepție fac situațiile în care se poate efectua desensibilizarea urmată de administrare imediată, fără pauză a medicamentului respectiv.

Important de menționat că și în situația în care primele reacții au fost ușoare, există riscul ca la o administrare ulterioară să apară o reacție mult mai gravă, chiar până la șoc anafilactic. Acest risc nu poate fi apreciat. De aceea, trebuie ca acel medicament și cele similare să nu mai fie administrate niciodată.

„În anumite situații particulare, atunci când este vorba despre un medicament esențial pentru viață, care nu poate fi înlocuit – de exemplu în cazul chimioterapiei la un pacient cu cancer – atunci este recomandată desensibilizarea la medicamentul respectiv.“

Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie clinică și alergologie

Ce presupune desensibilizarea

Prin desensibilizare se administrează gradat medicamentul la care pacientul este alergic. Se începe cu cantități foarte mici care se cresc gradat, după anumite protocoale, în condiții de strictă supraveghere medicală, în spital.

După ce se ajunge la doza terapeutică, se administrează toată cura fără întrerupere. Este important de subliniat acest aspect: desensibilizarea nu asigură dispariția alergiei la medicamentul respectiv. Se obține, însă, toleranța necesară pentru administrarea medicamentului fără întrerupere, imediat după ce s-a efectuat desensibilizarea. Din acest motiv, nu se poate face desensibilizarea profilactic pentru a putea lua apoi oricând un medicament la care există alergie.         

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare