Alergiile la vaccinul anti-Covid-19. Cine nu se poate vaccina și de ce nu trebuie luate medicamente înainte de imunizare
Pandemia de coronavirus ne-a scos din normalitate, ne-a închis în case, ne-a lăsat fără joburi, a luat de lângă noi oameni dragi și a umplut până la refuz unitățile de terapie intensivă. Acum că avem, în sfârșit, vaccinuri care ne pot pune la adăpost, s-au creat în jurul lor o mulțime de suspiciuni și teorii ale conspirației. Alergiile la vaccinul anti-Covid-19 sunt una dintre temeri.
Medicii ne asigură că rezervele de orice fel în privința vaccinului anti-Covid-19 sunt total nefondate. Printre ele, și aceea că vom dezvolta reacții alergice grave.
Statisticile vorbesc de la sine
„Există un risc de reacții adverse, dar nu depășește riscul de reacție alergică valabil la orice medicament. Și banala aspirină pe care o folosim de peste 100 de ani are reacții adverse, inclusiv alergice.
Procentele date de Statele Unite ale Americii unde s-a vacinat un număr foarte mare de indivizi sunt la 0,63% pentru vaccinul produs de Pfizer și de 1,5% pentru cel produs de Moderna. Dacă punem în balanță cu eficacitatea acestui vaccin și rezultatele pozitive, pledăm în favoarea vaccinării populației“, a explicat prof. univ. dr. Diana Deleanu, medic alergolog, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca, într-o emisiune organizată de Colegiul Medicilor din România.
Cazuri excepționale
„Există totuși o contraindicație la pacienții cu șoc anafilactic sever manifestat anterior la medicamentele administrate injectabil și la vaccinuri. De asemenea, la indivizii care au fost vaccinați și au avut o astfel de reacție la administrarea primei doze există contraindicație de a administra rapelul“, spune prof. univ. dr. Diana Deleanu.
Dacă ai alte alergii, ești în categoria de risc pentru alergiile la vaccinul anti-Covid-19?
Dacă ai alergii de alte tipuri (la diverse alimente, la praf, păr de pisică, ambrozie sau chiar la unele medicamente) nu înseamnă că ești supus unui risc suplimentar în caz de vaccin anti-Covid.
Totuși, spune-i medicului despre alergiile de care suferi pentru a fi monitorizat atent după administrarea vaccinului.
Nu lua nimic din proprie inițiativă înainte de vaccin!
Am întrebat-o pe dr. Brîndușa Petruțescu, alergolog, imunolog și dermatolog la Spitalul Universitar de Urgență București, dacă un medicament antialergic administrat acasă înainte de vaccinul anti-Covid-19 ne-ar putea proteja de o posibilă reacție alergică.
„Nu trebuie administrat antihistaminic și niciun alt medicament înaintea vaccinării fără acordul unui medic alergolog. Pacienții alergici care procedează astfel chiar își pot face mai mult rău, pentru că antihistaminicul le poate masca sau întârzia reacția alergică, care poată să apară după cele 15 minute de supraveghere obligatorie, când pacientul nu mai este la spital pentru a primi tratament.“
Reacțiile alergice oricum sunt foarte rare și se intervine în cazul lor, pentru că centrele de vaccinare, indiferent că sunt în spitale sau nu, obligatoriu au medic și echipament de resuscitare.
Dr. Brîndușa Petruțescu, alergolog
Vaccinul nu conține virusul și nu ne modifică ADN-ul
În privința celor care se tem că vaccinul conține fragmente de virus și că vor face Covid-19 după ce se vaccinează, ei bine, vaccinul nu are cum să producă boala pentru că nu conține virusul.
Pe vremuri, alte tipuri de vaccinuri conțineau virus viu inactivat sau atenuat, dar acest vaccin este unul de tip nou, foarte sigur, creat cu tehnologia ARN-mesager, ceea ce înseamnă că nu conține decât o copie a unei mici părți a ARN-ului patogenului țintă, SARS-CoV-2, care antrenează din partea organismului un răspuns imun.
Vaccinul nu face decât să ne stimuleze imunitatea pentru a produce anticorpi și a ne proteja astfel de infecția cu SARS-CoV-2 sau de o formă gravă a bolii Covid-19, în cazul în care am contractat deja virusul fără să știm și suntem purtători în momentul vaccinării.
Trebuie să știi că în intervalul dintre prima doză de vaccin și a doua încă poți contracta virusul SARS-CoV-2, așa că trebuie să respecți în continuare toate măsurile de protecție până la rapel, când devii imun.
Cine NU se poate vaccina
Contraindicații absolute de administrare ale vaccinului sunt foarte puține. Persoanele alergice la polietilenglicol (componenta vaccinului, care se găsește și în multe alte produse prezente pe piață) nu trebuie să se vaccineze. Interdicțiile sunt valabile în cazul persoanelor care au dezvoltat alergii severe la alte vaccinuri administrate de-a lungul vieții. De asemenea, rapelul (cel de-al doilea vaccin anti-Covid) este contraindicat pacienților care au dezvoltat alergie la prima doză de vaccin administrată.
Cei care au dezvoltat o reacție alergică la prima doză pot face a doua doză numai cu acordul și sub supravegherea alergologului. Depinde cum s-a manifestat reacția, pentru că la rapel aceasta poate fi mai intensă decât la prima doză, așa că trebuie evaluat pacientul pentru a decide dacă merită să riscăm sau nu. Însă reacțiile alergice ușoare nu contraindică a doua doză.
Dr. Brîndușa Petruțescu, medic alergolog, Spitalul Universitar
Situația femeilor însărcinate
Deși, teoretic, vaccinul anti-Covid nu poate fi administrat femeilor însărcinate, pentru că nu s-au făcut studii pe gravide, practic se pare că beneficiile sunt mai mari decât riscurile.
„Sunt zeci de mii de femei gravide în Statele Unite care au făcut vaccinul, sunt cele din sistemul de sănătate american. Absolut trebuie să recomandăm această vaccinare. Sigur că noi suntem alături de pacientele noastre gravide și în cazul în care nu vor vaccinarea, după ce le explicăm toate aceste lucruri. Avem în spate multe vaccinuri pe care le facem în sarcină cu rezultate remarcabile, vaccin antigripal, DTP-ul, pertussis“, a declarat prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, medic ginecolog, Președintele Societății Române de Obstetrică-Ginecologie în cadrul aceleiași ediții speciale de dezbatere a vaccinării anti-Covid-19.
„Riscul de a face o boală serioasă e mult mai mare decât de a avea un eventual, pur teoretic efect pe copil. În plus, avem studiile care au ieșit deja de la Moderna pe șoareci care arată o absolută lipsă a oricărei toxicități pe embrionul de șoarece. Se așteaptă și studiile de la Pfizer, dar datele preliminare arată că vor fi la fel, nu avem toxicitate pe embrion de animal,“ spune prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu.
Alte precauții
Vaccinarea copiilor și adolescenților sub 18 ani este încă în așteptare, dar în cazul celor care suferă deja de diverse afecțiuni grave (cancer, boli de inimă) care i-ar putea expune unei forme severe de Covid-19, cel puțin părinții lor și/sau persoanele care îi îngrijesc ar trebui vaccinate cu prioritate.
De asemenea, pacienții care suferă de unele forme de cancer sau boli autoimune trebuie să discute cu medicii lor despre momentul optim de vaccinare, cât și despre măsurile suplimentare de protecție, dacă acestea sunt necesare pentru a preveni reacțiile alergice la vaccinul anti-Covid-19.
Există precedent
Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu s-a vaccinat în ciuda faptului că are astm și este alergic, și nu a întâmpinat nicio problemă. De asemenea, dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie Terapie-Intensivă, s-a vaccinat și nu a avut efecte adverse, deși suferă de o boală autoimună și a trecut prin mai multe șocuri anafilactice în ultimii ani.
În cazul în care suferi de orice afecțiune acută sau de o afecțiune cronică necontrolată corect, este indicat să amâni vaccinarea până când te simți bine, iar organismul tău este echilibrat.
Alergiile la vaccinul anti-Covid-19. Ce este normal
Pot exista unele reacții adverse pe termen scurt ale vaccinului, în general locale. Acestea constau în durere în zona înțepăturii, ușoară roșeață, mâncărime, urticarie. Mai pot să apară frisoane ușoare, dureri de cap, stare de oboseală, senzații care dispar fără niciun tratament în decurs de câteva ore sau zile.