De ce să nu combini alcoolul cu medicamentele?

Ce se întâmplă dacă iei paracetamol și bei alcool după? Combinații periculoase

Nu e mit, e realitate: alcoolul cu medicamentele nu fac casă bună! Iată care sunt combinațiile nefericite între medicamente și alcool, precum și cele între medicamente și alimente!

Atunci când luăm medicamente după ureche, fără a consulta medicul sau farmacistul, ne expunem unor riscuri care nu trebuie subestimate. Pe lângă riscul de administrare incorectă a tratamentelor, alegerea unei terapii incorecte pentru afecțiunea cu care ne confruntăm sau riscul de efecte adverse chiar fatale, pacienții pot pierde din vedere interacțiunile medicamentoase care pot apărea sau interferențele între medicamentele administrate și anumite alimente. În cele ce urmează, voi detalia care sunt acele asocieri ce trebuie evitate și de ce.

Ce se întâmplă dacă iei paracetamol și bei alcool după

În general, nu se recomandă să asociezi alcoolul cu medicamentele, din mai multe motive. De exemplu, în combinație cu alcoolul, cefalosporinele (clasa antibioticelor) pot provoca o reacție de tip disulfiram (sensibilitate acută și foarte neplăcută la etanol, instalarea unor efecte tipice de mahmureală, durere intensă de cap, dificultate respiratorie, greață, tuse, vărsături, transpirație, sete, dureri abdominale etc.).

Un alt medicament care nu trebuie niciodată combinat cu alcoolul este paracetamolul. Tot ce ingerăm (alimente, medicamente, alcool etc) suferă un proces de digestie, care cuprinde o etapă foarte importantă prin care trec absolut toate substanțele ingerate – metabolizarea. Acest proces de metabolizarea are loc în ficat și are ca scop transformarea compușilor din sânge cu potențial toxic sau care au structuri complexe în compuși netoxici, simpli, ușor de utilizat de către organism și ușor de eliminat.

Paracetamolul este metabolizat intens de ficat, dar același lucru îl suferă și alcoolul. Din acest motiv, ficatul nu mai reușește să se ocupe în totalitate de metabolizarea medicamentelor, fiind ocupat și de transformarea alcoolului în compuși netoxici, lucru care duce la sporirea potențialului toxic al paracetamolului. De aici până la apariția unor reacții adverse nedorite nu este decât un pas.

De ce să nu combini acoolul cu medicamentele antidepresive

De asemenea, ibuprofenul (cât și toate antiinflamatoarele nesteroidiene) irită mucoasa gastrică, acest lucru făcându-l și alcoolul. Astfel, asocierea celor două poate afecta stomacul, provocând iritații și sângerări gastrice.

Alcoolul are efect deprimant asupra sistemului nervos și din acest motiv nu se recomandă să asociezi alcoolul cu medicamentele ce au efect asemănător sau care acționează asupra sistemului nervos central (anxiolitice – lorazepam, alprazolam, bromazepam etc., antidepresive, analgezice opioide – tramadol, morfină, fentanil etc., antiepileptice – carbamazepină, levetiracetam etc., antiparkinsoniene etc.).

Medicamente care nu permit consumul de lactate

Produsele lactate nu trebuie combinate cu tetracicline și fluorochinolone, deoarece formează compuși insolubili, ducând astfel la inactivarea antibioticelor. În plus, produsele lactate nu trebuie combinate nici cu antidepresivele IMAO. IMAO sunt inhibitorii monoaminoxidazei, o enzimă ce se ocupă și de metabolizarea tiraminei care se găsește în produsele lactate. Inhibarea acestei enzime duce la prezența tirozinei în sânge, care poate provoca hipertensiune arterială gravă.

Și alimentele bogate în fier pot afecta absorbția unor medicamente!

Există medicamente care, în combinație cu fierul, pot forma compuși complecși ce afectează eficacitatea medicamentului. Printre acestea se numără tetraciclinele, metildopa (antihipertensiv), levodopa (antiparkinsonian) – metildopa și levodopa transforma ionul feros din sânge în formă ferică, iar aceasta se leagă ireversibil de metildopa și levodopa, inactivându-le). La fel se întâmplă și cu ciprofloxacina. Reacția acestei substanțe în combinație cu fierul este asemănătoare reacției medicamentului cu calciul din lactate.

Alte interacțiuni medicament-medicament:

  • Tetraciclina și ciprofloxacina asociate cu antiacide – săruri de calciu, magneziu, aluminiu – duc la o eficiență scăzută a antibioticelor;
  • Statinele hipocolesterolemiante (atorvastatina, simvastatina) asociate cu claritromicina, tetraciclina sau fluconazol duc la un risc crescut de rabdomioliză – distrugerea țesutului muscular striat, cu rezultate grave pentru organism.

Da, medicamentele pot fi periculoase, dacă nu sunt folosite corect. Măsurarea eficienței unui medicament se face întotdeauna prin raportul beneficiu/risc, iar beneficiul este prezent doar atunci când medicamentul este folosit în afecțiunea corespunzătoare. În caz contrar, singurul efect care apare este cel al riscului, care duce întotdeauna la reacții adverse nedorite, potențial fatale.

De aceea, sfatul meu pentru pacienți este ca ori de câte ori se confruntă cu o problemă de sănătate ce depășește o simplă răceală sezonieră sau o ușoară durere de cap, să ia legătura cu medicul lor de familie, dar și să citească prospectul oricărui medicament pe care îl administrează tocmai pentru a preîntâmpina potențialele interfențe între medicamente și alimente sau alcool.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare