Sex dimineața: de ce e mai bun și mai intens decât în alte momente

Apeși pe snooze dimineața, pierzi cel mai bun moment pentru sex

Momentul preferat de majoritatea cuplurilor pentru sex e dimineața, mai exact duminică dimineața, potrivit sondajelor. Nici nu e de mirare: după odihnă, corpul este proaspăt și plin de energie, ceea ce contribuie la o experiență mai intensă și mai plăcută. Dar aceasta nu este singura explicație.

Cei care preferă să doarmă până târziu în weekend au de pierdut, arată o statistică britanică și mai multe studii internaționale. Și nu e vorba doar despre lumina de dimineață, care crește nivelul serotoninei, nici despre ajuns undeva departe, ci de o activitate sexuală intensă și satisfăcătoare.

La începutul zilei, nivelurile de testosteron sunt de obicei mai ridicate, ceea ce poate amplifica dorința sexuală atât a bărbaților, cât și a femeilor. Totuși, este esențial să existe o comunicare deschisă cu partenerul în privința preferințelor și momentelor optime pentru sex. Înțelegerea reciprocă este cheia menținerii unei vieți sexuale satisfăcătoare.


„Fiecare individ (femeie sau bărbat) are nevoile sexuale proprii, iar în funcție de o multitudine de factori, frecvența raporturilor sexuale diferă. Cel mai important aspect nu este satisfacerea opiniei publice, ci armonia în cuplu. Așadar, sfatul meu este ca partenerii să își comunice unul altuia nevoile personale și să stabilească de comun acord o rutină.“

Dr. Cristina Tănase Damian, medic specialist obstetrică-ginecologie, specializată în consultații de infertilitate și proceduri de reproducere umană asistată.

Momentele ideale pentru sex

Un sondaj realizat de o companie farmaceutică britanică a scos la iveală că majoritatea cuplurilor fac sex dimineața. În mod specific, duminica la ora 9.00.

Sentimentele relaxare și liniște se datorează „efectului de weekend“. Acest fenomen se referă la schimbarea de dispoziție pe care angajații o experimentează de vineri seara până duminică după-amiază. Un studiu publicat în „Jurnalul de Psihologie Socială și Clinică“ a demonstrat că acest efect este în mare măsură asociat cu libertatea de a alege în ce activități să se implice (inclusiv sexul) și oportunitatea de a petrece timp cu cei dragi (partenerii).

Citește aici de ce satisfacția sexuală a femeilor este mult mai importantă decât cea a bărbaților.

Cele mai populare momente pentru sex, în afara dimineților de duminică, potrivit sondajului, sunt:

 • Sâmbătă: 22:30
 • Sâmbătă: 23:30
 • Vineri: 20:30
 • Sâmbătă: 10:30
 • Sâmbătă: 11:30
 • Vineri: 22:30
 • Sâmbătă: 23:15
 • Sâmbătă: 21:30
 • Duminică: 21:30  

Cele mai nepotrivite momente pentru sex

Cele mai puțin favorabile momente par să fie înainte și după programul de lucru în timpul săptămânii. Dar nici sâmbătă după-amiază nu e un moment bun pentru sex. Majoritatea adulților lucrează în jur de 40 de ore pe săptămână, unii chiar mai mult, ceea ce poate pune presiune asupra sănătății fizice și mentale.

 • Luni: 20:15
 • Luni: 19:30
 • Marți: 17:30
 • Marți: 21.00
 • Joi: 8: 00
 • Joi: 19:30
 • Luni: 8:00
 • Miercuri: 7:30
 • Vineri: 17.00
 • Sâmbătă: 17.00

Sondajul a mai arătat că cele mai populare activități premergătoare sexului au fost o masă romantică, vizionarea emisiunilor TV, discuții intime cu partenerii, ieșiri la bar sau petrecerea timpului cu prietenii.

În cadrul sondajului au fost intervievați 2.000 de participanți britanici.

Află de aici cât sex este prea puțin și cum faci sexul să nu rămână ultimul pe lista priorităților în cuplu.

De ce e bine să faci sex dimineața

Dimineața este momentul ideal pentru sex deoarece nivelurile de hormoni, cum ar fi estrogenul și testosteronul, sunt la cote maxime, influențând dorința și performanța sexuală. Beneficiile includ o legătură mai profundă cu partenerul prin eliberarea oxitocinei, numită „hormonul iubirii“, precum și eliberarea endorfinelor și dopaminei, care îmbunătățesc starea de spirit și reduc stresul.

Sexul dimineața are efecte benefice asupra sistemului imunitar și asupra creierului și poate contribui la aspectul tineresc al pielii. Acest tip de activitate reprezintă, de asemenea, o formă de antrenament fizic și poate spori legătura emoțională dintre parteneri. Astfel, sexul matinal nu aduce doar plăcere, ci și multiple beneficii pentru sănătatea mintală și fizică.

Corpul tău este pregătit de acțiune

Dimineața este momentul perfect pentru sex pentru că organismul este pregătit, în mod natural, pentru această experiență. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de estrogen și testosteron ating un nivel maxim în această perioadă. De ce este acest aspect atât de important? Ei bine, conform unui studiu din 2013, nivelul hormonilor influențează direct libidoul — cu cât nivelul acestor hormoni e mai crescut, cu atât simți o mai mare atracție către intimitate sexuală.

Bărbații rezistă mai mult dimineața

Continuând cu hormonii: cu cât nivelul de testosteron e mai ridicat, cu atât sexul este mai plăcut. Nivelurile mari de testosteron stimulează libidoul bărbaților și îmbunătățesc funcția sexuală, conform unui studiu din 2007. De asemenea, o revizuire mai veche, din anul 2000, a scos la iveală că nivelurile mai mari de testosteron se traduc într-o erecție mai puternică.

Citește aici ce ți se poate întâmpla dacă ești bărbat și faci sex foarte rar sau deloc.

Este eliberat „hormonul afecțiunii

Sexul e o bună modalitate de a consolida legătura emoțională dintre parteneri. Acest lucru se întâmplă datorită eliberării unui hormon numit oxitocină, cunoscut și sub numele de „hormonul afecțiunii“. Oxitocina este o substanță chimică specială care are rolul de a controla sentimentele de dragoste și legătura profundă dintre două persoane. În timpul relațiilor intime, al îmbrățișărilor și al săruturilor, creierul eliberează oxitocină, intesificând conexiunea dintre parteneri.

În plus, un nivel crescut de oxitocină scade și riscul de infidelitate. O serie de cercetări din 2012 sugerează că oxitocina îi poate determina pe bărbați să-și perceapă partenerele ca fiind mai atractive decât alte femei și, de asemenea, să păstreze o distanță socială mai mare față alte reprezentante ale sexului feminin.

Are efect antistres

Dacă îți dorești să scapi de stres și să începi ziua cu o atitudine optimistă, iată un mod plăcut și natural de a face acest lucru: fă sex dimineața. Cercetările din 2010 au dezvăluit că activitățile intime pot avea un impact semnificativ asupra nivelului de cortizol – hormonul stresului. Practic, în momentele de plăcere și intimitate, corpul tău eliberează substanțe chimice care pot reduce cantitatea de cortizol din organism. După un orgasm matinal, vei începe ziua având o stare mai relaxată și mai optimistă, pregătit să faci față provocărilor cu zâmbetul pe buze.

Găsește aici informații despre 6 tipuri de orgasm feminin și rolul punctului G.

Eliberează endorfine

Sexul matinal e o oportunitate de a stimula producția de endorfine. Endorfinele acționează ca niște analgezice naturale, contribuind la reducerea senzației de durere și la inducerea unei stări generale de bine.

După atingerea orgasmului, producția crescută de endorfine te poate face să te simți, în mod natural, mai fericit și mai împlinit. Acest lucru se datorează faptului că aceste substanțe influențează centrii plăcerii din creier și induc o senzație de satisfacție și euforie. Prin urmare, nu este o surpriză că după o astfel de experiență plăcută, ai o atitudine mai veselă și optimistă. Efectul terapeutic al endorfinelor poate să contribuie la transformarea modului în care percepi și gestionezi situațiile întâlnite, ajutându-te să privești cu mai multă încredere și bucurie provocările de peste zi.

Sexul e o formă de mișcare

Evident, sexul dimineața nu se poate compara cu o sesiune intensă de alergare pe bandă timp de o oră în ceea ce privește nivelul de efort fizic depus, dar cu siguranță este un tip de antrenament semnificativ în ceea ce privește consumul caloric. Cercetările efectuate la Harvard Medical School demonstrează că în timpul actului sexual sunt arse aproximativ 5 calorii pe minut, echivalentul unei plimbări ușoare. Așadar, o partidă matinală de sex de 15 minute te-ar putea ajuta să arzi cel puțin 75 de calorii.

Este demn de menționat că sexul nu contribuie doar la arderea caloriilor, ci și la stimularea circulației sangvine și a ritmului cardiac, fiind o formă de exercițiu cardio, benefic pentru inimă.

Este benefic pentru creier

Mai multe studii au demonstrat că sexul matinal declanșează eliberarea unei combinații de neurotransmițători și hormoni, în special dopamină. Acest mix de substanțe chimice are potențialul de a îmbuntăți funcțiile cognitive.

Dopamina, în mod specific, joacă un rol crucial în sistemul de recompense al creierului și este asociată cu senzații de plăcere, satisfacție și bucurie. Eliberarea sa în timpul activității sexuale poate spori starea de bine și poate contribui la îmbunătățirea dispoziției. Aceste schimbări pozitive pot, la rândul lor, să aibă un efect benefic asupra sănătății creierului, influențând capacitățile cognitive.

În plus, activitatea sexuală poate fi o modalitate plăcută de a-ți menține mintea activă și de a-ți dezvolta imaginația.

Stimulează sistemul imunitar

Efectul benefic al vitaminei C asupra sistemului imunitar este binecunoscut, însă cercetătorii au dezvăluit că sexul dimineața are un efect similar. Un studiu din 2015 a scos la iveală că momentele intime pot acționa ca un stimulent pentru sistemul imunitar, determinându-l să inițieze mecanismele naturale de apărare împotriva agenților patogeni, precum bacteriile și virusurile.

Această conexiune între activitatea sexuală și îmbunătățirea imunității are la bază răspunsurile fiziologice ale organismului. În timpul actului sexual, se eliberează o serie de substanțe chimice și hormoni care pot avea un efect direct asupra imunității. De exemplu, eliberarea oxitocinei și a endorfinelor poate declanșa reacții în corp care promovează starea generală de bine și, implicit, întăresc sistemul imunitar.

Te întinerește

Sexul matinal poate fi considerat un adevărat elixir al tinereții. Unii experți consideră că sexul este secretul tinereții deoarece stimulează eliberarea de oxitocină, beta-endorfine și alte molecule antiinflamatorii. Unele ercetări mai vechi, citate de BBC News, sugerează că persoanele care fac sex de cel puțin de trei ori pe săptămână arată mai tinere.

Află de aici ce ți se poate întâmpla dacă ești femeie și faci sex foarte rar sau deloc.

În plus, orgasmul în sine a fost asociat cu beneficii multiple pentru sănătatea pielii. Orgasmul poate stimula circulația sângelui, contribuind la o mai bună oxigenare a țesuturilor. De asemenea, stimularea hormonală din timpul orgasmului poate susține producerea de colagen, proteina esențială pentru menținerea elasticității și fermității pielii.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare