Oxitocina, hormonul iubirii, poate fi un veritabil antidepresiv natural

Medic: „Oxitocina este, cu adevărat, un antidepresiv natural. Îmbrățișările sunt cea mai bună sursă de oxitocină“

Oxitocina sau hormonul iubirii și al conexiunii este, de fapt, un neurotransmițător cu rol esențial în reproducere. La femei, facilitează nașterea și alăptarea, iar la bărbați, oxitocina nu acționează doar la nivelul aparatului reproducător, ci ar putea influența și fidelitatea.

Neurotransmițătorul oxitocină este eliberat și în timpul alăptării, dar și când îi îmbrățișăm pe cei dragi, când medităm și în timpul oricărei activități care ne relaxează.

Acest hormon ne ajută să legăm prietenii, relații, să ne atașăm de oameni. Dar ne oferă și încredere în propria persoană și atenuează manifestările de anxietate. Un nivel scăzut al oxitocinei ne face să ne izolăm, să devenim depresivi și să evităm interacțiunea cu cei din jur.

Citește aici mai multe despre hormonii fericirii și despre rolul lor în echilibrul psihic. Cum îi stimulezi prin metode naturale.

Oxitocina nu poate fi administrată sub formă de medicament decât în cazul femeilor însărcinate pentru a facilita nașterea.

Oxitocina: ce este 


oxitocina dr. sorina balan

„Oxitocina este un neuropeptid și hormon sintetizat de hipotalamus, stocat în tractul hipotalamo-hipofizar și eliberat de hipofiza posterioară, în anumite condiții. Deși este considerat un hormon feminin, el este secretat atât la femei, cât și la bărbați.“

Dr. Sorina Bălan, medic specialist de medicină internă

Oxitocina are roluri multiple, unele încă în curs de cercetare. Cel mai important și bine studiat rol, potrivit medicului, îl joacă în declanșarea contracției uterine și a nașterii, precum și în excreția laptelui matern, facilitând astfel alăptatul. De asemenea, are rol în reproducere și modularea comportamentului sexual, dar și în reglarea unei varietăți de comportamente. De exemplu, legătura de atașament între mamă și copil sau între parteneri, recunoașterea facială, care ne ajută să diferențiem prietenii de necunoscuți, diminuarea anxietății – toate depind într-o oarecare măsură de nivelul de oxitocină din corp.

Află de aici cum apar problemele sexuale în cuplu și ce avem de făcut ca să le gestionăm corect.

„Se știe că oxitocina acționează ca un hormon al sațietății (scăzând ingestia de alimente și apă), dar și ca un modulator al percepției senzației de durere. Cele mai noi cercetări dovedesc că este utilă în scăderea frecvenței și intensității durerii de cap la pacienții cu migrenă cronică.“

Dr. Sorina Bălan, medic specialist de medicină internă

Oxitocina, printre cele mai bune antidepresive naturale

Potrivit medicului, per ansamblu, oxitocina promovează o stare de bine prin:

„Se poate spune că este, cu adevărat, un antidepresiv natural.“

Dr. Sorina Bălan, medic specialist în Medicină Internă

Găsește aici cele mai eficiente antidepresive naturale.

De ce este oxitocina un hormon anti infidelitate

O serie de cercetări din 2012 sugerează că oxitocina îi poate determina pe bărbați să-și perceapă partenerele ca fiind mai atractive decât alte femei și, de asemenea, să păstreze o distanță socială mai mare față sexul feminin.

Un alt studiu efectuat pe animale în 2014 a scos la iveală că administrarea de oxitocină a redus comportamentele asociate cu infidelitatea, în special în cazul femelelor, care au preferat să interacționeze cu partenerii lor, în locul străinilor.

O explicație ar fi că oxitocina activează zonele din creier responsabile cu recompensa. Iar contactul social sau sexual cu propriul partener crește nivelul de oxitocină, creându-se astfel un ciclu avantajos pentru cuplu.

Cu cât petreci mai mult timp cu partenerul, cu atât crește nivelul de oxitocină, iar cu cât crește nivelul de oxitocină, cu atât va crește și dorința față de partener.

Citește aici câte forme de infidelitate există și cum le puteți depăși.

În plus, oxitocina ne poate fi de ajutor în procesul de adaptare la diferite emoții și situații sociale. După administrarea intranazală de oxitocină, comunicarea este mult îmbunătățită între partenerii de cuplu, mai ales în timpul unei certe.

De asemenea, s-a demonstrat că această formă de administrare a oxitocinei poate fi benefică inclusiv pentru persoanele cu autism înalt funcțional, care vor răspunde mai bine stimulilor sociali.

Acționează diferit la femei și bărbați

Contrar percepției generale, oxitocina este secretată în mod egal la femei și la bărbați, dar acționează diferit în funcție de sex.

Mai exact, la femei declanșează contracții ale uterului, în timp ce la bărbați favorizează mișcarea spermei în aparatul reproducător. La nivel psihologic, oxitocina joacă un rol în modul în care femeile își aleg prietenii și dictează cum să cultive fiecare prietenie în parte. Pe de altă parte, oxitocina îi ajută pe bărbați să-și identifice competitorii de același sex și să gestioneze răspunsul luptă-sau-fugi, în condiții de stres.

Explicația este că acest neurotransmițător acționează diferit asupra amigdalei din creier în funcție de sex. Amigdala este acea zonă din creier responsabilă cu emoțiile, motivația și recompensa.

Oxitocina, dopamina, serotonina și prolactina

Oxitocina, la fel ca serotonina și dopamina, face parte din categoria de „hormoni ai fericirii“. Există o strânsă legătură între cei trei neurotransmițători. Mai exact, atunci când ești atras de o altă persoană, în creier se secretă dopamină, crește nivelul de serotonină și începe producția de oxitocină. Consecința, în mare, este o stare generală de bine.

Citește aici ce trebuie să știi despre dopamină, hormonul care te ajută să simți plăcere. Cum îl poți obține și ce se întâmplă când nivelul este prea scăzut.

În plus, oxitocina acționează împreună cu prolactina pentru ca proaspetele mame să poată alăpta bebelușul. Mai precis, în timpul lactației, prolactina favorizează sinteza de lapte, și oxitocina stimulează excreția de lapte în gura bebelușului.

Află de aici cele mai importante informații despre serotonină, hormonul care te liniștește și te înveselește. Ce scade și ce crește nivelul serotoninei

Îmbrățișările sunt generatoare de oxitocină

„Cea mai ușoară metodă de a crește nivelul de oxitocină este atingerea, de aceea îmbrățișările sunt o sursă bună și la îndemână.“

Dr. Sorina Bălan, medic specialist de medicină internă

De asemenea, vom reuși să creștem nivelul de oxitocină prin activitățile despre care, în general, spunem că ne relaxează.

Yoga

Un studiu din 2013 sugerează că exercițiile de yoga pot ajuta la creșterea producției de oxitocină în cazul persoanelor cu schizofrenie. În caz de schizofrenie, pacientul are probleme de recunoaștere a emoțiilor și alte dificultăți sociale.

Conform rezultatelor studiului, cei 15 participanți care au practicat yoga timp de 1 lună au observat o îmbunătățire a capacității de a recunoaște emoțiile. Aceste persoane au avut, de asemenea, un nivel mai crescut de oxitocină decât grupul de control.

Găsește aici opt exerciții de yoga pentru începători, cu efect anti-stres imediat.

Masaj

O altă cercetare din 2012 care a analizat 95 de adulți și a scos la iveală că 15 minute de masaj nu doar că relaxează, dar ar putea, de asemenea, să crească nivelul de oxitocină.

Cercetări efectualte în 2015 susțin această descoperire și o extind. Descoperirea suplimentară este că nivelul de oxitocină crește și la persoana care oferă masajul.

Muzica relaxantă

Potrivit unui studiu din 2009, 20 de pacienți supuși unei intervenții pe cord deschis, care ascultau muzică în timpul recuperării, au avut un nivel mai crescut de oxitocină și s-au simțit mai relaxați decât pacienții care nu au ascultat muzică.

Mângâiatul animalelor de companie

Cercetările sugerează că, dacă îți mângâi animalul de companie, îți vei crește nivelul de oxitocină. Și patrupedul tău va beneficia de același efect.

Află de aici ce e de făcut dacă ai alergie la câini, dar îți dorești un animal de companie.

Alte modalități prin care îți poți crește nivelul de oxitocină includ:

  • meditația,
  • timpul de calitate petrecut cu cei dragi,
  • sexul,
  • interacțiunea cu prietenii,
  • vizionarea filmelor.

Oxitocina: alimente care cresc nivelul acestui hormon

„Putem crește nivelul de oxitocină și cu anumite alimente, în special cele bogate în vitamina D, magneziu, vitamina C, dar și în grăsimi bune, din avocado sau din pește, de exemplu.“

Dr. Sorina Bălan, medic specialist de medicină internă

De fapt, pentru stimularea producției de oxitocină va conta mai puțin ce mănânci și mai mult cu cine gătești și împarți mâncarea. Nu este nevoie de un studiu care să demonstreze că, atunci când prepari felurile preferate de mâncare și iei masa cu partenerul sau cu prietenii apropiați, te încarci cu energie pozitivă. Explicația o oferă știința: aceste activități cresc nivelul de oxitocină.

Administrare de oxitocină în travaliu

Deocamdată, administrarea de oxitocină este rezervată femeilor însărcinate, pentru a induce și ajuta nașterea. Pentru restul efectelor, sunt încă cercetări în desfășurare, oxitocina demonstrând beneficii promițătoare în tratarea anxietății, depresiei, autismului, schizofreniei sau sindromului de stres post-traumatic.

Un studiu din 2017 a constatat că oxitocina poate ajuta la tratarea autismului și a altor afecțiuni de dezvoltare și psihiatrice care afectează interacțiunea socială.

Află de aici povestea lui Cristian despre ce înseamnă să fii adult cu autism în România: „Am senzația că sunt pe un vas care se scufundă.“

Oxitocina perfuzabilă are indicații doar pentru naștere: prospect 

Conform Agenției Naționale a Medicamentului, oxitocina perfuzabilă aparține unui grup de medicamente numit oxitocice, care determină contracția mușchilor uterului și este utilizată:

• pentru a iniția sau a ajuta contracțiile în timpul nașterii (travaliu),

• pentru a ajuta în abordarea terapeutică a avortului,

• pentru a preveni și controla sângerările după nașterea copilului,

• în timpul unei intervenții cezariene.

Se menționează că oxitocina trebuie administrată numai de către un profesionist în domeniul sănătății, în cadrul unei structuri spitalicești.

Dozele prea mari pot provoca contracții continue, foarte puternice și ruperea posibilă a uterului, cu complicații grave pentru mamă și pentru bebeluș. Puteți găsi prospectul pentru oxitocină perfuzabilă în întregime aici.

Efectele unui nivel scăzut de oxitocină

„Scăderea nivelului de oxitocină, atât în sânge, cât și cerebral, se traduce prin anxietate crescută, dificultăți în a relaționa sau de a menține relații pe termen lung, predispoziție către stări depresive, tendința de izolare și de a evita interacțiunile sociale, de a consuma în exces dulciuri sau carbohidrați în general, dar și droguri.“

Dr. Sorina Bălan, medic specialist de medicină internă

Deoarece oxitocina este „molecula conexiunii“, ne ajută să ne integrăm într-un grup și să experimentăm acel sentiment de apartenență.

Dar nici excesul nu e bun, deoarece, se pare că poate duce la o creștere a tendinței de a minți, dacă acest lucru îi favorizează pe cei dragi, dar și, paradoxal, la intensificarea sentimentelor de frică și neîncredere în cei ce nu aparțin „grupului“, creând astfel bariere sociale.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare