Satisfacția sexuală a femeilor, mai importantă decât a bărbaților

Satisfacția sexuală a femeilor este mult mai importantă decât cea a bărbaților. Explicațiile specialiștilor

În relațiile heterosexuale, satisfacția sexuală a femeilor are un impact mai mare, în raport cu cea a bărbaților, atât asupra duratei, cât și în ceea ce privește calitatea relației.

Deși pare firesc, sănătos sau chiar echitabil să presupunem că într-un cuplu, experiențele ambilor parteneri sunt la fel de importante și au un același impact (puternic) asupra duratei și calității relației în sine, mai multe studii din diferite domenii sugerează contrariul, conform Psychology Today

Se pare că, în relațiile heterosexuale, modul cum experimentează femeile tot ce ține de sexualitate raportat la partenerii lor bărbați are o valoare mai mare asupra modului cum evoluează relația dintre cei doi. 

Află de aici cât sex este prea puțin.

Experiența sărutului

Felul în care experimentează femeile sărutul are un impact mai mare asupra relațiilor sexuale și romantice viitoare vizavi de modul cum experimentează bărbații această formă de intimitate.

Deși sărutul nu este exclusiv un comportament sexual, el poate fi adesea o parte importantă din ceea ce înseamnă conexiunea sexuală, iar bărbații și femeile îl percep și simt în mod diferit. O echipă de cercetători a descoperit că, în timpul sărutului, gustul, mirosul gurii, respirația partenerului sunt factori mult mai importanți în decizia femeilor de a continua să se sărute. 

Mai mult, sărutul este un factor important în ceea ce privește decizia femeilor de a întreține sau nu și relații sexuale cu partenerii lor. 

Majoritatea femeilor (dar nu majoritatea bărbaților) mărturisesc că nu ar lua în considerare o posibilă partidă de sex fără să se sărute mai întâi cu un potențial partener, la fel de bine cum ar alege să nu continue cu intimitățile sexuale dacă partenerul lor nu sărută bine. 

Găsește aici informații despre 6 tipuri de orgasm feminin și rolul punctului G.

Pentru bărbați, sărutul devine mai puțin important

Deși sărutul rămâne important pentru femei pe parcursul relației, pentru bărbați sărutul devine mai puțin relevant pe măsură ce relația progresează.

Cercetătorii sugerează faptul că modul cum femeile experimentează sărutul este mai important – în raport cu ce simt bărbații – pentru viitorul lor comportament sexual, precum și pentru relațiile lor pe termen lung. 

Sărutul este pentru femei, de asemenea, un prim indice de evaluare a sănătății și calităților umane ale potențialilor parteneri de sex masculin, așa cum tot sărutul le poate indica și predispoziția partenerilor de a-și asuma angajamente într-o relație de lungă durată.

Citește și: Cum să primim și oferim afecțiunea dorită în cuplu. „Dacă vreau ceva de la el, inițiez eu! Fie că vorbim despre îmbrățișări, sărut sau… sex!”

Experiența orgasmului

Dincolo de plăcerea pe care un orgasm o poate oferi, acest climax sexual are și rolul de a identifica și evalua calitățile potențialilor parteneri pe termen lung. Cel puțin pentru femei. De exemplu, femeile cu parteneri de sex masculin atrăgători și cu trăsături fizice simetrice au raportat mai frecvent atingerea orgasmului, potrivit mai multor cercetări

Într-un raport de cauzalitate, simetria corporală și atractivitatea fizică sunt asociate la nivel subconștient cu gene de calitate superioară, ceea ce înseamnă că orgasmul le ajută indirect pe femei să se orienteze către acei parteneri mai buni pentru a construi o relație sau o familie pe termen lung.

Găsește aici 10 calități masculine atrăgătoare pentru femei.

Sistemul imunitar, rol în atingerea orgasmului

Alte descoperiri științifice au confirmat că femeile care au în comun mai puține gene imune cu partenerii lor masculini raportează mult mai des că ating orgasmul; prin urmare, faptul că femeile experimentează mai multe orgasme de-a lungul unei relații este asociat cu capacitatea de a concepe un copil cu un bărbat al cărui sistem imunitar este puternic sau mai puternic în raport cu alți posibili parteneri.

Potențialele beneficii amintite mai sus nu se aplică și în cazul bărbaților atunci când vorbim despre orgasm. Deoarece majoritatea bărbaților ajung mai repede și mai des la punctul culminant în timpul actului sexual (față de femei), orgasmele bărbaților nu par să reflecte calitățile partenerelor.

Citește aici ce ți se poate întâmpla dacă ești bărbat și faci sex foarte rar sau deloc.

Dorința sexuală și nivelul satisfacției dintr-un cuplu

Atunci când vorbim despre dorință sexuală și grad de satisfacție într-o relație, femeile par iarăși că au un rol mai important decât cel al bărbaților. Dorința sexuală a femeilor este mult mai strâns corelată cu nivelul general de satisfacție dintr-o relație, în raport cu dorința sexuală a bărbaților.

În două studii longitudinale (efectuate pe o perioadă mai lungă de timp), cercetătorii au descoperit că nivelurile dorinței sexuale a femeilor au fost mult mai instabile decât cele ale bărbaților, pe termen lung.

Altfel spus, pe parcursul perioadei de studiu, nivelul dorinței sexuale în cazul bărbaților a rămas la un standard mai ridicat și oarecum constant decât cel al femeilor. La polul opus, în cazul femeilor, nivelul dorinței sexuale a avut tendința de a scădea încă din primii ani de căsătorie. 

Află de aici ce ți se poate întâmpla dacă ești femeie și faci sex foarte rar sau deloc.

Apetitul sexual al femeilor influențează ambii parteneri

Diminuarea apetitului sexual al femeilor a avut o influență asupra ambilor parteneri, fiind asociată cu scăderea satisfacției conjugale, în timp ce libidoul bărbaților nu a influențat în niciun fel bunăstarea relației de cuplu. 

În mod surprinzător, însă, deși dorința sexuală a femeilor a scăzut, nu s-a tradus și în diminuarea frecvenței sexuale care, de altfel, a rămas constantă pe parcursul cercetării.

Autorii studiilor au remarcat că femeile tind să întrețină relații sexuale cu partenerii lor chiar dacă nu își doresc cu adevărat, ceea ce face ca partida sexuală să fie nesatisfăcătoare pentru ambii parteneri. 

Pe de altă parte, studiile arată că atât bărbaților, cât și femeilor le pasă de modul cum se simte celălalt partener în timpul sexului, ce nivel de satisfacție atinge și, mai mult, modul cum se simte celălalt partener influențează în proporții semnificative trăirile ambilor parteneri.

De asemenea, atunci când ambii parteneri experimentează plăcerea în mod asemănător, se simt bine reciproc, satisfacția sexuală crește pentru amândoi partenerii, potrivit unui studiu.

Găsește aici 8 practici pentru mai multă intimitate în relații.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare