Cancerul tiroidian se vindecă? Da, în anumite condiții!

Cancerul tiroidian se vindecă într-o proporție foarte mare, în anumite condiții

Cancerul tiroidian se vindecă, dacă vorbim despre cel papilar și cel folicular, cu condiția să mergi la medic și să-l descoperi la timp.

Cancerul tiroidian papilar este cel mai blând tip de cancer al tiroidei, cu o rată mare de vindecare. La polul opus se află cancerul tiroidian anaplazic, cu o rată de supraviețuire extrem de scăzută.

Dr. Antonela Burlacu ne sfătuiește să nu confundăm cortizolul cu cortizonul

„Câteva informații telegrafice, dar utile despre tiroidă. Are formă de fluture, e formată din doi lobi, drept și stâng, uniți prin istm, uneori mai are un lob suplimentar piramidal. Se formează la baza limbii, în timpul vieții fetale, de unde coboară și începe să fie funcțională din săptămâna 14-16 de viață. Este foarte bine vascularizată, așezată în fața traheii și esofagului, iar la persoanele slabe, longiline sau cu un gât mai ca de lebădă, se poate vedea în momentul deglutiției.“

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog

Glanda tiroidă produce doi hormoni, T3 și T4, care sunt extrem de importanți încă din viața intrauterină. Ei reglează activitatea întregului organism.

Depistat timpuriu, cancerul tiroidian se vindecă. Iată cum

„De când cu dr. Google, toată lumea știe de T-uri și TSH, le cere la laborator cu sau fără indicație medicală. Și știți ceva? Chiar este foarte util. Deși mulți confundă Free T4, adică fracția liberă a hormonului tiroxină, cu T4, aceste investigații depistează mai mult sau mai puțin întâmplător boli ale tiroidei, care altfel ar fi dificil de diagnosticat. Asta pentru că simptomele și semnele sunt atât de intricate, ca un puzzle“, adaugă medicul endocrinolog.

Un ajutor de nădejde este ecografia tiroidiană, sonda fiind prelungirea brațului endocrinologului. Ajută și ruda ei sofisticată – sonoelastografia – care în mâini antrenate și cu aparatură performantă poate pune cu precizie un diagnostic imagistic: e un nodul canceros sau nu.

De ce apare cancerul tiroidian

De ce apar nodulii? „Toți pacienții mă întreabă cum și de ce se întâmplă. Nodulii, practic, sunt multiplicări ale celulelor tiroidiene și pot fi de varii tipuri: adenoame foliculare, noduli adenomatoși, noduli coloizi“, completează dr. Burlacu.

Medicul ține totuși să precizeze că mecanismul apariției, creșterii și al evoluției către cancer este foarte complicat și încape în tomuri de endocrinologie, genetică și imagistică. La capitolul cauze și factori de risc, putem include:

  • mutații genetice;
  • lipsa de iod sau de seleniu;
  • infecții cu varii bacterii în perioade critice ale dezvoltării tiroidei;
  • expunerea la radiații ionizante/iod radioactiv – cu cât mai timpuriu, cu atât mai primejdios.   

S-a observat că și înaintarea în vârstă este un factor ce predispune la formarea nodulilor. Potrivit medicului Antonela Burlacu, 40%-50% din populația de peste 55 de ani prezintă noduli, știuți sau neștiuți. Dar nu toți nodulii evoluează. 20%-25% pot regresa, 30% rămân staționari, iar restul au tendința de creștere.

Și nodulii benigni, adică noncanceroși, pot crește în dimensiuni. Doar că într-un ritm mai lent decât contracandidații maligni.

Lipsa de aer poate anunța un nodul

„Cel mai frecvent, nodulii tiroidieni sunt depistați întâmplător, ecografic sau, mai rar, la palpare. De multe ori, cineva din familie constată că ceva nu e în regulă cu gâtul pacientului și îl avertizează“, mai spune dr. Antonela Burlacu.

Uneori, apar probleme la înghițit alimente solide, gen pâine sau carne, modificări ale vocii sau lipsa de aer. Dar atunci deja sunt cazuri în care nodulii au avansat în dimensiuni și pot fi de natură malignă.

Medicul endocrinolog atrage atenția că analizele de sânge sunt utile, dar nu foarte concludente. Free T4 ,T3 și TSH arată funcția glandei tiroide. În marea parte a cazurilor de noduli, funcția tiroidiană este normală. Există și excepții, gen adenom toxic Plummer, care produce în exces hormoni și modifică atât starea pacientului, cât și analizele de sânge.

Analize necesare

Dintre analizele de sânge, markerii de autoimunitate ATPO și ATTG nu sunt relevanți pentru diagnosticul de cancer, dar pot da indicii despre patologia asociată.

„Markerii tumorali tiroidieni nu sunt utili, din păcate, decât pentru diagnosticarea unui anume tip de cancer – carcinom medular. Un astfel de marker este calcitonina, care poate crește la fumători și în tiroidite autoimune.“

Dr. Antonela Burlacu

Se pare că e de bun augur dacă nivelul tiroglobulinei (TG) este mare, arătând natura benignă a nodulilor. De asemenea, antigenul carcinoembrionar (CEA) și alfafetoproteina (AFP) sunt prognostice în caz de cancer anaplazic, folicular sau papilar.

Deci ce anume ne mai poate lămuri? Imagistica, evident. Ecografia, cu precădere, plus prețioasa sonoelastografie, care pot stabili natura benignă, probabil malignă sau cu risc înalt a unui nodul. Sunt multe și sofisticate criterii ecografice, scale și tabele, emise de varii societăți endocrinologice și radiologice. Toate iau în calcul ecogenitatea (modul în care țesutul reflectă ultrasunetele), marginile, haloul, calcificările, vascularizația.

Puncția împrăștie cancerul? „Nu, nu, nu!“

Ecografia, deși esențială, nu pune diagnosticul de cancer tiroidian. Este nevoie și de biopsie.

„Puncția biopsie cu ac subțire e un fel de bau-bau sau cauza de răspândire a cancerului pentru mulți pacienți. Nu, nu, nu! Puncția biopsie este singura metodă diagnostică a tipului anatomopatologic de nodul, adică indică dacă este un nodul benign sau malign. În unele cazuri – pentru chisturi sau noduli coloidali – este chiar o metodă terapeutică, golind conținutul.“

dr. Antonela Burlacu

Evident, corect și profesionist efectuată de doctori pricepuți, puncția nu dă infecții, nu dă cancer, nu dă sângerare. Iar, pe baza analizei anatomopatologice, se pune cert diagnosticul tipului de nodul și în consecință se stabilește tratamentul adecvat. Puncția se face în condiții de cabinet, fără anestezie generală, eventual cu un anestezic local, în cazul pacienților anxioși.

Cancerul tiroidian se vindecă

Cancer tiroidian papilar

Cancerul tiroidian papilar se dezvoltă din celulele foliculare și, de obicei, crește încet. Este cel mai frecvent tip de cancer tiroidian.

„Cancerul tiroidian papilar este forma cea mai blândă și are rata de supraviețuire la 5 ani de 95%. Deci are o rată de vindecare foarte mare.“

Dr. Antonela Burlacu, medic endocrinolog

Acest tip de cancer se tratează prin operație, spune medicul. De obicei, se face tiroidectomie totală (extirparea glandei tiroide) cu limfadenectomie (extirparea unor ganglioni limfatici). Se scot și ganglionii pentru că boala se diseminează pe cale limfatică. Se face și radioterapie cu iod, adică se dă iod radioactiv, care completează tratamentul.

Cancer tiroidian folicular

Se dezvoltă tot din celulele foliculare, de obicei cu o evoluție lentă. Cancerul tiroidian folicular este mult mai puțin frecvent decât cancerul tiroidian papilar.

Cancerul tiroidian se vindecă? Cancerul tiroidian folicular și cel tiroidian papilar sunt cele mai frecvente tipuri de cancer tiroidian diferențiat. Sunt foarte des vindecabile, mai ales atunci când se descoperă timpuriu și în cazul persoanelor cu vârsta sub 50 de ani. Împreună, cancerele tiroidiene foliculare și papilare reprezintă aproximativ 95% din totalul tipurilor de cancer tiroidian.

„Cancerul folicular tiroidian are o rată de supraviețuire în jur de 85%. Acest tip de cancer se tratează doar prin operație, fără radioterapie cu iod“, precizează endocrinologul Antonela Burlacu.

Cel mai agresiv cancer tiroidian

Cancerul tiroidian medular

Se dezvoltă în celulele C, care produc calcitonină. Este uneori rezultatul unui sindrom genetic numit neoplazie endocrină multiplă tip 2. Poate fi adesea ținut sub control, dacă este diagnosticat și tratat înainte de a se răspândi în alte părți ale corpului.

Cancerul tiroidian medular reprezintă aproximativ 3% din toate cazurile de cancer tiroidian. Un sfert din totalul acestor cancere sunt ereditare.

Cancerul tiroidian anaplazic

Acest tip de cancer este rar, reprezentând aproximativ 1% din totalul cancerelor tiroidiene.

Cancerul tiroidian anaplazic este cel mai agresiv cancer al tiroidei. Deoarece acest tip de cancer tiroidian evoluează într-un ritm foarte rapid, este mai dificil de tratat cu succes.

„Cancerul medular se tratează prin operație, iar cancerul anaplazic, tot prin operație și se face și chimioterapie. Uneori, e nevoie și de tratament paliativ prin radioterapie externă“, conchide medicul endocrinolog Antonela Burlacu.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare