Priapism: cauze, simptome și metode de tratament

Priapismul: „Orice erecție care durează mai mult de 4 ore reprezintă o urgență medicală“

Priapismul este o afecțiune care provoacă erecții persistente și uneori dureroase.  Atunci când o erecție durează patru ore sau mai mult fără stimulare sexuală, este vorba de priapism – iată din ce cauze poate să apară.

În timp ce erecțiile întâmplătoare, aparent fără stimulare, sunt normale, dacă apar dureri sau dacă acestea durează foarte mult timp, e cazul să contactezi medicul. Priapismul este o afecțiune rară și apare, de obicei, la bărbații cu vârste de 30 de ani.

În lipsa tratamentului, priapismul poate duce la deteriorarea sau distrugerea țesutului penian și la disfuncție erectilă permanentă.

Priapism: definiție


„Priapismul este orice erecție care durează mai mult de 4 ore și reprezintă o urgență medicală.“

– Dr. Bogdan Radu, medic specialist urolog, la Spitalul Wellborn

Medicul precizează că incidența acestei afecțiuni este mică, însă impactul asupra vieții sexuale în cazul lipsei și tratamentului este semnificativ, putând conduce la impotență prin afectarea ireversibilă a vaselor de sânge de la nivelul penisului.

Priapism, boala care cauzează erecție prelungită și dureroasă

priapism cauze. penis flacid și penis erect anatomie
INFOGRAFIE: Shutterstock

Simptomele acestei afecțiuni variază în funcție de tipul priapismului Cele două tipuri principale sunt priapismul ischemic și cel nonischemic.

Priapism ischemic

Priapismul ischemic, numit și priapism cu flux scăzut, este cauzat de blocarea sângelui în penis. Acest lucru se întâmplă fie din cauza unei probleme circulatorii la nivelul vaselor de sânge ale penisului, fie din cauza unei probleme la contracția mușchilor netezi din țesutul erectil al penisului.

Priapismul ischemic este cel mai frecvent tip de priapism și necesită îngrijire medicală imediată pentru a preveni complicațiile cauzate de lipsa oxigenului în țesutul penian.

Semnele și simptomele includ:

  • erecție care durează mai mult de patru ore sau care nu are legătură cu interesul sau stimularea sexuală;
  • axul penisului este tare, dar vârful penisului (glandul) este moale;
  • durerea de penis se agravează progresiv.

Priapismul recurent sau intermitent este o formă de priapism ischemic. O afecțiune mai puțin frecventă, priapismul recurent descrie episoade repetitive de erecții prelungite și adesea include episoade de priapism ischemic.

Apare mai des la bărbații care suferă de o tulburare ereditară în care globulele roșii au formă anormală (drepanocitoză). Celulele falciforme pot bloca vasele de sânge din penis. În unele cazuri, afecțiunea debutează cu erecții spontane și dureroase de scurtă durată și ar putea evolua în timp la erecții mai frecvente și mai prelungite. Priapismul intermitent poate avea debutul în copilărie.

Priapism nonischemic

Priapismul nonischemic, cunoscut și sub denumirea de priapism cu flux crescut, apare atunci când există o tulburare a fluxului de sânge din vasele de sânge ale penisului. Cu toate acestea, țesuturile penisului continuă să primească sânge și oxigen. Priapismul nonischemic apare adesea din cauza unei traume.

Semnele și simptomele includ:

  • erecție care durează mai mult de patru ore sau nu are legătură cu interesul sau stimularea sexuală;
  • axul penian erect, dar fără să fie complet întărit;
  • de obicei, nu apar dureri.

Principalele cauze de priapism

Erecția apare, în mod normal, ca răspuns la stimularea fizică sau psihologică. Această stimulare face ca anumiți mușchi netezi să se relaxeze, crescând fluxul de sânge către țesuturile spongioase din penis. Ca urmare, penisul plin cu sânge devine erect. După încheierea stimulării, sângele se scurge și penisul revine la starea sa flacidă.

Priapismul apare atunci când o parte a acestui sistem, ce implică sângele, vasele de sânge, mușchii netezi și nervii, modifică fluxul sanguin normal și erecția persistă. Cauza de bază a priapismului nu poate fi determinată, de multe ori, dar mai multe afecțiuni pot juca un rol.

„Bărbații cei mai expuși sunt cei care suferă de siclemie (o formă de anemie), leucemie sau mielom multiplu. Predispoziția pentru această boală este cauzată de schimbările de vâscozitate a sângelui.“

– Dr. Bogdan Radu, medic specialist urologie

Medicul menționează că priapismul poate să mai apară și după:

  • consum excesiv de alcool,
  • consum de marijuana sau de alte droguri recreaționale.
  • de asemenea, anumite medicamente cum sunt cele folosite în tratamentul disfuncției erectile, al depresiei, în tratamentul ADHD, tratamentul hormonal, diverse anticoagulante sau tratamentul hiperplaziei de prostată pot duce la priapism.

Tulburări ale sângelui

Bolile de sânge ar putea contribui la apariția priapismului – de obicei ischemic – atunci când sângele rămâne blocat în penis. Aceste tulburări includ:

Cel mai frecvent diagnostic asociat, în cazul copiilor, este boala celulelor falciforme (siclemia).

Unele medicamente

Priapismul, de obicei cel ischemic, este un posibil efect secundar al unor medicamente, inclusiv:

  • medicamente injectate direct în penis pentru a trata disfuncția erectilă, cum ar fi alprostadil, papaverină și altele;
  • antidepresive, cum ar fi fluoxetina, bupropiona, trazodona și sertralina;
  • alfa-blocante, inclusiv doxazosin și tamsulosin;
  • medicamente utilizate pentru tratarea tulburărilor de anxietate sau psihotice, cum ar fi risperidona, olanzapina, litiu, clozapina;
  • anticoagulante, cum ar fi warfarina și heparina;
  • hormoni precum testosteronul sau hormonul de eliberare a gonadotropinei;
  • medicamente utilizate pentru tratarea tulburării de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD), cum ar fi metilfenidatul și atomoxetina.

Consumul de alcool și de droguri

Alcoolul, marijuana, cocaina și alte droguri pot provoca priapism, în special priapism ischemic.

Traumatisme

O cauză comună a priapismului nonischemic este trauma sau leziunea penisului, pelvisului sau a regiunii dintre baza penisului și anus (perineu).

Alți factori

„Alte cauze mai rare sunt intoxicația cu monoxid de carbon, unele boli metabolice sau neurologice sau anumite tipuri de cancer ale penisului.“

– Dr. Bogdan Radu, medic specialist urologie

Ce este de făcut în caz de priapism

Urologul atrage atenția că dacă cineva se confruntă cu această afecțiune este nevoie să se prezinte cât mai repede la urgențe, unde se vor efectua:

  • analiză a gazelor din sângele sechestrat în penis cât și alte analize de sânge (care pot orienta diagnosticarea cauzei priapismului);
  • ecografie;
  • eventual un screening de toxicologie pentru anumite medicamente care pot induce această erecție prelungită.

Metode de tratament

Priapism ischemic

Priapismul ischemic – rezultatul faptului că sângele rămâne blocat în penis – este o situație de urgență care necesită tratament imediat. După atenuarea durerii, tratamentul presupune, de obicei, drenarea sângelui din penis și utilizarea medicamentelor.

  • Decompresie prin aspirație. Excesul de sânge este drenat din penis folosind o seringă cu ac mic (aspirație). Ca parte a acestei proceduri, penisul poate fi, de asemenea, spălat cu o soluție salină. Acest tratament atenuează adesea durerea, elimină sângele sărac în oxigen și ar putea opri erecția. Acest tratament poate fi repetat până la dispariția erecției.
  • Medicamente. Poate fi injectat în penis un medicament, cum ar fi fenilefrina. Acest medicament îngustează vasele care transportă sânge în penis și permite deschiderea vaselor care elimină sângele din penis. Acest tratament poate fi repetat de mai multe ori dacă este necesar. Este necesară și monitorizarea pentru eventuale reacții adverse, cum ar fi dureri de cap, amețeli și creșterea periculoasă a tensiunii arteriale, în special pentru cei care au hipertensiune arterială sau boli de inimă.
  • Chirurgie sau alte proceduri. Dacă alte tratamente nu funcționează, medicul ar putea efectua alte proceduri pentru a drena sângele din penis sau o intervenție chirurgicală pentru a redirecționa fluxul sanguin.

Dacă suferi de siclemie, este posibil să fie nevoie de tratamente suplimentare care sunt utilizate pentru a trata episoadele legate de boală.

Priapism nonischemic

Priapismul nonischemic dispare adesea fără tratament. Deoarece nu există riscul de deteriorare a penisului, medicul poate recomanda doar supraveghere. Aplicarea pachetelor de gheață și presiunea asupra perineului – regiunea dintre baza penisului și anus – ar putea ajuta la dispariția erecției.

În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a introduce un material, cum ar fi gelul resorbabil, care blochează temporar fluxul de sânge către penis. De asemenea, este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara arterele sau leziunile tisulare rezultate în urma unui traumatism.

Priapism la femei

Priapismul feminin clitoridian este un fenomen similar cu priapismul penian prin faptul că rezultă din blocarea sângelui în camerele erectile. Rezultatul final este umflarea și întărirea clitorisului, un fenomen care tinde să fie destul de dureros. Spre deosebire de priapismul penian, totuși, priapismul clitoridian nu este considerat a fi o urgență medicală, deoarece riscul apariției unui cheag de sânge este mult mai mic, datorită modului în care acea regiune a corpului este alimentată cu sânge (adică există mai multe căi prin care sângele poate ajunge către clitoris, decât către penis). Deși riscurile pentru sănătate sunt mai mici pentru priapismul clitoridian în comparație cu priapismul penian, este totuși necesar un tratament urgent pentru a reduce simptomele.

Priapismul feminin este asociat cu utilizarea medicamentelor care blochează receptorii alfa-adrenergici, cum se întâmplă în cazul unor tipuri de antidepresive și medicamente psihotrope. De exemplu, într-un studiu recent, publicat în Journal of Sexual Medicine, o femeie de 29 de ani a dezvoltat un caz grav de priapism clitoridian la scurt timp după ce a început să ia antidepresivele bupropionă și trazodonă.

Chiar și după oprirea administrării medicamentelor, tânăra s-a confruntat cu umflarea labiilor, un fenomen care s-a agravat pe parcursul a cinci zile, și durere pulsatilă în regiunea clitoridiană. Durerea a devenit debilitantă, deoarece nu a mai putut să meargă, să stea jos sau să stea în picioare fără o agravare semnificativă a intensității durerii. În ziua a cincea, s-a prezentat la camera de gardă pentru evaluare.

Simptomele au fost în cele din urmă atenuate prin tratamentul cu sudafed (un medicament care stimulează receptorii alfa-adrenergici). Ea a primit doza maximă la fiecare 6 ore și a fost nevoie de aproximativ trei zile pentru ca toate simptomele să dispară complet.

Există și alte cauze potențiale ale priapismului clitoridian, inclusiv anumite probleme de sănătate, cum ar fi unele tumori.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare