„Cine zice că weed-ul nu creează dependență minte.” Experiența lui Ștefan cu fumatul de iarbă
Ștefan* a început să consume droguri în liceu, iar primul lucru pe care l-a încercat a fost heroina. S-a lăsat de heroină după facultate, când a făcut cunoștință cu marijuana. De-atunci, iarba e drogul lui preferat, chiar dacă, ocazional, a mai încercat și alte substanțe. Acum, la 40 de ani, vorbește despre cât de bine îl face să se simtă iarba, dar și despre dezavantajele consumului excesiv: te demotivează, îți afectează memoria pe termen scurt, îți scade concentrarea, libidoul și cheful să te vezi cu prietenii și să fii activ.
Publicat în: 9.05.2022
*Din motive care țin de protejarea identității, numele folosit în acest articol nu este cel real. Informațiile din acest articol se referă strict la experiența unei persoane. Smartliving.ro nu susține utilizarea și/sau deținerea de substanțe ilegale.
„Într-o zi în care vremea e posomorâtă, să stau să fumez, să mă sparg, să mă uit la filme și să fumez iarbă toată ziua este ceea ce-mi doresc, nu se compară cu nimic altceva. Este plăcerea mea”, spune Ștefan în timp ce pregătește un ceai.
Felul în care se simte atunci când fumează marijuana – drogul lui preferat – depinde de cantitate și de tipul de canabis – indica sau sativa – pe care îl consumă. Îi place să stea câteva zile fără să fumeze, pentru că, după o scurtă pauză, atunci când fumează simte mai bine efectele. Totuși, nu e chiar ușor să ia aceste pauze, pentru că în cercul lui de prieteni se fumează. Toată lumea fumează.
Ștefan îmi toarnă un ceai de mușețel și se-apucă să-mi împărtășească experiența lui cu iarba.
Pasul 1, heroina: „Era cel mai accesibil drog în România la vremea aia, weed nu se găsea”
Dar, până să ajungă să fumeze iarbă, Ștefan a tras heroină. S-a apucat în ultimul an de liceu și a tot tras până la finalul facultății. De ce heroină? „Păi era cel mai accesibil drog în România la vremea aia. Weed nu se găsea, dar heroina era peste tot, asta se întâmpla din ‘98 până prin 2005”, spune Ștefan.
Tentația heroinei a pornit de la anturajul de la bloc. Ștefan ieșea din scară și tot dădea de niște tipi care erau cu seringile în buzunar, așa că s-a gândit să-ncerce. Și i-a plăcut.
„Heroina se trage la seringă, dar nu am ajuns la dependență de-aia nasoală, să vând din casă. Mai lăsam lucruri la amanet, dar am încercat să mă temperez. Eu eram singurul din anturajul ăla care era la facultate, ceilalți nu aveau nici măcar opt clase.”
În timpul facultății, petrecea majoritatea timpului cu colegii, așa că rareori se întâmpla să mai bage cu băieții de la bloc, pe care-i evita cât de mult putea. Dar vara, când trebuia să iasă în cartier, consumul devenea inevitabil.
„Era mișto, dar acum n-aș mai trage”, spune Ștefan. Cam pe la 25 de ani, după ce a terminat facultatea, a terminat-o și cu anturajul de la bloc. Și-a făcut un alt cerc de prieteni cu care a descoperit iarba.
Pasul 2, iarba: „Dacă tu scoți un cui și fumezi, eu nu zic nu niciodată”
La 25 de ani, când s-a apucat să fumeze marijuana, Ștefan își lua un gram pe săptămână și îi ajungea. Apoi își mai lua poate un gram peste o săptămână sau două, poate peste o lună sau peste șase luni. Fuma ocazional. În timp, a început să fumeze zilnic. De fapt, ba fuma zilnic, ba avea câte una-două luni când nu fuma deloc. Așa au stat lucrurile până pe la 36-37 de ani.
„Nu am fumat mereu ca acum, în ultimii cinci-șase ani am început să fumez mai mult. Dacă tu scoți un cui acum și fumezi, eu nu zic nu niciodată. Și dacă tu fumezi și mâine, o să fumez și eu. Și o să fumăm mereu, așa se întâmplă.”
Cel mai mult a fumat în 2018, mult însemnând că a fumat în fiecare zi și de mai multe ori pe zi. „Pentru că am avut o parteneră care e dependentă de weed, încă este. Eu nu. După cum vezi, nu fumez”, spune Ștefan în timp ce-și rulează o țigară din tutun.
Ce înseamnă pentru tine să fumezi mult?
Ștefan: Să fumezi în fiecare zi. Vii de la muncă și fumezi. Am avut perioade în care fumam dimineața la cafea. Nu e ok, la mine funcționa nașpa. Eram zen pe de o parte, dar la muncă eram varză, uitam, mi se spunea să fac un lucru, ziceam că l-am făcut, dar uitam de el. Am avut o perioadă în care nu mă puteam concentra și fiecare greșeală costa, pentru că greșeam foarte mult.
Chiar dacă în 2019 a decis că e cazul să se mai tempereze în privința consumului de marijuana, îi place să vorbească despre asta. Îmi explică despre tipurile de iarbă și despre cum te fac să te simți: „Weed-urile sunt de două feluri – sativa și indica. Sativa e iarba aia care te activează, îți dă energie, e iarba de dimineață, de cafea, ca să zic așa, e ca să fii funcțional. Indica e iarba care te moleșește și care te adoarme”.
Lui îi place indica, pentru că o folosește când vrea să se relaxeze, seara, după job. „Vreau să mă relaxez și să dorm, nu am nevoie de weed pe parcursul zilei, funcționez fără foarte bine”, spune el. Totuși, recunoaște că uneori și relaxarea e în exces: „Iarba mă relaxează, uneori mă relaxeză prea mult, dar nu visez și nu văd avioane de la ea. Dacă sunt deprimat, mă ajută cumva, mă liniștește.”
Până în urmă cu câțiva ani, Ștefan fuma social, când se întâlnea cu prietenii. În ultima vreme, fumează și singur. „Îmi place să stau cu cineva, dar devenim nesociabili oricum când fumăm. Eu cel puțin devin nesociabil. Îmi place să fie cineva lângă mine când fumez, dar să mă lase în pace”, spune el.
Ai luat și alte droguri în timpul ăsta?
Ștefan: Da. Tot. MD, cox, LSD, ciuperci, speed, plus toate pill-urile de pe piață, benzodiazepine, anxiolitice. Ocazional, nu am luat frecvent.
De ce rămâi pe iarbă și nu te duci mai mult spre altceva?
Ștefan: Că sunt toxice, amfetaminele sunt toxice. Uită-te cum arată dependenții de MD, de amfetamine, de speed. Oamenii sunt distruși, sunt în altă zonă. Plus că sunt destul de scumpe. Nu am mai tras altceva în afară de weed de aproape un an.
„Relația mea cu fosta era bazată doar pe weed.” Consumul de iarbă în cuplu
În primele lui relații importante, Ștefan a avut partenere cu care n-a fumat. Prima, care i-a fost și soție, nu fuma deloc și chiar insista ca și el să se lase. A doua era o femeie activă – cu ea, Ștefan ieșea mult în oraș și pe munte, aveau tot felul de preocupări care presupun mișcare și ieșiri dese în natură, așa că, în timpul cât a fost cu ea, nu prea și-a cumpărat marijuana.
După aceste două relații a început să fumeze mult, iar apogeul l-a atins când a cunoscut-o pe fosta lui iubită. „Cât am stat împreună, un an de zile, am fumat tot timpul. Ea avusese niște probleme de sănătate și, pe baza unei depresii, a ajuns să fumeze, iar acum consideră că iarba e un medicament. Nu este”, povestește Ștefan.
De data asta, activitățile de cuplu au început să se învârtă în jurul ierbii. Nu făceau nimic fără să fumeze, indiferent unde își petreceau timpul liber – în oraș sau pe la munte –, dar chiar și când ieșeau în natură trebuia să aibă tot timpul ceva la ei. „Când se terminau drogurile, deveneam conflictuali. Mai mult ea, eu deveneam anxios”, spune Ștefan care, la un moment dat, i-a propus să fumeze mai rar amândoi. „Atunci au început problemele între noi”, adaugă el.
„Relația mea cu fosta era bazată doar pe weed. Noi ne relaxam fumând și, când nu aveam weed, scandal, conflict. Deveneam foarte conflictuali amândoi. Am observat că toți oamenii care ajung în starea de dependență – că e o dependență psihică, nu fizică – devin irascibili când nu au chestia asta. Și mie mi se întâmplă, deși eu mă liniștesc fumând țigări normale și bând un ceai.”
Ștefan vrea să lămurească un lucru: el nu e împotriva consumului de iarbă, dar e împotriva fumatului excesiv. Iar în cazul fostei lui partenere, despre care spune că-și ia concedii medicale peste concedii medicale pentru că vrea să se pensioneze pe caz de boală numai ca să stea acasă și să fumeze, da, consumul este excesiv: „Nu e ok dacă fumezi toată ziua. Ea nu mai dă randament la muncă, nu știe cum să facă să-și mai ia două-trei luni de concediu medical pe motive psihice, să stea acasă și să fumeze, asta a făcut tot anul trecut. Practic, idolatrizează planta asta, consideră că e panaceu”.
„O dependență există. E mică, dar e”
Ștefan crede că fosta lui parteneră e dependentă de iarbă. Dar el? El e?
„O dependență există. E mică, dar e. Cine zice că weed-ul nu creează dependență minte. N-ai cum”, zice în timp ce își rulează o țigară cu tutun. „E mai mică dependența de weed decât de tutun, cel puțin pentru mine. Dependența înseamnă să intri într-o stare de anxietate când n-o mai ai, îți schimbă comportamentul. Dar eu așa simt, că de weed pot să mă las”, mai spune el.
Ștefan consumă în jur de 20 de grame de iarbă pe lună. Își propune, de ceva vreme, să nu mai depășească 10 grame, dar, după ce-și cumpără cele 10 grame și le termină, își mai ia încă unul, două, trei. Face cum face și tot la 20 ajunge.
„Eu nu fumez un joint pe zi. Fie fumez două-trei pe zi, fie am zile când nu fumez. Dar ajunsesem să fumez când conduceam, asta m-a speriat. Nu că n-aș fi atent când conduc, că eu mă simt în siguranță, dar acum ăștia (n.r. – poliția rutieră) te depistează imediat, îți pun teste pe limbă și cică 72 de ore durează efectul, adică eu dacă fumez astăzi, mâine teoretic nu am voie să merg cu mașina.”
În ultima vreme, nu mai conduce după ce fumează și nu mai umblă cu iarbă la el, dar în trecut era obișnuit să fumeze inclusiv în mașină. Dacă l-ar fi oprit vreun polițist să-i ceară actele și ar fi dat jos geamul de la mașină, mirosul l-ar fi dat de gol imediat, spune Ștefan, nici n-ar fi fost nevoie să i se mai facă vreun test antidrog.
Acum, ține tot timpul iarba acasă, însă în urmă cu ceva timp umbla cu ea în buzunar prin oraș. „M-au controlat de trei ori până acum, dar nu aveam la mine”, spune el, apoi trece în revistă cele trei întâmplări. „Am prieteni arestați din cauza weed-ului, probleme cu poliția din cauza unor cantități infime, 0,2-0,3 grame. Dacă ar fi legală la noi, mi-aș crește singur. Singurul motiv pentru care nu o cresc e pentru că mi-e frică”, mai spune el.
„Nu mai simt plăcerea, nu mai am chef să ies cu prietenii”
Pe de o parte, îi place să fumeze iarbă, dar, pe de altă parte, Ștefan înțelege și partea goală a paharului când vine vorba de marijuana: că dă 1.000 de lei pe iarbă în fiecare lună, în condițiile în care ar vrea să se limiteze la 500, că, atunci când fumează mult, se îngrașă din cauza poftei de mâncare pe care i-o dă marijuana, că îi afectează memoria pe termen scurt și că-l face să fie mai puțin activ.
„În perioadele în care fumez mult weed mă demotivează de la a face chestii pentru mine. Nu mai simt plăcerea, nu mai am chef să ies cu prietenii, să mă văd cu oameni, vin doi-trei prieteni la mine și doar stăm, fumăm, ne spargem în două și aia e tot”, spune el.
„Când fumez foarte mult, sunt demotivat în a face chestii pentru mine. Gen să fac curat în casă, să mă duc să alerg, să ies în oraș, să mă văd cu lume. Dacă am iarbă și am cu cine să fumez, sunt ok, n-am nevoie de altceva. A, și weedul mă demotivează sexual. Dacă fumezi, pe termen lung nu prea-ți mai vine să faci sex.”
Ștefan e convins că, dacă nu ar mai fuma, ar avea mai mult chef să iasă în natură sau să facă mai des lucrurile care îi plac. Totuși, nu vrea să se lase de fumat. Pur și simplu vrea să nu fumeze prea mult, adică nu în fiecare zi.
„Eu nu sunt anti. Vreau doar să se fumeze cu moderație și să se legalizeze weedul. Dacă s-ar legaliza, s-ar fuma mai puțin”, mai spune Ștefan.