Tratamente pentru disfuncție erectilă. De la medicamente, la implant

Tratamente posibile pentru disfuncție erectilă. Medic urolog: „Automedicația poate avea efecte catastrofale”

După vârsta de 40 de ani, unul din trei bărbați se confruntă cel puțin o dată cu un episod de disfuncție erectilă, potrivit statisticilor. Vestea bună e că afecțiunea se poate trata cu succes, pacienții români având acces la toate terapiile disponibile la nivel mondial.

Disfuncția erectilă reprezintă incapacitatea constantă sau repetată de a obține sau de a menține erecția necesară care să permită desfașurarea unui contact sexual. „Orice bărbat se poate confrunta ocazional cu tulburări de erecție, dar, atunci când acestea se repetă sau devin constante, este vorba de o condiție medicală și este necesar un consult de specialitate,” atrage atenția dr. Cristian Iatagan, medic primar urolog la Medlife Life Memorial Hospital din București.

Dr. Cristian Iatagan are o experiență de peste 15 ani în chirurgie urologică minim invazivă. A efectuat peste 3000 de intervenții endoscopice, laparoscopice și robotice.

Disfuncțiile erectilă pot să apară la orice vârstă, dar bărbații cu vârsta peste 40 de ani se confruntă mai des cu ele. Frecvența lor crește odată cu înaintarea în vârstă. Prevalența acestei disfuncții variază de la 2% în rîndul bărbaților cu vârsta sub 40 și ajunge la 86% printre bărbații de 80 de ani și peste, potrivit unui studiu citat de revista Nature.

Află mai multe informații despre viața sexuală a bărbaților după 50 de ani. Ce provocări îi așteaptă, ce au de făcut.

Bolile cronice și stresul, printre cauze

Cauzele disfuncției erectile pot fi multiple și includ atât boli cronice precum diabetul sau bolile cardiovasculare, cât și probleme psihologice, așa cum sunt stresul sau depresia.

„Excitația masculină este un proces complex, iar la originea apariției disfuncțiilor sexuale se pot afla atât probleme fiziologice, cât și psihologice, precum și o combinație a acestora.”

Dr. Cristian Iatagan, medic primar urolog, Ponderas Academic Hospital

Printre cauzele fiziologice de disfuncție erectilă sunt de menționat:

 • Bolile cardiovasculare – ateroscleroza, hipertensiunea arterială, tulburări de circulație periferică. Este important de știut că, uneori, apariția disfuncției erectile poate fi primul semn al unei suferințe organice la debut. Acest lucru subliniază și mai mult importanța unui control medical;
 • Diabetul zaharat;
 • Obezitea, sindromul metabolic (tulburare ce asociază hipertensiunea, excesul de grăsime la nivelul taliei și nivelul crescut al glicemiei și al colesterolului);
 • Fumatul;
 • Alcoolul în exces;
 • Tratamentele pentru cancerul de prostată sau adenomul de prostată;
 • Intervențiile chirurgicale sau traumatismele la nivelul zonei pelviene sau coloanei vertebrale.

Află de aici despre cum perturbă kilogramele în plus echilibrul hormonal și produc tulburări erectile.

Dintre cauzele psihologice mai frecvent implicate într-o disfuncție erectilă sunt:

 • Depresia, anxietatea sau alte tulburările psihologice;
 • Stresul;
 • Problemele de cuplu legate de lipsa de comunicare, etc.

Citește aici mai multe despre problemele sexuale apărute în cuplu și ce avem de făcut.

Analize recomandate în caz de disfuncție erectilă

Înainte de a recomanda tratament pentru o disfuncție erectilă, sunt necesare analize menite să identifice cauza acesteia. Diagnosticul de disfuncție erectilă implică un control clinic, analize de sânge, ecografii, dar și o evaluare psihologică.

Consultul de specialitate este obligatoriu și, de  obicei, este nevoie de:

 • Control clinic – examinarea organelor genitale externe;
 • Analize de sânge – pentru determinarea nivelului hormonilor (testosteron) și evaluarea altor afecțiuni posibile (diabet, afecțiuni cardiace, etc);
 • Teste de urină;
 • Ecografie Doppler pentru evaluarea circulației sangvine peniene;
 • Examinare psihologică – evidențierea unor tulburări precum depresia, etc.

Cum se tratează o disfuncție erectilă: de la terapia Muse la implant

Tratamentul disfuncției erectile este recomandat de specialist în funcție de cauza acesteia. De la o situație la alta, se poate prescrie tratament medicamentos, injectabil sau chiar implant penian atunci când celelalte metode au eșuat.

„Pacienții români care suferă de disfuncție erectilă au acces în țară la toate tratamentele necesare existente la ora actuală pe plan mondial – fie că vorbim de tratamentul medicamentos unde există întreaga gamă de molecule prezente în țările europene, fie că vorbim de cura chirurgicală – implantarea de proteză peniană -, unde putem realiza orice tip de intervenție, cu oricare dintre implanturile existente în prezent la nivel mondial,” a explicat dr. Iatagan Cristian.

Dacă pacientului i se descoperă o boală cronică, prima măsură necesară este tratarea acesteia. Nivelul scăzut al testosteronului se corectează prin terapia injectabilă de substituție. Terapia psihologică se inițiază atunci când disfuncția erectilă este cauzată de stres, anxietate sau depresie.

Tratamentul medicamentos

Medicamentele cu inhibitorii de 5-fosfo-diesterază au rezultate bune pentru mulți pacienți. Ele au ca efect relaxarea musculaturii și creșterea presiunii sangvine la nivelul penisului. Aceste medicamente susțin erecția, dar nu au efect afrodisiac, deci nu amplifică excitația.

Supozitoarele uretrale – terapia Muse

Această soluție împotriva disfuncțiilor erectile, cunoscută și ca terapia Muse, presupune introducerea în uretră a unei tablete ce conține o substanță din familia prostaglandinelor. Supozitorul produce o erecție după circa 10 minute de la administrare.

Tratamentul injectabil

Când medicația orală nu dă rezultate, se pot administra injecții la nivelul corpilor cavernoși penieni cu alprostadil, în scopul obținerii unor erecții cu durată sub o oră. Alprostadil este o formă sintetică a prostaglandinei, substanță cu o acțiune vasodilatatoare. Sunt posibile efecte adverse ca sângerarea locală sau persistența unei erecții dureroase.

Dispozitivele cu vid

Sunt aparate care se folosesc prin amplasarea unui cilindru de plastic peste penis și folosirea unei pompe pentru evacuarea aerului din tub. În acest fel, se obține drenarea sângelui în penis. Erecția obținută se menține prin amplaserea unui inel elastic la baza penisului.

Implantul penian

Este opțiunea chirurgicală recomandată în cazul eșecului celorlalte metode. Presupune implantarea în cei doi corpi cavernoși ai penisului a doi cilindri extensibili, care sunt activați de pacient la momentul și pe durata dorită. Implantul penian permite controlul momentului, intensității și duratei erecției.  

„De cele mai multe ori, automedicația – influențată de reclamele comerciale agresive – nu ajută nici măcar în atenuarea simptomatologiei cauzate de o suferință organică ce rămâne nedescoperită și netrată la timp. Dacă, pe termen scurt, rezultatele sunt de obicei nesatisfăcătoare, pe termen lung, ele pot fi catastrofale, din păcate” atrage atenția medicul urolog Cristian Iatagan.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare