Ejaculare precoce și ejaculare întârziată: cauze si tratamente

13 lucruri despre ejacularea precoce și întârziată și metode de tratament care chiar funcționează

Mulți bărbați își pun singuri diagnosticul de ejaculare precoce, însă nu îndeplinesc criteriile reale ale acestui diagnostic. Detaliem mai jos ce înseamnă, de fapt, această problemă care poate perturba satisfacția sexuală în cuplu.

Și ejacularea întârziată și lipsa ejaculării sunt probleme care fac parte din categoria disfuncțiilor sexuale des întâlnite, mai ales după 50 de ani. În cazul tuturor acestor probleme, psihoterapia poate fi o soluție de succes.

Raluca Ioniţă, psiholog clinician specialist și psihoterapeut cognitiv comportamental, în cadrul Enayati Medical City, a explicat din ce cauze apar problemele de ejaculare și ce tratamente se recomandă.

1. Un act sexual durează, în medie, 4-5 minute

Când vorbim despre durata unui act sexual, ne referim strict la timpul alocat contactului sexual, făcând excepție de preludiu.

Conform studiilor realizate de-a lungul timpului, durata medie a unui act este de 4-5 minute. Este posibil ca partenerii să facă sex în reprize consecutive, dar cu eventuale pauze ce includ preludiul și postludiul.

„Durata actului sexual diferă câteodată de la un cuplu la altul. Mulți bărbați ejaculează mai devreme decât și-ar dori partenera de cuplu, iar în situația în care ejacularea se produce, în mod repetat, mai devreme decât dorește partenera pentru a obține satisfacția sexuală dorită, în majoritatea cazurilor putem vorbi despre ejaculare prematură (precoce).“

Raluca Ioniţă, psiholog clinician specialist și psihoterapeut cognitiv comportamental

Un alt aspect important pentru evaluarea duratei normale a actului sexual îl reprezintă și vârsta partenerilor. Astfel, durata în cazul perechilor vârstnice este mai limitată față de cea a cuplurilor tinere.

2. Ejacularea prematură: apare la mai puțin de 1 minut de la penetrare

„Ejacularea prematură (precoce) se manifestă printr-o ejaculare care apare la scurt timp după penetrarea vaginală și este măsurată prin estimarea individuală a timpului scurs înainte de ejaculare, după actul sexual. Un timp de întârziere a ejaculării vaginale de 60 de secunde reprezintă o limită adecvată pentru stabilirea diagnosticului de ejaculare precoce.“

Raluca Ioniţă, psiholog clinician specialist și psihoterapeut cognitiv comportamental

Potrivit psihoterapeutului, ejacularea precoce debutează în timpul primei experiențe sexuale a bărbatului și persistă toată viața. Unii bărbați pot prezenta ejaculare precoce în timpul primului act sexual, dar în timp obțin controlul asupra ejaculării.

„Persistența problemelor ejaculatorii pentru mai mult de 6 luni este criteriul care determină stabilirea diagnosticului de ejaculare precoce.“

Raluca Ioniţă, psiholog clinician specialist și psihoterapeut cognitiv comportamental

Spre deosebire de aceste cazuri, unii bărbați dezvoltă tulburarea după o perioadă cu întârziere normală a ejaculării (n.r. – un timp normal de ejaculare), caz în care se numește ejaculare precoce dobândită.

Mulți bărbați se autodiagnostichează cu ejaculare prematură, însă nu îndeplinesc criteriile reale ale acestui diagnostic. De fapt, acești bărbați prezintă ejaculare precoce variabilă, ceea ce este normal. Perioadele cu ejaculare rapidă alternează cu cele în care actul sexual are o durată medie obișnuită.

3. Problema se agravează odată cu îmbătrânirea

Cu ejaculare precoce se confruntă unul din trei bărbați cu vârste între 18 și 59 de ani, potrivit statisticilor. Ejacularea precoce permanentă debutează în timpul experiențelor sexuale timpurii și persistă de-a lungul întregii vieți a individului.

Citește aici despre viața sexuală a bărbaților după 50 de ani. Ce provocări îi așteaptă și ce au de făcut.

„La aproximativ 20% din bărbații cu ejaculare precoce, timpul de întârziere a ejaculării scade (n.r. – ejaculează mai repede), în mod constant, pe măsură ce înaintează în vârstă. S-a constatat că durata relației de cuplu și vârsta se asociază, în sens negativ, cu prevalența ejaculării precoce.“

Raluca Ioniţă, psiholog clinician specialist și psihoterapeut cognitiv comportamental

Mulți bărbați cu ejaculare precoce acuză o senzație de pierdere a controlului asupra ejaculării și descriu o teamă anticipativă privind incapacitatea de a întârzia ejacularea la următoarele acte sexuale.

Problemele sexuale în cuplu pornesc de la fisuri în intimitatea noastră, de la răni nevindecate și colțuri de sine neexplorate. Află de aici cum apar problemele sexuale în cuplu și ce avem de făcut.

4. Nu există o limită clară de timp pentru ejaculare întârziată

La polul opus, ejacularea întârziată reprezintă întârzierea marcată a ejaculării sau chiar incapacitatea de a ejacula. Bărbatul relatează dificultatea sau incapacitatea de a ejacula în ciuda prezenței stimulării sexuale adecvate și a dorinței de a ejacula.

În cele mai multe cazuri, diagnosticul este pus de psihoterapeut pe baza declarațiilor individului.

„Definiția pentru întârzierea ejaculării nu conține limite precise. Nu există un consens cu privire la ceea ce înseamnă o perioadă rezonabilă de timp pentru a atinge orgasmul, sau ceea ce este inacceptabil de lung pentru majoritatea bărbaților și a partenerelor lor sexuale.“

Raluca Ioniţă, psiholog clinician specialist și psihoterapeut cognitiv comportamental

5. Întârzierea ejaculării le face pe partenere să se simtă mai puțin atractive

De regulă, când vine vorba despre întârzierea ejaculării, cei doi parteneri relatează încercări prelungite de a atinge orgasmul, până când intervine extenuarea sau disconfortul genital, după care renunță.

„Unii bărbați declară că evită actul sexual din cauză că dificultățile de ejaculare apar repetitiv. Unele partenere relatează faptul că se simt mai puțin atractive din punct de vedere sexual, deoarece partenerii acestora ejaculează cu dificultate.“

Raluca Ioniţă, psiholog clinician specialist și psihoterapeut cognitiv comportamental

Psihologul precizează că ejacularea întârziată permanentă debutează odată cu experiențele sexuale precoce și continuă pe toată perioada vieții. Prin definiție, ejacularea întârziată dobândită debutează după o perioadă cu funcție sexuală normală.

6. Ejacularea întârziată e mai frecventă după 50 de ani

„Prevalența ejaculării întârziate pare să rămână relativ constantă până în jurul vârstei de 50 de ani, moment în care incidența începe să crească semnificativ. La bărbații cu vârste cuprinse între 80 și 90 de ani, dificultățile în ejaculare sunt de două ori mai mari decât la cei cu vârsta sub 59 de ani.“

Raluca Ioniţă, psiholog clinician specialist și psihoterapeut cognitiv comportamental

Dificultatea de ejaculare poate contribui la dificultăți de procreare. Ejacularea întârziată este adesea asociată cu disconfort psihologic considerabil la unul sau la ambii parteneri, potrivit psihoterapeutului.

Află de aici cum se testează fertilitatea bărbaților.

„Înaintarea în vârstă poate fi asociată cu o descreștere normală a răspunsului sexual. Răspunsul sexual prezintă un fundament biologic indispensabil, dar care este experimentat într-un context intrapersonal, interpersonal și cultural. Astfel, funcția sexuală implică o interacțiune complexă între factorii biologici, socio-culturali și psihologici.“

Raluca Ioniţă, psiholog clinician specialist și psihoterapeut cognitiv comportamental

7. Ejaculare întârziată, cauze multiple

În multe situații clinice, etiologia (cauzele) unei disfuncții sexuale se stabilește, conform specialistului în psihoterapie, după excluderea problemelor care pot fi explicate mai bine printr-o tulburare mintală fără componentă sexuală, prin efectele unei substanțe (de exemplu, o substanță de abuz – drog – sau medicament), printr-o afecțiune medicală (de exemplu, lezarea nervilor pelvieni) sau printr-o suferință severă legată de relația de cuplu, violența partenerului sau alți factori de stres.

În cadrul evaluării disfuncției sexuale, trebuie luați în considerare diverși factori care pot fi relevanți pentru etiologie și/sau tratament și pot avea o contribuție variabilă asupra indivizilor:

  • factori legați de partener (de exemplu, probleme sexuale ale partenerului, starea de sănătate a partenerului);
  • factori de cuplu (de exemplu, comunicare redusă, diferențele între parteneri privind dorința de activitate sexuală);
  • factori legați de vulnerabilitatea individului (de exemplu, imagine negativă privind propriul aspect fizic, istoric de abuz sexual sau emoțional), comorbiditatea psihiatrică (de exemplu, depresie, anxietate) sau factori de stres (pierderea locului de muncă, doliu);
  • factori culturali/religioși care pot influența așteptările sau pot genera interdicții în ceea ce privește trăirea plăcerii sexuale (de exemplu, poate fi vorba despre inhibiții legate de interzicerea activității sexuale, atitudinea față de sexualitate etc.);
  • factori medicali relevanți pentru prognostic, evoluție și tratament, factori genetici și fiziologici.

Citește aici de ce apare apetitul sexual diferit în cuplu și cum echilibrezi balanța.

8. Bărbații pot avea orgasm fără ejaculare

„Ejacularea și orgasmul se produc, de obicei, împreună, dar nu întotdeauna. Ejacularea are loc în organele genitale, pe când senzația de orgasm se consideră a fi, în principal, subiectivă. De exemplu, un bărbat cu un tipar normal al ejaculării poate acuza o scădere a plăcerii. O astfel de acuză nu trebuie codificată drept ejaculare întârziată, dar ar putea fi codificată ca alt tip de disfuncție sexuală“, este de părere Raluca Ioniţă, psiholog clinician specialist și psihoterapeut cognitiv comportamental.

9. Ejaculare precoce: tratament bazat pe psihoterapie, una din cele mai eficiente soluții

Este important ca pacienții care se confruntă cu astfel de tulburări sexuale să înțeleagă faptul că ejacularea prematură (precoce) nu este o afecțiune severă, chiar dacă aceasta își pune puternic amprenta asupra vieții lor. Este indicat ca aceștia să se adreseze, în primul rând, medicului specialist urolog, care va folosi abordări din domeniul urologiei pentru a elimina orice cauză medicală cu privire la acest aspect.

„În general, majoritatea pacienților care au de-a face cu disfuncții de ordin sexual dezvoltă și probleme de ordin psihologic, iar în acest sens, psihoterapia este una dintre cele mai eficiente metode de tratament ale acestei tulburări și câteodată funcționează fără a mai fi nevoie de alt tip de tratament.“

Raluca Ioniţă, psiholog clinician specialist și psihoterapeut cognitiv comportamental

Sportul poate fi de ajutor pentru combaterea problemelor de ejaculare. Citește aici care este legătura între exercițiul fizic și sex și alte motive să faci sport.

10. Cum se tratează ejacularea precoce la psihoterapeut

În primele ședințe de psihoterapie se identifică factorii declanșatori și se lucrează la eliminarea acestora.

„Psihoterapia cognitiv-comportamentală vine în ajutorul pacienților prin tehnici și exerciții care ajută pacientul să identifice semnele incipiente ale ejaculării și să o întârzie în mod conștient.“

Raluca Ioniţă, psiholog clinician specialist și psihoterapeut cognitiv comportamental

11. Pastile pentru ejaculare precoce, recomandate doar în anumite situații

„Tratamentul pentru ejacularea precoce depinde, în primul rând, de cauza care o produce. Dacă problema este de ordin psihic și anume dacă inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei sunt problema, în acest caz se prescrie medicație alternativă.“

Raluca Ioniţă, psiholog clinician specialist și psihoterapeut cognitiv comportamental

În cazul în care consumul exagerat de alcool sau utilizarea anumitor substanțe sunt factorii principali în apariția ejaculării cu probleme, încetarea sau reducerea consumului acestora poate atenua problema, potrivit psihoterapeutului.

12. Comunicarea deschisă în cuplu face parte din tratamentul pentru ejaculare precoce sau întârziată

„Bărbaților care se confruntă cu ejacularea precoce sau ejaculare întârziată le este recomandat să comunice cu partenera de viață despre aceste aspecte și să apeleze, fără jenă, la specialiști în domeniul urologiei și psihologiei.“

Raluca Ioniţă, psiholog clinician specialist și psihoterapeut cognitiv comportamental

Problemele sexuale în cuplu sunt uneori trăite mai profund de bărbați, a căror virilitate deseori se egalează cu abilitățile sexuale. Rolurile sunt însă împărțite, la fel și responsabilitățile. Ambii parteneri au de învățat cum să primească și să ofere, dar și ce au de lucrat individual, cu ei înșiși. Citește aici cum apar problemele sexuale în cuplu și ce avem de făcut.

13. Oxitocina apropie partenerii de cuplu

Contrar percepției generale, oxitocina este secretată în mod egal la femei și la bărbați, dar acționează diferit în funcție de sex. Mai exact, la femei declanșează contracții ale uterului, în timp ce la bărbați favorizează mișcarea spermei în aparatul reproducător. 

Dar un alt rol al oxitocinei este că întărește apropierea dintre parteneri. O explicație ar fi că oxitocina activează zonele din creier responsabile cu recompensa. Iar îmbrățișările și actele sexuale cu propriul partener cresc nivelul de oxitocină, creându-se astfel un ciclu avantajos pentru cuplu. Cu cât petreci mai mult timp cu partenerul, cu atât crește nivelul de oxitocină, iar cu cât crește nivelul de oxitocină, cu atât va crește și dorința față de partener.

Găsește aici cele mai importante informații despre rolul oxitocinei și despre modalitățile prin care îi poți crește nivelul acestui hormon al iubirii.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare