Boala Peyronie. Ce soluții de tratament există pentru penis curbat

Ce este boala Peyronie sau de ce se curbează și se scurtează penisul

Boala Peyronie este o afecțiune masculină în care penisul se curbează din cauza formării de țesut cicatricial, iar erecțiile devin dureroase. Alte simptome pot include disfuncții erectile și scurtarea penisului.

Boala Peyronie dispare rar de la sine. La majoritatea bărbaților care o au, afecțiunea stagnează sau se agravează. Tratamentul instituit precoce, imediat după apariția simptomelor, poate ține pe loc evoluția bolii.

Estimările arată că între 10% și 15% din bărbații de vârstă mijlocie se confruntă cu această problemă.

Boala Peyronie poate apărea la bărbații de orice vârstă, dar prevalența afecțiunii este mai mare la bărbații cu vârste între 50 și 60 de ani. Curbura penisului la bărbații mai tineri este mai rar o consecință a bolii Peyronie și este mai frecvent numită încurbarea congenitală a penisului.

„Cum știm cu toții, o boală nu este ceva opțional! Prin urmare, oricare ar fi ea, boala nu este un lucru cu care să ne mândrim, dar nici nu ar trebui să avem rețineri în a o expune public, mai ales că da, am putea fi de ajutor cuiva cu aceeași problemă. Acum am 70 de ani, însă pe la 57 de ani, am început să am urinare cu jet necontrolat, durere și încovoierea ușoară a penisului. Menționez că în acea perioadă, vreo 5-6 luni, am avut o viață sexuală mai puțin activă (soția fiind plecată să-și îngrijească tatăl, bolnav de cancer…)! Nu cred că aș fi scris acum dacă, după ce am mers la urolog nu rămâneam cu două nelămuriri: prima este că urologii (trei la număr) nu știau la acea dată cauza acestei boli! Și apoi, nu mi-au explicat de ce aveam jetul de urină necontrolat. Mi-au dat ca tratament vreo câțiva ani urorec (n.r. – un tratament pentru simptomele asociate hiperplaziei benigne a prostatei), iar de aproape 10 ani mi l-au schimbat cu o altă combinație de medicamente pentru prostată. Am pus, de asemenea, problema unei intervenții chirurgicale de îndreptare a penisului. Pe lângă suma de 6.000 de euro (operație și spitalizare timp de trei zile), mi-au spus că penisul poate să se scurteze și mai mult, și că nu mi se va îmbunătăți viața sexuală. Norocul meu că nu a fost curbura prea pronunțată și nu a trebuit să recurg la acest lucru“, ne-a scris V.I. pe adresa redacției ([email protected]).

Află mai multe informații despre viața sexuală a bărbaților după 50 de ani. Ce provocări îi așteaptă, ce au de făcut.

Penis curbat din cauza țesutului cicatricial


„Afecțiunea se caracterizează printr-un penis curbat la 45 de grade sau mai mult și apare atunci când o placă fibroasă (țesut cicatricial) se acumulează în interiorul penisului, în membrana elastică groasă numită tunica albuginea. Rolul acestei membrane este de a menține penisul rigid în timpul unei erecții.“

Dr. Florin Vărzescu, medic specialist urolog, Centrul TenMed

Placa fibroasă se poate acumula oriunde de-a lungul penisului, iar în funcție de localizare, penisul se poate curba în sus, în jos sau în lateral în timpul erecției. De asemenea, din cauza curburii, penisul poată să piardă din lungime sau din circumferință.

Medicul precizează clar că boala Peyronie este o afecțiune benignă, așadar nu are nicio legătură cu o tumoare malignă.

Citește aici ce anume face diferența între o tumoare benignă și una malignă.

Boala lui Peyronie poate avea cauze genetice

Deși nu se cunoaște cu exactitate cauza bolii Peyronie, curbura penisului poate fi provocată de mai mulți factori, cum ar fi leziunile repetate asupra zonei genitale.

„Boala a fost asociată și cu tulburările autoimune (lupus), tulburările de țesut conjunctiv (boala Dupuytren, fasciita plantară, sclerodermia), cancerul de prostată, dar și cu disfuncția erectilă.“

Dr. Florin Vărzescu, medic specialist urolog

Medicul menționează că și factorul genetic este implicat, bărbații care au rude cu această patologie având un risc crescut de a dezvolta boala Peyronie. Nu în ultimul rând, vârsta joacă un rol în apariția bolii, fiind mai probabil să se dezvolte pe măsură ce bărbații îmbătrânesc.

Află de aici cum poate fi tratat și chiar vindecat cancerul de prostată.

Cele două faze ale bolii Peyronie

Boala Peyronie apare în două faze, potrivit urologului: acută (activă) și cronică (secundară).

În faza acută se formează placa fibroasă, iar procesul poate dura între 6 și 18 luni. În această perioadă penisul începe să se curbeze, apare imflamația (umflarea penisului) și poate să doară chiar și fără erecție. Se poate simți placa fibroasă sub pielea penisului.

De asemenea, penisul poate părea mai scurt sau că a pierdut din circumferință. Un alt simptom important în reprezintă erecțiile dureroase, ceea ce face ca actul sexual să fie dificil.

În faza cronică, care se instalează după formarea plăcii fibroase, curbura penisului se stabilizează și nu se agravează. Durerea din penis se poate diminua, dar disfuncția erectilă se poate dezvolta sau se poate agrava. O curbură mare a penisului poate cauza și probleme de ordin psihologic, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Citește aici care sunt tratamentele recomandate de medic pentru disfuncțiile erectile.

Tratamentul, necesar dacă penisul curbat afectează viața sexuală

Un penis ușor curbat, care nu provoacă probleme de natură sexuală, nu necesită tratament. În schimb, dacă erecțiile sunt dureroase și pacienții întâmpină dificultăți în viața intimă, trebuie să se adreseze medicului urolog.

„În funcție de severitatea simptomelor, de cât de mult e curbat penisul și de faza bolii, tratamentul poate fi chirurgical sau nechirurgical.“

Dr. Florin Vărzescu, medic specialist urolog

În faza acută, pentru bărbații care au o curbură mai mare de 30 de grade, se poate indica tratamentul injectabil. De exemplu, se pot folosi injecții intralezionale de colagenază, efectuate direct în placa fibroasă, potrivit medicului urolog.

„Deși medicamentele administrate pe cale orală nu vindecă boala, acestea pot ajuta la atenuarea simptomelor, cum ar fi erecțiile dureroase. Tot la capitolul tratament nechirurgical, s-au dovedit a fi de ajutor dispozitivele medicale de tip pompe de penis și terapia cu unde de șoc.“

Dr. Florin Vărzescu, medic specialist urolog

Intervenția chirurgicală este, potrivit medicului, indicată în cazurile grave, atunci când simptomele nu s-au atenuat și erecțiile dureroase împiedică actul sexual. Există mai multe tehnici chirurgicale prin care placa fibroasă este excizată și se pot implanta proteze peniene pentru menținerea erecției.

Dificultate de a procrea, printre complicații

Complicațiile bolii Peyronie pot include:

  • incapacitatea de a avea contact intim;
  • dificultăți de a obține sau de a menține erecția (disfuncții erectile);
  • anxietate sau stres legat de abilitățile sexuale ori de aspectul penisului;
  • stres în relația cu partenerul de cuplu;
  • dificultate de a procrea, deoarece actul sexual este dificil sau imposibil;
  • lungimea sau circumferința redusă a penisului;
  • dureri la nivelul penisului.

Citește aici povestea lui Victor, un tânăr de 35 de ani dependent de pornografie și cu obsesia unui penis nerealist de mare. „Ajunsesem să-mi privesc organul ca pe o jucărie, nu ca pe un organ anatomic sexual.“ O poveste complicată despre sex și sexualitate

Boala Peyronie la copii e, de fapt, încurbare congenitală a penisului

Încurbarea congenitală a penisului este o afecțiune înnăscută și devine evidentă doar atunci când penisul este erect. În multe situații, cei cu această afecțiune devin conștienți de ea în adolescență.

Spre deosebire de boala Peyronie, încurbarea congenitală a penisului nu implică țesut cicatricial, ci e caracterizată, de obicei, de o curbare în jos sau în lateral a penisului ori o combinație între cele două.

Această afecțiune nu se agravează în timp, nici nu se ameliorează, penisul rămâne la fel de curbat de-a lungul timpului.

Cauza încurbării congenitale a penisului nu este cunoscută, dar se crede că este asociată cu dezvoltarea inegală a corpilor cavernoși. Dezvoltarea penisului şi uretrei începe după 8 săptămâni de viaţă intrauterină sub influenţa testosteronului asupra tuberculului urogenital. Această influenţă poate fi perturbată de factori interni şi externi necunoscuţi, rezultând dezvoltarea incompletă a unor porţiuni din ţesuturile care alcătuiesc penisul.

O încurbare mai mică de 15 grade nu creează, în mod normal, probleme, așa că nu e necesar niciun tratament. La o încurbare mai mare de 30 de grade, pot apărea dificultăţi în timpul actului sexual, în afară de problemele legate de aspectul estetic al penisului.

Singurul tratament al încurbării congenitale a penisului este cel chirurgical. Operaţia poate fi făcută la orice vârstă.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare