Durere de testicule: de ce apare și când devine o urgență medicală

Ce probleme anunță o durere de testicule. Poate fi semnul unei urgențe medicale

O durere de testicule poate avea o multitudine de cauze și majoritatea bărbaților experimentează o astfel de durere cel puțin o dată pe parcursul vieții. Testiculele sunt foarte sensibile și chiar și o leziune minoră poate provoca dureri sau disconfort testicular. Există, însă, și situații în care durerea de testicule este o urgență medicală sau poate anunța o problemă de altă natură.

Uneori, ceea ce pare a fi o durere testiculară poate fi cauzată de o problemă din zona inghinală sau abdominală. De asemenea, în unele cazuri, durerile de testicule însoțite de dureri de spate pot semnala pietre la rinichi sau chiar o problemă la nivelul coloanei vertebrale.

Citește aici cum poți face diferența între o durere de rinichi și una de coloană.

Durerea de testicule poate reprezenta și o urgență medicală care necesită tratament imediat. Altfel se poate ajunge la necroză și la pierderea testiculului dureros.

Torsiune de testicul: cum se manifestă și ce măsuri trebuie luate urgent


„Există o situație particulară în care durerea apare din cauza unei urgențe medicale numită torsiune de testicul. Aceasta se referă la răsucirea cordonului spermatic care asigură fluxul de sânge către testicul. În astfel de cazuri trebuie intervenit chirurgical în decurs de 6 ore, pentru că altfel apare necroza și se poate pierde testiculul.”

Dr. Florin Vărzescu, medic specialist urolog, Centrul TenMed

De obicei, torsiunea de testicul este o afecțiune care apare mai frecvent la bărbații tineri, de obicei, la cei sub 25 de ani.

durere de testicule. cum arată o torsiune de testicul

Simptome de torsiune

Urologul precizează că simptomele provocate de o torsiune de testicul includ:

 • greaţă,
 • înroșirea sau învinețirea scrotului,
 • durere bruscă, severă, care apare pe o parte a scrotului,
 • umflarea scrotului,
 • vărsături.

Durerea cauzată de torsiunea de testicul este uneori graduală. Unii pacienți cu această afecțiune experimentează dureri care se agravează ușor în câteva zile.

Potrivit Asociației Americane de Urologie, torsiunea de testicul apare, de obicei, pe partea stângă mai mult decât pe cea dreaptă.

De obicei, torsiunea testiculară afectează doar un testicul, astfel încât, dacă e necesară îndepărtarea acestuia, nu afectează în mod obligatoriu fertilitatea. Cu toate acestea, deși puțin probabil, acest lucru este posibil.

Află de aici când sunt indicate analizele care depistează infertilitatea masculină.

De ce te dor testiculele

Specialistul subliniază că durerea de testicule este mai frecventă decât s-ar crede și fiecare bărbat se va confrunta cu această problemă la un moment dat în viața lui. Durerea poate apărea din interiorul testiculului sau din tubul spiralat și țesutul de susținere din spatele testiculului (epididim).

Cel mai adesea, durerea de testicule apare în urma unei lovituri directe, chiar și una ușoară. Alte cauze includ, potrivit medicului urolog, următoarele:

 • inflamații (epididimită),
 • infecții (orhită),
 • afecțiuni precum varicocel (o dilatație a venelor de la nivelul testiculelor, asemănătoare cu varicele), spermatocel (un chist la nivelul testiculelor) și hidrocel (o formațiune plină cu lichid, la nivelul testiculelor).  

Durerea de testicule mai poate fi un simptom al herniei inghinale, prostatită, infecții urinare, litiaza renală sau noduli testiculari. Uneori durerea poate fi un efect secundar al operației de vasectomie.

Dr. Florin Vărzescu, medic specialist urolog

Nodulii testiculari, la care se adaugă senzația de greutate în scrot, o durere surdă de burtă sau în zona inghinală, durere sau disconfort la nivelul unui testicul sau în scrot, precum și durerea de spate – toate aceste manifestări pot anunța un cancer testicular. Citește aici cum poate fi vindecat cancerul testicular chiar și în stadiile avansate.

O altă situație în care apare durerea de testicule, însoțită de disconfort, senzația de greutate și inflamarea și modificarea culorii testiculelor o reprezintă hipertensiunea epididimală. Mai exact, este vorba despre o consecință a unei erecții care durează o perioadă lungă de timp și care nu este urmată de un orgasm. Deși inconfortabilă, hipertensiunea epididimală nu creează probleme serioase.

Citește aici ce ți se poate întâmpla dacă ești bărbat și faci sex foarte rar sau deloc.

Durerile de spate și testicule și alte simptome

„Durerea de testicule se simte diferit în funcție de cauza care o provoacă și poate varia ca intensitate și durată. Durerea poate fi acută sau cronică. Poate fi o durere severă sau o durere «surdă», care crește pe parcurs sau odată cu activitatea fizică. De asemenea, durerea poate veni din altă parte a corpului, cum ar fi abdomenul, spatele sau zona inghinală. Acest tip de durere se numește durere referită.

Dr. Florin Vărzescu, medic specialist urolog

Alte simptome care pot însoți durerea de testicule sunt, potrivit urologului, următoarele:

 • sensibilitatea la atingere,
 • înroșirea testiculelor,
 • apariția vânătăilor (în urma unei leziuni),
 • umflarea testiculelor,
 • probleme urinare, cum ar fi urinarea frecventă, senzația de arsură la urinare și prezența sângelui în urină (hematuria).

Dacă durerea este cauzată de o infecție, pot apărea și: febră, senzație de greață și vărsăturile. 

Găsește aici ce e bine să știi despre infecțiile de tract urinar și cum le putem ține sub control.

Durere la testicule însoțite de febră, semn de alarmă

Dacă durerea trece rapid, acest lucru nu ar trebui să te îngrijoreze. În schimb, urologul atrage atenția că orice bărbat trebuie să ajungă la medic dacă simptomele durează mai mult de o oră, durerea apare brusc și este foarte intensă sau testiculul devine roșu, umflat, cald și sensibil la atingere.

Aceste simptome pot fi însoțite de febră, greață și vărsături. Dacă la palpare simți un nodul în scrot, acesta este un alt semn care indică necesitatea unui consult medical.

Durerea sub testicule apare des la sportivi

Medicul menționează că, uneori, poate apărea durere și sub testicule. Aceasta este provocată, de obicei, de o leziune, fractură sau întindere a mușchilor și ligamentelor din zona inghinală. Întinderile apar des la sportivi, iar durerea poate fi temporară sau poate persista mai mult timp dacă se exercită o presiune continuă asupra zonei lezate.

Poate fi necesară ecografia testiculară

Pentru a stabili cauza durerii, primul pas este examenul clinic, în care medicul va examina testiculele și va pune o serie de întrebări pentru a afla exact unde este localizată durerea, intensitatea acesteia și când au început simptomele.

Dr. Florin Vărzescu, medic specialist urolog

În funcție de informațiile obținute în urma examenului clinic vor fi recomandate analize de laborator (sânge și urină). Ecografia testiculară poate fi necesară, mai ales dacă medicul simte un nodul la palpare. 

Află de aici ce analize sunt necesare în cazul problemelor cu prostata.

Tratament pentru durerea de testicule

Dacă durerea apare în urma unei răniri minore, aplicarea de comprese cu gheață poate ajuta la atenuarea simptomelor. Puteți încerca și băi calde, care sunt eficiente în îmbunătățirea circulației sangvine de la nivelul testiculelor. De asemenea, puteți lua analgezice pentru a calma durerea.

Dr. Florin Vărzescu, medic specialist urolog

Dacă aceste remedii nu funcționează și durerea persistă, medicul va recomanda calmante mai puternice, cum ar fi antiinflamatoare nesteroidiene. Dacă durerea apare din cauza unei infecții, tratamentul este cel antibiotic.

Tratamentul chirurgical este indicat doar în cazurile de urgență, cum este torsiunea testiculară. Tot chirurgia va rezolva simptomele cauzate de hernia inghinală și epididimită (epididimectomie).

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare