Phubbing-ul, un fenomen îngrijorător care îți distruge relațiile și sănătatea mintală
Probabil că nu ești familiarizat cu termenul de phubbing, însă cu siguranță ești expus acestui obicei sau îl practici chiar tu. „Phubbing“ este un termen care se referă la momentele în care o persoană îi ignoră sau neglijează pe cei care se află în preajma sa, pentru a folosi telefonul mobil. Este o combinație a cuvintelor „phone“ (telefon) și „snubbing“ (ignorare, neglijare).
Practic, phubbing înseamnă că persoana respectivă acordă mai multă atenție aplicațiilor de pe telefon decât oamenilor cu care își petrece timpul, ignorând interacțiunea sau conversația cu aceștia în favoarea utilizării dispozitivului mobil. Acest comportament poate avea un impact negativ asupra relațiilor interpersonale, provocând sentimente de singurătate, disconfort emoțional și diminuând calitatea comunicării și a satisfacției în relații.
Ce înseamnă phubbing
Probabil ți s-a întâmplat să încerci să-i povestești partenerului de cuplu sau unui prieten o întâmplare sau un eveniment important și să observi că nu ridică ochii din telefon și că nu e atent la conversație pentru că e mai preocupat cu noutățile de pe social media. Iar dacă acest comportament se repetă, relația poate avea de suferit. Și nu ești singura persoană în această situație. Potrivit statisticilor, aproape 32% dintre oameni raportează că sunt expuși la phubbing de două-trei ori pe zi.
Termenul de phubbing a fost inventat în mai 2012. O agenție de publicitate australiană a creat această expresie pentru a descrie fenomenul tot mai întâlnit al oamenilor care își ignorau familia și prietenii aflați chiar în fața lor, ca să stea pe telefon. În aceeași perioadă a fost lansată campania Stop Phubbing. Deși comportamentul pare a fi inofensiv la prima vedere, cercetările au arătat că phubbing-ul ar putea eroda relațiile și sănătatea mintală.
Cum îți afectează sănătatea mintală
Un studiu recent, publicat în revista BMC Psychology, a scos la iveală că persoanele expuse la phubbing sunt mai predispuse să se confrunte cu sentimente de singurătate sau disconfort psihologic, lucru care poate determina, de asemenea, o reducere a nivelului de satisfacție personală. În cadrul noului studiu, publicat în octombrie 2023, cercetătorii au chestionat 720 de adulți români cu vârste cuprinse între 18 și 77 de ani în legătură cu nivelul de phubbing la care au fost expuși și al celui de satisfacție personală.
Rezultatele au arătat că o expunere mai mare la phubbing a fost asociată cu niveluri crescute de disconfort emoțional și singurătate. Nu a existat o asociere directă între phubbing și satisfacția personală, dar participanții care au experimentat sentimente mai acute de singurătate au avut un risc mai mare atât de disconfort psihologic, cât și de reducere a satisfacției personale.
„Concluziile indică faptul că phubbing-ul poate duce la sentimente de excludere socială, calitate redusă a comunicării și satisfacție redusă în relații”, a precizat dr. Ryan Sultán, profesor de psihiatrie clinică la Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, din SUA.
Utilizarea excesivă a rețelelor sociale crește riscul de depresie
Un alt studiu, publicat în Jurnalul de Psihologie Socială Aplicată, a constatat că phubbing-ul amenință 4 nevoi fundamentale:
- de apartenență,
- de stimă de sine,
- de găsire a sensului vieții,
- de control.
Atunci când cineva alege să te ignore în favoarea telefonului mobil, e posibil să te simți respins, exclus și lipsit de importanță. Aceste trăiri pot avea un efect semnificativ asupra stării emoționale.
Studiile indică faptul că persoanele care se simt ignorate tind să se refugieze, la rândul lor, în mediul online și să încerce să compenseze prin interacțiunea de pe rețelele sociale pentru a umple golul resimțit. Această reacție reprezintă începutul unui cerc vicios.
Conform unor cercetări publicate în revista „Computers and Human Behavior”, social media poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale. Studiul a constatat că rețelele sociale pot agrava depresia și, cu cât le utilizezi mai mult, cu atât ești mai predispus să te simți depresiv sau anxios.
Phubbing-ul distruge relațiile
Phubbing-ul poate afecta toate relațiile interpersonale – relațiile romantice, prieteniile și chiar relațiile pe care le avem cu colegii de serviciu.
Citește aici ce fac diferit partenerii într-un cuplu de durată: 5 caracteristici importante.
„În cazul relațiilor romantice, [n.r. – phubbing-ul] poate duce la conflicte și la scăderea satisfacției în cuplu. În alte interacțiuni interpersonale, cum ar fi cu prietenii sau colegii, poate duce la încredere redusă și la un sentiment de subestimare”, a explicat profesolul de psihiatrie Ryan Sultán.
Ignorarea partenerului în favoarea telefonului poate crea sentimente de respingere și frustrare, ducând la scăderea satisfacției și a calității relației. Comunicarea deficitară și lipsa atenției în cuplu pot eroda legătura emoțională dintre parteneri.
În relațiile de prietenie, phubbing-ul poate conduce la o scădere a încrederii și a sentimentului de conexiune. Atunci când unul dintre prieteni preferă telefonul în locul interacțiunii directe, celălalt se poate simți neglijat sau neimportant. Acest lucru poate afecta legătura și calitatea relației de prietenie.
Află de aici care sunt cele 3 tipuri de prieteni de care ai cu adevărat nevoie ca să fii fericit.
În mediul profesional, phubbing-ul poate diminua calitatea interacțiunilor și comunicării în echipă. Atunci când colegii se ignoră reciproc în timpul discuțiilor sau întâlnirilor de lucru din cauza telefoanelor mobile, acest lucru poate duce la o scădere a încrederii, a cooperării și a satisfacției în echipă.
3 semne că practici phubbing-ul și cum să scapi de acest obicei
Dacă ești mereu cu telefonul în mână de teamă să nu ratezi vreun apel, tweet sau actualizare de status, este foarte probabil să faci phubbing.
Iată 3 semne evidente ale acestui obicei:
- Poți duce două conversații simultan, una pe telefon și una față în față. Cel mai probabil nu reușești să te implici cu adevărat în niciuna dintre ele și cu siguranță practici phubbing-ul.
- Scoți imediat telefonul când te așezi la masă sau te afli în alte medii sociale. Așezarea telefonului lângă farfurie este un semnal de avertizare că vei începe curând să practici phubbing-ul. Mai mult decât atât, nici măcar nu trebuie să atingi telefonul în timpul unei conversații pentru ca acest lucru să aibă un impact negativ asupra relației, potrivit unui studiu.
- De fiecare dată când stai la masă, îți verifici constant telefonul de teamă să nu ratezi vreo notificare.
Cum să renunți la phubbing: 3 recomandări
Dacă ideea de a renunța la social media îți creează anxietate și te face să te simți inconfotabil, trebuie să știi că nu e ceva neobișnuit. De fapt, un studiu a demonstrat că dorința de a verifica noutățile de pe rețelele sociale este mai puternică decât dorința de a face sex. Asta nu înseamnă, totuși, că nu poți învăța să găsești un echilibru între spațiul virtual și cel real.
Renunță la telefon în timpul meselor
Atunci când vine momentul să te așezi la masă, indiferent unde te afli, pune telefonul deoparte. Dacă vibrațiile sau sunetele notificărilor îți distrag atenția, pune telefonul pe modul „nu deranja“.
Transformă fiecare masă într-o ocazie de a interacționa cu persoanele din fața ta. S-ar putea să îți pară dificil la început, dar cu timpul te vei simți mai confortabil să porți conversații față în față.
Lasă telefonul în mașină
Stabilește perioade specifice pe parcursul zilei când îți propui să nu folosești telefonul. De exemplu, poți începe cu o perioadă de 30 de minute sau o oră în fiecare zi în care te dedici complet altor activități și nu îți verifici telefonul. Lasă-l în mașină, în geantă sau în sertarul de la birou. Orice alerte sau actualizări apărute vor fi acolo pentru tine și mai târziu.
Recompense pentru timpul fără telefon
Ține evidența momentelor sau orelor petrecute fără să pui mâna pe telefon. Când ai atins un anumit obiectiv pe care ți l-ai stabilit, oferă-ți o recompensă, apoi stabilește un nou obiectiv.
Ce e de făcut dacă partenerul de cuplu te ignoră ca să stea pe telefon
Dacă observi că te afli în situația de a fi ignorat din cauza phubbing-ului, poate fi util să atragi atenția asupra comportamentului și apoi să propui un comportament alternativ, conform lui Lokesh Shahani, profesor în Departamentul de Psihiatrie și Științe Comportamentale la Școala de Medicină McGovern din cadrul UTHealth Houston, SUA.
„De exemplu, poate fi de ajutor să-i spui partenerului direct să nu mai folosească telefonul mobil în timpul interacțiunilor dintre voi. Exprimarea sentimentelor într-un mod sincer și vulnerabil poate transmite eficient impactul comportamentului său. Timpul tău este valoros și este incorect ca cineva să te ignore pentru a verifica noutățile de pe rețelele de socializare sau din cauza altor activități digitale neesențiale”, a precizat profesorul de psihiatrie.
Metode să-ți ajuți partenerul să renunțe la phubbing
„Oare cum ne simțim într-o relație în care «nu contăm»? De aici pornește frustrarea și nevoia de a-l pedepsi pe celălalt. Nu ar strica să învățăm să vorbim despre nevoile noastre deschis, să cerem celuilalt ce avem nevoie și să facem un reality-check cu acesta în legătură cu gândurile noastre negative: «oare așa gândești tu despre mine?»“, recomandă psihologul Ștefania Voia aici.
Iată câteva modalități prin care să-ți îndemni partenerul să lase telefonul deoparte:
- Abordează subiectul cu empatie și deschidere. Explică-i îngrijorările legate de efectele phubbing-ului asupra relației voastre și asupra comunicării în cuplu.
- Fii un exemplu pozitiv și evită tu însuți să fii absorbit de telefon în timpul interacțiunilor. Demonstrează-i că îi acorzi atenție în momentele în care sunteți împreună.
- Propune limite sau reguli pentru utilizarea telefonului în timpul momentelor pe care le petreceți împreună. De exemplu, puteți decide să puneți telefoanele pe modul „Nu deraja” în timpul cinei sau în timpul serilor romantice.
- Planificați activități care să vă permită să petreceți timp de calitate împreună fără a fi distrași de telefoane. Aceste momente pot întări conexiunea emoțională.
- Renunțarea la acest obicei poate fi dificilă, așa că e important să ai răbdare și să-i oferi susținere în timp ce încearcă să schimbe acest comportament. Încurajează-l și recunoaște eforturile pe care le face.
- Căutăți soluții împreună. Discutați despre strategii care ar putea ajuta la reducerea utilizării telefonului în momentele-cheie și la menținerea unei conexiuni mai profunde.
Citește și:
Prietenii virtuali sunt buni sau toxici? O nouă eră a prieteniei în mediul online.
8 practici pentru mai multă intimitate în relații.
Pentru o relație de cuplu sănătoasă, ce așteptări să (nu) avem de la partener.