Analize medicale fertilitate femei. Opțiuni în funcție de vârstă

Analize medicale pentru problemele de fertilitate ale femeilor

Medicina a evoluat foarte mult, iar pentru infertilitate există acum tratamente eficiente. Totuși, șansele de a obține o sarcină scad pe măsură ce înaintăm în vârstă. În plus, cresc riscurile unor sarcini cu complicații. De aceea, este important un set complet de analize medicale pentru a depista eventuale probleme de fertilitate la femei.

Un factor extrem de important pentru fertilitatea femeilor este rezerva ovariană. Așa că unul dintre primele teste atunci când planifici să concepi un copil ar trebui să fie măsurarea acesteia.

dr. Andreas Vythoulkas

„Când un cuplu nu poate concepe un copil după 12 luni de raporturi sexuale regulate și neprotejate, poate fi considerat infertil. Problemele de fertilitate pot fi cauzate fie de disfuncții ale ovarelor, trompelor, spermatozoizilor, fie de factori imunitari. De aceea, este necesar ca fiecare dintre parteneri să descopere cauzele. Iar pentru a le afla, este necesar să faceți câteva analize specifice pentru infertilitate, recomandate numai de medicul specialist.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Analize medicale de bază pentru problemele de fertilitate la femei

Dr. Andreas Vythoulkas enumeră analizele medicale esențiale pentru femei în cazul problemelor de fertilitate în cuplu.

Analize de sânge – pentru a stabili cu precizie profilul hormonal, inclusiv analiza AMH – hormonul anti-Mullerian (analiza pentru rezerva ovariană).

Hormonul anti-mulerian sau AMH este un hormon produs de celulele granuloase din foliculii ovarieni. Potrivit Colegiului American de Obstetrică-Ginecologie, producția de AMH reflectă rezerva ovariană. Un nivel scăzut de AMH indică o rezervă ovariană diminuată.

Află și câte ecografii se fac în sarcină și cum se interpretează

Test de fertilitate la femei: analiza AMH

Testarea nivelului de AMH este o simplă analiză de sânge. Deoarece măsurarea rămâne în mare parte stabilă pe tot parcursul ciclului menstrual, medicul poate programa testul indiferent de momentul lunii.

Ca orientare generală, următoarele niveluri (în nanograme pe mililitru) reprezintă limita inferioară a valorilor serice ale AMH, în funcție de vârstă:

  • 45 de ani: 0,5 ng / ml
  • 40 de ani: 1 ng / ml
  • 35 de ani: 1,5 ng / ml
  • 30 de ani: 2,5 ng / ml
  • 25 de ani: 3,0 ng / ml

Aceste limite depind și de laborator. Orice rezultat trebuie analizat de către medicul care a recomandat testarea în contextul celorlalte investigații.

Testarea FSH, pe lista de analize pentru a rămâne însărcinată

Hormonul foliculostimulant (FSH) este produs de glanda pituitară și este implicat în dezvoltarea și funcționarea organelor sexuale. FSH stimulează maturizarea ovulelor din ovare, ceea ce determină creșterea nivelului de estrogen și ulterior de progesteron.

Un FSH mai mare indică, de obicei, o rezervă ovariană scăzută, iar un AMH mai mic indică, de asemenea, o rezervă ovariană scăzută.

Ca și în cazul AMH, medicul îți poate recomanda măsurarea nivelului de FSH pentru a determina rezerva ovariană actuală.

În timp ce FSH poate fi un instrument util, majoritatea experților sunt de acord că AMH poate fi un predictor mai precis al rezervei ovariene, deoarece nivelurile rămân constante pe tot parcursul ciclului menstrual.

Alte analize pentru infertilitate la femei

  • Ecografia transvaginală – pentru a vizualiza cavitatea uterină și pentru a identifica eventuale anomalii ale uterului sau ale ovarelor.
  • Histerosalpingografia – în vederea stabilirii gradului de permeabilitate a trompelor uterine. Această investigație presupune injectarea unei substanțe de contrast în uter și, cu ajutorul razelor X sau al ecografiei, se urmărește dacă substanța ajunge din uter în trompe.
  • Testul CA 125 (antigen tumoral) – valorile mari pot indica boli inflamatorii pelviene, dar și de prezența endometriozei.

Citește și despre ce analize uzuale sunt recomandate femeilor în funcție de vârstă

Ce șanse ai să rămâi însărcinată, în funcție de vârstă

Datorită contracepției și disponibilității pe scară largă a tehnicilor de reproducere umană asistată, cuplurile dețin astăzi mai mult control asupra momentului în care concep copii.

Cu toate acestea, fertilitatea scade, în mod natural, odată cu vârsta, iar sarcina la vârstă înaintată are riscuri mai mari să se complice.

Nu putem spune că există „o vârstă ideală“ pentru a rămâne însărcinată. Decizia de a întemeia o familie ar trebui să se bazeze pe mai mulți factori – inclusiv vârsta și disponibilitatea de a fi părinte. Iată care sunt așteptările în ceea ce privește fertilitatea, în funcție de vârstă.

La 20 de ani

La această vârstă, femeile sunt cel mai fertile și au cele mai mari șanse să rămână însărcinate. Acesta este momentul în care ai cel mai mare număr de ovocite de bună calitate disponibile, iar riscurile complicațiilor în sarcină sunt cele mai scăzute.

La 30 de ani

Fertilitatea începe să scadă treptat în jurul vârstei de 32 de ani. După vârsta de 35 de ani, acest declin se accelerează.

Femeile se nasc cu aproximativ un milion de ovocite. Numărul lor scade treptat, pe măsură ce înaintează în vârstă. La 37 de ani, se estimează că rămâi cu aproximativ 25.000 de ovocite.

Până la 35 de ani, șansele de a concepe după 3 luni de încercări sunt de aproximativ 12%.

Riscul de avort spontan și de anomalii genetice începe, de asemenea, să crească după vârsta de 35 de ani. S-ar putea să te confrunți cu mai multe complicații în timpul sarcinii sau în timpul nașterii, cu cât ai o vârstă mai înaintată.

La această vârstă, medicul poate recomanda analize și teste suplimentare atât pentru mamă, cât și pentru făt.

La 40 de ani

Există o scădere accentuată a capacității unei femei de a rămâne însărcinată, pe cale naturală, la 40 de ani. După această vârstă, șansele de a concepe după 3 luni de încercări sunt în jur de 7%.

În timp, cantitatea și calitatea ovocitelor scad. Ovocitele mai vârstnice pot avea mai multe probleme cromozomiale, ceea ce crește riscul de a avea un copil cu malformații congenitale.

Majoritatea femeilor de 40 de ani pot avea în continuare o sarcină fără probleme și un copil sănătos, dar riscurile cresc semnificativ în această perioadă.

Aceste riscuri includ:

De asemenea, femeile peste 35 de ani sunt mai expuse riscului de sarcină extrauterină, despre care poți afla mai multe informații din acest material.

Una dintre cele mai rare tipuri de sarcină extrauterină este sarcina ovariană. Aceasta poate fi primară, când există o disfuncție ovulatorie și fertilizarea are loc înainte ca ovocitul să fie expulzat din ovar și secundară când fertilizarea are loc în tuba uterină și produsul de concepție este apoi regurgitat și implantat în ovar.

Afecțiunile cum sunt diabetul și hipertensiunea arterială sunt mai frecvente la femei după vârsta de 35 de ani. Acestea pot duce la complicații periculoase ale sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional și preeclampsia.

După vârsta de 40 de ani, medicul poate face teste suplimentare și monitorizare mai detaliată pentru a depista eventuale complicații.

Opțiuni de tratament pentru stimularea fertilității

Dacă ai peste 35 de ani și încerci să rămâi gravidă de mai mult de 6 luni, este posibil să ai probleme cu fertilitatea. Medicul sau un specialist în infertilitate te poate ajuta să afli de ce tu și partenerul tău nu reușiți să obțineți o sarcină și vă poate recomanda pașii următori pentru a reuși să concepeți.

Tehnicile de reproducere umană asistată vă pot ajuta să concepeți, dar nu pot compensa în totalitate scăderea fertilității legate de vârstă.

Hormon anti-mullerian scăzut: tratament

Medicii tratează problemele de fertilitate la femei, inclusiv cele legate de o rezervă ovariană scăzută, cu medicamente care stimulează producția de ovocite și folosesc tehnici precum fertilizarea in vitro (FIV).

Dar șansele de a obține o reușită cu aceste metode scad și ele pe măsură ce înaintezi în vârstă.

O altă opțiune este utilizarea ovcitelor donate. Ovulul este fertilizat cu sperma partenerului și apoi embrionul astfel obținut este transferat în uter.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare