Motive pentru care bem alcool și ce înseamnă consum moderat

Top motive pentru care bem alcool și ce înseamnă de fapt consum cu moderație

Dependența de alcool de instalează lent, fără să ne dăm seama. Este nevoie câteodată chiar și de ani ca persoana sau anturajul ei să conștientizeze acest lucru. Băutul zilnic în cantități mici asigură relaxare și stare de bine, apoi băutul devine o obișnuință, un reflex, bem fără să mai gândim. Dar de ce bem alcool? Există și beneficii?

Motive pentru care bem alcool

Motivele pentru care bem alcool sunt multiple, ele depind de individ (caracteristici individuale, personalitate, dispoziție genetică), de tipul de alcool consumat ( preț, efect produs) și de contextul în care se bea ( presiunea celorlalți, valori ale societății, situație familială sau profesională). 

Motivele consumului de alcool se pot clasifica după două dimensiuni: după valență care poate fi pozitivă sau negativă sau după sursă care este internă sau externă pentru efectele dorite.

Dintre motivele cu valoare pozitivă, adică acelea care amplifică stările emoționale neutre sau pozitive, distingem motivele de întărire, ca motive interioare persoanei: „beau alcool pentru că îmi plac senzațiile pe care acesta mi le procură sau pentru a mă îmbăta sau pentru că mă distrează”.

Motivele sociale, cu valență pozitivă dar exterioare persoanei sunt în raport cu situația care apare și au scopul de a provoca sentimente pozitive precum „beau alcool pentru a aprecia mai bine petrecerea sau pentru că este amuzant când sunt cu ceilalți sau pentru ca petrecerea să fie mai reușită”.

Motivele cu valoare negativă corespund obiectivelor asociate fricilor individuale. Sunt acele modalități de coping, interioare persoanei care bea pentru a minimiza  sentimentele și emoțiile negative „beau pentru că asta mă ajută atunci când sunt nervos sau deprimat sau ca să uit de probleme”.

Mai există și acele motive de a fi în conformitate, cu valență negativă, legate de un context exterior și care vizează evitarea sentimentelor negative de respingere:” beau ca să nu fiu batjocura celorlalți prieteni care consumă alcool, sau beau să nu mă simt exclus sau pentru că mi-e teamă că nu o să fiu apreciat de ceilalți”.

Alcoolul ca metodă de coping

Te întrebi vreodată de ce bei? Pentru a face față anxietății, fobiei sociale, depresiei, traumei, reducerii sevrajului sau doar ca modalitate de evitare a plictiselii, vulnerabilității sau  intimității? 

Pentru persoanele cu fobie socială, un pahar de alcool le permite să reducă sentimentul de amenințare pe care îl resimt în prezența celorlalți.

Nivelul de depresie este direct corelat cu cantitatea de băutură consumată, iar persoana cu depresie are tendința de a bea zilnic pentru a-și amorți tristețea și a simți „acea îmbrățișare caldă” așa cum explica Gabor Mate noțiunea de dependența in cartea sa ”Pe tărâmul fantomelor înfometate”. Totodată, când efectul băuturii trece, starea negativă se adâncește. Practic, cercul vicios al unei dependențe presupune instalarea poftei, numită craving, urmată de consum, urmat de starea de vinovăție că nu putem controla comportamentul, sentimente de rușine, și decizia că nu ne putem opri, reluând consumul.

Ce înseamnă consum cu moderație?

Un consum moderat de alcool poate fi definit ca un nivel de consum în care riscurile problemelor legate de alcool sunt minime, atât pentru consumator, cât și pentru anturajul său.

A aprecia care este nivelul consumului moderat de alcool este dificil deoarece efectele alcoolului în organism pot să fie foarte diferite de la o persoană la alta.

Un pahar standard de alcool (o unitatea) diferă în funcție de tipul de băutură si de procentul alcoolului. Un pahar de bere de 250 ml, cu 5% alcool echivalează cu un pahar de vin sau șampanie de 100 ml și 12% alcool și cu un pahar de tărie de 25 de ml și 40% alcool.

Un consum moderat de alcool presupune a bea maxim 7 unități pe săptămână (adică 7 pahare) și nu în fiecare zi, este de preferat a avea cel puțin două zile pauză. Se spune că un pahar de vin roșu pe zi este benefic pentru sănătate. Există studii care demonstrează acest lucru la populația vârstnică. 

Dar oare cele două beri pe care le bem ocazional seara cu prietenii pentru a ne destinde ne aduc beneficii?  Sau păhărelul de cognac chiar face bine la digestie? Sunt aceste băuturi alcoolice sănătoase sau produc dereglări ale organismului?

Beneficiile consumului moderat de alcool

Unii cercetători înclină balanța înspre beneficiile consumului moderat de alcool ca metodă de prevenție în anumite boli, alții demonstrează că, indiferent de cantitatea de alcool ingerată pe termen lung, alcoolul afectează starea de sănătate.

Anumite studii au dovedit că un consum moderat pe termen lung este asociat cu efecte ireversibile asupra creierului. 

Cercetările care prezintă o asociere între consumul moderat și regulat de alcool și diminuarea riscului apariței anumitor boli au avut în atenție:

  • Bolile cardiovasculare. Unii cercetători susțin că un pahar pe zi de alcool reduce cu 30% riscul apariției acestora la persoanele cu vârsta peste 60 de ani;
  • Accidentele vasculare cerebrale ischemice: s-a demonstrat că alcoolul crește colesterolul HDL ( High Density Lipoprotein)- colesterolul „bun” și previne formarea cheagurilor de sânge;
  • Bolile arteriale periferice deoarece un pahar pe zi previne apariția arterosclerozei prin vasodilatație;
  • Risc redus de calculi biliari deoarece s-a arătat în anumite studii că alcoolul acționează asupra acidului biliar și asupra HDL-ului – colesterolul bun.

Totodată, atunci când este consumat în exces, alcoolul reprezintă un risc de a dezvolta toate afecțiunile enumerate mai sus.

Aceste studii au fost realizate pe un eșantion limitat și rezultatele nu pot fi generalizate la întreaga populație. S-a luat în considerare consumul moderat de maxim 10 unități de alcool pe săptămână. 

Berea, cel mai consumat tip de alcool

Nu există un nivel de alcool sigur pentru sănătate pentru că fiecare organism este unic, iar în contact cu alcoolul reacționează diferit.

Berea este una dintre băuturile cele mai vechi din lume care făcea parte din alimentația faraonilor egipteni. Se clasează pe al treilea loc în lista băuturilor cele mai populare, după cafea și ceai.

Ea este băutura alcoolică cu cele mai puține calorii având 32,3 calorii la 100 ml, mai puțin decât cidrul (37,5 kcal), vinul alb (83,5 kcal), vinul roșu ( 77,7 kcal), șampania (81,7 kcal) sau cocktailurile (180 kcal). Berea are aproape la fel de multe calorii precum băuturile răcoritoare și conține vitamina B9, minerale precum magneziu, fosfor, potasiu și calciu care provin din fermentarea orzului.

În cazul consumului moderat de bere s-a constatat că aceasta:

  • Are efecte vasodilatatoare asupra arterelor si reduce riscul cardiovascular. Componenții fenolici ai berii scad biomarkerii inflamatori iar alcoolul ameliorează profilul lipidic la bărbații cu risc cardiovascular.
  • Reduce riscul de calculi renali deoarece este diuretică. 
  • Un studiu norvegian al institutului Nord –Trondelag Helath Study arată că un pahar de bere ajută în prevenția depresiei, comparativ cu cei care nu consumă deloc sau consumă abuziv bere.

Experții în sănătate publică recomandă a nu se depăși 7 pahare de alcool pe săptămână, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, respectând două zile pe săptămână în care nu se consumă deloc alcool. Un pahar de alcool este echivalent cu 250 de ml de bere cu o concentrație de 5% alcool.

Citește aici articolul: Alcoolul de Sărbători poate crea probleme serioase dacă iei aceste medicamente

Dezavantajele consumului de alcool

Berea, precum și restul băuturilor alcoolice, poate produce probleme de sănătate și probleme relaționale. 

Consumul excesiv de bere poate determina afecțiuni precum:

  • Ciroză care în timp degenerează  în adenocarcinom hepatic
  • Pancreatită deoarece sunt produse enzime care afectează pancreasul
  • Afecțiuni cardiovasculare precum hipertensiune, cardiopatii
  • Infertilitate deoarece are acțiune toxică asupra spermatozoizilor
  • Obezitatea prin aportul crescut de calorii
  • Cancere digestive (gură, esofag, stomac, colon) sau cancer de sân 
  • Distruge sistemul digestiv deoarece alcoolul în exces afectează mucoasa gastrică
  • Tulburări psihice (anxietate, depresie)
  • Afecțiuni neurologice precum tremor, convulsii

În egală măsură un consum excesiv de alcool ne va deconecta de propria persoană, de cei apropiați nouă, ne va afecta negativ viața interferând cu relațiile noastre, cu rolurile pe care le avem (partener, fiu/fiică, părinte, coleg, angajat etc), cu viața profesională și responsabilitățile pe care le avem. 

După cum se observă în exemplele date mai sus, dacă berea este utilă sau nocivă pentru organism, depinde direct de cantitatea de bere consumată. Tot ceea ce este în exces, devine dăunător.

Indiferent de motivele consumului de alcool, de cantitatea consumată, de avantajele și dezavantajele consumului, alcoolul rămâne o substanță care afectează gândirea și reduce inhibiția. Alcoolul este responsabil de comportamentele riscante precum agresiunile, violențele în familie, raporturi sexuale riscante, conducerea unui vehicul în stare de ebrietate și suicidul. Alcoolul este implicat în 25% dintre decesele la tinerii intre 18-24 de ani și  33% din accidentele de mașină mortale. 

Prin urmare, consumați alcool cu măsură, iar dacă dorința de a bea devine incontrolabilă, irezistibilă și vă afectează viața nu ezitați să vă adresați unui specialist în adicții.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare