Alcoolul de Sărbători poate crea probleme serioase dacă iei aceste medicamente
Evită întotdeauna să consumi alcool cu medicamente! Chiar dacă vinul e adesea nelipsit de pe mesele de Sărbători, indicat e să îl eviți dacă urmezi orice fel de tratament medicamentos. În unele cazuri, nici chiar berea fără alcool nu este recomandată când urmezi anumite tratamente.
Mai multe studii au demonstrat că există interacțiuni riscante între anumite medicamente și băuturile alcoolice. Iar dacă te gândești că un singur pahar de vin nu-ți poate face nimic rău, medicii atrag atenția că alcoolul poate interacționa cu medicamentele, chiar și în cantități mici, în cazul persoanelor trecute de o anumită vârstă.
Nici berea de tip radler sau fără alcool nu e întotdeauna sigură pentru cineva care ia medicamente, asta pentru că poate conține alte ingrediente dăunătoare și alcool în cantități mai mici.
Ce se poate întâmpla dacă asociezi alcoolul și medicamentele
„Este demonstrat faptul că există numeroase interacțiuni între alcool și medicamente, suplimente alimentare și preparate homeopatice. Aceste interacțiuni pot potența efectul medicamentelor și pot duce chiar la complicații amenințătoare de viață.“
Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie la Centrul Medical ProMemoria
Medicul a enumerat câteva reacții care pot apărea atunci când se suprapune consumul de alcool medicației de fond:
- greață,
- vărsături,
- amețeli,
- cefalee,
- somnolență.
Medicamentele contraindicate a fi asociate cu alcoolul includ, potrivit medicului:
- medicația psihotropă (antidepresive, benzodiazepine, neuroleptice, antipsihotice);
- antiepileptice;
- anticoagulante, antitrombotice;
- antidiabetice;
- antibiotice;
- antiinflamatoare nesteroidiene, glucocorticoizi;
- antihipertensive, betablocante, nitrați, statine;
- antivirale;
- antifungice;
- chimioterapice.
„Persoanele vârstnice metabolizează alcoolul (chiar și în cantități mai mici decât cele permise) mai greu decât persoanele tinere. Acest aspect presupune un risc mai mare de interacțiune a multiplelor tipuri de medicamente administrate vârstnicilor chiar și cu mici cantități de alcool.“
Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie
Medicamentele de inimă și alcoolul
Cele mai frecvente afecțiuni cardiace care necesită tratament sunt considerate a fi:
- hipertensiunea arterială,
- infarctul miocardic,
- tulburările de ritm cardiac,
- angina pectorală,
- cardiomiopatiile,
- insuficiența cardiacă congestivă,
- hipertensiunea pulmonară,
- leziunile valvulare.
Alcoolul crește temporar tensiunea arterială, mai ales dacă bei mai mult decât cantitatea recomandată zilnic: un pahar cu vin sau o sticlă de bere pentru femei și două pentru bărbați. Un consum crescut de alcool mai multe zile la rând menține tensiunea crescută, iar în cazul celor care iau medicamente antihipertensive, acestea nu vor mai face față.
Medicul precizează că alcoolul și medicamentele de tensiune nu fac casă bună, iar efectele adverse cel mai des întâlnite la persoanele cu afecțiuni cardiace care iau tratament și consumă alcool sunt:
- hipotensiune ortostatică,
- amețeli,
- cefalee,
- greață,
- tahicardie,
- tulburări de concentrare,
- tremor,
- stare anxioasă.
Citește aici ce probleme de sănătate poate semnala o durere de inimă și când să mergi la medic.
Antibioticele și alcoolul
Deși majoritatea antibioticelor nu interacționează cu consumul de alcool, totuși, eficacitatea unora dintre antibiotice ar putea fi diminuată. În plus, unele antibiotice pot provoca greață și vărsături severe, înroșirea feței, dureri de cap și, în unele cazuri, leziuni ale esofagului atunci când sunt combinate cu alcoolul.
Discută cu medicul sau cu farmacistul de fiecare dată când urmezi un tratament cu antibiotic pentru a afla despre posibilele efecte secundare și interacțiuni.
Un alt lucru pe care trebuie să îl știi e că rolul antibioticelor e să lupte împotriva unei infecții bacteriene existente sau pentru a preveni apariția acesteia, în timp ce alcoolul poate reduce capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu agenții patogeni.
Medicamentele antiparazitare și antifungice prezintă aceleași riscuri.
Ce se întâmplă dacă iei medicamente antidepresive și bei alcool
Dacă te confrunți cu depresia, consumul cronic de alcool poate agrava simptomele acesteia, indiferent de medicamentele pe care le iei.
Evită neapărat băuturile alcoolice dacă iei antidepresive ce fac parte dintr-o clasă de medicamente numite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), cum ar fi:
- Izocarboxazid,
- Fenelzină,
- Selegilină,
- Tranilcipromină.
Alcoolul poate provoca o creștere bruscă și periculoasă a tensiunii arteriale din cauza nivelurilor crescute de tiramină prezente în organism. Nivelul de tiramină poate crește însă și din cauza alimentelor maturate, cum ar fi brânzeturile, nucile, sosul de soia și mezelurile.
Nu întrerupe tratamentul recomandat de medic ca să poți consuma alcool!
Există multe medicamente care ating eficacitatea maximă după ce ajung la un nivel constant în organism. Întreruperea tratamentului va reduce concentrația din organism, afectându-i eficacitatea.
În cazul altor medicamente, cum ar fi antibioticele, o doză lipsă poate permite bacteriilor să se dezvolte necontrolat.
Medicamentele contraceptive sunt mai eficiente atunci când sunt administrate zilnic la aceeași oră. Omiterea unei doze sau administrarea întârziată poate reduce eficacitatea.
Nu combina nici paracetamolul cu alcool!
Cum acetaminofenul este prezent într-o mare varietate de produse eliberate fără prescripție medicală pentru tratarea răcelilor, gripei și problemelor de somn, trebuie să eviți orice asociere cu alcoolul.
Paracetamolul luat necontrolat poate fi considerat un „ucigaș tăcut”. Administrarea unor doze mari, pe o perioadă îndelungată, poate provoca leziuni ale ficatului, ducând la insuficiență hepatică. Combinarea alcoolului cu paracetamol sau cu alte medicamente care îl conțin crește acest risc în mod semnificativ.
Berea fără alcool și medicamentele
„Conceptul de bere fără alcool este unul relativ. Există întodeauna un procent de alcool în această bere. însă unul mult mai mic (sub 5%) față de berea clasică. Alt aspect negativ al berii fără alcool este că aceasta conține cantități mari de zaharuri și arome artificiale. Interacțiunile cu medicația de fond a individului și reacțiile adverse sunt aceleași ca și în cazul consumului de băuturi alcoolice.“
Dr. Violeta Ion, medic specialist geriatrie-gerontologie
Ce trebuie să știe hipertensivii despre alcool
Consumul de alcool poate crește riscul de hipertensiune arterială și poate afecta metabolismul celular în sensul modificării nivelului de calciu, de cortizol și al scăderii sensibilității baroreceptorilor (terminații nervoase sensibile la variațiile presiunii sangvine).
Medicul precizează că principalele mecanisme prin care consumul de alcool poate influența tensiunea arterială sunt următoarele:
- Sistemul renină-angiotensină-aldosteron este influențat de cantitatea de alcool ingerată, prin urmare creșterile valorilor de renină produc vasoconstricție și scăderea diurezei.
- Mecanismul de retenție hidrică apare pe fondul scăderii hormonului antidiuretic (vasopresina) care duce la deshidratare;
- Creșterea nivelului de cortizol duce, de asemenea, la scăderea diurezei.
- Baroreceptorii au rol în producerea vasodilatației atunci când tensiunea arterială este crescută și a vasoconstricției când tensiunea este scăzută.
- Nivelul crescut de calciu, apărut pe fondul consumului de alcool duce la vasoconstricție și, deci, la scăderea tensiunii arteriale.