Infecțiile urinare ar trebui luate în serios. În cazuri severe, pot pune viața în pericol
Dacă nu sunt tratate corespunzător, cu medicamentele potrivite, infecțiile urinare pot crea serioase neplăceri atât femeilor, cât și bărbaților. În timp ce femeile sunt mai predispuse la infecții urinare, bărbații fac mai rar, dar formele sunt mai complicate în cazul lor.
Sexul feminin este mai predispus la infecții urinare, pentru că uretra, adică tubul care transportă urina, este mai scurtă și mai aproape de anus, ceea ce înseamnă că bacteriile pot pătrunde mai ușor în tractul urinar.
Majoritatea infecțiilor urinare sunt cauzate de bacterii – cel mai adesea de Escherichia coli, dar unele sunt declanșate de fungi și, în cazuri rare, de virusuri.
„Aproape jumătate dintre femei se vor confrunta, pe parcursul vieții, cu afecțiunea numită cistită (infecție urinară la nivelul vezicii), una din trei femei o să facă cistită cel mai probabil până la vârsta de 24 de ani. Factorii de risc includ relațiile sexuale, utilizarea spermicidelor, un nou partener sexual, o mamă cu antecedente de infecții ale tractului urinar și antecedente de infecții ale tractului urinar în copilărie.“
Prof. dr. Georg Schatzl, medic urolog colaborator în cadrul spitalului Wiener Privatklinik din Austria
Potrivit medicului, infecțiile tractului urinar fără simptomatologie apar la o proporție estimată de 1%-5% dintre femeile sănătoase aflate în premenopauză. Crește la 4%-19% la femeile și bărbații vârstnici cu o stare de sănătate bună, 0,7%-27% – la pacienții cu diabet, 2%-10% – la femeile gravide.
Cum se manifestă infecția urinară
Tractul urinar este format din:
- rinichi,
- uretere,
- vezică urinară,
- uretră.
Cel mai adesea, infecțiile urinare implică doar uretra și vezica urinară, situate în tractul inferior. Dar pot afecta și ureterele și rinichii, adică tractul superior. Deși infecțiile urinare ale tractului superior sunt mai rare decât cele ale tractului inferior, ele sunt, de obicei, mai severe.
„Simptomele principale sunt durerea în timpul micțiunii, nevoia frecventă de a urina, durere în vezica urinară și, în funcție de agentul patogen, sânge în urină. La bărbați, se poate adăuga prostatita acută cu febră și frisoane.“
Prof. dr. Georg Schatzl, medic urolog
Simptome de infecție urinară, în funcție de zona afectată
Simptomele unei infecții urinare depind de partea tractului urinar infectată. Infecțiile urinare ale tractului inferior afectează uretra și vezica urinară. Simptomele includ:
- arsuri la urinare,
- frecvența crescută a urinării fără a urina mult,
- nevoia urgentă de a urina,
- prezența sângelui în urină,
- urină tulbure,
- urină închisă la culoare, ca un ceai concentrat,
- urină cu miros puternic,
- dureri pelviene – la femei,
- durere rectală – la bărbați.
Infecțiile urinare ale tractului superior afectează rinichii. Acestea pot pune viața în pericol dacă bacteriile se deplasează din rinichiul infectat în sânge. Această afecțiune, numită urosepsis, poate duce la scăderea extremă a tensiunii arteriale, șoc și moarte.
Simptomele unei astfel de infecții includ:
- durere și sensibilitate în zonele superioară și laterale ale spatelui,
- frisoane,
- febră,
- greaţă,
- vărsături.
„Prezentarea la medic este importantă dacă aceste infecții apar mai des decât de 2 ori pe an. Femeile cu factori de risc, cum ar fi cele care suferă deja de diabet zaharat, obezitate sau aflate sub tratament cu imunosupresoare, ar trebui, de asemenea, să meargă la medic de fiecare dată când apar simptome.“
Prof. dr. Georg Schatzl, medic urolog
Infecție urinară la femei însărcinate: risc de naștere prematură
Femeile care au o infecție urinară a tractului inferior pot prezenta dureri pelvine. Acesta se adaugă celorlalte simptome comune.
Femeile însărcinate sunt mai predispuse la infecții urinare. Asta din cauza schimbărilor hormonale care provoacă modificări ale tractului urinar și pot duce la apariția refluxului vezicoureteral, o afecțiune în care urina curge înapoi de la vezică la rinichi.
În plus, urina gravidelor conține mai mult zahăr, proteine și hormoni care cresc, de asemenea riscul apariției unei infecții urinare.
Pe măsură ce sarcina se dezvoltă, uterul începe să apese pe vezica urinară, îngreunând golirea acesteia în totalitate. Urina rămasă poate fi o sursă de infecție.
Una dintre complicațiile majore ale infecțiilor urinare la gravide este nașterea prematură, așa că tratamentul nu trebuie amânat.
Găsește aici lista completă a investigațiilor necesare în sarcină.
Infecții urinare la bărbați: cât de frecvente sunt
Femeile sunt cu 30% mai predispuse să contracteze o infecție de tract urinar decât bărbații, potrivit Departamentului de Sănătate al Statelor Unite. Totuși, infecțiile urinare devin mai frecvent întâlnite la bărbați pe măsură ce avansează în vârstă. Unul dintre motive este acela că bărbații mai în vârstă sunt mai predispuși la mărirea benignă a prostatei: hiperplazia benignă de prostată.
Mărirea prostatei poate comprima zona care leagă vezica urinară de uretră, ceea ce face mai dificilă eliminarea urinei. Dacă vezica nu se golește complet, bacteriile care în mod normal ar fi „spălate“ odată cu urina, persistă în vezică și se înmulțesc necontrolat.
Cauze și factori de risc pentru infecțiile urinare
Infecțiile tractului urinar apar, de obicei, atunci când bacteriile pătrund în tractul urinar prin uretră și încep să se înmulțească. Deși sistemul urinar este conceput pentru a ține departe astfel de invadatori, în perioadele când e slăbit nu poate face față. Și atunci, bacteriile se dezvoltă și declanșează infecția.
Infecția vezicii urinare (cistita) este, de obicei, cauzată de Escherichia coli (E. coli), un tip de bacterie întâlnită în tractul gastro-intestinal. Cu toate acestea, uneori, sunt și alte bacterii incriminate.
Cel mai frecvent, infecțiile urinare sunt favorizate de:
- igiena necorespunzătoare a aparatului genital,
- sistemul imunitar slăbit,
- folosirea excesivă a produselor de igienă intimă,
- folosirea toaletelor publice insalubre,
- contactul sexual neprotejat,
- bolile cu transmitere sexuală.
Tratamentul pentru infecție urinară poate dura o zi
În cazul infecției urinare fără complicații, medicul poate recomanda un tratament cu antibiotic de scurtă durată: de la una până la trei zile. De asemenea îți poate prescrie un analgezic pentru atenuarea usturimilor resimțite în timpul urinării, dar durerea dispare complet imediat după începerea tratamentului cu antibiotic.
Pentru o infecție urinară severă, este posibil să fie nevoie de tratament cu antibiotice administrate intravenos, la spital.
Listă de antibiotice utile pentru infecții urinare
Medicamentele recomandate în mod obișnuit pentru infecțiile urinare simple, în urma investigațiilor care trebuie să cuprindă și o antibiogramă, includ:
- Trimetoprim/sulfametoxazol,
- Fosfomicină,
- Nitrofurantoin,
- Cefalexină,
- Ceftriaxonă.
Tratamentul cu ciprofloxacină, sulfametoxazol, tetraciclină sau trimetoprim sunt contraindicate în timpul sarcinii, deoarece pot afecta dezvoltarea fătului. Însă amoxicilina, eritromicina și penicilina sunt considerate sigure în timpul sarcinii.
Citește și despre ce medicamente sunt sigure în timpul alăptării și pe care ar trebui să le eviți.
De obicei, simptomele infecției urinare dispar în câteva zile de la începerea tratamentului.
Afine și bicarbonat de sodiu, tratament adjuvant pentru infecții urinare
„Există numeroase produse care promit tratarea infecțiilor tractului urinar, dar aici trebuie respectate liniile directoare ale Societății Europene de Urologie. În schimb, terapia cu afine este considerată utilă, în condițiile în care mecanismul de acțiune nu este clar, ca și profilaxia cu D-mannoză.”
Prof. dr. Georg Schatzl, medic urolog
Bicarbonatul de sodiu ajută la atenuarea simptomelor deoarece reduce aciditatea urinei, de unde și senzația de durere și arsură la urinare și nevoia urgentă de a merge la baie.
Infecții urinare recidivante
Dacă ai infecții urinare frecvente, medicul poate recomanda următoarele opțiuni de tratament:
- Antibiotice în doză mică, inițial timp de șase luni sau mai mult;
- O singură doză de antibiotic după actul sexual dacă infecțiile urinare sunt provocate de activitatea sexuală;
- Terapia cu estrogen vaginal pentru femei la postmenopauză.