Ce analize se fac pentru prostată și când sunt necesare

Analize necesare pentru problemele de prostată

Ce analize se fac pentru prostată? Ei bine, primele sunt examenul rectal și testarea PSA, un test de sânge care măsoară antigenul specific prostatic.

Dacă acestea indică o problemă la nivelul prostatei, e nevoie de investigații suplimentare, începând cu analiza urinei și ajungând până la biopsie și teste imagistice complexe.

„Odată cu dezvoltarea unui sidrom obstructiv-iritativ de tract urinar inferior, manifestat prin micțiuni (n.r. – urinări) frecvente în special noaptea, jet urinar de intensitate diminuată, senzația de golire vezicală incompletă și de imperiozitate micțională, se ridică suspiciunea existenței unei hiperplazii benigne de prostată, afecțiune în măsură să cauzeze respectivul tablou clinic.“

Conf. univ. dr. Bogdan Geavlete, medic primar urologie, doctor în ştiinţe medicale, director medical al Spitalului Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan“ din București și președintele Comisiei de Urologie a Ministerului Sănătății

În aceste condiții, medicul urolog precizează că se impune efectuarea unei ecografii abdomino-pelvine. Această investigație poate determina, pe de o parte, volumul prostatic și, pe de alta, volumul urinar vezical rezidual postmicțional (cantitatea de urină care rămâne în vezică după urinare), un parametru elocvent pentru consecința fiziopatologică a adenomului de prostată cel mai des întâlnită, respectiv retenția cronică incompletă de urină.

„O complicație extrem de comună a patologiei mai sus menționate este reprezentată de infecția urinară de tract urinar inferior, aspect care trebuie elucidat prin efectuarea unei analize de urină, respectiv a sumarului de urină și uroculturii însoțite de antibiogramă“, adaugă conf. univ. dr. Bogdan Geavlete.

Cancerul de prostată, mult mai puțin frecvent decât hiperplazia benignă de prostată

Prostata este o glandă în formă de nucă și face parte din sistemul reproducător masculin. Are doi sau mai mulți lobi sau secțiuni închise cu un strat exterior de țesut. Prostata este situată în fața rectului și chiar sub vezică, unde se depozitează urina. Înconjoară uretra și furnizează lichid care intră în componența materialului seminal.

Cea mai frecventă problemă de prostată la bărbații cu vârsta sub 50 de ani este inflamația, numită prostatită. Mărirea prostatei sau hiperplazia benignă de prostată (BPH) este o altă problemă comună.

Deoarece prostata continuă să crească pe măsură ce un bărbat îmbătrânește, BPH este cea mai frecventă problemă de prostată la bărbații cu vârsta de peste 50 de ani. Bărbații mai în vârstă prezintă, de asemenea, un risc de cancer de prostată, dar este mult mai puțin frecvent decât BPH.

Care sunt simptomele problemelor de prostată?

O problemă la nivelul prostatei poate fi suspectată dacă bărbatul prezintă unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • retenție urinară – incapacitatea de a goli complet vezica urinară;
  • frecvență urinară crescută – urinare de opt sau mai multe ori pe zi;
  • urgență urinară – incapacitatea de a întârzia urinarea;
  • incontinență urinară – pierderea accidentală a urinei;
  • nocturie – urinare frecventă noaptea;
  • flux de urină slab sau întrerupt;
  • blocarea urinei;
  • urină care are o culoare sau un miros neobișnuit;
  • durere după ejaculare sau în timpul urinării.

Ce analize se fac pentru prostată?

Pentru a diagnostica problemele de prostată, medicul urolog va efectua, în primul rând, un examen rectal. Apoi, este necesar un test de sânge care măsoară antigenul specific prostatic (PSA), o proteină produsă numai de glanda prostatică. Acest test este adesea inclus în analizele de rutină ale bărbaților cu vârste de peste 50 de ani.

Dacă examenul rectal și testul PSA indică existența unei probleme, medicul poate recomanda teste suplimentare, inclusiv analiza urinei, teste urodinamice, cistoscopie (examinarea endoscopică a vezicii urinare prin uretră), ecografie abdominală, ecografie transrectală cu biopsie de prostată și teste de imagistică.

Examen complex de urină

Analiza urinei este necesară pentru a identifica substanțe anormale sau semne de infecție. Dacă se suspectează o infecție urinară, medicul poate solicita ca proba de urină să fie colectată în două sau trei recipiente, în timpul unei singure urinări, pentru a ajuta la localizarea zonei de unde provine infecția.

După prima colectare, medicul îi va cere pacientului să oprească fluxul de urină pentru un masaj de prostată înainte de a colecta mai multă urină. Dacă apar semne de infecție în primul recipient, dar nu și în celelalte, este probabil ca infecția să fie în uretră.

Dacă urina conține semnificativ mai multe bacterii după masajul prostatei sau bacteriile sunt în lichidul prostatic în sine, infecția este probabil să fie în prostată.

Ce analize se fac pentru prostată? Teste urodinamice

Testarea urodinamică reprezintă orice procedură care analizează cât de bine depozitează și eliberează urina vezica urinară, sfincterele și uretra.

Majoritatea testelor urodinamice se concentrează pe capacitatea vezicii urinare de a menține urina și de a se goli în mod constant și complet. Dacă problema prostatei pare să fie legată de blocarea urinei, urologul poate recomanda teste care măsoară presiunea vezicii urinare și debitul de urină.

Un flux slab de urină și retenția urinară pot fi semne ale blocării urinei din cauza unei prostate mărite. Unele teste urodinamice sunt efectuate fără anestezie, iar altele – cu anestezie locală.

Ce analize se fac pentru prostată? Cistoscopie

Cistoscopia este o procedură prin intermediul căreia poate fi descoperit un blocaj în tractul urinar inferior. Cistoscopul este un instrument asemănător unui tub și este folosit pentru a examina interiorul uretrei și al vezicii urinare. Astfel, medicul poate determina locul și gradul de blocare a urinei. Cistoscopia se efectuează cu anestezie locală.

Ecografie abdominală

Ecografia abdominală e folosită pentru a observa structura întregului tract urinar. Imaginile pot releva leziuni sau anomalii ale tractului urinar rezultate din blocarea urinei la nivelul prostatei.

Ecografie transrectală cu biopsie de prostată

Ecografia transrectală este investigația cel mai des utilizată pentru examinarea prostatei. În cadrul acestei investigații, medicul introduce o sondă ecografică puțin mai mare decât un stilou în rectul bărbatului, pentru a analiza dimensiunea prostatei și a oricăror zone cu aspect anormal, cum ar fi tumorile. Ecografia transrectală nu poate stabili clar diagnosticul de cancer de prostată.

Pentru a determina dacă o tumoră este canceroasă, sonda ecografică cu care se efectuează acest consult dispune de un canal special prin care se introduce ulterior acul de biopsie cu care se vor preleva probele de țesut prostatic. Ecografia transrectală cu biopsie de prostată este efectuată, de obicei, cu sedare ușoară și anestezie locală. Țesutul biopsiat este examinat într-un laborator de un anatomopatolog.

Ce analize se fac pentru prostată? Teste imagistice: IRM și CT

Imaginile IRM (imagistică prin rezonanță magnetică) și CT (computer tomograf) pot ajuta la identificarea structurilor anormale ale tractului urinar, dar nu pot distinge între tumorile canceroase și mărirea necanceroasă a prostatei.

Odată ce biopsia a confirmat cancerul, aceste tehnici imagistice vor arăta cât de mult s-a răspândit boala. IRM-urile și CT-ul sunt de obicei efectuate de către un tehnician special instruit și interpretate de un radiolog; anestezia nu este necesară. Pentru IRM, sedarea ușoară poate fi utilizată pentru persoanele cu frică de spații închise.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare