Paracetamolul scade febra și calmează durerea, dar poate avea efecte adverse. Cum se administrează corect, în funcție de vârstă
Paracetamolul scade febra, așa că nu e de mirare că este cel mai folosit antipiretic, în caz de viroze. Deși poate fi folosit în siguranță, inclusiv de femeile însărcinate și de copii, nu trebuie depășită doza recomandată și nu trebuie luat împreună cu anumite medicamente.
Iulia Gavrilă, farmacist, ne-a explicat cum se folosește corect paracetamolul, în funcție de vârstă, cum se diferențiază de ibuprofen și cine ar trebui să-l folosească cu precauție.
Ce conține paracetamolul și pentru ce e recomandat?
Parcetamolul este o substanță analgezică (ameliorează durerea) și antipiretică (reduce febra) ce se găsește în compoziția mai multor medicamente, fie singur, fie în combinație cu alte substanțe.
Paracetamolul este recomandat în cazul durerilor ușoare și moderate, cum ar fi dureri de cap, de dinți (inclusiv cele din perioada erupției dentare), musculare sau menstruale, în caz de febră asociată răcelii, gripei sau altor boli infecțioase, dar și pentru dureri reumatice.
Paracetamolul scade febra și este antipireticul cel mai utilizat la copiii mici în caz de viroze și îl pot folosi, în siguranță, pe termen scurt și gravidele, femeile care alăptează sau vârstnicii.
Paracetamolul scade febra și calmează durerea. Cum se diferențiază de ibuprofen?
Paracetamolul și ibuprofenul sunt ambele analgezice-antipiretice, însă ibuprofenul are și efect de reducere a inflamației. Faptul că ibuprofenul are un efect în plus față de paracetamol, nu înseamnă că este neaparat ”mai bun”.
Căile prin care cele două medicamente își produc efectul în organism sunt diferite, astfel că și situațiile în care se recomandă sunt diferite, în funcție de vârsta pacientului, afecțiunile sau bolile asociate.
Spre exemplu, ibuprofenul nu este recomandat persoanelor care suferă de ulcer, hipertensiune arterială, diabet, astm bronșic, în timp ce paracetamolul nu are aceste contraindicații.
De multe ori, în situații în care, atât paracetamolul, cât și ibuprofenul pot fi indicate, medicii și farmaciștii recomandă administrarea alternativă pe parcursul unei zile (o doză de paracetamol, peste 4-6 ore o doză de ibuprofen, peste 4-6 ore din nou paracetamol, etc.) pentru a evita administrarea unei doze zilnice prea mari din oricare dintre ele și, astfel, pentru a evita apariția reacțiilor adverse.
Paracetamolul scade febra și camalează durerile, în caz de COVID-19
Paracetamolul nu tratează infecția cu noul coronavirus, însă poate fi util în reducerea febrei sau durerii (de cap, de gât, etc.) care reprezintă simptome ale COVID-19.
Cum se administrează corect, în funcție de vârstă?
La adulți, paracetamolul se administrează în doze de 0,5 – 1 g (echivalentul a 1-2 comprimate de 500 mg) la 4-6 ore, fără a depăși 4 g pe zi.
Între 12 si 18 ani se pot administra tot comprimate, în doze care încep de la un comprimat o dată, iar la copiii de la 2 luni până la 12 ani se poate administra siropul în doze care se regăsesc pe ambalajul acestuia și care sunt calculate în funcție de greutatea și vârsta copilului. Intervalul la care se administreaza la copii este tot de 4-6 ore.
Modul de administrare poate să difere în funcție de concentrația de paracetamol pe care o are preparatul pe care vi-l administrați, dar și în funcție de afecțiunea pentru care îl administrați sau de bolile asociate.
Spre exemplu, unele comprimate efervescente sau pliculețe cu paracetamol conțin o doză mai mare decât cele de 500 mg dintr-un comprimat obișnuit, astfel că este bine să vă asigurați întotdeauna că îl folosiți corect, întrebând medicul sau farmacistul.
Paracetamolul se poate administra în anumite situatii și în perfuzie.
Paracetamol, reacții adverse
Paracetamolul poate da, la doze mari, reacții adverse la nivelul ficatului și rinichilor. Mai este incriminat de reacții alergice la anumite persoane sub diferite forme (erupții cutanate, roșeață, mâncărimi, bronhospasm), perturbări ale coagulării sângelui sau afectare musculară. Aceste reacții sunt însă rare, paracetamolul fiind un medicament cu profil de siguranță bun.
Ce se poate întâmpla dacă depășim doza?
Intoxicația cu paracetamol apare la doze foarte mari, se manifestă în primele 24 de ore prin greață, vărsături, dureri abdominale. Este afectat, în primul rând, ficatul, prin distrugerea celulelor hepatice. Funcția ficatului trebuie monitorizată atunci când se administrează paracetamol în doze mari sau pe perioade mai lungi de timp.
În ce situații este contraindicat?
Paracetamolul nu ar trebui utilizat de către persoanele alergice la acest medicament. De asemenea, pacienții care suferă de insuficiență hepatică sau renală trebuie să consulte medicul înainte să-și administreze paracetamol.
Nu ar trebui administrat nici la persoanele care consumă cu regularitate mai multe băuturi alcoolice pe zi sau la cele cu alte afecțiuni hepatice (cum ar fi hepatita) deoarece crește riscul de toxicitate la nivelul ficatului.
Această toxicitate crește și dacă se administrează concomitent alte medicamente care afectează ficatul (precum rifampicina sau anumite medicamente împotriva epilepsiei).
Alte medicamente care interacționează cu paracetamolul sunt metoclopramid și domperidon (antivomitive), colestiramina (medicament care reduce nivelul colesterolului), interferon, cloramfenicol (un antibiotic), dar și anticoagulantele orale (medicamente care subțiază sângele) atunci când pracetamolul se administrează constant.
Efectul paracetamolului în organism nu este influențat de alimente.
Pe scurt despre paracetamol:
- Este cel mai folosit antipiretic (medicamente care reduce febra) în caz de viroze, la copii;
- Durează aproximativ o oră până își face efectul;
- Doza uzuală de paracetamol: o tabletă de sau două de 500mg;
- Nu se recomandă paracetamol împreună cu alte produse care conțin paracetamol;
- Paracetamolul este sigur pentru gravide și pentru femeile care alăptează, în doze recomandate de medic;
- Nu trebuie folosit de pacienții cu insuficiență hepatică sau renală;
- Poate interacționa cu anumite medicamente.