5 semne prin care recunoşti o femeie narcisistă. „Trece rapid de la o persoană agreabilă în public la un adevărat călău în viața privată“

5 semne prin care recunoşti o femeie narcisistă. „Trece rapid de la o persoană agreabilă în public la un adevărat călău în viața privată“

Prietena sau iubita ta, mama, sora sau fiica ta – o femeie narcisistă este relativ ușor de recunoscut. Și chiar dacă uneori narcisismul său nu este unul disfuncțional, de cele mai multe ori poate avea un impact dăunător asupra relației și asupra propriei persoane: o femeie narcisistă poate fi deseori o femeie abuzatoare. Care sunt semnele care ar trebui să te pună pe gânduri, acele manifestări de personalitate și comportament care îți arată că ești față în față cu o femeie narcisistă?

Sunt bărbații mai narcisiști decât femeile?

Azi vorbim despre femei, dar nu o putem face până nu aflăm dacă există diferențe de gen, între bărbați și femei, atunci când vine vorba despre iubirea de sine dusă la extrem.

În 2015, rezultatele unui studiu realizat în cadrul Universității din Buffalo pe o perioadă de 31 de ani, la care au participat peste 400.000 de persoane, arătau că bărbații sunt, în medie, mai narcisiști decât femeile. Sau, altfel spus, bărbații au înregistrat un scor mai mare în ceea ce privește tendințele narcisice de-a lungul mai multor generații și independent de vârsta lor. 

„Narcisismul este asociat cu diverse disfuncții interpersonale, inclusiv incapacitatea de a menține relații sănătoase pe termen lung, comportament neetic și agresivitate“, spune autorul principal al cercetării, Emily Grijalva, asistent profesor în organizare și resurse umane în cadrul Facultății de Management a Universității din Buffalo.

Cel mai mare decalaj între bărbați și femei a fost regăsit în contextul drepturilor cerute și obținute, studiul sugerând că bărbații sunt mai predispuși decât femeile să-i exploateze pe alții și să creadă că sunt îndreptățiți să aibă anumite privilegii. A doua mare diferență a fost detectată în raporturile de autoritate: în comparație cu femeile, bărbații au manifestat mai multă asertivitate și dorință de putere, a mai declarat autorul studiului.

Cu toate astea, nu a existat nicio diferență între femei și bărbați raportat la gradul de expunere, ceea ce arată că ambele genuri sunt la fel de predispuse să manifeste vanitate și, în același timp, să fie la fel de absorbite de propria persoană, au concluzionat cercetătorii. 

Apoi, în perioada 1990-2013, cât a durat studiul, nu a fost găsită nicio dovadă că cei analizați, indiferent de gen, au devenit mai narcisiști decât erau când cercetarea a fost demarată.

Studiul menționat ne mai arată ceva, și anume faptul că narcisismul poate apărea și ca un apanaj al stereotipurilor de gen sau sub formă de așteptări care au fost înrădăcinate de-a lungul timpului în evoluția umană. Normele sociale și influențele culturale contribuie la dezvoltarea narcisismului, iar rolurile de gen tradiționale permit adesea comportamente narcisiste mai accentuate în cazul bărbaților decât în cel al femeilor. 

Și femeile, și bărbații pot fi narcisiști, dar motivațiile și reacțiile pot fi diferite. În timp ce bărbații narcisiști se concentrează pe putere și control, femeile narcisiste este posibil să își îndrepte atenția și energia către aspect, imagine și dinamica relațională. Ceea ce, iarăși, nu este deloc întâmplător dacă privim dintr-o perspectivă evoluționistă: antropologul francez Pascal Boyer a explicat în cartea sa Minds Make Societies cum, de-a lungul evoluției, femeile au fost nevoite să dezvolte abilități de supraviețuire în grupuri mici (tribul de femei în mijlocul căruia își creșteau copiii, de exemplu), dezvoltând capacități de relaționare pe care bărbații, nevoiți să gestioneze grupuri/coaliții mai mari și diverse ierarhii strategice, nu le-au deprins. 

Care sunt principalele simptome pentru narcisism

Pe de altă parte, narcisismul nu este discriminatoriu, conform unei analize din 2021 privind diferențele de gen în narcisism, componentele de diagnostic ale tulburării narcisice de personalitate fiind aceleași și pentru bărbați, și pentru femei, după cum reiese din Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM – denumire folosită pentru Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale): 

  • grandiozitate sau importanță de sine exagerată,
  • fantezii de a deține o putere nelimitată, succes sau de a primi iubire nelimitată,
  • nevoie excesivă de admirație,
  • un sentiment nerezonabil al dreptului (de a avea, de a primi),
  • credința de a fi mai bun decât alții sau la egalitate cu elita societății,
  • manipulare și exploatare,
  • lipsa de empatie,
  • invidie sau percepția că alții sunt invidioși pe ei,
  • aroganță, atitudine trufașă.

Citește și: Ce înseamnă cu adevărat empatia și cum o putem dezvolta

Cum îţi dai seama că ai de-a face cu o femeie narcisistă

În timp ce semnele enumerate sunt general valabile și te pot ajuta să îți dai seama dacă ai de-a face cu un narcisist, există câteva detalii care îți pot arăta că ai de-a face, în mod particular, cu o femeie narcisistă. 

„Când șarmantă și seducătoare, când manipulatoare și arogantă sau dulce și bine intenționată versus autoritară și colerică, femeia narcisistă folosește mai multe comportamente contradictorii și plantează sămânța îndoielii și a confuziei în sufletul partenerului său. Femeia narcisică are tendința de a trece rapid de la o persoană agreabilă în public la un adevărat călău în viața privată, din acest punct de vedere, relația cu un narcisist fiind extrem de confuză“, a explicat Psiholog Andreea Enachescu pentru SmartLiving.ro

Femeia narcisistă se folosește de cei din jur prin tehnici de manipulare pentru a-și satisface nevoile și dorințele, iar una dintre cele mai intense nevoi ale sale este aceea de a fi admirată.

Iubita narcisistă

Următoarele semne pot ridica suspiciunea de narcisism în cuplu:

  1. Îți dă impresia că te ascultă, dar se gândește tot la propria persoană. Simți că nu ești văzut, auzit, că sentimentele tale nu contează.
  2. Duce majoritatea discuțiilor în jurul propriei persoane (realizările sale, familia sa, serviciul său, emoțiile sale).
  3. Își etalează posesiunile de valoare, de la haine de firmă la alegeri excelente. Este interesată de cunoscuții tăi cu un statut ridicat.
  4. Nu spune niciodată „Nu știu“, dându-ți impresia că este „specialistă“, indiferent de tema abordată.
  5. Devine repede indignată când o contrazici. Spune ce vrei să auzi, dar punctează imediat punctele slabe, reproșurile fiind la ordinea zilei.

Mama narcisistă

Să recunoști că ai o mamă narcisistă este poate o provocare și mai mare decât să realizezi că ai o parteneră cu tendințe de narcisism sau chiar cu tulburare narcisică de personalitate. Asta și pentru că o mamă narcisistă poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării emoționale a copilului său încă de la începuturile existenței sale.

De aceea, este cu atât mai important să conștientizezi dacă mama ta este narcisistă – pentru a înțelege dinamica relației tale cu ea și pentru a diminua influența negativă a personalității ei. Potențiale semne că ai o mamă narcisistă:

1. Lipsă de empatie

În primul rând, o mamă narcisistă este lipsită de empatie față de nevoile copiilor săi, poate să fie distantă sau chiar indiferentă la emoțiile lor și are tendința de a se apropia de ei doar cu scopul de a-și satisface propriile nevoi, menționează publicația mentalhealth.com.

2. Își tratează copiii ca pe o extensie a propriei persoane

Mamelor narcisiste le este dificil să își perceapă copiii ca indivizi independenți și îi asociază mai degrabă cu extensii ale propriei persoane. Astfel, realizările sunt reflectări ale valorii mamei, în timp ce se simte rușinată și furioasă din cauza eșecurilor copiilor săi, nu din afecțiune, ci pentru că atât succesul, cât și eșecul este, de fapt, al ei. 

3. Gaslighting

Dacă mama ta îți manipulează percepția asupra realității, așa încât ajungi să te îndoiești de sentimentele și experiențele tale, cel mai probabil este o mamă narcisistă. Poate să considere că preocupările tale sunt exagerate sau că, mai mult, îți amintești greșit evenimentele din viața ta. 

4. Rivalitate între frați

Mamele narcisiste instigă adesea la rivalitate între frați, favorizând un copil în defavoarea celuilalt, provocând daune relației de fraternitate pe perioade lungi de timp. 

5. Așteptări nerealiste

Mamele narcisiste impun de regulă standarde înalte/de neatins copiilor, cu scopul de a-și pune în practică propriile ambiții neîmplinite. Ceea ce poate duce la critică constantă și numeroase momente când manifestă dezamăgire. 

De asemenea, aceste mame se folosesc de sentimentul de vinovăție și de tehnici de manipulare emoțională pentru a-și controla copiii, făcându-i să se simtă responsabili pentru bunăstarea și fericirea lor. Iar copiii lor simt de multe ori că emoțiile lor nu contează. Tot mamele narcisiste nu respectă granițele personale și nu țin cont de autonomia copiilor, subestimează stima de sine a acestora prin cuvinte înjositoare sau pot resimți gelozie față de calitățile copiilor, devenind cu ușurință competitive cu aceștia în detrimentul sărbătoririi succesului lor. 

Fiica narcisistă

Lipsa empatiei, comportamentul manipulator pentru satisfacerea propriilor nevoi, gelozie și competivitate (de data asta în relația cu părinții) sunt, de asemenea, trăsături ale fiicelor narcisiste. Pe de altă parte, o fiică cu această tulburare de personalitate are senzația că numeroase drepturi i se cuvin pur și simplu. Ea crede că merită un tratament special și recunoaștere indiferent de acțiunile sale. Iar atunci când părinții nu îi împlinesc nevoile, simte frustrare și furie. 

Așadar, nevoia de admirație și de validare din partea părinților este constantă și poate fi un semn important pentru narcisism. 

Reacțiile ei emoționale sunt extrem de volatile, trecând rapid de la admirație la furie, mai ales dacă este provocată. O fiică narcisistă reacționează defensiv și ostil la critici, și îi este extrem de dificil să ia în considerare feedbackul constructiv. 

Prietena narcisistă

Dintre semnele distincte care îți pot arăta că ai o prietenă narcisistă, pe lângă toate cele numerotate deja și care se pot manifesta de în această situație conform dinamicii relației de prietenie, mai poți lua în calcul:

Gelozia pe alte prietenii: o prietenă narcisistă poate fi geloasă dacă petreci timp cu alți prieteni sau alte persoane, simțindu-se constant amenințată de legăturile pe care le poți stabili cu ceilalți. De aceea, e posibil să te izoleze sau să creeze conflicte în cercul tău social.

Devalorizare publică: o prietenă narcisistă e posibil să te critice în public pentru a-i impresiona pe ceilalți și pentru a-și evidenția propriul statut.

Epuizare emoțională: petrecerea timpului cu o prietenă narcisistă te poate face să te simți epuizată emoțional, mai ales că ți se cere constant, direct sau indirect, validare și sprijin. 

Cum se manifestă o personalitate narcisistă

„La modul general, narcisismul se referă la o atenție exagerată acordată propriilor nevoi, un sentiment exagerat al încrederii în sine, lipsa empatiei și o nevoie mare de admirație. Un anumit grad de narcisism putem să-l manifestăm cu toții ocazional, într-o doză mică acesta este chiar necesar pentru a consolida un simț sănătos al încrederii în sine și pentru a putea prioritiza și satisface propriile nevoi“, a explicat AICI psihologul Ștefania Voia. 

Mai mult, elementele de narcisism contribuie la creșterea stimei de sine, stabilității emoționale și succesului în poziții de leadership, mai spune Emily Grijalva de la Universitatea din Buffalo. 

Astfel, există situații când putem consideră că o doză de narcisism este sănătoasă. Totul pleacă încă de la naștere: cu toții ne naștem narcisiști, spune dr. Suzanne Degges-White, consilier familial. Bebelușul se dezvoltă inițial într-un mediu (pântecul matern) conceput să îi satisfacă toate nevoile, unde trăiește singur. După naștere, cei mici percep lumea înconjurătoare drept un univers menit în continuare să le împlinească așteptările, ceea ce în psihanaliză este catalogat drept „narcisism primar”. 

Însă, atunci când „iubirea de sine e de-a dreptul bolnavă“, citându-l pe neuropsihiatrul Sigmund Freud, vorbim despre supunerea celuilalt, de abuz psihologic și, implicit, despre o tulburare de personalitate. Află care este diferența dintre elemente de narcisism sau tulburare în toată regula? Cum facem diferența?

„Persoanele narcisiste suferă de ceea ce DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) definește a fi rană sau ofensă narcisică, adică sunt foarte sensibili la critică. Chiar dacă nu arată acest lucru, îi macină în interior, lăsându-le un sentiment de umilință, degradare, distrugere, vid interior pe care îl maschează față de exterior prin dispreț, mânie sau sfidare față de ceilalți.“, explică psihologul Andreea Enachescu.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare