„Nu știu cum să ies pentru totdeauna din relația cu un partener narcisist“

„Nu știu cum să ies pentru totdeauna din relația cu un partener narcisist“

„Sunt căsătorită cu un narcisist de aproape doi ani și nu mai am putere să ies din relație. Vă rog să mă ajutați!

Am plecat de la el de câteva ori, dar m-am întors de fiecare dată. De multe ori, mi-am făcut bagajele să plec, dar de fiecare dată m-a convins să rămân. Nu știu cum să ies pentru totdeauna din această relație și să rezist fără el.

Mi-am pierdut și locul de muncă din cauza certurilor epuizante. Nu mă mai puteam concentra la serviciu…“

Romina

Dacă ai și tu o întrebare punctuală pentru un psiholog, trimite-ne-o pe adresa [email protected].

„Apropiați-vă de prieteni și familie și căutați sprijin în ei“

Dragă Romina,

O relație cu un partener nepotrivit, în care există frecvent certuri resimțite ca epuizante, este copleșitoare și, din câte înțeleg, această situație a dus și la alte probleme, precum pierderea locului de muncă.

Aș spune că ar fi util să vă orientați atenția în interior, către resursele personale, către cum vă puteți ajuta să ajungeți la un echilibru emoțional. Pentru creșterea acestor resurse vă pot fi utile relațiile cu ceilalți – familie și prieteni, indiferent de permisiunea (sau lipsa acesteia) din partea partenerului, sau activitățile plăcute, timpul folosit cu sens pentru dumneavoastră.

Permiteți-le celor din jur să vă fie oglinzi și să reflecte situația de viață în care vă regăsiți, cu care puteți verifica perspectiva asupra relației.

În plus, observați-vă emoția, ce încearcă să vă transmită? Situația în care vă regăsiți în prezent vă este familiară din trecutul dumneavoastră? Ce vă spuneți în prezent despre dumneavoastră și cum vă afectează aceste mesaje? Cum ați putea să vă vorbiți cu compasiune? În acest sens, vă recomand două articole, unul despre compasiunea față de sine și unul despre narcisism. De asemenea, despre relația cu un partener narcisist și ce presupune ea: love bombing, gaslighting, devalorizarea, inducerea vinovăției și victimizarea, puteți citi și în acest articol.

Dacă, într-adevăr, partenerul dumneavoastră are trăsături narcisice, vă poate fi utilă cartea „Dezarmarea narcisistului”, scrisă de Wendy Behary. Dar, totodată, v-aș încuraja să luați în calcul un demers psihoterapeutic. Iar dacă acesta nu este o opțiune în prezent, repet, apropiați-vă de prieteni și familie și căutați sprijin în ei. 

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare