Tinctura de propolis: beneficii, administrare și contraindicații

7 calități medicinale ale tincturii de propolis. Mod de administrare și contraindicații

Mierea nu este singurul produs al stupului cu compoziție de medicament. Propolisul este un amestec de aproximativ 300 de substanțe diferite, ceea ce îl recomandă ca un „tratament“ natural pentru o varietate de probleme de sănătate. Tinctura de propolis are beneficii demonstrate antiinflamatoare, anticancer, dar și împotriva simptomelor de infecții respiratorii.

Propolisul este o substanță rășinoasă pe care albinele o produc amestecându-și saliva cu ceară și cu substanțele pe care le colectează din diverse plante și copaci. Are o consistență lipicioasă, culoarea maro-gălbuie, iar albinele îl folosesc ca material de reparații pentru astuparea găurilor stupului, acoperirea pereților interiori și lipitul fagurilor de rame.

Tinctura de propolis este un produs apicol și reprezintă extractul alcoolic al propolisului. Se obține prin preparare la rece.

„Tinctura de propolis are rol antiinflamator, cicatrizant, bactericid, antifungic, analgezic, dezinfectant și, în plus, stimulează imunitatea. Ne protejează de viroze și răceli. Stimulează secrețiile gastrice, atenuează durerile de stomac și reduce simptomele gastritei, enteritei, ulcerului gastric.“

Dr. Iren Alexoi, medic nutriționist

Compoziția exactă a propolisului depinde într-o mare măsură de zona în care au fost amplasați stupii și de flora din împrejurimi.

Ca orientare generală, propolisul conține, de obicei:

  • rășini de copaci și vegetale: 50%;
  • ceară de albine: 30%;
  • polen: 5%;
  • uleiuri esențiale și aromatice: 10%.

Compuși fenolici, acizi aromatici, uleiuri esențiale, ceruri și aminoacizi – acestea sunt substanțele principale din compoziția propolisului și care persistă în tinctura de propolis.

Beneficiile tincturii de propolis

Un articol medical din 2019 sugerează că oamenii au folosit propolisul ca medicament încă din anul 300 ÎHr. Egiptenii foloseau propolisul pentru îmbălsămare, iar unii medici îl foloseau în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a ajuta la vindecarea rănilor.

Aceeași analiză din 2019 sugerează că acest produs al stupului poate avea următoarele proprietăți:

  • antibacteriene;
  • antifungice;
  • antivirale;
  • antiprotozoare, ceea ce înseamnă că acționează împotriva bolilor parazitare, cum ar fi giardioza;
  • antiinflamatoare;
  • antioxidante.

1. Beneficii pe care le are tinctura de propolis în caz de cancer

Unele dintre substanțele prezente în propolis pot avea, de asemenea, proprietăți anticancerigene.

Există studii de laborator care sugerează că unele substanțe active din propolis pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase sau pot induce chiar distrugerea acestora. Este vorba despre acid cafeic, quercetină, resveratrol, genisteină și galangină.

Unele teste in vivo au arătat că flavonoidele din propolis pot inhiba dezvoltarea cancerului oral, de plămâni, de piele, de sân și multe altele.

Cu toate acestea, o mare parte dintre cercetările din acest domeniu au implicat celule izolate sau studii pe animale. Așadar, e nevoie de dovezi științifice mai clare pentru ca medicii să recomande produsele terapeutice din propolis ca tratament anticancer.

2. Tinctura de propolis, beneficii în vindecarea rănilor

Un studiu efectuat pe șobolani cu diabet a arătat că propolisul a dus la regenerarea rapidă a celulelor cutanate, un fenomen util pentru vindecarea rănilor.

În plus, propolisul ucide unele tipuri de bacterii, așa că tinctura de propolis poate ajuta la prevenirea infectării rănilor.

3. Susține sănătatea orală

Conform aceleiași analize din 2015, propolisul pare, de asemenea, să prevină acumularea de fosfat de calciu în cavitatea bucală. Fosfatul de calciu este componenta principală a plăcii dentare.

Propolisul și mierea sunt, de asemenea, antibacteriene, ceea ce le poate face utile ca ingrediente în produsele de îngrijire dentară. Potrivit unui mic studiu, propolisul a scăzut semnificativ cantitatea de bacterii din saliva persoanelor cu boală parodontală.

4. Scade inflamaţia

Antioxidanții din propolis, care se păstrează și în tinctura de propolis, pot acționa pentru a reduce inflamația. Această calitate face ca tinctura de propolis să le aducă beneficii potențile persoanelor diagnosticate cu artrită.

Cercetătorii au testat propolisul ca agent antiinflamator la șobolani și șoareci cu artrită. În ambele studii, propolisul a inhibat inflamația.

5. Tratament alternativ pentru herpesul genital sau oral

Un alt studiu sugerează că propolisul poate fi un bun tratament alternativ pentru herpesul genital sau oral.

Herpesul este cauzat de virusul Herpes simplex (HSV). HSV-1 cauzează de obicei herpes oral, care poate duce la apariția unor leziuni la nivelul buzelor. HSV-2 se transmite sexual și provoacă o infecție care poate duce la vezicule dureroase la nivelul organelor genitale.

Cercetătorii au analizat mai multe studii cu privire la efectele mierii și ale propolisului, comparând efectele acestora cu cele ale aciclovirului, care este tratamentul clasic pentru HSV. În 4 din 6 studii, propolisul a fost mai eficient decât aciclovirul pentru tratarea leziunilor cutanate cu HSV.

Deși, propolisul este folosit pentru multe probleme de sănătate, nu există înă dovezi științifice solide care să le susțină pe toate.

6. Tinctura de propolis și infecții respiratorii

Un studiu din 2020 a demonstrat că proprietățile antivirale ale propolisului pot funcționa și împotriva SARS-CoV-2, virusul responsabil pentru COVID-19.

Studiile anterioare de laborator au arătat că propolisul prezintă activitate antivirală împotriva altor tipuri de virus, inclusiv:

  • rinovirusuri,
  • gripă,
  • virus sincițial respirator.

Propolisul pare, de asemenea, să stimuleze sistemul imunitar. Din aceste motive, cercetătorii sugerează că propolisul poate ajuta suplimentar, pe lângă celelalte măsuri de protecție, la prevenirea infecțiilor virale din sezonul rece.

7. Atenuează simptomele alergiilor

Un studiu publicat în revista „Oxidative Medicine and Cellular Longevity“ notează că propolisul conține compuși care pot avea un efect antialergic în organism.

Cu toate acestea, nu există prea multe dovezi științifice care să demonstreze că propolisul poate ajuta la reducerea simptomelor alergice.

În plus, este important ca, înainte de administrare, să te asiguri că nu ai alergii chiar la produsele stupului.

Tinctura de propolis fără alcool vs. tinctura de propolis cu alcool și ce beneficii are fiecare

Tinctura de propolis este extractul alcoolic al propolisului. Există mai multe rețete de preparare a tincturii de propolis, cu diferite concentrații de alcool. Cu cât concentrația de propolis în alcool este mai mare, cu atât este mai mic numărul picăturilor care trebuie administrate pentru efectele scontate. Tinctura de propolis cu alcool este ușor asimilată de organism.

Tinctura de propolis fără alcool reprezintă, de fapt, un extract natural de propolis, cu aceleași beneficii ca ale tincturii de propolis cu alcool, dar fără efectul iritant al acesteia. Extractul natural de propolis fără alcool poate fi administrat copiilor mai mici de 7 ani și adulților cu restricții în ceea ce privește consumul de alcool.

Mod de administrare și contraindicații

Tinctura de propolis se poate administra, în dozele recomandate, amestecată cu o lingură de miere sau pe o bucată de pâine, cu 30 de minute înaintea mesei.

Pentru administrarea externă, se aplică tinctura sub formă de badijonaj local sau se amestecă în uleiuri ori creme.

Dozele recomandate diferă în funcție de concentrațiile de polen și de alcool. În cazul unei tincturi cu o concentrație de propolis de 30%, se recomandă:

  • În cazul copiilor cu vârste sub 7 ani, tinctura de propolis se administrează numai la recomandarea medicului. Pentru copiii între 2 și 7 ani, se poate folosi în schimb extractul natural de propolis fără alcool.
  • Copii între 7 și 14 ani: câte 10-30 picături de 3 ori pe zi.
  • Adulți și tineri peste 15 ani: câte o linguriță de 3 ori pe zi.

Tinctura de propolis este contraindicată în caz de: sarcină, alăptare, intoleranță sau alergie la produse apicole sau la oricare dintre celelalte ingrediente ale produsului.

Cere sfatul medicului înainte de a începe să iei tinctură de propolis și urmează-i indicațiile întocmai.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare