Laringita necesită tratament dacă simptomele persistă

Laringita nu necesită tratament decât dacă simptomele persistă mai mult de o lună

Majoritatea cazurilor de laringită sunt declanșate de o infecție virală temporară și nu sunt grave. Însă răgușeala care persistă mai mult de 4 săptămâni ar trebui să te trimită rapid la medic, laringita cronică fiind un factor de risc pentru cancerul laringian.

Laringita apare atunci când laringele sau coardele vocale se inflamează din cauza suprasolicitării, iritației sau infecției. Laringita poate fi acută (pe termen scurt), cu o durată mai mică de trei săptămâni. Sau poate fi cronică (pe termen lung), cu o durată mai mare de trei săptămâni.

Citește aici care sunt primele semne de alarmă care pot anunța un cancer laringian.

Ce trebuie să știi despre laringe: anatomie, localizare, roluri

Înainte de a afla mai multe informații despre laringintă, e util să știm ce e, mai exact, laringele și ce roluri îndeplinește.


„Laringele este un organ musculo-cartilaginos care se află în regiunea anterioară a gâtului, între faringe și trahee. Are două roluri: primul este respirator – fiind un conduct aerian pentru care, în timpul inspirației, aerul pătrunde dinspre faringe spre trahee și în timpul expirației iese dinspre trahee spre faringe; al doilea rol este fonator (de producere a sunetelor) – prin vibrația coardelor vocale în timpul expirației.“

Dr. Marinela Stănculete, concierge doctor la Intermedicas

Răgușeala, unul dintre principalele simptome de laringită

Laringita este o inflamație a laringelui. Medicul precizează că manifestările sale depind atât de porțiunea de laringe inflamată, de amploarea inflamației, de cauza inflamației, cât și de durata și efectele inflamației.

„Manifestarea comună tuturor tipurilor de laringită este modificarea vocii, de la răgușeală până la diminuarea sau pierderea ei temporară. La acestea se pot adăuga semne suplimentare: de la febră, senzație de gâdilat în gât, nevoia de a drege vocea, tuse uscată, până la dificultate de înghițire și dificultate de respirație.“

Dr. Marinela Stănculete, concierge doctor

Află de aici care sunt cauzele răgușelii și ce ai de făcut pentru fiecare în parte.

Laringita acută versus laringita cronică

Clasificarea laringitelor se poate face după mai multe criterii, unul dintre ele privind momentul debutului, implicit vechimea ei:

  • laringită acută – s-a instalat de maximum 5-7 zile,
  • laringita subacută – de maximum 3-4 săptămâni,
  • laringita cronică – de minimum 4 săptămâni.

„Din punct de vedere al cauzelor, laringitele pot fi produse de cauze: infecțioase (mai ales virale, ceva mai rar bacteriene, sau foarte rar fungice), iritative (fum de țigară, fum de orice natură, noxe profesionale de tip vopseluri, fibre în industria textilă, pulberi, reflux de acid gastric în bola de reflux gastroesofagian etc.). De asemenea, laringita poate apărea prin suprasolicitare vocală (profesii care presupun vorbit mult sau cântat).“

Dr. Marinela Stănculete, concierge doctor

Citește aici cum se manifestă și cum se tratează boala de reflux gastroesofagian.

Toate aceste cauze produc inflamația structurilor laringelui într-un grad mai mic sau mai mare, de scurtă durată sau de lungă durată, de cele mai multe ori fără urme, însă uneori și cu sechele.

Cauzele laringitei acute

Majoritatea cazurilor de laringită sunt temporare și se ameliorează după ce cauza de bază dispare. Cauzele laringitei acute includ:

  • infecții virale similare cu cele care provoacă o răceală;
  • tensiune vocală, cauzată de țipete sau de folosirea excesivă a vocii;
  • infecții bacteriene, deși acestea sunt mai puțin frecvente.

Laringita acută nu are nevoie de tratament special

De obicei, simptomele de laringită acută se atenuează de la sine în decurs de aproximativ o săptămână. Măsuri precum odihnirea vocii, consumul de lichide și umidificarea aerului din locuință pot fi de ajutor.

Ce probleme poate semnala o laringită cronică        

Laringita care durează mai mult de trei săptămâni este cunoscută sub denumirea de laringită cronică. Acest tip de laringită este, în general, cauzat de expunerea la iritanți, în timp. Laringita cronică poate provoca încordarea coardelor vocale și leziuni sau excrescențe la nivelul acestora (polipi sau noduli). Laringita cronică poate fi cauzată de:

  • iritanți inhalați, cum ar fi fumul sau alergenii;
  • acidul gastric, care ajunge la nivelul laringelui ca urmare a bolii de reflux gastroesofagian;
  • sinuzita cronică;
  • consumul excesiv de alcool;
  • utilizarea excesivă a vocii (cum ar fi la cântăreți);
  • fumat.

Cauzele mai puțin frecvente ale laringitei cronice includ:

  • infecții bacteriene sau fungice;
  • infecții cu anumiți paraziți;
  • cancer;
  • paralizia coardelor vocale.

Tratamentul laringitei cronice se adresează cauzei și poate include uneori antibiotice (în cazul unei infecții bacteriene) sau corticosteroizi.

Laringită: tratament în funcție de cauză

„Tratamentul laringitei depinde de cauză (care se deduce în funcție de simptome, de modul lor de apariție și de circumstanțele de apariție), de intensitatea simptomelor și de evoluție.“

Dr. Marinela Stănculete, concierge doctor

Laringita infecțioasă se poate trata, potrivit medicului, la domiciliu, câtă vreme nu există simptome de alarmă, cu atât mai mult cu cât majoritatea laringitelor sunt virale și se vindecă prompt și fără urme.

Laringită: tratament naturist

Dr. Stănculete precizează că tratamentul la domiciliu constă în:

  • evitarea expunerii la frig, la curenți de aer, la schimbările bruște de temperatură și umiditate;
  • evitarea ingestiei de mâncăruri și lichide foarte reci/foarte fierbinți;
  • evitarea condimentelor iuți;
  • repausul vocal (vorbit cât mai puțin, inclusiv șoptit, cântat și strigat deloc);
  • inhalații cu vapori calzi (nu fierbinți) de apă/infuzie din plante cu rol antiinflamator, dezinfectant și cicatrizant. Câteva exemple de astfel de plante ar fi: eucalipt, mentă, oregano, rozmarin.

Ce tip de medicamente se recomandă în laringită

„La toate cele de mai sus se adaugă tratament medicamentos cu antiinflamatorii, dezinfectante orofaringiene, cu sau fără antitusive. Atunci când medicul suspicionează o cauză infecțioasă bacteriană sau suprainfecția bacteriană, va recomanda și tratament antibiotic.“

Dr. Marinela Stănculete, concierge doctor

La medic trebuie să ajungem când apar semne de alarmă:

  • dificultate de respirație,
  • febră persistentă mai mult de 72 de ore de la introducerea tratamentului antiinflamator/antitermic,
  • lipsă de atenuare a simptomelor după 3-5 zile de tratament acasă,
  • hemoptizie (tuse cu sânge),
  • prelungirea răgușelii mai mult de 10-14 zile.

Citește aici care sunt tratamentele corecte recomandate de medic în caz de tuse seacă sau de tuse productivă.

Diferența dintre laringita la copii și laringita la adulți

La copii, laringita poate avea forme clinice ușoare-moderate, însă și acestea, de cele mai multe ori, se însoțesc de:

  • febră,
  • apatie,
  • scăderea apetitului,
  • dificultate de înghițire.

Tratament pentru laringită la copii, forma severă

„Uneori, în cazul copiilor, poate să apară ceea ce se numește crup laringian, care este o inflamație severă și amenințătoare de viață a laringelui și eventual a căilor respiratorii de sub el. Acesta, deși rar, apare mai ales la copiii mici și are întotdeauna semne de alarmă: stridor laringian (zgomot inspirator cu tonalitate ascuțită), febră mare (peste 39,5 grade), dificultate la respirație, dificultate la înghițire, hipersalivație.“

Dr. Marinela Stănculete, concierge doctor

Când apar aceste semne, medicul atrage atenția că părinții trebuie să se prezinte de urgență cu copilul la camera de gardă.

Legătura dintre laringita cronică și cancer de laringe

„Laringitele cronice (îndelungate), produse prin mecanisme iritative sau toxice, pot determina transformări ale celulelor normale din structura laringelui în celule canceroase. Fumatul și expunerea la noxe profesionale sunt factori de risc majori pentru apariția cancerului laringian. De aceea, orice răgușeală persistentă peste 4 săptămâni trebuie să determine pacientul să se prezinte la medic.“

Dr. Marinela Stănculete, concierge doctor

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare