De ce oamenii vorbesc în somn și care este cel mai comun cuvânt pe care-l spun? Posibilele cauze ale acestui obicei

De ce oamenii vorbesc în somn și care este cel mai comun cuvânt pe care-l spun? Posibilele cauze ale acestui obicei

Vorbitul în somn, cunoscut în trecut și sub numele de somnilocvie, este unul dintre cele mai întâlnite comportamente neobișnuite în timpul somnului. Unii dintre cei care intră în această categorie doar mormăie, alții spun cuvinte fără sens, iar alții au întregi monologuri complicate. De cele mai multe ori, singurii afectați de vorbitul în somn sunt partenerii de cuplu care se trezesc și nu mai pot să adoarmă. În cazuri rare, vorbitul în somn poate fi asociat cu alte tulburări de somn.

Vorbitul în somn și mersul în somn sunt parasomnii similare, au cauze comune, cum ar fi genetica și privarea de somn, dar cei care merg în somn o fac, de obicei, în timpul fazelor profunde non-REM. Deși ambele tulburări pot fi prezente în același timp, ele nu apar întotdeauna simultan și pot manifesta diferențe importante în modul în care afectează somnul.

Ce înseamnă când vorbești în somn

Vorbitul în somn sau somnilocvia, așa cum era denumit în trecut, este un tip de parasomnie. Parasomniile sunt comportamente anormale care apar în timpul somnului. Spre deosebire de majoritatea parasomniilor care se manifestă doar în anumite faze ale ciclului de somn, vorbitul în somn poate apărea atât în timpul somnului cu mișcări rapide ale ochilor (REM), cât și în timpul somnului non-REM. Dacă vrei să afli mai multe despre fazele somnului, găsești detalii aici.

Gemetele în somn, diferite de somnilocvie

Vorbitul în somn este considerat a fi distinct de alte vocalizări care pot apărea în timpul somnului, cum ar fi catatrenia, o tulburare de respirație care cauzează gemete perceptibile, sau tulburarea comportamentală a somnului REM (RBD), care implică acțiuni fizice în timpul viselor.

Studiile arată că până la 66% dintre oameni au vorbit în somn la un moment dat, deși doar 17% au avut astfel de episoade în ultimele trei luni. Vorbitul în somn este mai frecvent la copii și apare la fel de des la femei și bărbați, însă datele privind prevalența pot fi inexacte, deoarece cei afectați nu sunt conștienți că fac acest lucru. Raportările vin în principal de la membrii familiei sau de la partenerii de cuplu, al căror somn este perturbat de somnilocvie.

Ce vorbesc oamenii în somn

Un studiu lingvistic asupra somnilocviei a scos la iveală că aproximativ jumătate dintre episoadele de vorbit în somn înregistrate erau de neînțeles. În aceste cazuri, vorbitul în somn era, de obicei, mormăit, vorbire silențioasă (mișcarea buzelor cu zgomot limitat) sau era atenuat de perne sau pături.

În cealaltă jumătate din situații, vorbitul în somn era inteligibil și semăna uimitor cu conversațiile obișnuite. De exemplu, urma regulile gramaticale și includea pauze, ca și cum ar fi existat un dialog.

Multe dintre frazele înregistrate erau de natură negativă, exclamativă sau chiar vulgară, sugerând că vorbitul în somn poate reflecta dialoguri conflictuale care au loc în creier în timpul somnului. Totuși, oamenii sunt foarte rar conștienți că vorbesc în somn și, în general, nu își amintesc aceste episoade când se trezesc. Vorbitul în somn tinde să fie de scurtă durată și rar implică conversații lungi, un episod constând adesea doar din câteva cuvinte sau propoziții.

Cel mai comun cuvânt în timpul somnului

În cadrul studiului, coordonat de medici de la Spitalul Pitié-Salpêtrière, din Paris, cuvântul pe care l-au spus cel mai des cei 232 de participanți la studiu pe parcursul a două nopți de supraveghere a fost „NU“.

În total, cercetătorii au înregistrat 883 de episoade de vorbit în somn și au reușit să descifreze 3.349 de cuvinte. Spre surprinderea lor, multe dintre acestea erau înjurături – aproximativ 10% din totalul episoadelor de vorbit în somn înregistrate. Înjurăturile au fost spuse mai des de bărbați decât femeile. De altfel, se pare că bărbații au vorbit mai mult în somn în general în cadrul acestui studiu.

În ceea ce privește sursa conținutului din timpul episoadelor de vorbit în somn, părerile specialiștilor sunt împărțite. Cuvintele rostite pot să nu aibă nicio legătură clară cu viața unei persoane, evenimentele recente sau conversațiile anterioare. Există indicii că vorbitul în somn poate fi legat de vise, dar nu toate episoadele par a fi direct asociate cu activitatea onirică, potrivit unui articol al Fundației Somnului (sleepfoundation.org), al cărui coautor este psihiatrul de origine română Alex Dimitriu, fondatorul Menlo Park Psychiatry and Sleep Medicine.

Citește și: Importanța somnului: cât ar trebui să dormim în funcție de vârstă

Poți vorbi cu cineva care doarme?

@kaylenamichellex Replying to @gagewilkes Part 14 is up!! Thanks for all the love in the comments everyone! Keep the stories coming 😂 #sleeptalking #sleeptalkingfiancé #sleeptalkinghusband ♬ Nasty – Tinashe

Multe persoane cred că pot purta conversații cu persoana care vorbește în somn. De altfel, pe platforma TikTok există clipuri cu milioane de vizualizări ale unor persoane care le pun întrebări partenerilor în timpul episoadelor de vorbit în somn.

În general, putem interacționa cu persoana care vorbește în somn decât dacă o trezim. Însă un studiu al oamenilor de știință de la Universitatea Northwestern a demonstrat că persoanele cu vise lucide pot înțelege întrebări și chiar răspund la ele în anumite situații.

„Le-am adresat întrebări indivizilor în mijlocul unui vis lucid (n.r. – participanții erau monitorizați printr-o electroencefalografie) și ei au putut să ne răspundă prin mișcarea ochilor sau prin contracturi musculare“, a declarat Karen Konkoly, neurocercetător cognitiv și autor al studiului, pentru CNN. De altfel, din 158 de încercări de a avea un dialog în timpul somnului REM cu participanții adormiți, în 18,4% din cazuri au fost obținute răspunsuri corecte la întrebările de tip Da/Nu.

Principalele motive pentru care oamenii vorbesc în somn

Experții nu au descoperit încă o cauză exactă a somnilocviei. Există unele dovezi că această tulburare ar putea avea o componentă genetică și poate fi moștenită.

Cercetările efectuate pe gemeni au arătat că vorbitul în somn este adesea asociat cu somnambulismul, bruxismul și coșmarurile, atât la copii, cât și la adulți, indicând o legătură genetică între aceste tulburări. E nevoie însă de cercetări suplimentare pentru a clarifica aceste posibile conexiuni.

Se pare că vorbitul în somn apare mai frecvent la persoanele cu tulburări mintale, în special la cele cu tulburare de stres post-traumatic (PTSD).

„Majoritatea parasomniilor sunt considerate a fi o stare intermediară între veghe și somn, așadar vorbitul în somn se manifestă mai ales atunci când tiparele de somn sunt perturbate sau afectate”, a explicat dr. Michelle Drerup, specialist în medicina comportamentală a somnului, doctor în psihologie și diplomat al Societății Americane de Medicină a Somnului, într-un articol pentru Cleveland Clinic.

Astfel, orice factor care interferează cu somnul poate contribui la apariția somnilocviei, inclusiv:

Ce să faci ca să nu mai vorbești în somn

Cum cauza vorbitului în somn nu este pe deplin înțeleasă, nu există suficiente date despre metodele prin care poate fi stopată această tulburare. În cele mai multe situații, vorbitul în somn are o frecvență limitată, iar consecințele negative sunt minime, așadar nu necesită tratament.

Pentru persoanele care doresc să încerce să limiteze sau să stopeze episoadele de vorbit în somn, igiena somnului poate fi un punct de plecare util. Potrivit dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL, cu competență în somnologie, acest lucru presupune:

  • menținerea unui program stabil de somn – înseamnă să încercăm să ne culcăm și să ne trezim aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, inclusiv în weekend;
  • relaxare înainte de somn – ideal, în ultimele 30 minute de dinainte de somn, să încercăm să urmăm un ritual de relaxare (o baie caldă, muzică relaxantă, stretching etc.);
  • mai puțină expunere la lumina albastră a ecranelor (sau deloc) – dispozitivele electronice de tipul laptop, tabletă, telefon pot fi surse de lumină albastră (este o lumină care reduce secreția de melatonină – hormonul care induce somnul), dar pot și stimula excesiv creierul, stimulare care reduce capacitatea de a adormi;
  • reducerea consumului de cofeină sau alte stimulente, în special în timpul după-amiezii sau seara;
  • reducerea sau evitarea consumului de alcool înainte de somn –  alcoolul, deși poate fi considerat relaxant, are uneori efecte negative asupra somnului;
  • obținerea unui mediu propice pentru somn – în dormitor trebuie să fie liniște, întuneric, iar temperatura trebuie să fie potrivită, undeva în jur de 22-23 de grade.

„Nu în ultimul rând, dacă aveți probleme de somn (sforăit zgomotos, apnee în somn, insomnie) sau dacă somnul pur și simplu nu este odihnitor, căutați ajutorul unui specialist.“

Dr. Ioan Bulescu, medic specialist ORL, cu competență în somnologie

Ce e de făcut dacă ai un partener care vorbește în somn

De multe ori, partenerii persoanelor care vorbesc în somn trebuie să suporte consecințele negative ale somnilocviei. Aceștia pot fi treziți brusc în mijlocul nopții de episoadele de vorbit în somn sau pot fi deranjați de lucrurile pe care le aud.

Dacă somnilocvia partenerului îți provoacă probleme frecvente, îmbunătățirea igienei somnului poate ajuta la reducerea episoadelor. Iată și alte măsuri care pot diminua perturbările cauzate de vorbitul în somn:

  • Ia în considerare folosirea dopurilor de urechi sau a căștilor.
  • Poți cumpăra un aparat care produce zgomot alb pentru a crea un fundal sonor constant. Acesta poate face ca vorbitul în somn al partenerului să nu te mai trezească.
  • Dormitul în camere separate e o opțiune, dacă somnilocvia partenerului nu te lasă să te odihnești.

Citește și: Beneficiile somnului de după-amiază sunt uimitoare pentru starea de spirit și nu numai. Cât ar trebui să dureze siesta

De ce oamenii merg în somn

femeie care merge în somn și ajunge la frigider
Mulți dintre cei care merg în somn au și episoade de mâncat în timpul nopții FOTO: Shutterstock

Somnambulismul sau mersul în somn este tot o parasomnie ce apare în timpul somnului profund și implică acțiuni precum mersul sau vorbitul, în timp ce persoana este parțial adormită. Este mai frecvent la copii, dar poate apărea și la adulți. Cauzele includ:

  • Factori genetici: mersul în somn are o componentă genetică puternică. Dacă unul dintre părinți a avut sau are episoade de mers în somn, există o probabilitate mai mare să transmită această tulburare copiilor.
  • Somnul profund: mersul în somn apare de obicei în timpul somnului profund non-REM (faza 3 a somnului). În această fază, creierul este într-o stare de activitate scăzută, dar corpul poate deveni parțial activ, ducând la episoade de somnambulism.
  • Privarea de somn: lipsa somnului poate crește riscul de somnambulism.
  • Stres și anxietate: stresul și anxietatea afectează calitatea somnului și pot declanșa episoade de somnambulism.
  • Consumul de alcool sau alte substanțe: consumul de alcool sau de medicamente care afectează sistemul nervos central poate declanșa episoade de mers în somn.
  • Febra: la copii, febra poate declanșa mersul în somn, posibil din cauza perturbării tiparelor normale de somn.
  • Unele afecțiuni, cum ar fi tulburările respiratorii de somn (de exemplu, apneea în somn) sau refluxul gastroesofagian, pot fi asociate cu somnambulismul.

Tratamentul presupune eliminarea riscurilor, trezirea anticipativă, îmbunătățirea igienei somnului, terapia cognitiv-comportamentală și, în unele cazuri, medicamente.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare