Vis lucid: ce este și tehnici care te ajută să-l obții

Ce este un vis lucid și cum îl recunoști. „Este plin de detalii clare, culori, urmează o poveste și produce emoții puternice“

Teoretic, oricine poate experimenta un vis lucid. De fapt, după 50 de ani de cercetări, oamenii de știință au constatat că aproape jumătate din populație a avut deja de-a lungul vieții cel puțin un vis lucid. Ce înseamnă visele lucide, la ce ajută și cum știi dacă ai avut unul detaliază psihologul mai jos.

Un vis lucid se deosebește de unul obișnuit prin conștientizarea faptului că este vis, permițând controlul asupra acțiunilor și explorarea conștientă a scenariilor.

Visele lucide au potențial terapeutic, putând ajuta la gestionarea coșmarurilor, anxietății și chiar îmbunătățirea abilităților motorii. Studiile au arătat că visele lucide pot fi benefice în contextul psihoterapiei cognitiv-comportamentale.

În timpul somnului, mintea noastră creează o serie de imagini și povești care sunt considerate o modalitate de procesare a gândurilor, emoțiilor și experiențelor noastre de peste zi. Visele lucide sunt experiențe în care persoana devine conștientă că se află într-un vis și poate să interacționeze conștient cu lumea visului. Aceasta permite controlul asupra acțiunilor din vis și explorarea conștientă a scenariilor onirice.


„Mai pe înțelesul tuturor, un vis lucid este un vis care este plin de detalii clare, culori, urmează o poveste, un fir narativ, produce emoții puternice și este ținut minte ca și cum ar fi o experiență reală, din viața reală.“

– Elena Șerban, psihoterapeut Enayati Hospital & Enayati Home

Cum se distinge un vis lucid de visele obișnuite sau de coșmaruri

Visele lucide se disting prin conștientizarea faptului că te afli într-un vis, în timp ce visele obișnuite te fac să trăiești experiența fără a realiza că visezi. În visele lucide, poți lua decizii conștiente și controla acțiunile din vis, pe când în visele obișnuite ești mai degrabă pasiv.

„Diferența principală dintre un vis lucid și un vis obișnuit este nivelul de conștientizare și control pe care îl ai în timpul experienței onirice. Persoanele care experimentează vise lucide au adesea o amintire mai bună a visului după ce se trezesc, în comparație cu visele obișnuite, care pot fi uitate rapid.“

Elena Șerban, psihoterapeut

Coșmarurile, pe de altă parte, sunt vise intense și neplăcute, care pot provoca stres și disconfort emoțional. Acestea pot deveni vise lucide dacă îți dai seama că ești într-un coșmar și începi să-l controlezi.

Citește aici și despre dependența de visare, o adicție puțin cunoscută. Manifestări posibile: deficit de atenție, vorbit singur, șoptit

Semne că experimentezi un vis lucid

Potrivit psihoterapeutului, conștientizarea prezenței în vis este indiciul principal care arată că cineva a trăit sau trăiește un vis lucid. În această stare, persoana este lucidă și își amintește că realitatea exterioară este diferită, visul fiind însoțit de o senzație de claritate și conștiență asupra propriei experiențe onirice. Persoana poate lua decizii conștiente în timpul visului, poate controla acțiunile din vis, ceea ce îi permite să exploreze sau să schimbe cursul evenimentelor în mod intenționat.

„Visele lucide sunt adesea mai ușor de reținut decât visele obișnuite. Conținutul unui vis viu poate provoca sentimente de bucurie sau de confort pentru persoana care îl visează. Este posibil chiar ca aceasta să dorească să se întoarcă la vis atunci când se trezește.”

Elena Șerban, psihoterapeut

Psihoterapeutul menționează că visele lucide pot avea elemente fantastice, dar pot fi, de asemenea, supărătoare sau deranjante pentru persoana care le visează și, în unele cazuri, pot interfera cu obținerea unui somn de calitate.

Află aici și cum se simte paralizia în somn: când visezi urât cu ochii deschiși. Ce traume pot fi responsabile

Cine e mai predispus să aibă vise lucide

Nu este clar de ce unii oameni visează mai intens decât alții, dar este adevărat că în copilărie și la începutul vârstei adulte, visele noastre tind să fie mai intense decât mai târziu în viață. Este cunoscut faptul că visele par să reflecte intensitatea vieții noastre emoționale.

„Persoanele care sunt creative, introspective, filosofice și emoționale tind nu numai să-și amintească mai bine visele, ci și să aibă mai multe vise lucide. Acest lucru se datorează faptului că, cu cât avem o relație mai bună cu gândurile noastre profunde, subconștiente, cu atât suntem mai capabili să ne amintim mai bine visele.”

Elena Șerban, psihoterapeut

Ce se întâmplă în creierul unei persoane în timpul unui vis lucid

O metaanaliză a mai multor studii, publicată în 2019, a demonstrat că activitatea creierului în timpul viselor lucide este distinctă de activitatea cerebrală în timpul stării de veghe sau a somnului obișnuit. În timpul unui vis lucid, se produc schimbări notabile în activitatea cerebrală, precum creșterea activității cortexului prefrontal, regiunea creierului asociată cu luarea de decizii și conștientizarea sinelui, regiunea care permite controlul conștient asupra experienței onirice, potrivit psihoterapeutului.

„Visele lucide apar în principal în faza REM (mișcarea rapidă a ochilor) a somnului, atunci când activitatea cerebrală este mai asemănătoare cu cea din starea de veghe. Visele lucide sunt o experiență unică, care se distinge de starea de veghe și de somnul obișnuit prin faptul că persoana care visează este conștientă că visează.”

Elena Șerban, psihoterapeut

În starea de veghe, suntem conștienți de mediul real și de acțiunile noastre în el, în timp ce în timpul somnului obișnuit, suntem într-o stare de inconștiență relativă. În visele lucide, suntem conștienți că ne aflăm într-un mediu imaginar și putem lua decizii conștiente, controlând astfel experiența noastră onirică.

Factorii care pot contribui la apariția viselor lucide

„Persoanele care au somnul fragmentat pot fi mai predispuse să aibă vise lucide. Lipsa de somn și mai exact privarea de somn REM poate crește semnificativ probabilitatea de a avea vise lucide. Un studiu a constatat că participanții care au fost privați de somnul REM o noapte au experimentat o creștere a perioadelor de somn REM și a intensității viselor în noaptea următoare.”

Elena Șerban, psihoterapeut

Persoanele cu antecedente de traume fizice sau emoționale prezintă un risc crescut de a avea vise lucide și coșmaruri cu dispoziție negativă, stări de disociere, evitare și excitare, potrivit psihologului. Visele lucide pot apărea în asociere cu o gamă largă de tulburări psihiatrice, inclusiv depresia, tulburările de anxietate și panică, schizofrenia. Pe de altă parte, medicamentele antidepresive și antihipertensive pot provoca și ele apariția viselor lucide.

Află de aici ce e bine să știi dacă ai tulburări de somn, ca să aplici tratamente eficiente. Ghid complet

Cum poți folosi visele lucide în favoarea ta

În ultimii 20 de ani, psihofiziologul dr. Stephen LaBerge a devenit pionier în cercetarea viselor lucide. Pe lângă faptul că a inventat una dintre cele mai populare tehnici de inducere a viselor lucide, a condus și numeroase studii științifice asupra acestui subiect.

Lucrările doctorului LaBerge au contribuit la descoperirea beneficiilor terapeutice ale viselor lucide. Acestea pot fi utile în tratarea afecțiunilor precum PTSD (sindromul de stres posttraumatic), coșmaruri recurente și anxietate.

De obicei, visele lucide apar spontan. de altfel, o cercetare amplă, cu o durată de 50 de ani, a demonstrat că jumătate din populație a experimentat deja un vis lucid pe parcursul vieții.

Neurocercetătorul Martin Dresler, de la Institutul pentru Creier, Congniție și Comportament din Olanda, citat de publicația New York Times, consideră că „Din ce știm până acum, dacă exersează și încearcă cu adevărat să aplice tehnicile de vise lucide, majoritatea persoanelor vor obține un vis lucid la un moment dat“. Totuși, este important de precizat că până și cei mai experți visători nu reușesc să obțină mai mult de un vis lucid la câteva săptămâni.

Principalele metode de inducere a viselor lucide sunt:

Visul lucid inițiat în starea de veghe (Wake-initiated lucid dreaming – WILD)

Este o tehnică ce vizează intrarea directă într-un vis lucid din starea de veghe. Aceasta presupune conștientizarea procesului de adormire și menținerea stării de conștiență în timp ce corpul intră în starea de somn REM, care este faza în care apar cele mai intense și mai vii vise. Tot ce trebuie să faci e să te relaxezi profund și să te concentrezi asupra respirației, apoi vei ajunge într-un stadiu intermediar între starea de veghe și cea de somn, cunoscută ca stare hipnagogică. În acest moment, poți începe să experimentezi halucinații hipnagogice, care sunt imagini sau sunete stranii ce pot apărea când aproape ai adormit. Aceste halucinații pot varia de la lumini sclipitoare la sunete ciudate.

Scopul este să îți păstrezi starea de conștiență în timp ce intri într-un vis. Când observi halucinații hipnagogice sau senzații ciudate, conștientizează-le și continuă să îți amintești că visezi. Nu lăsa ca mintea să intre complet în starea de somn și să uite că încerci să ai un vis lucid.

Pe măsură ce corpul tău se relaxează și continuă să adoarmă, vei ajunge într-un vis lucid. Poți începe să interacționezi conștient cu scenariile visului și să îți exerciți controlul asupra acțiunilor din vis.

WILD este o tehnică care necesită practică și răbdare, deoarece poate fi dificil să păstrezi conștiența în timp ce te relaxezi și adormi. Unii oameni găsesc utilă practicarea altor tehnici de inducție a viselor lucide în prealabil, pentru a crește șansele de succes cu WILD.

2. Testarea realității

Testarea sau verificarea realității reprezintă o formă de antrenament mental care crește metacogniția prin antrenarea minții să observe propria conștiență.

Nivelul metacogniției din starea de veghe este asemănător cu cel din starea de visare. Prin urmare, o metacogniție mai bună pe parcursul zilei poate duce la o metacogniție mai bună în timpul somnului.

Pentru a-ți îmbunătăți metacogniția, poți face teste de realitate în timpul stării de veghe, de mai multe ori pe zi, urmând acești pași:

  • Întreabă-te: „Sunt într-un vis?”.
  • Verifică mediul înconjurător pentru a confirma dacă visezi sau ești treaz.
  • Observă-ți propria conștiență și modul în care te raportezi la mediul înconjurător.
  • Poți să-ți setezi o alarmă la fiecare 2 sau 3 ore pentru a-ți aminti să faci o verificare a realității.

Iată câteva teste de realitate pe care oamenii le folosesc pentru a avea vise lucide:

  • Oglinzile: verifică-ți reflexia pentru a vedea dacă arată normal.
  • Mâinile: uită-te la mâinile tale. Arată normal?
  • Ceasul: dacă visezi, ora de pe ceas se va schimba constant. Dar dacă ești treaz, timpul va trece foarte încet.
  • Respirația: acest test de realitate popular implică să te strângi de nas și să verifici dacă mai poți să respiri. Dacă poți să respiri în continuare înseamnă că visezi.

Se recomandă să alegi un singur test de realitate și să-l faci de mai multe ori pe zi. Acest lucru va antrena mintea să repete verificarea realității și poate induce vise lucide.

3. Wake back to bed (WBTB)

Tehnica „Wake Back to Bed” (WBTB) implică intrarea în stadiul de somn REM în timp ce rămâi conștient.

Iată una dintre metodele cu care poți reuși acest lucru:

  • Setează-ți alarma să sune la 5 ore după ce te-ai culcat.
  • Culcă-te la fel ca de obicei – la aceeași oră.
  • Când sună alarma, rămâi treaz timp de 30 de minute. Bucură-te de o activitate liniștită, cum ar fi lectura.
  • Pune-te din nou la somn.

Când te întorci la somn, vei avea o probabilitate mai mare de a avea vise lucide. În timp ce ești treaz, alege orice activitate care necesită o atenție deplină.

Studiile sugerează că șansa de a avea vise lucide depinde de nivelul de trezire, și nu de activitatea specifică.

4. Inducția mnemonică a viselor lucide (MILD)

În 1980, dr. LaBerge a creat o tehnică numită Inducția Mnemonică a Viselor Lucide (MILD). A fost una dintre primele metode folosite în cercetarea științifică pentru a induce vise lucide.

MILD se bazează pe un comportament numit memorie prospectivă, care implică stabilirea unei intenții de a face ceva mai târziu. În MILD, îți stabilești intenția de a-ți aminti că visezi.

Iată cum să folosești tehnica MILD:

  • Pe măsură ce adormi, gândește-te la un vis recent.
  • Identifică un „semn al visului” sau ceva neobișnuit sau ciudat din vis. Un exemplu ar fi capacitatea de a zbura.
  • Gândește-te să te întorci la vis. Recunoaște că semnul visului apare doar când visezi.
  • Spune-ți: „Data viitoare când voi visa, vreau să îmi amintesc că visez”. Repetă fraza în minte.

Poți să practici tehnica MILD și după ce te trezești în mijlocul unui vis. Acest lucru este de obicei recomandat, deoarece visul va fi mai proaspăt în mintea ta.

5. Păstrează un jurnal de vise

Este o metodă populară pentru a iniția vise lucide. Atunci când îți scrii pe hârtie visele, ești obligat să-ți amintești ce se întâmplă în fiecare vis. Se spune că te ajută să recunoști semnele viselor și să îmbunătățești conștientizarea lor.

Pentru cele mai bune rezultate, notează-ți visele imediat ce te trezești. De asemenea, se recomandă să citești des jurnalul de vise.

Ce beneficii aduce practicarea viselor lucide

Există unele dovezi că visele lucide pot avea efecte terapeutice, cum ar fi:

  • atenuarea coșmarurilor,
  • reducerea anxietății,
  • îmbunătățirea abilităților motorii.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare