Parodontoza: primele semne, soluții de tratament și de prevenție

Tratamente eficiente pentru parodontoză. Medic: „În lipsa tratamentului, dinții se pierd fără durere în prealabil“

Chiar dacă nu poate fi vindecată, ci doar oprită din evoluție, parodontoza trebuie neapărat să fie diagnosticată din timp și să beneficieze de tratament corect. Doar așa poți preveni complicațiile, una dintre cele mai importante fiind pierderea dinților.

parodontoza dr. andra mari călin

Dr. Andra Maria Călin, medic stomatolog, specialist parodontolog, ne-a explicat cum se manifestă parodontoza și cum poate fi ținută sub control.

Parodontoza se poate declanșa la orice vârstă

Smart Living: Ce este parodontoza, mai exact, și cât de frecvent apare?

Dr. Andra Maria Călin: Boala parodontală afectează țesuturile dinților – osul și gingia. Practic, discutăm despre formarea unor bacterii între gingie și os care mănâncă osul din jurul dinților ducând astfel la pierderea lor.

Când dintele nu mai are suport suficient în care să fie fixat, apare riscul de a-l pierde. De altfel, în lipsa tratamentului, dinții se pot pierde fără să existe durere în prealabil. Boala parondotală poate afecta pacienți cu vârste începând de la 18-19 ani. Însă e posibil să se declanșeze la orice vârstă, în funcție de anumiți factori favorizanți sau determinanți.

Cum se ajunge de la tartru la parodontoză

Smart Living: Din ce cauze apare parodontoza?

Dr. Andra Maria Călin: Ereditatea reprezintă, în proporție de 80%, motivul principal pentru apariția bolii parodontale. Ea se transmite de la părinți sau de la bunici. Placa bacteriană este, de asemenea, un factor important în declanșarea acestei afecțiuni dentare. Mai sunt o serie de alte cauze favorizante: fumatul, anumite afecțiuni generale, diabetul.

Află de aici care sunt beneficiile detartrajului dentar în sarcină.

În cele mai multe cazuri, dezvoltarea parodontozei începe cu dezvoltarea plăcii – o peliculă lipicioasă compusă, în principal, din bacterii. Dacă este lăsată netratată, iată cum placa poate evolua, în cele din urmă, în parodontoză:

  • Placa se formează pe dinți atunci când amidonul și zaharurile din alimente interacționează cu bacteriile care se găsesc, în mod normal, în gură. Periajul dinților de două ori pe zi și folosirea aței dentare o dată pe zi elimină placa. Totuși, aceasta se reface rapid.
  • Placa se poate întări sub linia gingiilor, transformându-se în tartru dacă rămâne pe dinți. Tartrul este mai greu de îndepărtat și este plin de bacterii. Cu cât placa și tartrul rămân mai mult pe dinți, cu atât se pot produce mai multe daune. Nu poți elimina tartrul prin periaj și folosirea aței dentare. Ai nevoie de o curățare dentară profesională pentru a-l îndepărta.
  • Placa bacteriană poate provoca gingivita, cea mai ușoară formă de boală a gingiilor. Gingivita este iritația și inflamația părții țesutului gingival din jurul bazei dinților (gingiva). Gingivita poate fi vindecată cu un tratament profesional și o bună îngrijire orală la domiciliu.
  • Inflamația continuă a gingiilor poate cauza parodontoză. Cum? Determinând, în cele din urmă, dezvoltarea pungilor între gingii și dinți, care se umplu cu placă, tartru și bacterii. În timp, aceste buzunare devin mai adânci, umplându-se cu mai multe bacterii. Dacă nu sunt tratate, aceste infecții profunde provoacă o pierdere de țesut și os. În cele din urmă, se poate ajunge la căderea unuia sau a mai multor dinți. De asemenea, inflamația cronică continuă poate pune o presiune asupra sistemului imunitar.

Citește aici recomandările medicului stomatolog pentru a scăpa definitiv de tartrul dentar.

Sângerările la periaj și senzația de gust neplăcut, simptome de parodontoză

Parodontoza afectează gingiile și țesutul osos în profunzime. Sursă foto: dhc.dental

Smart Living: Cum își poate da seama cineva că are parodontoză? Doare?

Dr. Andra Maria Călin: Boala parodontală nu doare, de aceea se mai numește boala dinților sănătoși sau frumoși. În schimb, sunt câteva semne care ne pot indica existența acestei afecțiuni, cum ar fi:

  • sângerările la periaj,
  • senzația de gust sau miros neplăcut,
  • sensibilitatea la rece.

Află de aici când devin îngrijorătoare sângerările gingivale.

Tratament parodontoză

Smart Living: Cu ce se tratează parodontoza?

Dr. Andra Maria Călin: Parodontoza trebuie tratată cât mai rapid, deoarece în timp duce la pierderea dinților. În primul rând, e necesar să oprim din evoluție această afecțiune și să ne concentrăm pe îmbunătățirea calității și păstrarea cantității osoase.

În planul de tratament sunt realizate măsurători pentru a stabili cât de adânci sunt pungile parondontale. Acestea sunt locurile unde se află bacteriile și se înmulțesc. Mai apoi, se poate realiza un chiuretaj prin care se îndepărtează bacteriile și țesutul infectat dintre dinte și gingie. Chiuretajul se poate face în câmp deschis, adică prin intervenție chirurgicală, sau în câmp închis, adică minim invaziv. În principiu se merge pe varianta minim invazivă, iar pacientul urmează a fi monitorizat.

Tratament pentru parodontoza avansată

În caz de parodontoză avansată, se optează mai degrabă pentru tratament chirurgical în câmp deschis. Este vorba despre operații de îndepărtare a gingiei pentru a curăța cât mai bine subgingival.

Pe lângă chiuretaj, se apelează și la detartraj sau la terapia laser, care favorizează o augmentare a calității actului medical și a rezultatelor obținute. Practic, prin această procedură se decontaminează și se sterilizează pungile parodontale.

Citește aici cum se tratează corect un abces dentar și de ce nu e bine să-l spargi.

Smart Living: Ce soluții inovatoare de tratament există?

Dr. Andra Maria Călin: Tehnica PRGF (Plasma Rich in Growth Factors – plasmă îmbogățită cu factori de creștere) este de asemenea folosită în tratarea bolii parodontale. Această metodă reprezintă recoltarea sângelui de la pacient, centrifugarea acestuia în clinică pentru obținerea unor factori de creștere care ajută la menținerea rezultatelor tratamentului și totodată sporește vindecarea, astfel încât persoana care suferă de parodontoză să se bucure de o primă stopare a evoluției bolii într-o perioadă mult mai scurtă.

Se pot aplica și o serie de antibiotice în cabinet, bineînțeles, pliate pe diagnosticul pacientului.

Tratamentele naturiste pot fi de ajutor

Smart Living: Se poate ameliora parodontoza prin tratament naturist?

Dr. Andra Maria Călin: Remediile naturiste nu au un efect imediat. Însă pot fi folosite după ce a fost realizat un tratament corespunzător în cabinet, pe baza unui diagnostic.

În lipsa tratamentului specializat în cabinet, nu am face altceva decât să ascundem efectele reale ale bolii parodontale. Așadar, sugestia este ca pacientul să aibă parte de o consultație la un medic parodontolog, de un diagnostic și, ulterior, după tratament, putem discuta de remedii naturiste, care doar să mențină rezultatele obținute.

Dinți lipsă – probleme estetice, dar și digestive și articulare

Smart Living: Se poate vindeca parodontoza?

Dr. Andra Maria Călin: Se poate opri din evoluție, astfel încât pacientul să-și poată păstra dinții. În cazul în care discutăm despre pacienții care au ajuns deja în stadiul mobilității dentare, când dinții deja se mișcă, atunci se pot folosi metode de tratament care să ne ajute la reducerea acestei mobilități dentare.

Găsește aici informații despre abcesul gingival, care poate să apară când dintele nu are nicio problemă.

Smart Living: Ce consecințe poate avea?

Dr. Andra Maria Călin: O consecință majoră a bolii parodontale netratate se referă la pierderea dinților, ceea ce înseamnă că nu doar partea estetică este afectată, ci și cea funcțională.

Absența dinților duce și la probleme destul de grave la nivelul stomacului, digestiei, generează probleme articulare și multe altele. Acestea pot influența, într-o manieră semnificativă, calitatea vieții pacientului.

Metode de prevenție

Smart Living: Cum putem preveni parodontoza?

Dr. Andra Maria Călin: Prevenirea bolii parodontale constă în igienizările periodice realizate în cabinetul de medicină dentară. Vorbim despre: detartraj, periaj și airflow – completate cu păstrarea igienei riguroase acasă, cu periuță dentară, pastă de dinți, duș bucal și ață dentară.

Totodată, consumul de fructe și de legume, mai ales în stare proaspătă, poate ajuta la menținerea stării de sănătate a cavității orale. De asemenea, rezolvarea problemelor dentare, cum ar fi cariile, prezența unor dinți înghesuiți sau spațiați ajută la prevenirea instalării bolii parodontale. Toate aceste aspecte depind de factori favorizanți care pot accelera instalarea și evoluția parodontozei.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare