Lovitura la genunchi poate duce la artroză. Semnele că trebuie să mergeți la medic

Lovitura la genunchi netratată poate duce la artroză. Care sunt semnele că trebuie să mergeți la medic

Lovitura la genunchi este destul de frecventă, iar consecințele depind de gravitatea contuziei. În cazul unor lovituri ușoare, ne putem trata acasă, iar simptomele vor trece în câteva zile. Pentru traumatismele severe este necesar să mergem la medic, altfel se poate ajunge la apariția artrozei precoce. Medicul ortoped explică cum facem diferența între o lovitură ușoară și una care impune tratament.

Lovitura la genunchi poate afecta doar mușchiul și țesuturile moi și atunci vorbim de leziuni ușoare. Pe când, o contuzie osoasă la nivelul genunchiului este mai severă, deși se manifestă, în mare parte, la fel ca prima.

Genunchiul este cea mai mare articulație a organismului uman și cel mai ușor de lezat. Este alcătuit din patru elemente principale: oase, cartilaj, ligamente și tendoane.

  • Oasele. Articulația genunchiului este formată din trei oase: femurul, tibia și rotula.
  • Cartilajul articular. Capetele femurului și tibiei, precum și partea din spate a rotulei sunt acoperite cu cartilaj articular. Această substanță alunecoasă ajută oasele genunchiului să alunece ușor unul pe celălalt în timp ce flexați sau îndreptați piciorul.
  • Meniscul. Două bucăți de cartilaj meniscal în formă de pană acționează ca „amortizoare” între femur și tibie. Diferit de cartilajul articular, meniscul este dur și cauciucat pentru a ajuta la amortizarea și stabilizarea articulației. Când se vorbește despre cartilaj rupt al genunchiului, acest lucru se referă, de obicei, la menisc rupt.
  • Ligamentele. Oasele sunt legate de alte oase prin ligamente. Cele patru ligamente principale ale genunchiului acționează ca niște frânghii puternice pentru a ține oasele laolaltă și pentru a menține genunchiul stabil.
  • Ligamentele colaterale. Acestea se găsesc pe părțile laterale ale genunchiului. Ligamentul colateral medial se află în interiorul genunchiului, iar ligamentul colateral lateral este în exterior. Acestea controlează mișcarea laterală a genunchiului și o protejează împotriva mișcării neobișnuite.
  • Ligamentele încrucișate. Acestea se găsesc în interiorul articulației genunchiului. Se încrucișează între ele formând un „X” cu ligamentul încrucișat anterior, în față și cu ligamentul încrucișat posterior, în spate. Ligamentele încrucișate controlează mișcarea de înainte și înapoi a genunchiului.
  • Tendoanele. Mușchii sunt conectați de oase prin tendoane. Tendonul cvadriceps conectează mușchii din partea din față a coapsei cu rotula.

Simptomele unei contuzii ale țesuturilor moi includ:

  • apariția unei mici umflături;
  • pielea devine roșiatică, albăstruie sau înnegrită;
  • apariția durerii când se aplică presiune.

Dacă aveți o contuzie osoasă la genunchi, este posibil să experimentați oricare dintre următoarele simptome:

  • durere de genunchi la extensia piciorului;
  • inflamație, rigiditate sau sensibilitate;
  • durere mai severă decât în cazul unei lovituri ușoare și care durează mai mult;

Dacă umflătura nu se reduce sau se agravează, poate fi un semn al unei contuzii osoase mai severe. Medicul ortoped poate face anumite teste pentru a determina dacă aveți și o fractură sau o ruptură la nivelul genunchiului.

Lovitura la genunchi, măsuri de prim ajutor

„În cazul unui traumatism ce implică articulația genunchiului, inițial, se recomandă aplicarea protocolului RICE ( repaus, gheață local, imobilizare în fașă elastică, poziție proclivă a piciorului afectat),” explică dr. Radu Paraschiv, medic ortoped supraspecializat în traumatologia sportivă.

Ce înseamnă, mai exact, protocolul RICE:

  • Odihnă (rest). În urma unei lovituri, reduceți cât mai mult posibil utilizarea zonei afectate.
  • Gheaţă (ice). Gheața este cel mai bun antiinflamator. E recomandat să aplicați gheață pe zona lovită timp de 15 până la 20 de minute, apoi faceți pauză 20 de minute, repetând acest lucru de mai multe ori pe zi. Pentru a preveni arsurile de gheață sau degerăturile, înfășurați compresa rece într-un prosop pentru a preveni contactul direct al pielii cu gheața.
  • Comprimă (compress). Pentru a reduce în continuare umflătura, înfășurați genunchiul cu o fașă sau bandaj elastic. Nu-l înfășurați prea strâns, deoarece poate inhiba circulația.
  • Ridică (elevate). Ridicarea genunchiului deasupra nivelului inimii poate ajuta la circulația sângelui, prevenind acumularea lui în exces, în zona afectată. De asemenea, poate reduce durerea.

De asemenea, medicul poate recomanda medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul.

Când e cazul să mergem la medic din cauza unei lovituri la genunchi

Dr. Radu Paraschiv atrage atenția că se poate ajunge la artroză precoce, dacă nu tratăm loviturile severe la genunchi

„În cazul unui traumatism ușor, unde nu avem  edem (umflătură) sau o echimoză semnificativă, protocolul RICE poate fi suficient. Dar, în cazul persistenței simptomatologiei (durere, edem, echimoză) pentru o perioadă mai lungă este recomandat să consultați un medic ortoped,” recomandă.

– Dr. Radu Paraschiv, medic ortoped

Dacă avem un traumatism sever ce implică o durere severă, imposibilitatea efectuării mișcării de flexie-extensie, imposibilitatea de a călca pe membrul afectat, dr. Paraschiv recomandă să mergeți la medicul ortoped într-un termen cât mai scurt pentru a exclude o eventuală fractură.

Lovitura la genunchi, consecințe

De obicei, problemele pe termen scurt sunt persistența durerii, a edemului și dificultăți la mers. „Însă, neglijarea unei afecțiuni a genunchiului, pe termen lung, poate duce la probleme serioase. De exemplu, leziunile parțiale ligamentare sau tendinoase pot deveni leziuni complete în lipsa unui diagnostic și a unui tratament de specialitate. Leziunile de menisc pot progresa în timp și duce la afectarea cartilajului articular și apariția artrozei precoce,” atrage atenția medicul ortoped.

Artroza sau osteoartrita este cea mai frecventă afecțiune cronică articulară. Aceasta apare când cartilajul articular se descompune, iar oasele ajung să se frece unul de celălalt. Durerea și rigiditatea articulației sunt principalele simptome.

Artroza apare, cel mai adesea, la persoanele în vârstă însă poate afecta persoane de orice vârstă, așa cum e cazul artrozei precoce.

O cauză importantă de dizabilitate, artroza afectează mai mult de 30 de milioane de bărbați și femei, cel puțin în Statele Unite ale Americii.

În România, peste 600.000 de persoane (3% din populație) suferă de boli reumatice de tip inflamator, inclusiv artroză, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii.

Când este nevoie de operație

Loviturile la genunchi severe pot necesita intervenții chirurgicale. „În urma examenului clinic și paraclinic ( radiografie, computer tomograf, RMN, etc) se stabilește diagnosticul, iar medicul ortoped poate recomanda intervenția chirurgicală,” precizează dr. Radu Paraschiv.

Există multiple patologii ce necesită o intervenție chirurgicală. Printre acestea, medicul ortoped menționează:

  • Fracturi ( platou tibial, rotulă);
  • Leziunile de menisc ( leziunile de grad 3 si 4);
  • Leziunile ligamentare – în special leziunile ligamentului încrucișat anterior, ligamentul încrucișat posterior, ligamentele colaterale (intern și extern);
  • Leziunile condrale (leziunile de cartilaj);
  • Leziunile tendinoase – leziunea tendonului cvadricipital și leziunea tendonului rotulian.

Ce presupun operațiile și recuperarea

Scopul intervențiilor chirurgicale este de a reface anatomia locală, dispariția durerilor și prevenția apariției unor afecțiuni mult mai grave (cum ar fi gonartroza), conform medicului specializat în traumatologie sportivă Radu Paraschiv.

Durata procesului de recuperare depinde de tipul afecțiunii și poate fi de la câteva zile la 7-10 în cazul unui traumatism ușor, până la câteva luni la 6-9 în cazul unor leziuni ligamentare (leziunea ligamentului încrucișat anterior).

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare