Cercetătorii au aflat de ce avem nevoie în farfurie ca să trăim mult: bărbații – de mai mulți carbohidrați, femeile – de mai multe grăsimi STUDIU
Un studiu recent, realizat la Școala de Medicină a Universității Nagoya din Japonia, a arătat că dietele extreme, care exclud carbohidrații și grăsimile, pot scurta durata de viață. Totuși, efectele asupra longevității diferă între bărbați și femei.
Cercetarea japoneză, publicată în Journal of Nutrition, a scos la iveală că bărbații care consumă prea puțini carbohidrați își cresc semnificativ riscul de mortalitate din orice cauză. Pe de altă parte, femeile care consumă prea puține grăsimi sunt mai predispuse să moară din orice cauză, în special prin cancer.
Autorii studiului au prezentat o imagine complexă în ceea ce privește alimentația sănătoasă și consumul de carbohidrați și grăsimi, sugerând că adoptarea unor diete extreme poate afecta negativ longevitatea.
Citește aici de câte proteine ai nevoie zilnic, în funcție de greutate.
Impactul carbohidraților și al grăsimilor asupra longevității
Cercetătorii au descoperit că bărbații care includ în dietă prea puțini carbohidrați au un risc semnificativ mai mare de mortalitate din orice cauză. Mai precis, riscul este sporit la bărbații care au un aport de carbohidrați mai mic de 40% din totalul zilnic de calorii.
În cazul femeilor, carbohidrații în exces sunt nocivi: atunci când proporția carbohidraților din aportul caloric total depășea nivelul de 65%, ele prezentau un risc crescut de mortalitate din orice cauză.
Cercetătorii nu au observat diferențe semnificative între efectele consumului de carbohidrați minim procesați și cei rafinați.
Cât despre grăsimile din dietă, bărbații care obțineau mai mult de 35% din aportul lor caloric din orice tip de grăsime prezentau un risc mai mare de mortalitate din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare.
Cu toate aceastea, grăsimile nesaturate par să aibă efect protectiv în cazul lor, iar un aport prea redus a fost asociat cu un risc mai mare de mortalitate din orice cauză și de mortalitate legată de cancer.
Pentru femei, consumul de grăsimi în cantități mai mari, în special de grăsimi saturate, a redus riscul de deces din orice cauză și de deces prin cancer, potrivit Medical News Today.
Studiul a implicat 34.893 de bărbați și 46.440 de femei, cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani. Indicele mediu de masă corporală (IMC) al participanților a fost de 23,7 pentru bărbați și 22,2 pentru femei, încadrându-se în intervalul normal de greutate.
Mențiuni privind concluziile studiului
Conform nutriționistei Michelle Routhenstein, citată de Medical News Today, care nu a fost implicată în cercetare, acest studiu sugerează că un consum redus de carbohidrați și dietele de slăbit cu conținut scăzut de grăsimi pot scurta durata de viață.
Prof. Linda Van Horn, epidemiolog în nutriție clinică, și-a exprimat însă îngrijorarea că oamenii ar putea înțelege greșit concluziile studiului.
În primul rând, trebuie să ținem cont de faptul că cercetarea a luat în considerare doar persoane normoponderale, iar în cazul persoanelor supraponderale și obeze, lucrurile ar putea să stea diferit. În România, în anul 2020, prevalența obezității era de 28% din bărbați și 25% din femei, iar aceste proporții nu includ si supraponderea. Până în 2035, este de așteptat ca 35% din populația României să prezinte obezitate, potrivit Hotnews.ro.
În plus, prof. Linda Van Horn și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că unele decese descrise în studiu pot fi rezultatul unui aport inadecvat de nutrienți în general, și sunt diferite de populația SUA.
Surse de grăsimi saturate și nesaturate
Grăsimile saturate sunt, de obicei, solide la temperatura camerei și se găsesc în produse de origine animală, cum ar fi carne, unt, untură și lapte integral, dar și în uleiul de cocos și uleiul de palmier. Consumul excesiv de grăsimi saturate este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare și boli de inimă.
Grăsimile nesaturate, pe de altă parte, pot fi lichide la temperatura camerei. Sursele principale de grăsimi nesaturate includ uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de rapiță, uleiul de floarea-soarelui și uleiul de avocado, dar și nuci, semințe și pește gras, cum ar fi somonul, tonul și macroul. Grăsimile nesaturate, în special cele mononesaturate și polinesaturate, au efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare și pot ajuta la scăderea nivelurilor de colesterol LDL (colesterolul „rău”), potrivit studiilor.
Riscul consumului scăzut de carbohidrați la bărbați
Noul studiu a demonstrat că bărbații au nevoie ca minimum 40% din aportul lor caloric să provină din carbohidrați pentru a-și crește durata vieții. Totuși, de ce ar putea avea dificultăți în a obține carbohidrații necesari?
Prof. Van Horn a sugerat că în acest studiu, acest lucru se datorează probabil calității slabe a dietei în general, lipsei accesului la servicii de de îngrijire medicală, fumatului și consumul de alcool.
„Din dietele cu conținut scăzut de carbohidrați lipsesc fibrele alimentare și nutrienții precum magneziul, potasiul, vitamina C și vitaminele B, care sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului. Când ne lipsesc acești nutrienți protectori, crește riscul anumitor tipuri de cancer“, a subliniat și nutriționista Michelle Routhenstein, pentru Medical News Today.
Studiul sugerează că poate exista un deficit de componente dietetice bioactive care joacă un rol în creșterea riscului de cancer. În mod specific, autorii menționează fibrele, fierul hem, vitaminele, mineralele, aminoacizii cu catenă ramificată, acizii grași și fitochimicalele, ca fiind în cantități insuficiente în diete.
Autorii studiului menționează, de asemenea, că o dietă săracă în legume și fructe – dar cu alimente de origine animală în exces – stimulează căile inflamatorii, provoacă îmbătrânirea biologică mai rapidă și produce stres oxidativ.
Mai multe grăsimi pentru femei
Este esențial ca femeile să consume o anumită cantitate de grăsimi pentru a produce hormonii necesari, așa cum este estrogenul. Acești hormoni au proprietăți cardioprotectoare, ceea ce înseamnă că pot contribui la menținerea sănătății inimii și a sistemului cardiovascular.
Estrogenul joacă un rol vital în reglarea ciclului menstrual, menținerea densității osoase și menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Prin urmare, asigurarea unei cantități adecvate de grăsimi în dietă este crucială pentru menținerea echilibrului hormonal și a sănătății generale a femeilor.
Sunt necesare studii asupra altor populații
Totuși, autorii studiului se abțin de la a face presupuneri sau speculații concrete cu privire la cauza exactă a constatărilor lor. Cu toate acestea, ei atrag atenția asupra unui fapt interesant: există o asociere inversă între consumul de grăsimi saturate și riscul de mortalitate, dar numai în cazul femeilor. Acest aspect sugerează că există un posibil efect diferit al grăsimilor saturate asupra sănătății femeilor în comparație cu bărbații sau că alți factori pot influența această asociere.
Totuși, concluzia este că e nevoie de studii suplimentare, asupra altor populații unde proporția persoanlor supraponderale și obeze este mai mare și unde domină stilul alimentar vestic, bogat în grăsimi saturate și carbohidrați de calitate proastă, săracă în fibre și în grăsimi sănătoase.