Salate sănătoase fără carbohidrați, cu putine calorii

Salate sănătoase fără carbohidrați. 5 idei pentru vară și toamnă

Salate sănătoase fără carbohidrați, alături de supe, ce altceva mai nimerit  într-un meniu, vara și toamna, atunci când natura își atinge limita superioară a generozității? Salatele sănătoase conțin ingrediente cât mai variate. Practic, cât mai multe substanțe nutritive într-un număr cât mai limitat de calorii.

Salata este percepută în toate sondajele de opinie ca felul de mâncare cel mai sănătos, însă nu orice salată poate fi considerată astfel. Nutriționiștii recomandă atenție la ceea ce se adaugă într-o salată în afara componentei de legume și fructe.

Salate sănătoase. Proporţia corectă între ingrediente

În linii mari, vorbim de salate sănătoase, echilibrate, atunci când circa jumătate din greutatea ei este dată de componentă vegetală. Pe lângă legume și fructe, proporția corectă indicată de nutriționiști înseamnă  circa 10% grăsimi, 20% proteine și 20% carbohidrați (care pot însemna și o felie de pâine cu care mâncăm salata). Dacă vrem să reducem aportul caloric, reducem sau eliminăm carbohidrații.

Dacă alte salate prezentate anterior erau un fel unic complet, iată alte cinci idei de salate sănătoase care nu conțin carbohidrați:

 1. Salată cu năut, roșii, ardei, castraveți, ceapă roșie, feta, lămâie, mentă. O salată sănătoasă inspirată din salata grecească, însă îmbogățită cu năut. Totodată, aroma de mentă și lămâie, foarte binevenite vara, compensează gustul înțepător al cepei.

Se prepară cu năut fiert și răcit sau din conservă. Inițial se taie roșiile, care se presară cu sare și se lasă să elimine excesul de apă. Apoi, ceapa tăiată foarte fin se lasă câteva minute într-o soluție de apă cu oțet, după care se scurge. Pierde, astfel, partea mai persistentă şi neplăcută de aromă. Între timp, se taie, după gustul personal, ardeii și castraveții. La fel și brânza feta, în cuburi mici.

Se prepară întâi dressingul cu ulei, suc și coajă rasă de lămâie, sare și piper şi frunzele de mentă tăiate fin. Se amestecă energic, astfel încât aromele din mentă și lămâie să fie încorporate de ulei. Peste dressing se adaugă restul ingredientelor, amalgamand totul cât mai bine că să se aromatizeze uniform. Și în acest caz, se servește de la frigider, cât mai rece.

Salate sănătoase fără carbohidrați. Reţete de toamnă

Pentru a le împiedica să oxideze, puneți suc de lămâie peste mere

2. Salată cu mere, țelină, morcov, nuci, cu dressing de iaurt grecesc, miere, lămâie, sare și piper. Se taie julienne țelina, morcovii și merele și se stropesc imediat cu suc de lămâie, ca să nu oxideze. Peste ele se adaugă miez de nucă prăjit ușor în tigaie. Separat se prepară dressingul din iaurt, miere, încă puțin suc de lămâie, sare și piper din abundență, ideal măcinat la moment.

3. Salată cu dovleac, fenicul, rodie, ceapă verde, gorgonzola. Feliile subțiri de dovleac și fenicul se lasă câteva ore la marinat cu suc de lămâie și piper. Ulterior, li se adaugă boabele de rodie și felii foarte subțiri de ceapă verde. Se aromatizeaza cu un dressing cu gorgonzola și puțin ulei de măsline, emulsionate separat.

Salate sănătoase fără carbohidrați. Dulce-acrisor cu branzeturi

4. Salată cu ananas, creveți, roșii cherry, rucola, ardei iute proaspăt, chives, mentă, lămâie. Creveții se călesc rapid în tigaie la foc mediu cu foarte puțin ulei. În timp ce se răcoresc, se taie restul ingredientelor. Se taie cât mai fin menta, ardeiul iute și firele de chives (ceapă verde, în lipsă, dar foarte puțină și foarte fin tăiată, este mai iute). Se amestecă într-un bol cu suc de lămâie, ulei de măsline sau alt ulei, sare și piper.

Pentru această salată, creveții trebuie căliți

Peste dressing se adaugă restul ingredientelor tăiate și se omogenizează. Se lasă la răcit în frigider minimum jumătate de oră. Cu cât mai rece, cu atât mai bună.

5. Salată cu kiwi, struguri negri, ardei, pere, brânză Cheddar sau Emmental. Este una dintre multele salate sănătoase și rapide pe care le putem mânca pe finalul verii sau toamna. Se taie kiwi, perele și ardeiul în felii subțiri sau cuburi. Peste ele se adaugă boabele de struguri întregi. Se rade peste ele brânză Cheddar sau Emmental, apoi se stropesc direct cu suc de lămâie, ulei de măsline, sare și piper. Se amestecă bine până uleiul cuprinde toate ingredientele.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare