Taurina: ce este, beneficii și posibile riscuri. De unde provine

Avem nevoie de taurină în condiții de stres și de boală. Ce este și de unde provine, de fapt, acest aminoacid

Taurina este cunoscută mai ales ca ingredient al băuturilor energizante. Însă, de fapt, este un tip de aminoacid care se găsește, în mod natural, în carne, pește, produse lactate și este disponibil și ca supliment alimentar.

Dacă vorbim de beneficii, ei bine, unele studii sugerează că suplimentarea cu taurină ar putea îmbunătăți performanțele sportive, acesta e și motivul pentru care unele băuturi energizante sunt îmbogățite cu această substanță. Nu trebuie însă să faci abuz, mai ales că, pe lângă taurină, astfel de băuturi mai conțin cantități mari de zahăr și cofeină.

Ce e taurina

Medicul specialist de diabet, nutriție și boli metabolice Alexandru Popa explică ce înseamnă taurina, din ce se extrage, care sunt beneficiile și ce efecte secundare poate avea dacă se consumă în exces.


„Taurina este un aminoacid important pentru multe procese metabolice ale organsimului, care se pare că are și proprietăți antioxidante. Chiar dacă în mod normal aminoacizii sunt folosiți pentru a crea proteine, taurina nu este utilizată în acest scop.“

Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice, Clinica Smart Nutrition

Taurina este considerată un aminoacid esențial condițional. Mai exact, devine esențial doar în condiții de boală sau de stres. Conform mai multor studii, taurina are rol în menținerea sănătății inimii, ochilor, rinichilor, creierului și mușchilor. De asemenea, ajută la susținerea sistemului imunitar, a metabolismului și a echilibrului florei intestinale.

Medicul precizează că taurina se găsește în mod natural în carne, pește, produse lactate și în laptele uman, și, de asemenea o găsim și sub formă de supliment alimentar. Însă taurina este populară mai ales ca ingredient al băuturilor energizante.

Corpul uman o poate produce, prin urmare deficitul de taurină este foarte puțin probabil, mai ales la adulții sănătoși. Taurina este sintetizată în mod natural, la om, în pancreas. În schimb, bebelușii nu pot sintetiza taurină la fel ca adulții, prin urmare ei au nevoie de aportul din laptele matern sau din formule de lapte îmbogățite cu acest aminoacid.

Din ce se extrage taurina

Principalele surse de taurină sunt, potrivit nutriționistului, următoarele:

  • Scoicile și midiile: acestea au cel mai mare conținut de taurină, 100 de grame de scoici având aproximativ 800 mg de taurină.
  • Tonul: reprezintă o altă sursă importantă de taurină. Cu cât carnea este mai închisă la culoare, cu atât conține mai mulți aminoacizi. Codul și somonul sunt alte surse importante de taurină.
  • Caracatița: conține aproximativ 350 mg de taurină la 100 g.
  • Carnea de curcan: are un conținut de aproximativ 300 mg de taurină la 100 g de carne. Însă, doar carnea mai închisă la culoare a curcanului conține cantități crescute de taurină, cea deschisă la culoare fiind mult mai săracă.
  • Carnea de pui conține aproximativ 170 mg taurină la 100 g, pulpele fiind mult mai bogate în acest aminoacid decât pieptul.
  • Carnea de vită reprezintă o opțiune pentru a suplimenta taurina prin intermediul dietei.
  • Lactatele și ouăle: conțin cantități mai reduse de taurină, comparativ cu produsele anterior enumerate.

„Pe lângă sursele naturale de taurină, acest aminoacid a fost sintetizat în laborator, în vederea utilizării lui pentru suplimente și băuturi îmbogățite.“

Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice

Este important de știut că vegetarienii și veganii pot prezenta un nivel mai redus de taurină, sursele vegetale fiind mult mai sărace în acest aminoacid decât cele de origine animală. Iar în condiții de stres și de boală, nevoia de taurină a corpului crește.

Află de aici ce semne și simptome anunță o carență de vitamine și minerale.

Beneficii importante pentru întregul organism

Potrivit medicului, suplimentele cu taurină pot fi luate în calcul în cazul unui deficit dietetic (în cazul persoanelor vegane, de exemplu), sau pentru a ajuta tratamentul anumitor afecțiuni, printre care se numără:

  • Anemia: taurina ajută organismul să utilizeze fierul mai bine, fiind utilă în deficitul de fier și în anemii;
  • Insuficienta cardiacă congestivă: taurina crește puterea de contracție a inimii, ajutând la prevenirea și atenuarea insuficienței cardiace;
  • Fibroza chistică: intrând în structura acizilor biliari, taurina poate ajuta digestia grăsimilor și poate atenua simptomele fibrozei chistice;
  • Diabetul zaharat: taurina poate fi de ajutor în menținerea sănătății vaselor de sânge la pacienții cu diabet zaharat;
  • Sistemul nervos: taurina menține sănătatea sistemului nervos central și poate fi utilizată pentru a trata anxietatea, epilepsia și deficitul de atenție, însă este nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste efecte.

Protejează microbiomul și stimulează imunitatea

În plus, acest amioacid se pare că ajută organismul uman în anumite procese fiziologice, printre care nutriționistul menționează:

  • Sistemul imunitar: taurina joacă un rol important în menținerea funcției celulelor imune și poate ajuta la scăderea inflamației, mai ales postoperator;
  • Exerciții fizice: taurina este utilizată ca un supliment benefic sportivilor, prin efectele benefice asupra inimii și sistemului cardiovascular. De asemenea, poate preveni leziunile la nivel muscular și poate îmbunătăți performanțele fizice;
  • Scăderea în greutate: de multe ori, taurina este prezentată ca un supliment pentru slăbit, acest lucru fiind confirmat de câteva studii.

Un studiu a demonstrat că taurina are un efect benefic asupra bacteriilor bune din intestine. Mai exact, atunci când organismul se confruntă cu o infecție digestivă moderată, ficatul și vezica biliară eliberează acizi biliari combinați cu taurină pentru a întări microbiomul și pentru a crește astfel rezistența în fața infecției.

Asigură sănătatea retinei

Retina este componenta organismului cea mai bogată în taurină. De altfel, în compoziția retinei taurina este amioacidul dominant. Stresul oxidativ este o cauză importantă a bolilor degenerative ale retinei, iar în acest caz, taurina ar putea fi un tratament eficient. În plus, la pacienții diabetici s-au descoperit niveluri reduse de taurină, ceea ce a condus la concluzia că deficitul de taurină poate fi una dintre cauzele importante ale retinopatiei diabetice.

Citește aici tot ce trebuie să știi despre simptomele diabetului: cum afli din timp dacă ai boala „tăcută”.

Efecte secundare posibile

„Conform multor studii, taurina este foarte bine tolerată de organismul uman. Riscurile sunt legate mai mult de consumul băuturilor energizante îmbogățite cu taurină care conțin cantități mari de zahăr și cofeină.“

Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice

Zahărul din băuturile energizante contribuie la creșterea numărului de calorii, la posibila creștere în greutate și amplifică riscul de apariție a diabetului zaharat. Excesul de cofeină poate crește pulsul și tensiunea arterială, poate afecta somnul și poate duce la apariția anxietății.

De fapt, cea mai mare problemă o reprezintă faptul că băuturile energizante sunt consumate adeseori în combinație cu alcool. Efectele secundare sunt date, așadar, mai mult de excesul de alcool, de zahăr și de cafeină din băuturile energizante.

Află mai multe informații despre dependența de zahăr: cu cât mâncăm mai mult, cu atât pofta e mai mare. Cum ieșim din acest cerc vicios.

Iar aici afli din povestea Biancăi cum se simte alcoolismul când nu mai ai speranțe.

Reacții la persoanele cu anumite afecțiuni

„Oamenii cu insuficiență adrenocorticală (boală Addison), o afecțiune în care glandele suprarenale produc o cantitate redusă de hormoni steroizi, pot avea temperatura corpului scăzută și hiperpotasemie dacă suplimentează cu taurină. De asemenea, un studiu mai vechi în care s-au administrat 1,5 g taurină pe zi persoanelor cu epilepsie au evidențiat următoarele efecte adverse: greață, amețeală, cefalee și dificultăți de mers.

Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție, boli metabolice

Citește aici ce alte cauze are nivelul crescut de potasiu, dar și hipopotasemia (nivel scăzut de potasiu). În plus, vei găsi o listă a alimentelor cu cel mai mare conținut de potasiu.

Mituri despre ce înseamnă taurina și adevărul din spatele lor

Probabil, cel mai popular mit legat de taurină este că aceast aminoacid provine din spermatozoizii de taur. Specialistul în nutriție ne asigură că aceasta este doar o poveste, neavând nicio legătură cu realitatea. Însă denumirea acestui aminoacid contribuie la susținerea și promovarea mitului.

O altă concepție greșită este aceea că taurina ajută la o mai bună concentrarea. Chiar dacă are un efect benefic asupra sistemului nervos, efectul de creștere a concentrării nu a fost dovedit științific. Mai degrabă, cofeina prezentă în băuturile energizante poate avea un efect similar consumului de cafea, subliniază medicul.

„Nu în ultimul rând, taurina, și mai ales băuturile energizante, sunt prezentate ca fiind foarte importante pentru activitatea sportivă. Chiar dacă are beneficii pentru sistemul muscular și cardiovascular, aportul de taurină nu este obligatoriu, având în vedere că organismul îl poate produce. Băuturile energizante, bogate în zaharuri și cofeină, pot avea efecte negative asupra sănătății, chiar și în cazul sportivilor.“

Dr. Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice

Descoperire: taurina ne menține sănătoși și longevivi

Studiile pe animale au scos la iveală că deficitul de taurină poate contribui la îmbătrânire, iar suplimentarea ar putea îmbunătăți longevitatea și sănătatea. Restabilirea nivelurilor de taurină a crescut durata de viață și a scăzut markerii îmbătrânirii, în cazul șoarecilor și maimuțelor de laborator, însă sunt necesare studii suplimentare pe oameni pentru a valida aceste efecte.

Potrivit autorilor studiului, inversarea procesului de pierdere a taurinei asociat vârstei, prin suplimentare, a îmbunătățit durata de viață sănătoasă la viermi, rozătoare și primate. Aceste descoperiri justifică studii suplimentare pe oameni pentru a examina efectul taurinei asupra longevității și sănătății.

Studiile anterioare care au inclus mai multe specii de animale au arătat că deficitul de taurină în timpul primelor etape din viață cauzează deficiențe funcționale ale mușchilor scheletici, ale ochilor și ale sistemului nervos similare îmbătrânirii. Studiile clinice de mici dimensiuni asupra suplimentelor cu taurină au demonstrat beneficii în bolile metabolice și inflamatorii, dar influența concentrațiilor de taurină asupra sănătății și longevității animalelor nu este pe deplin înțeleasă.

Constatările studiului curent

Pentru a înțelege mai bine dacă și cum concentrația de taurină influențează durata de viață sănătoasă, Parminder Singh și colegii săi au măsurat nivelul de taurină din sângele șoarecilor, maimuțelor și oamenilor la diferite vârste. S-a descoperit că la maimuțele de 15 ani, concentrațiile serice de taurină erau cu 85% mai mici decât la maimuțele de 5 ani. În mod similar, nivelurile de taurină au scăzut cu peste 80% pe durata vieții și în cazul oamenilor. Scăderea nivelurilor de taurină a fost observată, de asemenea, la șoarecii în vârstă.

Efectele suplimentării cu taurină

Inversarea acestui declin prin suplimentarea cu taurină a crescut durata medie de viață a viermilor și șoarecilor cu 10% până la 23% și, respectiv, cu 10% până la 12%. În special, la șoareci, taurina administrată pe cale orală în doze de 500 și 1000 de miligrame per kilogram/corp pe zi a fost, de asemenea, asociată cu îmbunătățiri ale forței musculare, coordonării și funcțiilor cognitive și a scăzut câțiva markeri cheie ai îmbătrânirii, inclusiv senescența celulară, inflamația, deteriorarea mitocondrială și deteriorarea ADN-ului. În plus, suplimentarea cu taurină la macacii rhesus de vârstă mijlocie a influențat pozitiv sănătatea osoasă, metabolică și imunologică.

Deși, potrivit autorilor, corectarea deficitului de taurină în timpul îmbătrânirii poate fi o strategie anti-îmbătrânire promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare și studii clinice umane. Autorii menționează că suplimentarea cu taurină presupune puține riscuri, dar nu ar trebui neglijat acest aspect, deoarece nu există studii mari, pe termen lung, privind siguranța suplimentelor cu taurină.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare