Polipi uterini: cum îi descoperi și când este nevoie de tratament

Ți s-au descoperit polipi uterini. Când este nevoie de tratament și când pot rămâne netratați

Durerea în timpul sexului și sângerările vaginale neobișnuite sunt printre cele mai importante semne ale polipilor uterini. Aceștia au dimensiuni variabile – de la cea a unei semințe de susan la cea a unei mingi de golf – și pot fi polipi uterini unici sau multipli. 

Polipii uterini – numiți și polipi endometriali – sunt excrescențe moi de formă rotundă sau ovală, care se dezvoltă în interiorul uterului și care provin din căptușeala acestuia, numită endometru.


dr. Andreas Vythoulkas

„Polipii uterini apar, în special, la femeile aflate la menopauză (fiind influențați de estrogen), însă factori de risc mai sunt: hipertensiunea arterială, obezitatea și anumite tipuri de tratamente medicamentoase, cum ar fi, de exemplu, cele prescrise în neoplasmul mamar.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate

Medicul ginecolog precizează că polipii uterini sunt, în general, benigni și, de cele mai multe ori, sunt asimptomatici. Pentru doar 0,5% din polipi uterini există riscul de a fi precanceroși sau canceroși.

Polip uterin sau pe col uterin: ce simptome provoacă, în funcție de dimensiune

Polipii uterini pot fi pedunculați, fiind atașați de endometru printr-o tijă subțire, sau sesili – cu o bază largă de implantare FOTO: Shutterstock

În cazuri rare, existența unor polipi uterini determină simptome precum:

  • dureri în timpul actului sexual,
  • secreții cu mucus sau purulente,
  • sângerări vaginale după actul sexual, între menstre sau după instalarea menopauzei.

Când un polip uterin atinge dimensiuni mari, apar și dureri în partea inferioară a abdomenului.

„Marea problemă pe care o au femeile cu polipi uterini este infertilitatea. Atunci când în interiorul cavității uterine există polipi, ei vor acționa la fel ca dispozitivele intrauterine, împiedicând implantarea ovulului fecundat.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate

În funcție de poziționarea lor, polipii pot bloca trompele uterine sau colul uterin (polip pe col uterin), determinând – de asemenea – infertilitate prin faptul că obstrucționează călătoria spermatozoizilor.

Află de aici ce ale probleme de sănătate pot duce la infertilitate feminină și de aici – cauzele de infertilitate la bărbați.

Cum știi că ai polipi endometriali

Ca și metode de depistare a polipilor endometriali, specialistul în infertilitate recomandă – după efectuarea unei anamneze – mai multe tipuri de investigații:

  • ecografie transvaginală,
  • histeroscopie de diagnostic,
  • histerosonografie, aceasta din urmă fiind foarte utilă pentru evaluarea cavității uterine.

„În cazul în care, în cadrul investigațiilor, se confirmă existența unor polipi pe uter, se va preleva o porțiune mică de țesut uterin (biopsie endometrială) pentru analiza anatomo-patologică.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate

Unii polipi uterini pot rămâne netratați

În ceea ce privește tratamentul, medicul ginecolog precizează că acesta va ține cont de factori precum:

  • vârsta femeii,
  • cauza polipilor,
  • rezultatul anatomo-patologic.

„Dacă polipii sunt de mici dimensiuni, sunt asimptomatici și necanceroși, ei pot rămâne netratați, pentru că ar putea să dispară de la sine. Vor fi, însă, urmăriți periodic de medic.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate

Tratamente pentru îndepărtarea polipilor uterini 

În alte situații se poate institui tratament medicamentos având ca scop micșorarea lor și atenuarea simptomelor, atunci când ele există. Tratamentul de îndepărtare a polipilor pe uter va avea în vedere controlul nivelului hormonal. De subliniat că dacă tratamentul este întrerupt, simptomatologia poate reveni.

Citește aici mai multe informații despre cum se manifestă dezechilibrele hormonale.

„Existența unor polipi pe uter de mari dimensiuni sau în cazurile în care se urmărește obținerea unei sarcini, aceștia vor fi eliminați pe cale chirurgicală, minim-invazivă, respectiv în cadrul histeroscopiei. În unele cazuri, chiar în cadrul histeroscopiei de diagnostic.“

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate

Îndepărtarea polipilor uterini crește șansele de a obține o sarcină pe cale naturală, prin inseminare sau fertilizare in vitro.

Află de aici ce presupune procedura de fertilizare in vitro.

Intervenții posibile pentru extirpare de polip uterin

Există două tipuri de intervenții pentru îndepărtarea unuia sau mai multor polipi pe uter:

  • Polipectomie sau histeroscopie operatorie. Aceasta este o procedură pentru îndepărtarea unui polip. Se poate face într-o clinică sau spital, sub anestezie locală sau generală.
  • Histerectomie. Această intervenție chirurgicală se folosește pentru îndepărtarea întregului uter în cazurile mai rare, în care la biopsia s-a observat prezența unor celule canceroase. Histerectomia vaginală se face prin vagin. În cazul histerectomiei abdominale, uterul este îndepărtat printr-o incizie în zona abdomenului. Ambele intervenții chirurgicale se fac în spital, doar sub anestezie generală.
  • Intervenția clasică de îndepărtare a polipilor uterini prin chiuretaj nu reușește, de cele mai multe ori să îndepărteze baza de implantare a polipului. De aceea, există un risc crescut de recidivă.

Pentru o extirpare de polip uterin, prețul diferă în funcție de clinică, dar și de procedura aplicată. Astfel, pentru o histeroscopie cu extirpare polip, poți plăti 740 de lei la un spital de stat (dacă nu ai asigurare medicală de sănătate. În caz contrar, beneficiezi gratuit de intervenție dacă ai trimitere de la medic). Prețurile în clinicile și spitalele private variază între 2.000 și 4.500 de lei, în funcție de tratamentul aplicat.

Citește aici ce se întâmplă în timpul unei anestezii generale sau locale.

Ce presupune pregătirea pentru intervenție

În primul rând, se face o evaluare a stării generale de sănătate. În cadrul consultului, medicul trebuie informat și în legătură cu eventuale tratamente sau suplimente pe care le ia pacienta, dacă fumează, data ultimei menstruații. De asemenea, pot fi necesare anumite analize medicale.

Medicamente

Informează-ți medicul în legătură cu orice medicament și supliment pe care îl iei. Unele medicamente pot subția sângele și e posibil să fie nevoie să întrerupi temporar tratamentul înainte de procedură. Acestea includ:

  • aspirină,
  • ibuprofen,
  • naproxen,
  • clopidogrel,
  • warfarină.

Unele suplimente naturale sau pe bază de plante pot, de asemenea, să subțieze sângele. Acestea includ:

Analize de sânge

Este posibil să fie nevoie de anumite analize de sânge înainte de procedură. Acest lucru îl ajută pe medic să verifice dacă starea de sănătate este potrivită pentru pentru o intervenție chirurgicală. Una dintre analize este cea pentru identificarea grupei de sânge, în cazul în care e nevoie de o transfuzie. Acest lucru este important pentru o intervenție chirurgicală majoră, cum ar fi histerectomia abdominală.

Află de aici ce analize de sânge sunt recomandate tuturor femeilor.

Este posibil să fie necesare și mai multe teste imagistice, cum ar fi o ecografie de urmărire, realizată înainte de operație.

Fumat

Dacă fumezi, va trebui să să oprești fumatul înainte de procedură. Asta pentru că fumatul crește riscul complicațiilor în timpul și după tratament.

Colegiul American de Chirurgie recomandă să nu fumezi timp de cel puțin patru săptămâni înainte de procedură și patru săptămâni după. Acest lucru te ajută să te vindeci mai repede și reduce riscul de complicații cu aproximativ 50%.

Menstruaţie

Dacă ești la vârstă fertilă, comunică-i medicului data ultimei menstruații. Procedura de îndepărtare a polipilor uterini este programată, în mod normal, după încetarea sângerării menstruale și înainte de a începe ovulația. Adică, la aproximativ 1-10 zile după menstruație.

Antibiotice și analgezice

Medicul poate prescrie antibiotice și analgezice. Antibioticele pot fi luate înainte și după procedură. Acest lucru ajută la prevenirea infecției.

Dacă procedura se face sub anestezie generală, nu vei putea mânca sau bea nimic până la 12 ore înainte de operație. Ia toate medicamentele prescrise doar cu o înghițitură mică de apă.

Încearcă să îți golești intestinele înainte de procedură. Acest lucru face ca toate tipurile de investigații și proceduri abdominale să fie mai confortabile.

După operație

Dacă ai suferit o histerectomie sau o polipectomie mai complicată, e necesar să stai o perioadă la terapie intesivă, până să ajungi în salon. Apoi vei sta 2-3 zile internată.

Dacă este vorba despre o polipectomie cu anestezie locală, atunci vei putea pleca acasă în aceeași zi. După intervenția de îndepărtare a polipului, o parte din țesutul excizat este trimis la un laborator pentru testare (biopsie). Această analiză va confirma dacă este vorba despre un polip uterin benign sau canceros.

Procesul de recuperare

Este posibil să resimți un oarecare disconfort și sensibilitate după procedură. Durerea este asemenătoare cu cea din timpul menstruației, iar medicul îți poate recomanda analgezice. De asemenea, o compresă caldă sau o pernă încălzită poate fi de ajutor.

Este posibil să experimentezi sângerări ușoare imediat după îndepărtarea polipilor uterini. De asemenea, este posibil să ai scurgeri până la 14 zile după tratament. Lichidul poate fi de culoare roz deschis până la maro.

Află de aici ce spune despre sănătatea ta culoarea secreției vaginale.

Ciclul menstrual va reveni la normal după polipectomie. Histerectomia, însă, înseamnă sfârșitul menstruației, fiind îndepărtat întregul uter.

Nu e indicat să utilizezi tampoane interne timp de cel puțin două săptămâni după procedură. Evită ridicarea greutăților și exercițiile fizice intense.

De asemenea, va trebui să aștepți până când te vindeci complet înainte de reluarea vieții sexuale. Acest lucru poate dura două săptămâni sau mai mult după o polipectomie.

Timpul de recuperare pentru o histerectomie durează patru până la șase săptămâni sau mai mult.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare