Procedura de inseminare intrauterină: când și cum se face

Procedura de inseminare intrauterină, soluția pentru femeile singure, care vor copii

Cunoscută și ca inseminare artificială, procedura de inseminare intrauterină este mai puțin invazivă și mai puțin costisitoare decât alte tipuri de tratamente pentru fertilitate. Aceasta crește șansele obținerii unei sarcini, dar nu o garantează (ca și în cazul fertilizării in vitro), deoarece fiecare organism poate reacționa diferit.  Este de precizat faptul că inseminarea intrauterină are și o rată de succes mai mică decât fertilizarea in vitro.

Inseminarea intrauterină este cea mai simplă metodă de reproducere umană asistată și reprezintă, de regulă, primul pas recomandat cuplurilor cu probleme de fertilitate. La această procedură pot recurge și femeile singure care își doresc copii, situație în care se utilizează spermă de la donatori.

Inseminarea intrauterină se realizează prin introducerea de spermatozoizi direct în uterul femeii în perioada în care aceasta se află la ovulație. Procedând astfel, se reduc timpul și distanța pe care spermatozoizii ar trebui să o parcurgă prin aparatul reproducător feminin pentru a ajunge la ovul.

Pentru a maximiza șansele obținerii sarcinii, medicul va efectua procedura de inseminare în perioada ovulației. În unele cazuri, este posibil ca femeii să i se administreze hormoni pentru declanșarea acesteia (ovulație indusă) sau pentru maturarea ovocitelor.

Partenerul va dona o mostră de material seminal fie în clinica de fertilizare, fie o va aduce de acasă, colectată și păstrată în recipient steril. În condiții de laborator, aceasta va fi prelucrată prin centrifugare pentru a separa spermatozoizii de lichidul seminal.

Inseminarea intrauterină se realizează prin introducerea de spermatozoizi direct în uterul femeii în perioada în care aceasta se află la ovulație. Foto: Shutterstock

Cum se face inseminarea artificială

Concentratul de spermatozoizi obținut și pregătit în vederea inseminării va fi introdus partenerei în uter, printr-un cateter. Procedura nu este dureroasă, nu necesită anestezie și durează aproximativ 5-10 minute. Cel mult, femeia poate resimți crampe ușoare în timpul inseminării.

Sarcina este confirmată dacă ovulul este fertilizat și se implantează în mucoasa uterină. Specialistul în infertilitate va indica ziua în care să fie efectuat testul de sarcină. Este de preferat să se respecte recomandarea acestuia, deoarece rezultatul unui test efectuat prea devreme (înțelegem nerăbdarea!) poate fi înșelător.

Procedura de inseminare intrauterină este recomandată în cazurile de:

  • oligospermie moderată a partenerului, când acesta prezintă un număr redus de spermatozoizi (între 5 și 10 milioane de spermatozoizi/ml) ori aceștia au o mobilitate redusă;
  • probleme de erecție, în cazurile de ejaculare retrogradă, de malformații ale organelor genitale masculine;
  • existența unor probleme la nivelul colului uterin care face imposibilă ascensiunea spermatozoizilor în uter;
  • infertilitate de cauze necunoscute.

Citește aici despre bolile care duc la infertilitate feminină și soluțiile de tratament pentru ele.

Efectuarea inseminării intrauterine la cazurile la care este necesară stimularea ovariană controlată crește șansele de obținere a unei sarcini.

De asemenea, inseminarea intrauterină este o soluție pentru cuplurile care nu pot avea sau le este foarte greu să aibă contact sexual (existența unei dizabilități fizice sau a unei probleme psihosexuale), pentru bărbații cu diverse afecțiuni care necesită proceduri specifice aplicate materialului genetic pentru a nu transmite copilului boala (de exemplu, celor HIV pozitivi) sau pentru femeile singure.

Inseminarea intrauterină se poate realiza cu materialul genetic al partenerului sau de la donator.

Situații în care o inseminare artificială nu este o soluție:

Procedura de inseminare intrauterină nu poate avea rezultate în cazurile în care:

  • femeia este diagnosticată cu obstrucție de trompe uterine;
  • femeia suferă de endometrioză severă;
  • rezerva ovariană este redusă;
  • femeia are vârsta peste 35 de ani;
  • oligospermie severă a partenerului, atunci când numărul de spermatozoizi se situează între 0 și 5 milioane de spermatozoizi/ml.
Pentru ca femeia să beneficieze de inseminare, e obligatoriu ca trompele să funcționeze bine. Foto: Shutterstock

În toate aceste situații, specialistul în infertilitate va recomanda procedura de fertilizare in vitro (FIV), care are șanse mai mari de reușită.

Citiți aici ce presupune fertilizarea in vitro, pas cu pas și la ce să vă așteptați.

Ce analize sunt necesare pentru o inseminare intrauterină

Înainte de a efectua această procedură, sunt necesare o serie de investigații pentru a exclude eventuale patologii care o contraindică.

În cazul femeilor, sunt recomandate:

  • un test Papanicolau;
  • o cultură de col uterin;
  • o histerosalpingografie – examen radiologic al uterului și al trompelor.

În cazul bărbaților, se recomandă efectuarea unei analize de testare a materialului seminal numită spermogramă. Factorul masculin reprezintă cauza infertilității cuplului în cel puțin 40% dintre cazuri. De aceea, este foarte important ca bărbatul să efectueze din timp o spermogramă. Aceasta este una dintre cele mai ușoare analize necesare diagnosticului infertilității masculine, care presupune analiza macroscopică și microscopică a spermei.

Sunt examinate volumul materialului seminal, aspectul acestuia, timpul de fluidificare completă, pH-ul, numărul spermatozoizilor și mobilitatea acestora (normală, redusă sau absentă), aspectul spermatozoizilor (normal sau aberant) și, nu în ultimul rând, viabilitatea lor.

Ce șanse de reușită are o inseminare intrauterină

Rata de succes a unei inseminări artificiale este influențată în cea mai mare măsură de vârsta femeii. Astfel, potrivit Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA), autoritate ce reglementează procedurile de reproducere umană asistată din Marea Britanie, cu cât femeia este mai tânără, cu atât sunt mai mari șansele de reușită:

  • 15,8% rată de succes pentru femeile cu vârsta sub 35 de ani;
  • 11% rată de succes pentru femeile cu vârste înjtre 35 și 39 de ani;
  • 4,7% rată de succes pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 42 de ani.

Rata de succes a unei inseminări crește atunci când este administrat un tratament pentru inducerea ovulației. Pe de altă parte, aceste tratamente cresc riscul unei sarcini multiple (gemeni, tripleți, etc.), iar aceasta atrage după sine o serie de riscuri.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare