Durerea sânilor la ovulație, ar trebui să ne îngrijoreze sau nu?

Durerea sânilor la ovulație, îngrijorătoare sau nu?

Durerea sânilor la ovulație este un simptom des întâlnit cu care se confruntă una din zece femei. Nu este ceva pentru care ar trebui să ne facem griji și o putem gestiona purtând sutiene potrivite, folosind anumite unguente și reducând consumul de cofeină. Atenție! Dacă durerea sânilor este însoțită de apariția unor noduli, de scurgeri mamelonare, febră, pete roșii, atunci este nevoie de un consult medical de urgență.

În preajma ovulației, organismul suferă mici modificări și apar unele simptome mai mult sau mai puțin neplăcute, mai mult sau mai puțin observabile. Una dintre cele mai frecvente este reprezentată de durerea la nivelul sânilor.

De ce dor sânii la ovulație?

Durerea sânilor este considerată normală, fără ca ea să reprezinte simptomul vreunei patologii. Fenomenul are strictă legătură cu hormonii eliberați de organism în această perioadă.

„Așa cum am afirmat, durerea resimțită la nivelul sânilor în perioada ovulatorie nu este de natură să îngrijoreze. Ea este cauzată de schimbările care apar în această perioadă a lunii în balanța hormonală estrogen-progesteron.

Una din zece femei fertile se confruntă cu această neplăcere în intervalul dintre ovulație și menstruație, fără ca acest lucru să fie semnificația vreunei patologii,” precizează medicul ginecolog Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Ce este ovulația

Ovulație este denumirea procesului care are loc o singură dată la fiecare ciclu menstrual, când modificările hormonale provoacă eliberarea unui ovul matur din ovar. Ovulația este un moment realmente important pentru femeile care își doresc să rămână însărcinate, iar pentru asta trebuie să știe care este perioada în care fertilitatea este la cele mai înalte cote.

Cum aflăm când are loc ovulația

”În cazul unui ciclu regulat, de 28 de zile, identificarea celei în care are loc ovulația nu este un lucru complicat. O femeie ovulează, de obicei, cu 14 zile înainte de menstră. Așadar, la un ciclu regulat de 28 de zile, prima zi de menstră este considerată ziua întâi, ovulația urmând să se producă în ziua 14,” explică dr. Andreas Vythoulkas.

dr. Andreas Vythoulkas
Medicul ginecolog Andreas Vythoulkas precizează că durerea sânilor e un simptom obișnuit al ovulației

Mai dificil stau lucrurile pentru cazurile în care ciclul este neregulat, potrivit medicului ginecolog, însă un calendar menstrual în care să îți notezi în fiecare lună, conștiincios, indiciile pe care ți le oferă corpul, îți va fi de mare ajutor în identificarea momentului ovulației.

Semne și simptome de ovulație

În preajma ovulației crește cantitatea de mucus cervical și i se schimbă consistența, având aspectul albușului de ou. „Acesta devine filamentos, ceea ce înseamnă că o probă recoltată între două degete se va întinde mult fără să se rupă. De asemenea, cervixul (colul uterin) devine moale, înalt și deschis,” adaugă dr. Vythoulkas.

Un bun indiciu îl reprezintă temperatura bazală, mai exact creșterea ei. Dacă îți monitorizezi temperatura bazală timp de câteva cicluri menstruale, vei reuși să prezici cu destulă acuratețe ziua în care se produce ovulația.

Pentru asta va trebui să îți măsori temperatura zilnic, la aceeași oră dimineața, imediat după trezire, înainte de a merge la toaletă sau de a face orice altceva, recomandă medicul. Introducerea valorilor constatate într-o aplicație îți va fi de mare folos în crearea graficului care te ajută să identifici ziua ovulației. În plus, mai există și teste speciale pentru ovulație. În acest link găsiți și un calculator de ovulație.

Tot din lista de indicii ele ovulației mai fac parte durerile abdominale, balonarea, sensibilitatea crescută la mirosuri, spottingul ușor (o secreție rozalie sau maronie), libidoul crescut și sensibilitatea de la nivelul sânilor.

Cum gestionăm durerea sânilor la ovulație

În privința a ceea ce trebuie făcut în gestionarea acestui tip de durere – numită mastalgie – în primul rând trebuie menționată recomandarea de a purta un sutien dintr-un material de calitate. Sunt de preferat cele tip sport, bustierele, inclusiv în timpul somnului.

Apoi, pentru ameliorarea durerii, se pot folosi unguente, geluri antiinflamatoare pe bază de diclofenac de sodiu.

Nu în ultimul rând, eliminarea cofeinei din alimentație, sub toate formele ei, poate ajuta la reducerea sensibilității sânilor.

Având în vedere că estrogenul este implicat în acest tip de durere, o reducere a consumului de grăsimi (mai ales cele saturate!) va scădea nivelul acestui hormon și implicit al durerii.

Semnale de alarmă când te dor sânii la ovulație

Dacă durerea de la nivelul sânilor este explicabilă și normală la ovulație, existența unor alte manifestări pot reprezenta motive serioase de a te adresa medicului.

„O durere care persistă timp de mai multe săptămâni, una care se intensifică în timp, care este localizată și afectează calitatea vieții, nu mai este o durere care poate fi ignorată,” atrage atenția specialistul obstetrică-ginecologie.

De asemenea, apariția umflăturilor, a petelor roșii, a febrei, scurgerilor mamelonare sau depistarea unor formațiuni (noduli) la nivelul sânilor, necesită consult medical de urgență, conform medicului.

Durere de sâni de la ovulație până la menstruație

Tot în timpul ovulației pot apărea dureri sau senzație de discomfort la nivelul mameloanelor. Disconfortul sau durerea ar putea varia de la minore la severe și se poate resimți la nivelul unui singur mamelon sau al amândurora.

Durerea sânilor și mameloanelor care se declanșează în timpul ovulației continuă, de obicei, până la începutul menstruației. Dar, fiecare caz în parte este diferit.

Puteți afla dacă disconfortul de la nivelul sânilor și mameloanelor este legat de ciclul menstrual, ținând un grafic al simptomele care apar în fiecare lună pentru a vedea când încep și se opresc.

Alte posibile cauze ale mameloanelor dureroase includ sarcina, alăptarea, anumite boli de piele și cancerul mamar, în cazuri rare.

Alte cauze pentru care te dor sânii

Sarcina și alăptarea

Modificările sânilor, cum ar fi umflarea sau sensibilitatea, sunt unele dintre primele semne ale sarcinii. Acestea pot începe încă din prima săptămână de după concepție și este probabil să se amelioreze după câteva săptămâni.

Alte semne ale unei sarcini pot fi:

  • Oboseala,
  • Greaţa,
  • Întârzierea menstruației,
  • Urinări dese.

Durerea mameloanelor poate fi cauzată de alăptare, mai ales, atunci când începeți să alăptați pentru prima dată. Uneori, durerile de mamelon sau de sân, în timpul alăptării, pot semnala o infecție numită mastită. Mergeți la medic dacă observați unul dintre următoarele simptome, în timpul alăptării:

  • Dureri de sân,
  • Înroșirea sânilor și senzația de căldură,
  • Febră,
  • Frisoane.

Cancerul mamar

Deși este rară, durerea de mamelon poate fi un semn al cancerului de sân. Alte simptome pot include:

  • Apariția unui nodul în zona sânului sau a axilei,
  • Umflarea întregului sân sau a unei părți a acestuia,
  • Iritarea pielii,
  • Scurgere mamelonară,
  • Roșeață sau îngroșarea pielii.

Afecțiuni ale pielii

Anumite probleme ale pielii, cum ar fi eczema, pot provoca uscarea și iritarea pielii, producând durere sau disconfort la nivelul mameloanelor.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare