Boli care duc la infertilitate feminină. Infertilitatea este o afecțiune frecventă cu care se confruntă unul din șase cupluri. În cazul femeilor, pe lângă vârstă, pot exista o mulțime de afecțiuni sau tulburări care afectează fertilitatea.
Pe primul loc se află disfuncțiile ovulatorii, printre care și sindromul ovarelor micropolichistice, iar pe locul doi endometrioza.
Vestea bună este că aproape orice problemă legată de infertilitate își găsește rezolvarea, odată ce te adresezi unui specialist în infertilitate.
„Trebuie să știm că fertilitatea scade odată cu creșterea vârstei femeii și vârsta maternă singură poate prezice care este probabilitatea de a avea un copil. Dacă sub 30 de ani șansele de a concepe sunt în jur de 25 % lunar, la peste 40 de ani scad sub 5 %,” atrage atenția dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV.
Peste 50 % din cuplurile peste 35 de ani și peste 80% din cuplurile peste 38-40 de ani necesită ajutor specializat pentru a obține o sarcină, conform medicului. De aceea este foarte important să ne adresăm unui specialist în infertilitate dacă sarcina nu apare într-un interval de 1 an.
Boli care duc la infertilitate feminină
Dr. Erna Stoian, ne-a detaliat, mai jos, cauzele infertilității feminine:
1. Vârsta maternă înaintată
Odată cu creșterea vârstei materne, numărul de ovocite scade rapid, la fel și calitatea lor.
2. Disfuncțiile ovulatorii
Disfuncțiile ovulatorii sunt cele mai frecvente cauze de infertilitate feminină, afectând aproximativ 25% din femeile infertile. În mod normal, în fiecare lună se eliberează câte un ovocit – proces numit ovulație. Unele femei nu prezintă ovulație deloc, în timp ce altele ovulează doar în unele luni.
Disfuncțiile ovulatorii pot apărea din următoarele cauze :
- Insuficiența ovariană prematură – ovarele nu mai funcționează la femei sub 40 de ani;
- Sindromul ovarelor micropolichistice afectează 5 – 10% din populația feminină la vârsta reproductivă. Această afecțiune cauzează anovulație sau oligoovulație, menstre neregulate sau absența lor, hipertensiune arterială, acnee, nivele ridicate ale insulinei în sânge, pilozitate excesivă, probleme cu greutatea. Scăderea în greutate poate duce la restaurarea ovulației la multe femei.
- Hiperprolactinemia – nivelul crescut al prolactinei la femeile care nu alăptează și nu sunt însărcinate poate duce la lipsa ovulației și infertilitate.
- Calitate scăzută a ovocitelor – în special la femeile peste 38-40 de ani;
- Afecțiuni tiroidiene;
- Anumite boli cronice ca HIV/SIDA sau cancere;
3. Afectarea trompelor uterine
Odată eliberat din folicul, în momentul ovulației, ovocitul călătorește în trompă unde este fertilizat. Dacă trompele uterine sunt afectate, fertilizarea nu se produce.
Trompele uterine sunt afectate sau se blochează din cauza:
- Infecțiilor – în special cu chlamydia
- Intervențiilor chirurgicale abdominale care pot duce la lezarea trompelor uterine și la apariția aderențelor;
- Endometriozei;
- Fibroamelor uterine voluminoase.
4. Endometrioza
Endometrioza este o boală progresivă, care afectează 10-15% din femeile la vârsta reproducerii şi a doua cea mai frecventă cauză a infertilității.
30% până la 40% din femeile care suferă de această afecțiune sunt infertile. Endometrioza constă în apariția celulelor endometriale în afara cavității uterine, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezică urinară, intestin.
5. Probleme la nivelul uterului
- Fibroame și polipi,
- Malformații uterine,
- Aderențe (sinechii) produse după o intervenție în uter, cum ar fi chiuretajul,
- Utilizarea prelungită a unui dispozitiv intrauterin (DIU, sterilet) pentru contracepție,
- Endometritele – infecții ale endometrului.
6. Afecțiuni ale colului sau vaginului
- Anomalii structurale ale vaginului sau colului,
- Mucusul cervical poate fi ostil pentru spermatozoizi, putând conține anticorpi sau fiind prea vâscos pentru a permite o motilitate normală a spermatozoizilor.
7.Disfuncții imunologice
- Răspunsul imunologic anormal la sarcină poate duce la pierderea acesteia;
- Anticorpi antispermatici care atacă și distrug spermatozoizii.
De asemenea, consumul de droguri ca și marijuana sau cocaina poate duce la infertilitate.
Chimioterapia și/sau radioterapia pot duce la insuficiență ovariană prematură. La paciente tinere cu neoplazii ce necesită tratament chimio/radioterapic se recomandă vitrificarea ovocitelor înainte de începerea tratamentului, dacă este posibil.
Investigații medicale recomandate în infertilitate
Conform specialistului în infertilitate, sunt necesare următoarele investigații pentru evaluarea fertilității feminine:
- Examen fizic general ce va cuprinde istoricul medical, date despre ciclul menstrual, date despre alte sarcini. De asemenea, se va efectua și examinare ginecologică, ce va cuprinde și ecografie transvaginală;
- Profilul hormonal – hormonii hipofizari sexuali, hormonii tiroidieni, prolactina;
- Testarea rezervei ovariene;
- Evaluarea ovulației;
- Evaluarea permeabilității tubare – histerosalpingografie;
- Histeroscopie/Laparoscopie exploratorie;
- Teste pentru boli cu transmitere sexuală.
„Cuplurile în care femeia are vârsta sub 35 de ani trebuie să se prezinte la medicul specialist în infertilitate după 1 an de încercări nereușite de a obține o sarcină. Fertilitatea scade odată cu creșterea vârstei mamei, așa că între 35-40 ani trebuie să se prezinte la specialistul în infertilitate după 6 luni de încercări, iar cele de peste de 40 de ani, după 3 luni,” subliniază medicul ginecolog Erna Stoian.
Boli care duc la infertilitate: de la medicație la operații
Infertilitatea se poate trata cu diverse metode: de la medicație la tratamente chirurgicale, potrivit specialistului în infertilitate și reproducere umană asistată.
Unele probleme de infertilitate sunt mai ușor de tratat decât altele.
„Tratamentul trebuie individualizat pentru fiecare cuplu în parte și depinde de: vârsta maternă, cauzele infertilității, durata infertilității, starea generală de sănătate,” adaugă dr. Stoian.
Cuplul trebuie să participe la o discuție cu medicul specialist în infertilitate, o discuție interactivă în care să i se explice și să înteleagă mai bine fiziologia reproducerii.
Spermatozoizii trăiesc, în medie, 72 de ore în timp ce ovocitul trăiește doar 24 de ore, de aceea șansele cele mai mari de a obține sarcina sunt înainte de ovulație.
„În general, pe măsură ce vârsta maternă crește, în special, după 35 de ani, șansele de a obține o sarcină sunt din ce în ce mai mici. De aceea, dacă femeia are mai mult de 35 de ani, medicul poate recomanda direct o procedură de reproducere umană asistată sărind etapele de tratament medicamentos și/sau chirurgical,” completează medicul ginecolog.
Boli care duc la infertilitate, soluții de tratament
Dacă există disfuncții ovulatorii, se poate începe cu tratamente medicamentoase, care pot induce ovulatia si prin monitorizarea ecografica si hormonala se poate sincroniza mai bine momentul ovulatiei cu contactul sexual crescând șansele de obținere a sarcinii.
Se poate apela la tratamente chirurgicale care pot îndepărta chisturi, fibroame și pot restaura anatomia aparatului genital.
„Dacă aceste tratamente de primă linie nu funcționează sau nu sunt suficiente, atunci se trece la tehnici de reproducere umana asistată,” precizează dr. Erna Stoian.
Iată ce înseamnă fiecare dintre aceste tehnici.
Inseminarea intrauterină presupune introducerea direct în uter a spermei preparate. Trebuie să existe măcar o trompă permeabilă și anomaliile spermei să fie minore.
Rata de succes este de 10-15 % per ciclu de inseminare.
Indicații:
- Infertilitatea cervicală,
- Infertilitate masculină cu anomalii minore,
- Infertilitatea de cauză necunoscută,
- Infertilitatea ovulatorie,
- La femei care doresc copii cu spermă de la donator,
- În cazul în care sperma a fost prezervată anterior.
Fertilizarea in vitro – prima și cea mai cunoscută technică presupune stimularea ovarelor, recoltarea ovocitelor ce se fecundează spontan în laborator, într-un mediu special cu spermatozoizii partenerului și embrionii obținuți sunt apoi transferați în uterul mamei.
Rata de succes este de 25-40 % și scade la 3-8% la femeile peste 40 de ani!
Indicații:
- trompe blocate,
- vârsta maternă înaintată,
- endometrioză,
- factori masculini de infertilitate,
- infertilitatea neexplicată.
Injecția intracitoplasmatică de spermă – presupune injectarea spermatozoidului direct în ovocit, în laborator și este indicată, în special, în cazul anomaliilor severe de spermă. Alte indicații mai sunt: numărul mic de ovocite sau lipsa fertilizării la o procedură anterioara.