Infertilitatea la bărbați – 17 cauze posibile, cum se previne și cum se tratează

Infertilitatea la bărbați – 17 cauze posibile, cum se previne și cum se tratează

Infertilitatea la bărbați este la fel de întâlnită ca și infertilitatea feminină. De fapt, atunci când vorbim despre un cuplu care nu poate concepe un copil, ne referim la infertilitatea cuplului. Cauzele infertilității se împart însă în mod egal între femei și bărbați. De aceea, un medic specialist în infertilitatea va recomanda investigații ambilor parteneri.

Factori precum infecțiile testiculare, problemele hormonale, bolile cronice dar și anumite medicamente pot afecta calitatea spermei și pot scădea șansele de concepție, în cazul bărbaților.

În 30% din cazuri, problemele de concepție sunt de cauză feminină, 30% masculină, alte 30 de procente – cauze mixte – iar în 10% dintre situații cauze necunoscute.

Dr. Erna Stoian recomandă testarea ambilor parteneri, în cazul infertilității

„Infertilitatea este o boală în care trebuie investigați întotdeauna ambii parteneri. De multe ori, mă întâlnesc în practică cu întrebări de genul : de ce trebuie să mai facă și soțul spermograma, dacă eu am trompele înfundate? E important de știut că o cauză de infertilitate diagnosticată la unul din parteneri nu exclude alte cauze la același partener sau la celălalt și pentru a alege cel mai bun tratament, trebuie să ai toate informațiile și să cunoști toate problemele cuplului,” precizează dr. Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/FIV.

Anomaliile spermei sunt responsabile pentru 75% din cazurile de infertilitate masculine, potrivit medicului ginecolog. Cauzele pentru care apar aceste anomalii rămân, de cele mai multe ori, necunoscute.

Infertilitatea la bărbați, cauzele posibile

Anomaliile posibile sunt: număr scăzut de spematozoizi (oligospermie), lipsa spermatozoizilor în ejaculat (azoospemie), mobilitate scăzută a spermatozoizilor (astenospemie), morfologie anormală (teratospermie).

Dr. Erna Stoian enumeră factorii care duc la anomalii ale spermei:

  • Infecțiile testiculare;
  • Cancerul testicular;
  • Intervențiile chirurgicale la nivelul testiculelor;
  • Temperatura crescută în zona genitală – saune, băi fierbinți sau mediul de lucru la temperaturi crescute. De asemenea lenjeria intimă foarte strâmtă poate avea efecte negative;
  • Disfuncții ejaculatorii pentru unii bărbați, ejacularea poate fi dificilă. Unii bărbați prezintă ejaculare retrogradă eliminând sperma în vezica urinară;
  • Varicocel – o afecțiune caracterizată prin dilatația varicoasă a venelor spermatice de la nivelul testiculelor;
  • Testicule necoborâte – în mod normal, testiculele coboară în scrot din cavitatea abdominală, în timpul vieții intrauterine. În cazul în care unul sau ambele testicule rămân în abdomen, producția de spermă este afectată, din cauza temperaturii ridicate;
  • Hipogonadismul – o afecțiune caracterizată printr-un nivel scăzut de testosteron;
  • Anomalii genetice;
  • Oreionul – paroditita endemică atunci când infecția apare după pubertate, inflamația testiculelor poate afecta producția spermatică;
  • Hipospadias – o malformație congenitală în care orificiul uretrei nu se formează la capătul penisului, putand fi localizat oriunde pe partea anterioară a acestuia, spre rădăcina penisului și uneori chiar în regiunea perineală;
  • Fibroza chistică – o afecțiune genetică ce provoacă leziuni grave plămânilor, sistemului digestiv și altor organe din corp. Boala afectează celulele care produc mucus, transpirație și sucuri digestive, făcându-le să devină groase și lipicioase; așa că, în loc să acționeze ca lubrifianți, secrețiile înfundă tuburile, canalele și căile de trecere, în special în plămâni și pancreas;
  • Radioterapia;
  • Anumite afecțiuni cronice ca: diabetul, bolile tiroidiene, Sindromul Cushing;
  • Anumite medicamente inclusiv: sulfasalazine, steroizii anabolizanți, chimioterapia;
  • Consumul de alcool;
  • Consumul de droguri.

Spermograma, testul de fertilitate pentru bărbați

Bărbații ar trebui să programeze o vizită la medicul urolog după un an de încercări nereușite de a concepe un copil sau dacă se confruntă cu următoarele situații:

  • disfuncție erectilă;
  • probleme de ejaculare, cum ar fi ejaculare întârziată sau ejaculare retrogradă;
  • scăderea libidoului;
  • durere sau umflături în zona genitală;
  • au suferit intervenții chirurgicale anterioare în zona genitală.

„Principala și prima investigație efectuată pentru evaluarea fertilității masculine este spermograma. De asemenea medicul mai poate indica: examen fizic general, profil hormonal, culturi uretrale si spermocultură, teste pentru boli cu transmitere sexuală.”

dr. Erna Stoian, specialist în infertilitate

Medicul urolog poate cere informații despre istoricul medical. De asemenea, va întreba despre starea generală de sănătate, relațiile intime și factorii care ar putea afecta fertilitatea. De asemenea, va efectua un examen fizic în care va verifica organele genitale pentru eventuale anomalii structurale sau noduli.

Analiza materialului seminal (spermograma) este extrem de importantă. Pentru această analiză, medicul va solicita o probă de de material seminal care va fi apoi verificată în laborator pentru a stabili numărul de spermatozoizi și dacă spermatozoizii sunt normali și au mobilitate normală.

Infertilitatea la bărbați se tratează

„În funcție de cauză, există tratamente medicamentoase pentru bărbați ce pot îmbunătăți sperma, dar și tratamente chirurgicale,” adaugă dr. Erna Stoian.
Intervențiile chirurgicale pot elimina obstacolele care împiedică ejacularea spermei. De asemenea, pot corecta afecțiuni precum varicocelul. În unele cazuri, sperma poate fi recuperată direct din testicule, după care poate fi utilizată în tehnici de reproducere umană asistată.

Medicamentele pot fi utilizate pentru a trata probleme precum dezechilibrele hormonale. Ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata alte boli care pot afecta fertilitatea masculină, cum ar fi disfuncții erectile sau infecții care afectează numărul de spermatozoizi.

Tehnicile de reproducere umană asistată se referă la tratamente în care ovulele și spermatozoizii sunt manipulate în afara corpului. Pot include tratamente precum fertilizarea in vitro (FIV) și injecția intracitoplasmatică a spermei sau inseminare intrauterină.

Infertilitatea la bărbați, cum se previn problemele

Să previi este întotdeauna mai simplu decât să tratezi, și în cazul infertilității, așa că recomandat este ca sarcina să fie bine planificată.
Bărbații care vor să devină tați ar trebuie să urmeze aceste reguli simple care cresc fertilitatea:

  • Să se odihnească suficient. Studiile arată că dereglarea ritmului circadian poate reduce nivelul de testosteron și poate scădea și numărul de spermatozoizi;
  • Să evite fumatul și orice produs care conține nicotină, inclusiv țigările electronice și dispozitivele care încălzesc tutunul;
  • Să mănânce sănătos. O dietă bazată pe pizza și bere, care vine la pachet cu obezitatea, nu face deloc bine calității spermei, conform dovezilor științifice;
  • Să facă o spermogramă, adică cel mai important test pentru fertilitatea masculină;
  • Să ia în considerare efectuarea unei ecografii scrotale și programeze o vizită la medicul urolog specializat în infertilitate;
  • Să facă analize ala hormonilor;
  • Să ia suplimente alimentare. Antioxidanții pot îmbunătăți numărul și calitatea spermatozoizilor, potrivit studiilor.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare