Păr alb prematur: cauze și soluții pentru repigmentare

Albirea prematură a părului poate fi reversibilă. Explicațiile medicului

În mod normal, primele fire de păr alb apar în jurul vârstei de 35 de ani la caucazieni. Albirea prematură a părului se poate produce, însă, chiar înainte de 20 de ani, din mai multe cauze, printre care și stresul. Uneori, procesul este reversibil.

Albirea părului este un proces natural care are la bază pierderea pigmentului melanină de la nivelul foliculilor piloși. Vârsta la care acest proces începe poate varia foarte mult. Printre cauzele părului albit prematur sunt genetica, unele afecțiuni sau carențe și stresul.

În ceea ce privește tratamentul părului alb prematur, există puține opțiuni disponibile. Suplimentarea cu substanțe sau vitamine pentru a corecta deficiențele nutriționale poate ajuta în cazul în care problema apare pe fondul acestor carențe.

Pentru cei care doresc o alternativă mai naturală la vopselele clasice, se recomandă utilizarea coloranților pentru păr obținuți din produse naturale precum agrișa indiană, margareta falsă, spinul lui Cristos și henna. Acestea sunt considerate hipoalergenice și netoxice. În ceea ce privește vopselele de păr permanente sintetizate artificial, există riscul deteriorării părului din cauza oxidării, dar acestea pot oferi o soluție estetică și protecție împotriva fotodeteriorării.

Citește aici despre un nou medicament eficient pentru creșterea părului: regenerează 80% din părul pierdut în cazul pacienților cu alopecie severă.

De ce apar firele albe de păr


„Albirea părului sau acromotrichia apare firesc în cadrul procesului de îmbătrânire fiziologică, iar la baza albirii firelor de păr stă pierderea pigmentului de la nivelul foliculilor piloși. Este de obicei un fenomen progresiv și ireversibil. Cu toate acestea, vârsta la care se instalează acest proces variază interrasial.“

Conf. dr. Alice Brînzea, medic specialist dermatovenerologie și geriatrie-gerontologie

Potrivit medicului, vârsta medie a debutului procesului de albire a părului la caucazieni este de 34 ± 9,6 ani, iar la afro-americani, este de 43,9 ± 10,3 ani. Albirea prematură este definită în literatura medicală ca albirea părului înainte de vârsta de 20 de ani la caucazieni și înainte de 30 de ani la afro-americani.

Păr alb prematur

Până în prezent, cauza exactă a încărunțirii rămâne incomplet înțeleasă. Încărunțirea prematură poate apărea în context genetic (modificare autozomal dominantă – ai avut un părinte sau un bunic care a albit prematur) sau asociată altor condiții care presupun îmbătrânire prematură, precum progeria și pangeria.

Asocierea cu diateza atopică și bolile autoimune a fost, de asemenea, raportată în literatura medicală.

„În afară de contextul genetic, dintre factorii cunoscuți care contribuie la albirea părului, cel mai studiat este impactul speciilor reactive de oxigen, respectiv stresul oxidativ și eșecul efectului antioxidant de la nivelul organismului, context care deteriorează celulele producătoare de pigment (melanocitele) de la nivelul foliculilor, ducând la scăderea pigmentării. Stresul oxidativ poate fi, de asemenea, un rezultat al expunerii la razele ultraviolete, al poluării, al factorilor emoționali sau al cauzelor inflamatorii.“

Conf. dr. Alice Brînzea, medic specialist dermatovenerologie și geriatrie-gerontologie

De asemenea, anumite carențe nutriționale pot fi o cauză de albire a părului în general, dar și o cauză a albirii premature.

Citește aici care sunt cele mai eficiente tratamente care combat căderea părului la bărbați și la femei. Recomandările medicului dermatolog.

Probleme și afecțiuni care pot accelera procesul de albire a părului

Potrivit medicului, printre factorii care contribuie la apariția prematură a părului alb se numără:

  • anumite afecțiuni: sindroamele progeroide (progeria și pangeria) sunt asociate cu repararea defectuoasă a ADN-ului în urma expunerii la stresul oxidativ. Vitiligo este o altă afecțiune care se asociază cu albirea timpurie a părului și se pare că tot printr-o sensibilitatea mai mare la stresul oxidativ;
  • fumatul: a fost studiat ca agent etiologic în acromotrichia cu debut precoce. Un studiu a arătat că există o corelație semnificativă între fumat și albirea prematură a părului. Posibila explicație pentru acest lucru este efectul prooxidant al fumatului asupra organismului, ceea ce duce la creșterea stresului oxidativ și asupra celulelor producătoare de pigment;
  • deficitul de vitamina B12: poate provoca albire precoce a părului printr-un mecanism necunoscut;
  • hipotiroidismul: hormonii tiroidieni acționează direct asupra foliculilor de păr pentru a crește producția de pigment, iar scăderea nivelului acestora provoacă albire prematură, asociată de obicei și cu alte modificări (alopecie și modificări ale morfologiei firului de păr);
  • anumite medicamente: cum ar fi cele chimioterapice și antimalarice pot provoca albire prematură a părului.

Simți că partenerul, copiii și munca îți scot peri albi? Ai putea avea dreptate

Senatorul John McCain (29 august 1936 – 25 august 2018) a albit subit după ce a fost rănit în război FOTO: Shutterstock

Când Maria Antoaneta a fost capturată, în timpul Revoluției Franceze, părul i-a albit peste noapte, arată sursele istorice. În istoria recentă, după ce fostul senator SUA John McCain a fost rănit grav ca prizonier în timpul Războiului din Vietnam, acesta a albit subit.

Ei bine, legătura dintre stres și albirea părului este o temă adesea studiată de cercetători, dar explicația nu a fost pe deplin elucidată. Însă oamenii de știință de la Universitatea Harvard par că au descoperit o teorie plauzibilă.

Maria Antoaneta avea, la momentul acestei portretizări de către Elisabeth-Louise Vigee Le Brun, 28 de ani FOTO: Shutterstock

Explicația cercetătorilor de la Harvard este că: stresul activează nervii care alcătuiesc sistemul de răspuns luptă sau fugi. În consecință, celulele stem din foliculii piloși responsabile cu producerea de pigment sunt distruși. În acest caz, albirea nu este reversibilă, însă.

„După doar câteva zile în care șoarecii de laborator au fost supuși unor factori de stres, toate celulele stem care în mod normal regenerează pigmentul din foliculii piloși au fost distruse. Odată dispărute, pigmentul nu se mai poate regenera, astfel că noile fire de păr vor fi tot albe. Distrugerea produsă de stres este permanentă“, explică autorul studiului, Ya-Chieh Hsu.

Repigmentare pentru păr alb prematur

„Hipopigmentarea reversibilă a părului poate fi observată în deficiențe nutriționale, protein-calorice, malnutriție și boli care evoluează cu pierdere cronică de proteine (de exemplu, în boli renale). Deficitul de cupru, fier, calciu, zinc, seleniu și vitamina D3 poate provoca, de asemenea, albirea prematură a părului. Astfel, în cazul în care albirea părului, la timp sau precoce, este din cauza unor astfel de deficite, suplimentând aportul, se poate aștepta o stagnare a progresiei sau chiar reversibilitate a fenomenului de albire.“

Conf. dr. Alice Brînzea, medic specialist dermatovenerologie și geriatrie-gerontologie

În cazul în care cauza albirii părului este una genetică, nu sunt identificate soluții terapeutice clare la acest moment, subliniază medicul.  

Soluție pentru păr alb

Produsele topice nu funcționează în cazul albirii precoce de cauză genetică. Dermatologul menționează că sunt disponibile pe piață produse topice care anunță că opresc și chiar inversează procesul de albire al părului prin stimularea formării melaninei de la nivelul firului de păr.

De asemenea se comercializează șampoane cu antioxidanți, precum vitaminele C și E, extract de ceai verde, seleniu, cupru, fitoestrogeni și melanină. Cu toate acestea, medicul atrage atenția că eficacitatea lor nu a fost demonstrată, poate și din cauză că sunt produse cu timp scurt de acțiune la nivelul scalpului.

„Există și studii medicale care au raportat o oarecare reversibilitate a fenomenului de albire a părului cu ajutorul unro prostaglandine topice. Evidențele sunt însă limitate.“

Conf. dr. Alice Brînzea, medic specialist dermatovenerologie și geriatrie-gerontologie

Citește și: Cele mai bune tratamente împotriva alopeciei.

Nuanțator natural pentru păr alb

Agrișe indiene
Margaretă falsă
Spinul lui Cristos

Coloranții pentru păr pot fi din produse naturale sau pot fi sintetizați artificial. Aceștia pot fi coloranți temporari sau permanenți. În mod obișnuit, vopselele naturale de păr sunt preparate din agrișă indiană (Emblica officinalis), margaretă falsă (Eclipta alba), spinul lui Cristos sau păliur (Ziziphus spina-christi) și henna (Lawsonia alba).

„Avantajul vopselelor naturale de păr este că acestea sunt hipoalergenice și netoxice. Vopselele de păr permanente sintetizate artificial sunt cele mai populare pe piața comercială. Există însă riscul ca acestea să deterioreze părul din cauza oxidării. Cu toate acestea, dacă sunt tolerate, vopselele de păr nu numai că ajută la obținerea unui rezultat estetic, ci și protejează părul alb de fotodeteriorare.“

Conf. dr. Alice Brînzea, medic specialist dermatovenerologie și geriatrie-gerontologie

Folosirea unui spray colorant pentru păr alb poate fi iritantă

Un dezavantaj este faptul că unele persoane prezintă dermatită iritativă (frecvent din cauza p-fenilendiaminei) și căderea părului din cauza colorării părului cu produse chimice artificiale.

Vopselele temporare de păr, spray-urile colorante, pudrele colorante pentru păr alb nu penetrează cuticula și se spală la fiecare șamponare. De asemenea, pot fi iritante pentru scalp.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare