Un nou medicament pentru creșterea părului: reface 80% din păr

Un nou medicament eficient pentru creșterea părului: regenerează 80% din părul pierdut în cazul pacienților cu alopecie severă

Tinerii care se confruntă cu pierderea prematură a părului vor putea beneficia de un nou tratament care regenerează o proporție impresionantă a părului pierdut.

Autoritatea americană pentru controlul medicamentelor și alimentelor (Food and Drug Administration – FDA) a aprobat recent utilizarea unui nou medicament de către pacienții cu vârsta de peste 12 ani care suferă de alopecia areata severă – rezultatele promițătoare au fost confirmate printr-un studiu clinic randomizat, dublu orb, anunță publicația Sciencealert.

Comercializat sub marca LITFULO™, doza recomandată este de 50 de miligrame pe zi și va fi disponibil tuturor pacienților în următoarele săptămâni. 

Rezultatele studiului clinic, cu imagini înainte și după un tratament de 24 de săptămâni cu 50 mg de Ritlecitinib, au fost publicate pe site-ul producătorului, Pfizer

Ce este alopecia areata

Alopecia areata (AA) este o afecțiune autoimună cronică, inflamatorie (sistemul imunitar atacă foliculii de păr) și se manifestă prin căderea în exces a părului din zona scalpului (prin plăci alopecice circulare), feței și a corpului. Poate debuta la orice vârstă, atât la femei, cât și la bărbați, însă tinerii sunt cei mai afectați. 

„Deși simptomele alopeciei areata se pot manifesta la orice vârstă, majoritatea oamenilor încep să prezinte semne în adolescență, la 20 sau 30 de ani.”

Dr. Brittany Craiglow, medic dermatolog la Universitatea Yale

Chiar dacă pacienții sunt altfel perfect sănătoși, impactul emoțional al căderii părului este sever în cele mai multe cazuri.

Căderea severă a părului, cauzată de alopecia areata, ar putea fi reversibilă dacă pacienții urmează un nou tratament medicamentos oral, administrat o dată pe zi, timp de câteva luni.

Citește aici care sunt cele mai eficiente tratamente care combat căderea părului la bărbați și la femei. Recomandările medicului dermatolog.

Alopecia areata și sistemul imunitar

Pacienții care suferă de forme severe ale bolii, denumite generic „alopecie universală”, își pierd complet părul de pe scalp, genele, sprâncenele și restul părului corporal și, mai mult, organismul lor este deosebit de rezistent la tratamentele deja existente pe piață. 

Situație care pare că ar putea să se schimbe odată cu autorizarea unui nou medicament Ritlecitinib ce atenuează răspunsul imunitar hiperactiv al organismului. Un inhibitor de kinază și tirozin kinază, medicamentul blochează inflamația de la nivelul foliculilor piloși provocată de celulele imune.

Posibilitatea ca părul să crească din nou sugerează că foliculii de păr pot fi restaurați, prin restabilirea „privilegiilor imune”.

Astfel, Ritlecitinib devine primul medicament aprobat pentru tratarea acestei afecțiuni autoimune în rândul tinerilor. 

Rezultatele studiului

Rezultatele studiilor clinice, publicate în The Lancet, au fost cu adevărat surprinzătoare: medicamentul administrat oral o dată pe zi timp de mai multe luni a produs un efect reversibil în proporție de 80% pentru un sfert dintre pacienții participanți la cercetare, fiind de asemenea foarte bine tolerat de un număr semnificativ de persoane. 

Din 18 țări diferite, peste 700 de pacienți cu alopecie au participat la studiu. Fiecare dintre acești pacienți a suferit din cauza căderii părului cel puțin de pe jumătate din scalp pentru mai puțin de un deceniu, în timp ce 50% dintre subiecți au experimentat căderea totală a părului.

În comparație cu cei cărora li s-a administrat un tratament placebo, pacienții care au luat 50 de miligrame de LITFULO pe zi au beneficiat de o creștere semnificativă a părului. 

În total, aproximativ 23% dintre pacienții tratați cu noul medicament, timp de șase luni, și-au recăpătat în proporție de 80% din păr, comparativ cu 1,6% dintre cei care au urmat un tratament placebo.

Având în vedere că, în cazul pacienților care sufereau de alopecie de mai mult timp, rezultatele au fost ceva mai slabe, oamenii de știință confirmă că LITFULO este cu atât mai eficient cu cât este administrat în stadiile incipiente ale apariției bolii, de la primele luni până la un an de la instalarea afecțiunii. 

„LITFULO este o opțiune de tratament deosebit de importantă pentru pacienții mai tineri care suferă de căderea substanțială a părului, care se luptă adesea cu o boală atât de vizibilă.“

Dr. Brittany Craiglow, medic dermatolog la Universitatea Yale

Reacții adverse

Din păcate, mecanismul prin care medicamentul recent aprobat de FDA restaurează foliculii de păr poate afecta funcția obișnuită a sistemului imunitar, ceea ce înseamnă că pacienții tratați cu LITFULO riscă să sufere de apariția diverselor infecții sau boli adiacente, în funcție de organismul fiecăruia. 

De altfel, toate tratamentele sistemice, care funcționează raportat la cauza bolii, pot avea repercusiuni asupra sănătății generale și în ceea ce privește funcționarea sistemului imunitar.

Alternativele de medicamente pe bază de steroizi orali și medicamente topice acționează doar pe zone specifice ale corpului. 

Cu toate acestea, efectele secundare ale LITFULO, care au apărut de-a lungul cercetării, au fost minime și gestionabile, confirmă organizatorii studiului clinic, citați de sciencealert.com. 

„LITFULO reprezintă un progres important în tratarea alopeciei areata, o boală autoimună care anterior nu avea soluții aprobate de FDA pentru adolescenți sau doar câteva opțiuni limitate disponibile pentru adulți.”

Angela Hwang, director comercial al Pfizer

„Odată cu aprobarea primită, adolescenții și adulții care se luptă cu alopecia au șansa să le crească din nou,  în mod semnificativ, părul.”

Alte tratamente pentru adulți și costuri

În 2022 un alt tratament sistemic a fost aprobat de către FDA, Olumiantul (baricitinib), dar poate fi folosit doar în tratarea alopeciei la adulți. Iar prețul noului medicament, Litfulo, cel mai probabil va fi stabilit în raport cu cel al competitorului său principal, Olumiantul, a declarat înainte de aprobare analistul BMO Capital, Keith Tapper.

Prețul de listă a Olumiant este de 2.622 de dolari pentru o cură de 30 de zile de comprimate de 2 micrograme sau de 5.244 de dolari pentru o cură de 30 de zile de comprimate de 4 micrograme.

Citește și: Cele mai bune tratamente împotriva alopeciei.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare