Cele mai recomandate tratamente împotriva alopeciei

Cele mai bune tratamente împotriva alopeciei

Există o serie de tratamente împotriva alopeciei, și nu trebuie să eziți să apelezi la ele. Părul este simbol al seducției, al puterii, iar pierderea sa este adesea sursă pentru numeroase complexe, atât în cazul femeilor, cât și în cel al bărbaților.

Cauzele căderii părului pot fi numeroase: ereditatea, stresul, diferite boli, dereglări hormonale etc. Există însă numeroase soluții pentru regenerarea și revitalizarea părului și combaterea alopeciei.

Ciclul de viață al firului de păr

Scalpul conține numeroși foliculi (între 100.000 și 200.000), mici fabrici ce produc permanent fire de păr. Acești folicului, îmbrăcați în colagen, se dezvoltă în cicluri ce cuprind trei faze: cea de creștere, de tranziție și de repaos.

Un ciclu normal de creștere a firului de păr durează între doi și cinci ani, după care, în mod obișnuit, firul de păr cade. Însă există numeroși factori care pot determina apariția alopeciei, termenul științific folosit pentru căderea excesivă a părului.

Pe parcursul procesului de îmbătrânire a corpului, părul devine din ce în ce mai subțire și mai rar.

Însă, influența hormonilor masculini, atât în cazul bărbaților, cât și în cel al femeilor, joacă un rol important în fenomenul natural de diminuare a podoabei capilare. Acest lucru explică de ce persoanele vârstnice au o cantitate mult mai redusă de păr pe scalp. Atunci când părul cade excesiv la vârstă tânără, este vorba de alopecie prematură.

Alopecia masculină

Căderea părului în cazul bărbaților poate avea impact negativ asupra stării emoționale, mai ales atunci când alopecia se produce la vârste tinere.

În autobiografia sa, celebrul jucător de tenis Andre Agassi descria pierderea părului încă din tinerețe drept o despărțire de o parte din identitatea sa.

Un bărbat din trei, cu vârsta între 20 și 50 de ani, suferă de alopecie timpurie. Iar 50% din bărbații peste 50 de ani prezintă alopecie androgenetică, conform Societății Române de Dermatologie.

În general, căderea părului progresivă se manifestă prin retragerea marginii fronto-parietale (rărirea părului în zona frunții, tâmplelor, calviția în formă de coroană). În cazul bărbaților, cele mai des întâlnite forme de alopecia sunt:

  • Alopecia ereditară – alopecia androgenetică
  • Pierderea părului din cauza unor factori externi, în special din cauza stresului – telogen effluvium
  • Căderea părului în plăci rotunde, bine delimitate – alopecia areata.

Alopecia feminină

În cazul femeilor, pierderea podoabei capilare are un impact extrem asupra calității vieții.

Cele care suferă diferite forme de alopecie se simt adesea stigmatizate, rușinate de aspectul lor, își pierd încrederea în sine și în forțele proprii. Înaintarea în vârstă produce însă modificări și la nivelul părului, acesta devenind tot mai subțire, mai fragil și casabil.

Pe lângă procesul natural de îmbătrânire, căderea părului în cazul femeilor poate fi produsă de factori hormonali (nașterea, menopauza), stres, anumite tratamente (chimioterapie, contraceptive), alimentație deficitară sau boli (infecții), îngrijirea deficitară sau excesivă a părului.

Alopecia în cazul femeilor se manifestă diferit față de bărbați. Intrarea la menopauză produce modificări semnificative asupra calității foliculilor și firelor de păr. Acestea devin mai subțiri, iar alopecia se manifestă fie în zona coroanei scalpului, fie are loc o rărire a părului pe întregul scalp, explică specialiștii Asociației Britanice pentru Dermatologie.

Alopecia feminină se manifestă însă mai lent, de la câțiva ani la decade. Totuși, căderea părului precoce poate duce la o calviție mult mai rapidă.

Tratamente împotriva alopeciei

Aspectul fizic joacă astăzi un rol important în viața fiecărui individ, iar podoaba capilară reprezintă un element esențial.

Un păr frumos, strălucitor, bogat este adesea legat de ideea de succes. Pe de altă parte, căderea părului odată cu înaintarea în vârstă este un fenomen care nu poate fi împiedicat să se producă. Totuși, astăzi au fost elaborate o serie de soluții care vin în întâmpinarea celor care se confruntă cu alopecia de orice natură.

Tratamente împotriva alopeciei pot fi, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, tratamente medicamentoase, laser, tratamente hormonale sau chiar transplanturi. Un stil de viață sănătos, combinat cu un management bun al stresului, reprezintă de asemenea căi pentru menținerea și regenerarea părului.

Tratamente împotriva alopeciei cu Minoxidil – medicament fără prescripție medicală, indicat pentru femei și bărbați deopotrivă. Soluția trebuie să fie aplicată zilnic, timp de minim șase luni. Primele fire de păr vor fi mai scurte, mai subțiri decât părul inițial, însă mulți pacienți s-au declarat mulțumiți de rezultate. Medicamentele cu minoxidil se găsesc în preparate cu două concentrații, de 2% și 5%.

Un studiu publicat în Jurnalul American al Academiei de Dermatologie a demonstrat că tratamentul cu minoxidil în concentrație de 2%, alături de o terapie cu laser, prezintă un efect foarte bun în tratamentul alopeciei, atât în cazul bărbaților, cât și în cel al femeilor.

Ca orice medicament, soluțiile cu minoxidil pot avea însă și efecte nedorite. Iritația scalpului, apariția părului în alte zone ale pielii (față, mâini), tahicardie. Pentru a evita creșterea părului în alte părți ale corpului, este necesar ca medicamentul să fie aplicat strict în zonele cu probleme. După administrare, mâinile trebuie să fie spălate temeinic.

Terapia cu laser. Fototerapia este eficientă în tratamentul căderii părului mai ales atunci când este combinată cu tratamentul medicamentos. Stoparea căderii părului cu minoxidil, de exemplu, este cu mult mai eficientă atunci când este inclusă în schema de tratament și terapia cu lumină.

Prin această tehnică este stimulată microcirculația sanguină la nivel capilar. Astfel, țesutul se regenerează, foliculii primesc mai mulți nutrienți și se pot dezvolta mai ușor.

Transplantul de păr. Transplantul de păr a devenit o procedură la care apelează tot mai mulți pacienți care suferă de diferite forme de alopecie. Această procedură presupune recoltarea unor foliculi de păr din alte părți ale scalpului și reimplantarea acestora în zonele cu chelie.

Transplantul de păr este folosit însă mai ales atunci când este vorba de o pierdere permanentă a părului, în special din zona coroanei.

Bărbații par a fi candidați mai buni când vine vorba de un transplant de păr, spun experții Institutului Părului.

Acest lucru se datorează faptului că, în cazul bărbaților, chelirea are loc pe zone bine delimitate – tâmple, coroană. Femeile, în schimb, suferă de o rărire a părului în aproape toate zonele scalpului, iar transplantul va fi realizat pe întreaga suprafață.

Unii medici recomandă folosirea loțiunilor cu minoxidil după efectuarea transplantului pentru a stopa căderea firelor de păr. Uneori însă este nevoie de mai multe operații pentru a obține rezultatul dorit. În cazul alopeciei ereditare, căderea părului poate progresa în ciuda transplantului de păr.

Această procedură chirurgicală poate fi destul de costisitoare și dureroasă. Posibile efecte adverse includ: sângerare, apariția unor cicatrici, inflamații la nivelul scalpului sau dureri de cap.

Obiceiuri sănătoase care combat alopecia

Terapiile alternative, deși nu au suport medical științific, pot fi de folos în regenerarea părului. Acestea, împreună cu anumite reguli de îngrijire, pot constitui un tratament împotriva alopeciei, care conferă părului un aspect sănătos, mai ales atunci când alopecia este produsă de stres, deficiențe dietetice sau expunere excesivă a părului la diferite produse de coafat.

Schimbările în obiceiurile de îngrijire sunt benefice podoabei capilare. Părul poate fi traumatizat prin prinderea lui cu elastice, perierea frecventă, folosirea excesivă a produselor de coafat, a plăcilor de întins părul.

Hrană sănătoasă pentru un păr sănătos. O dietă echilibrată și variată asigură nutrienții necesari dezvoltării și creșterii firelor de păr.

Deficiențele de minerale și vitamine (zinc, fier, B-uri) pot fi cauza căderii părului. Adminstrarea unor suplimente pe o perioadă mai lungă de timp s-a dovedit eficientă în regenerarea capilară, arată un studiu publicat în Revista Americană de Dermatologie Clinică. Totuși, suplimentarea vitaminelor și mineralelor trebuie realizată sub supravegherea unui medic.

Dietei sănătoase trebuie să i se adauge și o bună hidratare pentru a avea un păr viguros.

Managementul stresului. Evenimentele traumatice pot apărea oricând în viață. Căderea excesivă a părului poate fi cauzată de un astfel de moment. Stresul poate fi controlat prin sport, yoga, mindfulness, meditație.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare