Criza de fiere, cunoscută și cu denumirile de colică biliară sau colecistită – se traduce printr-o durere puternică în partea dreaptă, sub coaste, care poate să apară după o masă bogată în grăsimi. Este foarte important ce măsuri iei imediat, în cazul unei astfel de crize, dar și cum te recuperezi ulterior și ce mănânci.
Criza la fiere este, de cele mai multe ori, o consecință a blocajului unei pietre (calcul) în canalul cistic sau în canalul biliar comun al arborelui biliar. Blocarea calculului biliar duce la întreruperea fluxului normal de bilă în intestine.
Vezica biliară sau colecistul este un mic săculeț situat în partea dreaptă de sus a abdomenului, sub ficat. Rolul său principal este de a stoca aproximativ 50% din cantitatea de bilă produsă de ficat.
Corpul are nevoie de bilă pentru a ajuta la descompunerea grăsimilor. Acest lichid ajută, de asemenea, la absorbția unor vitamine din alimente.
Criza de fiere: simptome
Manifestările unei crize de fiere variază, în funcție de tipul problemei care a generat-o, de la durere în zona ficatului, la febră și rezultate modificate ale analizelor de sânge.
Simptome de colecistită acută
Colecistita (inflamația vezicii biliare) acută se manifestă printr-o durere care apare brusc. Aceasta nu dispare de la sine și este de intensitate crescută. În lipsa tratamentului, de regulă, durerea se agravează atât de mult încât simți că nu mai poți să respiri profund. Durerea poate iradia din zona abdominală până spre umărul drept sau spre spate.
Alte simptome includ:
- balonare;
- sensibilitate în zona superioară dreaptă a abdomenului;
- apetit scăzut sau lipsa apetitului;
- greață;
- vomă;
- transpirație excesivă.
O stare subfebrilă și, uneori, frisoane pot să apară în colecistita acută.
După o masă bogată în grăsimi, cum sunt mesele din perioada Sărbătorilor, simptomele se agravează. Dacă îți faci analizele, rezultatele vor arăta o creștere a nivelului leucocitelor.
Citește aici ce analize se pot modifica după Sărbători și la ce să fii atent.
Simptome de colecistită cronică
Persoanele cu colecistită cronică, o inflamație a vezicii biliare care evoluează lent, pe parcursul mai multor ani, manifestă dureri similare cu cele din colecistita acută. Însă durerea creează neplăceri mai ales seara și noaptea.
Simptomele apar, de regulă, în decursul mai multor săptămâni sau chiar luni și nu sunt însoțite de febră sau de frisoane. Totuși, durerea poate crește în intensitate în timp, iar afecțiunea poate deveni acută.
„Crizele de fiere apar în general după mesele copioase, în care se consumă alimente bogate în grăsimi animale (carne grasă, prăjită, maioneză, smântână, frișcă, ouă etc.) sau chiar și vegetale (ciocolată, alune, semințe etc.). Dieta bogată în calorii și carbohidrați procesați (pâine albă, dulciuri etc.) este un factor care determină formarea calculilor biliari, însă nu toți calculii biliari duc la crize biliare.“
Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală, cu supraspecializare în chirurgia oncologică, colorectală, minim invazivă avansată și în proctologie
Medicul precizează că o criză de fiere mai este însoțită de:
- diaree,
- icter (mai rar),
- urinări modificate ca aspect (urină roșiatică sau portocalie),
- scaune albicioase, decolorate.
Ce sunt calculii biliari
Calculii biliari sunt „pietricele” minuscule, dure, formate din grăsimi, proteine și minerale. Criza de bilă are loc, de obicei, atunci când calculii biliari blochează canalul sau tubul biliar. Când se întâmplă acest lucru, bila se acumulează în vezica biliară.
Blocajul și inflamația declanșează durere. Atacul se oprește, în mod normal, când calculii biliari se deplasează și bila poate curge natural.
Există două tipuri principale de calculi biliari:
- Calculii de colesterol: cel mai frecevent tip de calculi biliari. Sunt de culoare albă sau galbenă, fiind formați din colesterol sau grăsimi.
- Pietrele pigmentare: acești calculi biliari se produc atunci când bila conține prea multă bilirubină. Sunt de culoare maro închis sau neagră. Bilirubina este pigmentul din globulele roșii.
Totuși, e important de reținut că nu toți calculii biliari produc crize. Simptomele apar când aceștia blochează canalul biliar.
Cât durează criza de fiere
Potrivit medicului, cea mai puternică și chinuitoarea durere din timpul unei crize durează între o jumătate de oră și o oră, dar ea poate persista timp de alte câteva ore (până la cinci ore), însă la o intensitate mai mică. Durerea dispare după ce calculul biliar reușește să treacă în intestin.
Totuși, în cazul unei inflamații la nivelul colecistului, simptomele pot să dureze multe zile, dacă nu se intervine prin tratament medicamentos și apoi prin intervenție chirurgicală (dacă medicul consideră că este necesară). În plus, este necesară monitorizarea atentă a pacientului, deoarece complicațiile litiazei biliare – colecistita acută, icterul mecanic sau pancreatita acută (care se instalează atunci când o piatră este mobilizată din vezicula biliară și rămâne blocată în canalul coledoc) – pot avea consecințe severe pe termen scurt și lung.
Criza de fiere: tratament imediat
„Pentru că durerea este cel mai supărător simptom, administrarea de medicamente antispastice, analgezice și antiinflamatoare va ajuta la diminuarea acesteia. Însă aceasta este o soluție de urgență, care va rezolva temporar situația.“
Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală
Pentru a evita, însă, producerea unor astfel de crize, specialistul subliniază că este importantă evitarea factorilor declanșatori de natură alimentară amintiți deja.
Pentru cazurile în care durerea este insuportabilă și e însoțită de febră și frisoane, se impune adresarea la medic, rezolvarea fiind în cele mai multe situații chirurgicală – colecistectomia (n.r. – îndepărtarea chirurgicală a veziculei biliare).
Citește aici tot ce e bine să știi despre colecistectomia laparoscopică.
Ce să mănânci după o criză de fiere
Potrivit specialistului, persoanele predispuse la crize biliare sunt sfătuite să evite:
- alimentele grase (atât de origine animală cât și vegetală),
- să reducă și cantitatea totală de calorii zilnice,
- să consume alimente fierte, coapte sau preparate la abur, nu prăjite,
- să mănânce puțin și des,
- să mănânce încet,
- ar fi bine să renunțe la alcool și fumat.
Sunt de evitat tocăturile prăjite, mezelurile grase, afumăturile, smântâna, untul, brânzeturile grase, preparatele în care se adaugă maioneză și prăjiturile care conțin ouă sau frișcă.
Cât despre perioada în care trebuie urmat regimul, medicul atrage atenția că în zilele de după criza biliară e nevoie de o grijă deosebită la alimentație. Însă, pentru că există o predispoziție la astfel de crize și ele se pot repeta oricând, ideal este ca regimul să fie permanent.
Citește aici în ce constă tratamentul pentru bila leneșă.
Lămâia și banana în criza de fiere
„Oricâte virtuți ar avea aceste fructe în general (pe care nu le contestă nimeni), nu se poate spune despre ele că ar putea avea efecte într-o criză de fiere. Să nu uităm că medicina naturistă are și ea limitările ei… Și nici să nu confundăm beneficiul consumului de fructe – în exemplul de față banane și lămâi – cu cel terapeutic.”
Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală
Ceai pentru criza de fiere
Remediile naturiste au un rol adjuvant în tratamentul acestei afecțiuni. Plantele se pot folosi separat sau în combinaţie, conform recomandărilor medicului curant, iar ceaiurile se vor bea înainte de mesele principale, una-două căni de ceai pe zi.
Se recomandă plante cu efect antiseptic, precum coada-şoricelului, cimbrişorul, salvia, rostopasca, menta, sunătoarea şi coada-calului.
De asemenea, se pot folosi plante care au efect coleretic-colagog, precum anghinarea, păpădia, salvia, sunătoarea, florile de gălbenele, frunzele de mentă si rozmarinul.
Prevenirea crizelor de fiere
Calculii biliari pot fi genetici. Cu toate acestea, poți face unele schimbări în stilul de viață pentru a reduce riscul dezvoltării calculilor biliari și a crizelor.
- Scapă de kilogramele în plus. Obezitatea poate face bila mai bogată în colesterol, așa că poate crește riscul dezvoltării unei crize de bilă.
- Practică excerciții fizice. Un stil de viață inactiv sau statul prelungit pe scaun crește, de asemenea, riscul.
- Menține un stil de viață echilibrat. Slăbirea prea rapidă crește riscul de calculi biliari deoarece determină ficatul să producă mai mult colesterol. Evită dietele restrictive, săritul peste mese și pastilele de slăbit.
Adoptă o dietă sănătoasă care presupune evitarea grăsimilor și a alimentelor cu zahăr sau amidon. Mănâncă mai multe alimente care ajută la scăderea colesterolului, cum ar fi:
- legume proaspete și congelate;
- fructe proaspete, congelate și uscate;
- pâine și paste integrale;
- orez brun;
- linte;
- fasole;
- quinoa.
Găsește aici 10 idei de rețete de paste cu pui și legume rapide pentru prânz sau cină.