De ce apar starea de oboseală și somnolența după masă?

De ce apar starea de oboseală și somnolența după masă?

Mâncarea este necesitate și totodată plăcere. Cu toate astea, mulți oameni au o stare de oboseală după masă și se simt atât de vlăguiți, încât simt imperios nevoia să doarmă. Cu atât mai mult în vacanță.

Chiar dacă în termeni eleganți, odihna de după masă este numită siestă, medical ea se cheamă somnolență postprandială.


„Oboseala după masă este un răspuns natural al organismului, un rezultat natural al tiparelor de digestie și al ciclurilor de somn, care nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare. O persoană se poate simți obosită după masă în funcție de ce anume, când și cât a mâncat.“

Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală, cu supraspecializare în chirurgia oncologică, colorectală minim invazivă avansată și proctologie

Medicul a detaliat, mai jos, câteva motive pentru care apare starea de oboseală sau de somnolență după masă.

Somnolență după masă de la prea multe proteine cu carbohidrați

Friptura cu cartofi ne obosește mai mult decât alte feluri de mâncare FOTO: Shutterstock

O masă bogată în proteine și carbohidrați poate face o persoană să se simtă mai somnoroasă decât dacă ar consuma alte tipuri de alimente. Explicația: alimentele bogate în proteine conțin un aminoacid numit triptofan, iar carbohidrații ajută organismul să absoarbă triptofanul.

„Ei bine, acest triptofan, ajuns în organism, îl încurajează pe acesta să producă serotonină, substanța chimică al cărei rol este de reglare a dispoziției și a ciclurilor de somn. Din acest motiv, consumul unei mese bogate atât în proteine, cât și în carbohidrați poate induce o irezistibilă somnolență.”

Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală, cu supraspecializare în chirurgia oncologică, colorectală minim invazivă avansată și proctologie

Stare de oboseală pentru că ai mâncat prea mult

Cu cât masa a fost mai copioasă, cu atât și scăderea nivelului de energie este mai vertiginoasă. Când mănânci, producția de insulină crește pentru a asigura un nivel corect de zahăr în sânge. După ce pancreasul și-a făcut treaba, nivelul de insulină începe să scadă, ceea ce ne poate face să ne simțim obosiți. Apoi, de vină mai poate fi și cât ai mâncat.

„Cu cât masa este mai mare și mai consistentă, cu atât organismul are nevoie de mai multă energie pentru a descompune respectivele alimente. Consumul de energie duce, firește, la oboseală.”

Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală, cu supraspecializare în chirurgia oncologică, colorectală minim invazivă avansată și proctologie

Ai consumat alcool în timpul mesei

Medicul precizează că alcoolul are efect sedativ, ceea ce înseamnă că poate să îți scadă considerabil nivelul de energie, în ciuda a ceea ce te aștepți de la el – să te energizeze și să te binedispună.

Ai mâncat prea mult zahăr

La copii e cel mai evident că, după consumul de alimente dulci, au un puseu de energie, apoi devin obosiți și vlăguiți FOTO: Shutterstock

În zilele în care ai mâncat mai mult zahăr te vei simți mai obosit decât în zilele în care ai avut o dietă echilibrată, cu toate grupele alimentare. Explicația este simplă: zahărul crește brusc nivelul de energie, dar pentru o perioadă scurtă de timp, după care nivelul energiei scade la fel de brusc. Un studiu din 2019 a demonstrat că, la o oră după ce au consumat alimente bogate în zahăr, participanții s-au simțit mult mai obosiți, mai vlăguiți și mai puțin vigilenți decât cei din grupul de control. Interesant este că și starea de spirit se modifică negativ la fel de brusc după consumul de dulciuri concentrate.

Alimentele care duc la o creștere și apoi la o prăbușire bruscă a nivelului de energie includ: băuturile dulci (sucurile îndulcite), produsele de patiserie și gustările dulci concentrate din comerț.

Suferi de o alergie sau o intoleranță alimentară ascunsă

Intoleranțele sau chiar alergiile alimentare sunt adesea asociate cu simptome gastrointestinale neplăcute, precum crampele abdominale sau diareea. Dar, ocazional, o intoleranță alimentară pe care nu ai diagnosticat-o încă te poate face să te simți lipsit de energie.

„De exemplu, dacă ai o sensibilitate la gluten sau chiar boală celiacă, te poți simți obosit după ce mănânci alimente care conțin gluten, deoarece glutenul declanșează o reacție a sistemului imunitar, iar acest lucru limitează capacitatea organismului de a se hrăni în mod corespunzător din alimentele pe care le-ai ingerat, ceea ce duce la oboseală.”

Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală, cu supraspecializare în chirurgia oncologică, colorectală minim invazivă avansată și proctologie.

Dacă ești obosit în mod constant după ce ai mâncat, iar acest lucru îți afectează calitatea vieții, ar trebui să discuți cu un medic, pentru că e posibil ca vina să o poarte afecțiuni precum intoleranțele și alergiile, boala celiacă, anemia sau chiar diabetul.

Ce poate indica o stare de amețeală după masă

Sistemul digestiv necesită un flux de sânge crescut după masă, pentru a digera alimentele. Acest lucru este asigurat prin dilatarea vaselor de sânge din zona abdominală, împreună cu o ușoară creștere a tensiunii arteriale în această zonă.

„Creșterea tensiunii arteriale în zona abdominală poate provoca o scădere a tensiunii arteriale în restul corpului, ceea ce se numește hipotensiune postprandială și se manifestă, pe lângă amețeli, cu greață sau vărsături (adesea greșit atribuite unei toxiinfecții alimentare), vedere încețoșată, stare de confuzie și, în rare cazuri, chiar leșin.”

Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală, cu supraspecializare în chirurgia oncologică, colorectală minim invazivă avansată și proctologie

Greața după masă poate fi un semn al bolilor vezicii biliare

Greața poate fi determinată de foarte, foarte multe condiții, lucru care face dificilă identificarea cauzei exacte a acesteia.

„Unele cauze comune ar putea fi legate de un consum exagerat de alimente, stres, alergii sau intoxicații alimentare, efecte secundare ale medicamentelor, consumul de prea multe suplimente sau vitamine ori de sarcină, reflux acid sau sindromul colonului iritabil, pentru a numi doar câteva. Bolile vezicii biliare, cele hepatice sau pancreatice, diabetul și tulburările tiroidiene pot contribui, de asemenea, la stările de greață după masă.”

Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie viscerală, cu supraspecializare în chirurgia oncologică, colorectală minim invazivă avansată și proctologie

Oboseala după masă poate fi provocată și de pietrele la fiere sau de alte probleme ale vezicii biliare. Unele persoane acuză, de asemenea, și o stare de amețeală, dar acest simptom nu este medical asociat cu problemele biliare. Totuși, amețeala poate fi un efect advers al medicamentelor pentru litiază biliară.

Investigații necesare

Specialistul subliniază că persistența simptomelor digestive sau asociate acestora face necesară prezentarea la medic și investigațiile specifice recomandate de acesta.

Discuția cu medicul specialist, descrierea simptomelor și a condițiilor în care ele apar și anamneza pacientului îl vor ajuta pe medic să suspicioneze o anumită cauză.

În funcție de suspiciune, el va recomanda investigațiile specifice pentru respectiva afecțiune, de la analize de sânge (anumiți parametri care pot fi relevanți) până la metode imagistice cum sunt ecografia, endoscopia, RMN sau CT.

Ce poți face ca să eviți starea de oboseală după masă

Dacă investigațiile au arătat că în spatele lipsei de energie pe care o resimți după masă nu se ascunde nicio afecțiune, obiceiurile alimentare și micile schimbări ale stilului de viață te pot ajuta să crești sau să menții nivelul de energie și să contracarezi somnolența. Iată ce ai de făcut:

  • Bea suficientă apă, ca să eviți deshidratarea.
  • Ai grijă la aportul de electroliți (sodiu, magneziu, calciu, potasiu).
  • Redu cantitatea de alimente consumate la o singură masă.
  • Asigură-te că ai parte de un somn odihnitor pe parcursul nopții.
  • Practică exerciții fizice, în mod regulat.
  • Limitează sau chiar evită consumul de alcool.
  • Nu exagera cu băuturile care conțin cofeină.
  • Mănâncă alimente sănătoase care nu cresc rapid glicemia, cum ar fi carbohidrații complecși, alimentele bogate în fibre și grăsimi sănătoase.

O dietă echilibrată care include alimente precum legumele, cerealele integrale și peștele gras mențin nivelul de energie constant pe tot parcursul zilei. Evitarea consumului exagerat de zahăr, mesele mai mici și mai dese pot ajuta, de asemenea.

Cafea după masa de prânz, o idee bună pentru energie?

În Italia, cafeaua se bea și după o masă copioasă FOTO: Shutterstock

Mulți dintre noi încearcă să contracareze oboseala de după masă cu un espresso sau o ceașcă mare de cafea.

În mod normal, efectul poate fi cel dorit, dar nu apare imediat, ci după 20-30 de minute după ce ai băut-o – de atât timp are nevoie să fie absorbită cofeina în sânge, să ajungă la creier și să crească nivelul de vigilență. Dacă ai avut o masă bogată în grăsimi, absorbția cafeinei poate fi încetinită, astfel că efectul energizant va fi mai întârziat. Atenție, însă, cafeaua cu zahăr e mai puțin eficientă pentru energie decât cafeaua neagră.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare