La ce analize pot fi înregistrate valori anormale de Sărbători

La ce tipuri de analize pot fi înregistrate valori anormale în perioada Sărbătorilor

Mesele îmbelșugate de sărbători sunt un prilej de bucurie pentru noi, dar nu și pentru organism. Excesele alimentare pe care le facem în această perioadă ne pot da peste cap anumiți parametri biologici. Iată ce analize pot fi modificate după mesele festive și la ce distanță de sărbători recomandă medicii testările astfel încât să ne ofere o imagine reală asupra stării de sănătate.

Oricât de sănătos obișnuim să mâncăm în restul anului, nu este deloc ușor să rezistăm tentațiilor culinare de sărbători. Avem tendința să mâncăm mai mult, mai gras și mai nesănătos decât de obicei.

Bucatele tradiționale și băuturile alcoolice cu care le însoțim ne pot da rezultate anormale pentru analize. La ele se adaugă și sedentarismul, care încetinește metabolismul. Petrecem serile în jurul meselor festive și apoi ne relaxăm pe canapea, împreună cu familia și prietenii, însă lipsa de mișcare va duce la acumularea grăsimilor în organism. 

Citește aici de ce teste de sânge ai nevoie în funcție de stilul de viață: recomandări pe care le poți primi cu ajutorului Senzorului de sănătate, un algoritm dezvoltat de Synevo.

Cum resimțim fizic aceste obiceiuri asupra organismului depinde în mare măsură de starea de sănătate pe care o aveam înainte de sărbători, a explicat pentru Smart Living asistent universitar dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator şi directorul medical Synevo România. „Excesele alimentare au un impact mult mai mare atunci când se produc în contextul unor boli cardiovasculare, al diabetului sau al unor boli renale. Când survin pe un organism sănătos, efectele imediate sunt legate de complicațiile digestive și vom suferi cel mult o indigestie din cauza exceselor”, detaliază medicul. 

Pe fondul excesului de alimente și alcool, o bună parte dintre parametrii biologici se dau peste cap chiar și atunci când nu avem probleme de sănătate cunoscute. Detaliem în continuare analizele care pot suferi modificări și cât de mult persistă valorile crescute. 

Trigliceridele 

Acest tip de grăsimi care circulă în sânge sunt influențate într-o foarte mare măsură de alimentația pe care o avem. Chiar și mesele consumate în ziua recoltării pot duce la o creștere a nivelului trigliceridelor, motiv pentru care se recomandă ca recoltarea sângelui pentru această analiză să fie efectuată pe nemâncate. 

Excesul de alimente bogate în grăsimi și carbohidrați de la mesele festive determină variații importante ale trigliceridelor. Din fericire, „ele se normalizează destul de repede după consumul de alimente, fiind cunoscută o variație individuală de până la 40% în aceeași zi”. Dacă vrem să verificăm nivelul acestora, o putem face din a doua jumătate a lunii ianuarie”, recomandă dr. Antoanela Curici.

Valori de referință pentru trigliceride (adulți)

Nivel optim<150 mg/dL
Borderline crescut150-199 mg/dL
Nivel crescut200-499 mg/dL
Nivel foarte crescut≥500 mg/dL
Sursa: Synevo.ro

Nivelul optim al trigliceridelor se situează sub valoarea de 150 mg/dL. După sărbători, el poate urca spre 200 mg/dL sau chiar 300 mg/dL, în funcție de alimentele consumate, dar nu putem ajunge la valori de peste 800 mg/dL doar pe fondul alimentației avute cu o seară înaintea recoltării. 

Asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator, directorul medical Synevo România

Colesterolul 

Contrar unor convingeri, nivelul colesterolului nu are variații atât de mari din cauza unor excese pe termen scurt, cum sunt cele din perioada sărbătorilor. Colesterolul total, colesterolul LDL („rău”) și colesterolul HDL („bun”) nu se vor modifica semnificativ, așa cum se întâmplă în cazul trigliceridelor. 

Analiza acestora va reflecta în bună măsură valoarea pe care o aveam și înainte de Sărbători. Medicul Antoanela Curici explică de ce variațiile nu sunt atât de mari cum ne-am putea aștepta: „Colesterolul se menține la un nivel relativ constant pe o perioadă mai lungă de timp. Oricât de îmbelșugate ar fi mesele de sărbători, valorile colesterolului nu vor înregistra diferențe semnificative față de cele anterioare. În niciun caz nu vom avea o valoare cu 50% mai mare. Dacă înainte de sărbători aveam o valoare de 170 mg/dL, nu putem ajunge la 230 mg/dL pe fondul exceselor alimentare.” 

Dacă am urma o dietă echilibrată, bogată în fibre și cu un conținut redus de grăsimi și dacă am începe să practicăm o activitate fizică în mod regulat, abia după 6 luni vom putea observa modificări ale valorilor colesterolului. 

Asist. univ. dr. Antoanela Curici, medic primar medicină de laborator, directorul medical Synevo România

Valori de referință colesterol total (adulți)

Nivel optim<200 mg/dL
Borderline crescut200-240 mg/dL
Nivel crescut≥240 mg/dL
Sursa: Synevo.ro

Valori de referință HDL colesterol (adulți)

Nivel normal>40 mg/dL
Nivel protector>60 mg/dL
Sursa: Synevo.ro

Valori de referință LDL colesterol (adulți)

Nivel optim<100 mg/dL
Nivel optim la limită100-129 mg/dL
Borderline crescut130-159 mg/dL
Nivel crescut160-189 mg/dL
Nivel foarte crescut≥190 mg/dL
Sursa: Synevo.ro

Pe lângă fracțiile cunoscute ale colesterolului, există și unele dificil de cuantificat individual, de tip non-HDL. Este important să calculăm și nivelul acestor fracții. Le putem determina printr-un calcul simplu: fracția HDL se scade din valoarea colesterolului total pentru a determina cantitatea totală de colesterol „rău” din circulația sangvină. 

„S-a demonstrat că și pacienții cu valori scăzute ale colesterolului LDL pot să aibă evenimente cardiovasculare. Singurul colesterol bun este cel de tip HDL (deși ultimele studii arată că el este, de fapt, un colesterol neutru). Restul fracțiilor de colesterol sunt nocive pentru sănătate”, explică dr. Antoanela Curici.

Când se poate efectua profilul lipidic

Analiza care măsoară nivelul colesterolului total și al fracțiilor acestora poate fi efectuată oricând după sărbători, însă ea este recomandată în cadrul profilului lipidic. Această investigație include și măsurarea trigliceridelor, ale căror valori se normalizează din a doua jumătate a lunii ianuarie, după reluarea sau revenirea la dieta dinainte de sărbători.

Profilul lipidic este o investigație care trebuie să facă parte din analizele anuale de bază recomandate atât bărbaților, cât și femeilor. El oferă o evaluare corectă a riscului cardiovascular – infarct miocardic, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială. „Dacă o valoare crescută a trigliceridelor se asociază și cu valori mari ale colesterolului, riscul de afecțiuni cardiovasculare crește. Nivelul crescut al lipidelor în sânge reprezintă principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare”, detaliază medicul specialist în medicină de laborator.

Află din acest articol cine este sexul slab când vine vorba de sănătate.

Glicemia 

Mesele îmbelșugate ne pot crește și valoarea glicemiei. Organismul unei persoane sănătoase deține mecanisme eficiente de reglare a nivelului de zahăr din sânge astfel încât să nu-i afecteze funcționarea. Dacă mâncăm dulciuri cu o seară înainte de recoltarea analizelor, de exemplu, putem avea o valoare a glicemiei peste intervalul normal de referință. 

Valori de referință pentru glicemia bazală (adulți)

Valoare normală60-99 mg/dL
Glicemie bazală modificată100-125 mg/dL
Diabet zaharat>= 126 mg/dL
Sursa: Synevo.ro

În schimb, „dacă înainte de sărbători ne aflam într-un stadiu de prediabet, alimentația dezechilibrată poate precipita aceste modificări. Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat care mănâncă fără restricții de sărbători trebuie să se aștepte la o creștere a valorilor hemoglobinei glicate”, atrage atenția dr. Antoanela Curici. Această analiză ne arată media nivelului de glucoză din sânge din ultimele 3 luni și este un indicator mult mai bun decât determinarea obișnuită a nivelului de glucoză.

Analizele care „anunță” diabetul zaharat

Rezistența la insulină care precede apariția diabetului zaharat de tip 2 poate fi evaluată cu o acuratețe ridicată printr-o analiză numită indice HOMA. Rezistența la insulină se definește printr-un răspuns necorespunzător al organismului la insulina produsă de pancreas.

Indicele HOMA reprezintă o metodă de calcul pe baza valorilor glicemiei și insulinei à jeun (pe nemâncate). Dacă analiza semnalează o probabilitate crescută de rezistență la insulină, se pot lua măsuri pentru a preveni instalarea diabetului zaharat de tip 2. 

Mai multe despre utilitatea indicelui HOMA vezi în podcastul Analize la zi.

În cadrul laboratoarelor Synevo România, indicele HOMA poate fi efectuat împreună cu profilul lipidic într-un panel combinat care beneficiază de 20% discount până la 31.12.2022, la achiziția atât online, cât și direct din centrele de recoltare Synevo.

Enzimele hepatice

Funcția hepatică poate fi evaluată prin mai multe teste de sânge care măsoară nivelul unor enzime, al unor proteine și al altor substanțe produse de ficat. Mesele îmbelșugate din perioada sărbătorilor afectează însă cel mai mult enzimele hepatice.

„Nu doar alimentele, ci și consumul de alcool modifică acest parametru. Combinația dintre alcool, grăsimi și glucide poate să afecteze ficatul și să producă o creștere a enzimelor hepatice”, potrivit dr. Antoanela Curici.

Analizele recomandate pentru depistarea problemelor hepatice sunt:

  • TGP (ALT-alaninaminotransferaza);
  • TGO (AST-aspartataminotransferaza);
  • Proteine totale;
  • ALP (fosfataza alcalina);
  • GGT (gama-glutamiltranspeptidaza).

La acestea se adaugă o altă analiză importantă, utilă atât pentru evaluarea ficatului, cât și a vezicii biliare: bilirubina. Pigmentul galben care apare în urma descompunerii celulelor roșii din sânge este eliminat prin ficat. Când există o deteriorare a funcției hepatice, bilirubina nu mai este îndepărtată din circulația sangvină. 

Rezultatele situate în afara intervalelor de referință pentru acești parametri semnalează o afecțiune biliară sau o suferință hepatică pe fondul excesului de alimente și alcool din perioada sărbătorilor.

„Dacă am făcut excese alimentare și de alcool, efectuarea unui profil de screening pentru afecțiuni hepatice este recomandată începând din a doua jumătate a lunii ianuarie”, recomandă specialistul în medicină de laborator.

Acidul uric

Dacă la mesele festive am consumat multe preparate cu carne, o altă analiză care poate fi dată peste cap după sărbători este acidul uric. Regimul hiperproteic, cu alimente preparate din organe, cum sunt multe dintre cele pe care le punem pe masă de Paște poate crește valoarea acidului uric în circulația sangvină.

Valori de referință acid uric

Bărbați < 7 mg/dL

Femei <5,7 mg/dL

„Pacienții suspecți de gută sau cei care au o predispoziție pentru această boală pot să aibă un nivel crescut al acidului uric în organism. Acesta se manifestă prin dureri articulare, resimțite mai ales la articulația degetului mare de la picior. Această durere este specifică celei din gută, o formă dureroasă de artrită”, explică dr. Antoanela Curici. 

Până pe 30 aprilie 2023, Synevo România inițiază, pentru al șaselea an consecutiv, o campanie de informare și educare cu privire la importanța monitorizării constante a stării de sănătate. În cadrul campaniei, femeile beneficiază de o reducere de 15% la pachete de analize de sânge. Sunt disponibile 3 profiluri de prevenție create de medicii de laborator Synevo: de bază, avansat și extins. Reducerea este valabilă atât online, cât și direct în centrele de recoltare Synevo.

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare