Cearcăne: de ce apar la adulți și la copii și cum le poți trata

Cearcănele pot fi moștenite sau dobândite. De ce apar și cum le facem să dispară

Cearcăne putem avea cu toții atunci când nu ne odihnim suficient. Ce alte probleme pot să semnaleze și care sunt recomandările medicului dermatolog pentru a estompa aspectul întunecat al cearcănelor aflăm în continuare de la medicul dermatolog.

Din fericire, există multe metode pentru eliminarea cearcănelor, cel puțin temporar, de la creme cu cofeină până la injectări cu acid hialuronic.

De ce apar cearcănele


cearcăne. dr. Pavelina Andrei

„Factorii care contribuie la hiperpigmentarea periorbitală (n.r. – cearcăne) includ: pigmentarea genetică sau constituțională, vascularizația subcutanat excesivă, pielea subțire și translucidă a pleoapei inferioare, hiperpigmentare postinflamatorie, laxitatea pielii cauzate de vârstă.”

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale


Unele medicamente, cauzele hormonale, expunerea cumulativă la radiații ultraviolete pot fi factori adiționali ce contribuie la pigmentarea excesivă a pielii din jurul ochilor, potrivit medicului dermatolog.

Chiar dacă oricine poate avea cearcăne, ele apar mai frecvent la anumite categorii de persoane precum:

  • vârstnicii;
  • persoanele cu o predispoziție genetică la această afecțiune (hiperpigmentare periorbitală);
  • persoanele care provin din grupuri etnice cu pielea mai închisă la culoare.

Oboseala este principala cauză de apariție a cearcănelor, însă există o serie de factori care pot contribui la apariția lor sau le fac mai pronunțate.

Tulburările de somn și privarea de somn

Oboseala extremă sau obiceiul de a merge la culcare târziu, dar și somnul excesiv pot duce la accentuarea cearcănelor.

„Este bine cunoscut așa-numitul somn de frumusețe, astfel încât privarea de somn se transpune și la nivelul pielii noastre făcându-ne să arătăm obosiți. Apare congestie și se dilată venele care drenează sângele de la ochi înspre nas.“

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale

Lipsa somnului poate provoca, de asemenea, acumularea de lichid sub ochi, făcându-i să pară umflați.

Află de aici cât ar trebui să dormi în funcție de vârstă.

Vârsta

Îmbătrânirea este o altă cauză comună a cearcănelor. Pe măsură ce îmbătrânești, pielea devine mai subțire. Se pierd, de asemenea, grăsimea și colagenul necesare pentru a menține elasticitatea pielii.

De aceea, vasele de sânge de sub piele devin mai vizibile, determinând întunecarea zonei de sub ochi.

Oboseala ochilor

Petrecerea unui timp îndelungat în fața ecranelor – fie că e cel al laptopului, fie că e cel al telefonului – poate provoca o tensiune semnificativă la nivelul ochilor. Iar acest lucru poate determina mărirea vaselor de sânge din jurul ochilor. Ca rezultat, pielea în acea zonă este mai închisă la culoare.

Citește aici care sunt alte consecințe ale oboselii ochilor.

Alergiile

Reacțiile alergice și uscăciunea ochilor pot duce, de asemenea, la apariția cearcănelor. În timpul unei reacții alergice, organismul eliberează histamine ca răspuns alergeni. Pe lângă faptul că provoacă manifestări incomode – inclusiv mâncărime, roșeață și ochi umflați – histaminele cauzează, de asemenea, dilatarea vaselor de sânge din jurul ochilor, făcându-le mai vizibile sub piele.

Află de aici cum se manifestă o reacție alergică și cum îți dai seama când trebuie să mergi de urgență la spital.

Tot din cauza alergiilor, apar mâncărimi și simți nevoia să te freci la ochi. Acest lucru nu face decât să deterioreze pielea subțire din jurul ochilor.  

Deshidratarea

Deshidratarea este o altă cauză comună a accentuării cearcănelor. Întreg organismul este afectat când nu bei suficientă apă, iar pielea își pierde elasticitatea și devine ternă. Plus că deshidratarea poate da și dureri de cap și poate accentua senzația de oboseală, lucru care poate agrava, de asemenea, cearcănele.

Putem testa nivelul de hidratare printr-un test rapid realizat la nivelul antebrațului sau la nivelul pielii de pe abdomen. Prinde o porțiune de piele între două degete, ca și cum ai ciupi-o. Ține pielea astfel timp de câteva secunde, apoi eliberează.

Pielea bine hidratată trebuie să revină la poziția inițială imediat. Dacă ești ușor deshidratat, pielea va reveni puțin mai greu la poziția normală. Atunci când pierderea de lichide este de doar 5% din greutatea corpului, se pune diagnosticul de deshidratare ușoară. Deshidratarea moderată echivalează cu o pierdere de 10% din greutatea corpului, iar deshidratarea severă – 15%.

Află câtă apă trebuie să bei pe zi. Hidratarea corectă menține creierul în formă, corpul sănătos și pielea tânără.

Expunerea excesivă la soare

Expunerea excesivă la soare poate determina corpul să producă o cantitate prea mare de melanină, pigmentul care dă culoarea pielii. Efectul radiațiilor solare – în special asupra pielii din jurul ochilor – este de a-i conferi o culoare mai închisă.

Citește aici cum să alegi crema de protecție solară: „Un produs mai scump nu este neapărat și mai eficient”

Cearcăne, cauze genetice

Istoricul familial joacă, de asemenea, un rol în apariția cearcănelor. Poate fi o trăsătură moștenită observată la începutul copilăriei și se poate agrava pe măsură ce îmbătrânești sau poate dispărea încet. Predispozițiile la alte afecțiuni medicale – cum ar fi boala tiroidiană – pot duce, de asemenea, la apariția cearcănelor.

Găsește aici tot ce trebuie să știi despre afecțiunile tiroidei.

„Pe lângă toate acestea, adicțiile precum fumatul și alcoolul în exces conduc la scăderea nivelului de vitamina C și al altor antioxidanți implicați în procesul de regenerare a pielii.“

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale

Cearcăne la copii

Cearcănele sunt mai rar întâlnite la copii. Totuși, la fel ca și în cazul adulților, factori precum oboseala, deshidratarea, alergiile pot provoca cearcăne și la copii. Însă, pe lângă toate acestea, în cazul celor mici, cearcănele pot fi și un motiv de îngrijorare.

Anemia poate provoca cearcăne la copii

Anemia este o problemă frecventă la copiii din întreaga lume. Apare atunci când cei mici nu obțin suficient fier din alimentație. Însă poate fi declanșată și dacă organismul nu absoarbe corespunzător fierul sau alți nutrienți.

Citește aici cum se tratează corect anemia.

Cearcăne negre la copii, un posibil semn de cancer

O cauză foarte rară a cearcănelor la copii poate fi cancerul. Mai exact, neuroblastomul, un neoplasm care afectează mai ales sugarii și copiii mici.

Tumora apare, de obicei, în țesuturile glandelor suprarenale, care sunt situate în abdomen, deasupra rinichilor. De asemenea, se poate dezvolta în țesutul nervos de lângă coloana vertebrală la nivelul gâtului, pieptului sau pelvisului.

Găsește aici cele mai importante informații despre glandele suprarenale.

Alte semne și simptome care pot indica neuroblastom includ:

Așadar, dacă observi că cel mic are cearcăne și nu trec nici cu odihnă și hidratare corespunzătoare, e recomandată vizita la medic, pentru investigații mai amănunțite.

Tratament pentru cearcăne la dermatolog: acid hialuronic

„Tratamentul este diferit în funcție de factorii etiologici. De exemplu, se recomandă agenți topici de iluminare pentru hiperpigmentarea postinflamatorie sau umplere cu acid hialuronic ori cu grăsime în cazul în care ai cearcăne cauzate de laxitatea pielii.“

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale

Medicul mai precizează că peelingurile chimice delicate, microneedling, laserul sunt câteva dintre metodele alternative minim invazive care pot atenua excesul de pigment, cu condiția de a urma indicațiile postprocedurale.

Află de aici cu ce tratamente poți elimina petele pigmentare.

Tratament pentru cearcăne acasă

Hidratarea internă cu o cantitate suficientă de apă și o dietă echilibrată cu fructe și legume întârzie laxitatea pielii, una dintre cauzele comune ale cearcănelor. Vegetalele proaspete conțin antioxidanți care ajută la regenerarea pielii, favorizând aspectul strălucitor, plin de vitalitate și stimularea producției de colagen.

Demachierea din jurul ochilor trebuie să fie făcută lejer, fără a crea presiune la nivelul pielii, întrucât zona este foarte subțire și sensibilă.

Compresele reci aplicate pe ochi pot fi de ajutor în atenuarea temporară a cearcănelor. Temperaturile scăzute contractă vasele de sânge și, deci, pielea din jurul ochilor va fi ușor mai deschisă la culoare.

Cremă pentru cearcăne: recomandările medicului dermatolog

„Cremele de îngrijire pentru conturul ochilor cu vitamine, cum sunt vitamina A (retinol) și vitamina E, cafeină, antioxidanți și acid hialuronic, precum și anticearcănul care conține pigmenți ce neutralizează culoarea albastră-cenușie, toate redau pielii un aspect luminos, plin de vitalitate, prin efectul de umplere, hidratare și de stimulare a sintezei de elastină și colagen.“

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare