Căsnicia după nașterea unui copil: „Adaptarea nu e chiar simplă și nu ar trebui să lipsească ritualurile cuplului”
Aducerea pe lume a unui copil este o situație ce poate stârni o gamă variată de emoții, de la bucurie și entuziasm, la îngrijorare sau copleșire. Familia se mărește, iar căsnicia după nașterea unui copil presupune roluri noi și responsabilități suplimentare care schimbă întreaga dinamică. Găsirea unei noi configurări în care lucrurile să fie funcționale, nu este o sarcină ușoară și vine la pachet cu provocări chiar și pentru un cuplu stabil.
Provocări și preocupări noi
Venirea pe lume a primului copil este un eveniment ce marchează un moment de schimbare în relația de cuplu.
Căsnicia după nașterea unui copil, regulile după care se ghidau partenerii, timpul alocat activităților comune dar și separate, viața sexuală și finanțele se modifică.
Această noutate aduce provocarea de a găsi noi soluții de adaptare la contextul de trei. O parte din ceea ce funcționa în etapa anterioară venirii copilului nu va mai fi la fel și se impune găsirea unor noi soluții.
Această schimbare generează frustrări pentru că este ceva nou cu care partenerii nu s-au mai confruntat în relația lor.
Probleme ce pot să apară în cuplu după nașterea unui copil
„Când s-a născut Eric m-am simțit copleșită și în același timp extrem de vinovată pentru acest sentiment. Am încercat să fac totul singură, nu mai dormeam decât câteva ore, nu mai aveam deloc timp pentru mine, iar cu soțul meu mă certam destul de des pentru că mă simțeam neînțeleasă, iar pe el neimplicat. Mi-a luat ceva timp să încep să accept ajutorul mamei și al soacrei mele cu creșterea copilului, dar această intervenție a lor a mai ridicat din greutatea pe care o simțeam. Credeam că nu pot fi o mamă bună cât timp nu fac eu totul, dar resimțeam puternic distanța care se creea între mine și soțul meu, iar oboseala și stresul își spuneau cuvântul. Acum aș sfătui orice mamă să ceară și să primească ajutor din partea celor din jur. Este minunat să devii mamă, dar și schimbă complet viața așa cum o știai”, povestește Alina, o proaspătă mamă în vârstă de 31 de ani.
De cele mai multe ori, în primele luni după naștere, gradul de satisfacție a partenerilor scade. Femeile sunt încărcate de modificări hormonale, de o imagine corporală schimbată, sunt private de somn iar atenția lor se concentrează acum preponderent pe mica ființă ce necesită îngrijire permanentă.
Bărbații sunt afectați de schimbarea imaginii de sine prin prisma preluării noului rol.
Cei mai mulți se confruntă cu o atenția redusă din partea partenerei, cu o viață sexuală mai puțin satisfăcătoare și cu noi sarcini familiale și administrative.
Nevoile copilului și ale mamei
În primele luni de viață, copilul trăiește încă în simbioză cu mama, ceea ce îl face să se situeze într-o poziție de dependență totală față de aceasta.
De aceea rolul mamei este să îi acorde atenție și să fie orientată mental, fizic și emoțional către aceasta.
Disponibilitatea ei emoțională, chiar dacă nu știe mereu ce are de făcut, este cea mai importantă. De aceea căsnicia după nașterea unui copil este încărcată cu stresul provocat de mutarea atenției femeii de la relație și soț către copil.
Copilul are nevoie să fie văzut și să o simtă pe mamă „acordată” la starea lui emoțională. Pentru ca mama să îi poată asigura copilului această disponibilitate, are la rândul ei nevoie să se simtă în siguranță. O parte ține de capacitatea ei de a privi viața printr-un filtru realist și de a se autoregla emoțional, însă cealaltă parte este dată de factorii externi și de relația cu partenerul.
Menținerea echilibrului în cuplu
„Cel mai fericit moment al meu a fost când a venit mama la noi să stea cu copilul în vârstă de 7 luni, iar eu și soția mea am ieșit în oraș. Singuri. Fără copil. Deși ne simțeam ca fugiți de acasă, ne minunam cât de bine este să fim iar împreună, să facem ceva pentru noi. Ne-a prins atât de bine încât ne-am făcut o nouă rutină și o dată pe săptămână, ieșeam la un date. Pentru mine, cel puțin, care uneori chiar mă simțeam a cincea roată la căruță, a fost un fel de «ea, așa cum o știu eu, e încă acolo». Poate e ciudat să spun asta, dar chiar dacă înțelegi noua dinamică și este firesc să prioritizezi nevoile copilului, adaptarea nu e chiar simplă și nu ar trebui să lipsească ritualurile și nevoile de cuplu”, povestește Dorian, 38 de ani.
Mama are nevoie de susținere și înțelegere, tocmai pentru că se află într-o poziție vulnerabilă. În cele mai multe cupluri, sarcinile financiare și cele administrative (cum ar fi cumpărăturile) sunt preluate de către partener, însă ea are nevoie și de susținerea emoțională din partea acestuia: încurajare, alinare, deschidere la comunicarea nevoilor reciproce dar și existența unor sarcini comune legate de bebeluș.
Dacă nu ne dorim să ne fie afectată căsnicia după nașterea unui copil este necesar să existe înțelegere în privința dedicării mamei către nevoile copilului și, totodată, grija soțului să fie direcționată către mamă.
Comportamentul soțului după naștere în relația cu soția și copilul este foarte important în restabilirea echilibrului în cuplu.
Rolurile noi și comportamentul soțului după nașterea copilului
Partenerii cuplului intră în contact cu noile roluri parentale, iar această tranziție vine la pachet cu anumite solicitări. Cele mai mari conflicte apar din faptul că cei doi nu mai alocă timp și energie pentru cuplul lor, ci se implică prea mult doar în rolurile de părinți.
De asemenea, viața sexuală este afectată în special acolo unde vorbim despre bărbați pentru care principala formă de manifestare a intimității este prin sex.
Aceștia se pot simți respinși sau deprivați deoarece partenera lor nu este atât de disponibilă ca și până acum. În acest context ei se pot simți amenințați de rolul de tată, considerând că au de suferit în rolul de partener.
Cum ne susținem emoțional căsnicia după nașterea unui copil
Este important ca cei doi să facă eforturi comune pentru a securiza rolurile de parteneri de cuplu, investind resursele de timp și energie și în acea direcție. De asemenea, este util ca ei să comunice la nivel afectiv, exprimând emoțiile și nevoile legate de propria persoană dar și în raport cu celălalt. Căsnicia după nașterea unui copil nu trebuie redusă exclusiv la rolurile de părinți.
Un alt punct de echilibru ține de stilul democratic de a lua decizii, ceea ce presupune ca fiecare să ia decizii ținând cont de nevoia și punctul de vedere a celuilalt. Altfel, unul dintre ei poate să simtă că își subjugă nevoile în raport cu celălalt sau cei doi pot să intre într-o luptă de putere nedorită.
Stabilirea de comun acord a unor noi reguli
„Eu devenisem extrem de furioasă pe soțul meu, pentru că aveam impresia că nu mă ajută cu nimic, că nu își dă seama cât de solicitant este să ai un sugar, că vrea timp împreună cu mine deși copilul îmi consuma toată energia. Mi se părea un egoist! Acum când îmi amintesc, am impresia că după naștere mă comportam ca spălată pe creier… și mă bucur că am soț calm și răbdător. Devenisem extrem de anxioasă și preocupată de rolul de mamă. Am ajuns însă la terapie și am reușit să mă adun și să fac lucrurile diferit atât pentru copil, cât și pentru cuplul meu…” povestește Ada, 36 de ani.
Partenerii își pot împlini nevoile în rolurile de parteneri și de părinți atunci când stabilesc reguli de comun acord. Dintr-o poziție securizată este mai ușor să înțelegem și punctul de vedere al celuilalt.
Dovezi de empatie față de dificultățile cu care se confruntă fiecare dintre ei, îi vor ajuta să se simtă înțeleși, iar acest lucru primează în fața găsirii unor soluții practice la problemele inerente.