Ce e bine să includă ritualul de dimineață ca să te menții în formă: apă cu lămâie, ceai de ghimbir, semințe de in?
Apă caldă cu lămâie dimineața, ceai de ghimbir sau semințe de in – la o simplă căutare pe internet toate aceste obiceiuri promit să ne ajute să ne menținem silueta și sănătatea. Însă, care dintre aceste rutine de dimineață sunt cu adevărat eficiente și care pot face mai mult rău decât bine?
Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates ne-a explicat ce ar trebui să cuprindă rutina de dimineață ca să avem energie toată ziua și să ne menținem sănătoși și în formă.
Mic dejun în maximum o oră de la trezire
SmartLiving.ro: Ce e bine să facem dimineața, imediat după trezire, ca să ne menținem sănătoși și supli? Care ar fi rutina ideală?
Cori Grămescu: Recomandarea mea e să începem ziua de îndată ce sună alarma, să deschidem geamurile și să ne hidratăm. Mai ales în sezonul cald e recomandat ca imediat după trezire să bem cel puțin 2 pahare mari de apă. Apoi, în maximum o oră de la trezire, ar trebui să mâncăm și ideal e să bem cafea după ce mâncăm, nu înainte.
SmartLiving.ro: Ce ar fi indicat să mâncăm și să bem dimineața ca să avem energie toată ziua?
Cori Grămescu: Energia de peste zi vine dintr-un program regulat de somn și gestionare a stresului prin practici somatice, din alimentație și hidratare. Avem nevoie ca la fiecare masă să consumăm un bol de legume asortate de sezon (atât proaspete, cât și gătite), o porție de proteine de bună calitate (pește, carne slabă, ouă, lactate slabe, proteine vegetale) și grăsimi sănătoase neprocesate (nuci crude, avocado, măsline), precum și o porție mică de glucide mai concentrate (cartofi, paste, cereale integrale neprocesate) gătite cât mai dietetic.
EXTRA INFO: Semințe de in cu apă dimineața
Semintele de in pot fi incluse în rutina de dimineață, însă e important să nu exagerezi cu cantitatea. Semințele de in conțin substanțe nutritive precum fibrele și acizii grași omega 3, care pot ajuta la pierderea în greutate ca parte a unei diete echilibrate și a unui plan de exerciții fizice. În plus, sunt o sursă de lignină, un polimer complex care poate reduce tensiunea arterială și poate ajuta la slăbit, potrivit cercetărilor.
Poți consuma semințele de in fie sub formă de supliment alimentar, fie măcinate în smoothie, pe care îl poți prepara cu:
• 1 linguriță de semințe de in măcinate,
• 1 felie de lămâie,
• 170 până la 220 ml de apă caldă.
Amestecă semințele de in măcinate cu apă caldă și apoi adaugă felia de lămâie pentru gust și pentru aportul de vitamina C.
E important să te hidratezi bine atunci când consumi semințe de in, indiferent sub ce formă sunt ele, altfel corpul nu va putea digera fibrele în exces. Consecințele ar putea fi crampe abdominale și constipație.
Apă cu lămâie dimineața: bună sau nu?
SmartLiving.ro: Apa cu lămâie sau apa cu lămâie și bicarbonat, la temperatura camerei sau caldă, chiar e indicată pe stomacul gol sau e doar un mit că are beneficii pentru sănătate și ajută la slăbit?
Cori Grămescu: În general, e bine să bem apă simplă ca să ne hidratăm. Adăugarea de bicarbonat este contraindicată persoanelor care au probleme cu disbioza intestinală, de exemplu, la fel cum pentru cineva cu gastrită, consumul de apă cu lămâie nu e recomandat. Înainte de a aplica, în mod constant, sfaturi de genul acesta, este foarte important să avem un control medical de rutină în care să ne asigurăm că nu ne facem mai mult rău prin astfel de intervenții nutriționale.
EXTRA INFO: Apa caldă cu lămâie dimineața slăbește?
Unele sudii au arătat că apa cu lămâie poate crește senzația de sațietate, hidratează, stimulează metabolismul și poate contribui la pierderea în greutate. Însă toate aceste beneficii se datorează exclusiv apei, așa că important e să bei apă suficientă, indiferent dacă adaugi sau nu lămâie.
Apa cu lămâie are un gust plăcut, este ușor de preparat și poate fi folosită ca înlocuitor cu conținut scăzut de calorii pentru băuturile bogate caloric. În acest fel, ar putea contribui la pierderea în greutate și la îmbunătățirea sănătății.
Cât despre temperatura apei băute, specialiștii de la Cleveland Clinic susțin că nu există niciun beneficiu în plus dacă bem apă caldă sau rece. Excepție fac persoanele care suferă de acalazie, o boală extrem de rară care afectează mușchii esofagului, situație în care apa caldă e mai indicată decât cea rece.
SmartLiving.ro: Dar ceaiul de ghimbir e indicat dimineața, pe stomacul gol?
Cori Grămescu: Ceaiul de ghimbir are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta în reducerea disconfortului stomacal, fiind de asemenea un adjuvant în managementul steatozei hepatice non-alcoolice. În general, dacă nu avem probleme de sănătate, este bine să ne hidratăm dimineața în mod diversificat, nu doar cu un singur tip de ceai de plante.
Citește aici despre steatoza hepatică, o boală banală care se poate transforma în cancer.
EXTRA INFO: Când se bea ceaiul de ghimbir: dimineața sau seara?
Depinde de situație și de preferințe. Dacă te confrunți cu grețuri matinale, poți bea ceaiul de ghimbir dimineața, deoarece s-a dovedit a fi eficient în combaterea stării de greață. La fel, dacă ai probleme cu constipația, poate fi util dimineața, potrivit studiilor.
Ceaiul de ghimbir poate fi însă de ajutor și seara, înainte de culcare, datorită proprietăților sale decongestionante și aniinflamatorii, mai ales dacă ești răcit și ai nasul înfundat sau dureri în gât. Dacă ai mâncat prea mult sau prea greu la cină, o ceașcă de ceai de ghimbir te poate ajuta să ai o digestie ușoară.
SmartLiving.ro: Ceaiul de urzică poate fi, de asemenea, inclus în rutina de dimineață pentru hidratare?
Cori Grămescu: Ceaiul de urzică are proprietăți diuretice, ceea ce înseamnă că, dacă nu consumăm suficientă apă pe durata zilei, riscăm să ne deshidratăm și mai tare ca urmare a consumului constant de ceai de urzică. Necesarul hidric al corpului uman este de 35-44 de ml de apă per kilogram/corp.
Află de aici care sunt semnele că nu ești suficient de hidratat.
Sucul de țelină ne poate predispune la arsuri solare
SmartLiving.ro: Un alt trend promovat intens pe social media e sucul de țelină apio băut dimineața, pe stomacul gol, despre care se spune că e detoxifiant. Ce părere aveți?
Cori Grămescu: Sucul de țelină este o băutură detox popularizată intens în ultimii ani în social media. Este o sursă bună de vitamine și minerale și are proprietăți antiinflamatorii ca urmare a aportului crescut de antioxidanți. Obținem aceleași beneficii nutriționale și dacă mâncăm țelina ca atare, nu doar suc, și în plus avem acces la un aport satisfăcător de fibre alimentare, care nu se regăsesc în sucul de țelină.
Trebuie spus că există un procent semnificativ de oameni care au intoleranță sau alergie la țelină și că sucul de țelină băut în cantități mari crește sensibilitatea pielii la razele soarelui. Când decidem să consumăm cantități mari de suc de țelină e foarte important să ne asigurăm că acesta provine de la legume crescute ecologic, consumate sezonier.
Citește aici care sunt alergiile alimentare care ne pot pune viața în pericol.
Exerciții pe stomacul gol sau după masă?
SmartLiving.ro: E clar că există multe remedii care promit să ofere energie, să ne mențină sănătoși, tineri și supli. Așadar, care dintre cele de mai sus credeți că merită încercate și ce beneficii reale pot avea? Și cum putem obține acele beneficii?
Cori Grămescu: Eu le recomand clienților mei să aleagă întotdeauna o alimentație echilibrată, bogată în legume și fructe de sezon și să respecte ritmul normal de mese: trei mese regulate pe zi și, eventual, gustări.
În general, este bine să nu ne bem caloriile, ci să mâncăm legumele și fructele în starea lor naturală.
Ca să avem energie și să ne simțim în formă, este suficient să ne odihnim corect, să mâncăm echilibrat și gătit sănătos și să facem mișcare, având totodată grijă să gestionăm eficient stresul inevitabil din viața noastră de zi cu zi.
SmartLiving.ro: Cât despre mișcare, e indicată dimineața? Dacă da, e bine să facem exerciții înainte sau după ce mâncăm?
Cori Grămescu: Este indicat să facem mișcare constant, minimum 30 de minute de efort fizic moderat pe zi sau 75 de minute de efort fizic intens pe săptămână. Acesta este cel mai important aspect. Apoi, în funcție de programul fiecăruia și de ritmul propriu de viață, încercăm să facem sport în intervalul de timp în care ne simțim cel mai bine.
Dimineața este într-adevar indicat să facem sport, e situația ideală, dar contează mai mult să facem sport constant, atunci când putem face asta fără mari eforturi de organizare. În general, este sănătos să facem sport după ce am mâncat, antrenamentele făcute dimineața, fără să mâncăm, nefiind foarte eficiente din punct de vedere metabolic pentru majoritatea oamenilor obișnuiți.