Psoriazis scalp: cele mai eficiente metode de tratament

Psoriazisul pe scalp se tratează, dar trebuie diagnosticat corect. Cum se deosebește de dermatita seboreică

Psoriazisul se manifestă cel mai adesea la nivelul coatelor, genunchilor și în zona lombară. Dar în aproximativ jumătate din cazuri, și în zona capului apar leziuni de psoriazis: scalp, linia părului, frunte, ceafă, pielea din spatele urechilor. Vestea bună vine de la medicul dermatolog: tratamentele moderne aplicate corect elimină scuamele și atenuează considerabil disconfortul produs de psoriazis.

Psoriazisul este o afecțiune dermatologică autoimună, cronică, manifestată prin apariția unor scuame la nivelul pielii, care produc, de multe ori, durere. Cauza este o rată de proliferare a celulelor pielii de până la 10 ori mai rapidă față de rata normală. Acest fapt are loc sub acțiunea factorilor de inflamație eliberați de către limfocitele T.

Afecțiunea apare în proporţii egale la femei şi la bărbaţi, vârsta medie de debut fiind în general situată în intervalul 15-30 de ani. Însă psoriazisul poate să se declanșeze la orice vârstă, inclusiv la copii.

Citește aici de ce psoriazisul nu este „doar“ o boală de piele, ci și o suferință emoțională.

Cum arată psoriazis: pe coate, genunchi, scalp, ceafă (poze)

Psoriazis pe cot. FOTO: Shutterstock
Psoriazis pe genunchi
Psoriazis scalp: cele mai eficiente metode de tratament in spatele urechii
Psoriazis în spatele urechilor
Psoriazis scalp: cele mai eficiente metode de tratament
Psoriazis pe scalp
Psoriazis scalp: cele mai eficiente metode de tratament linia parului si frunte
Psoriazis pe frunte și linia părului
Psoriazis scalp: cele mai eficiente metode de tratament ceafa
Psoriazis la nivelul cefei

Psoriazisul este caracterizat de apariția pe piele a unor pete roșiatice, proeminente, bine definite, acoperite de scuame (coji) alb-sidefii. Aceste plăci se pot dezvolta oriunde pe piele, însă cele mai frecvente zone unde apar sunt:

  • pe coate,
  • pe genunchi,
  • în zona lombară,
  • pe scalp.

De asemenea, psoriazisul poate afecta unghiile.

Citește aici care sunt principalele tipuri de psoriazis și care sunt riscurile psoriazisului netratat.


„În mod fiziologic, pielea se reînnoiește la fiecare 10-30 de zile. Însă, în cazul pacienților cu psoriazis, procesul are loc la fiecare 3-4 zile și determină acumularea de celule moarte sub formă de scuame la suprafața pielii.“

Dr. Ana Vișinescu, medic primar dermatolog la Clinica Ensar Duman

Potrivit medicului, cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că apariția bolii este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune. De asemenea, stresul este un factor important care determină exacerbarea bolii.

Află de aici cum te poți relaxa cu ajutorul unor posturi de yoga cu efect antistres imediat.

De la ce apare psoriazisul

De-a lungul vremii, au fost identificați factorii declanșatori în psoriazis, dintre care dr. Ana Vișinescu amintește:

  • factorii infecțioși: infecțiile din sfera ORL (amigdalite, sinuzite, otite cronice) pot perturba sistemul imunitar și pot genera un teren propice pentru declanșarea psoriazisului. Acesta este un factor declanșator mai ales pentru psoriazis la copii, în aproximativ 33% din cazuri;
  • factorii psihici: stresul, anxietatea pot declanșa și întreține boala. Riscul crește odată cu vârsta, cel mai predispus segment find grupa de vârstă 28-45 de ani;
  • factorii climaterici: climatul rece și uscat favorizează apariția leziunilor (incidența psoriazisului este mai frecventă în țările nordice și scade pe măsură ce ne apropiem de Ecuator. Totodată, se înregistrează mai multe cazuri de psoriazis în țările din zona temperată, fără ieșire la mare, față de statele peninsulare sau insulare);
  • factorii toxici: alcoolul și fumatul influențează în sens negativ evoluția bolii. La alcoolici și la marii fumători, psoriazisul atinge în mod frecvent forme severe;
  • factorii traumatizanți: traumatismele mici și repetate, mai ales cele de la nivel periunghial rezultate din manichiuri sau pedichiuri realizate agresiv, pot intreține boala.

Psoriazis pe scalp sau dermatită seboreică?

„Deseori, psoriazisul scalpului este confundat cu dermatita seboreică (n.r. – mătreața). Mătreața generează o mâncărime mai intensă și are un aspect alb-gălbui. În schimb, psoriazisul – fie că este vorba de scalp sau de orice altă parte a corpului – tinde să formeze plăci mai groase de culoare argintie.“

Dr. Ana Vișinescu, medic primar dermatolog

Pe lângă plăci, psoriazisul scalpului poate provoca și:

  • o senzație de mâncărime,
  • o senzație de arsură,
  • uscăciune,
  • sângerare.

Află de aici cele mai importante informații despre bolile de piele.

Căderea temporară a părului este un alt simptom frecvent întâlnit și un efect secundar al psoriazisului scalpului. De obicei, părul crește din nou odată ce afecțiunea este tratată.

Citește aici care sunt cele mai bune tratamente împotriva căderii părului pentru femei și bărbați

„Psoriazisul în zona scalpului generează mâncărimi și devine ușor iritat, în timpul unui episod acut și, de asemenea, poate afecta linia părului sau să coboare pe frunte, ceafă, gât sau urechi.”

Dr. Ana Vișinescu, medic primar dermatolog

Mai mult de 50% din pacienții diagnosticați cu psoriazis au scalpul afectat de această boală.

Cum este diferențiat psoriazisul scalpului de alte boli dermatologice

Diagnosticul psoriazisului este în principal clinic și este stabilit de către medicul dermatolog, după examinarea leziunilor formate la nivelul pielii, scalpului și unghiilor.

„Când boala are evoluție cronică, severă și nu răspunde la tratament, se recomandă o biopsie de țesut. Aceasta se efectuează cu anestezie locală, iar rolul său este de a exclude suspiciunile altor afecțiuni similare din punct de vedere clinic (dermatita seboreică, micoza fungoidă, pitiriazis).“

Dr. Ana Vișinescu, medic primar dermatolog

Afectarea articulară în cadrul artritei psoriazice poate fi evaluată cu ajutorul radiografiilor articulațiilor implicate.

În ce constă un tratament eficient pentu psoriazis pe scalp 

Când psoriazisul afectează scalpul, tratamentul presupune medicație locală cu unguente, dar și tratamente sistemice și terapie cu radiații ultraviolete. De asemenea, medicamente cu steroizi pot fi injectate în leziunile din scalp.

„Primul pas în tratarea psoriazisului de pe scalp implică eliminarea solzilor de piele formați, pentru a ajuta medicamentele să pătrundă și să acționeze. O modalitate comună de a face acest lucru are loc prin utilizarea de tratamente keratolitice.”

Dr. Ana Vișinescu, medic primar dermatolog

Acestea conțin, potrivit medicului dermatolog, ingrediente active, cum ar fi: acidul salicilic, uree, acid lactic, fenol, substanțe care ajută la dizolvarea scuamelor de pe piele.

O altă modalitate de a înmuia și a desface scuamele provocate de psoriazis pe scalp o reprezintă aplicarea de uleiuri, loțiuni, creme și unguente speciale.

Medicul subliniază că scalpul afectat necesită o îngrijire specială. Există șampoane și geluri dedicate, care conțin gudroane, acid salicilic, corticoizi, substanțe tolerate de scalpul afectat.

„Corticosteroizii sunt folosiți cel mai frecvent și în diferite concentrații, în tratarea psoriazisului. Aceștia reduc rapid inflamația și controlează senzația de mâncărime. Atenție însă! Utilizarea pe termen lung a steroizilor puternici poate duce la subțierea și deteriorarea pielii.“

Dr. Ana Vișinescu, medic primar dermatolog

Citește aici ce efecte adverse pot avea tratamentele cu cortizon.

Psoriazis – metode noi de tratament

Tratamentele medicale de generație nouă includ, potrivit medicului, calcipotriol (Enstilum, Xamiol, Daivobet), un derivat din vitamina D, tazarotene, din generația III de retinoizi (aprobat FDA, denumire comerciala Tazorac), înrudit cu vitamina A și o combinație a unui corticosteroid cu calcipotriol (Taclonex – indisponibil la noi).

Tratamentele sistemice (administrate, în general, pe cale orală) afectează întregul organism, atrage atenția dermatologul. Ele includ un medicament asemănător Vitaminei A, numit acitretin, sau medicamente utilizate pentru tratarea cancerului și a artritei reumatoide (metotrexatul și ciclosporina, care suprimă sistemul imunitar).

„Terapia biologică vizează funcții specifice ale sistemului imunitar și poate ajuta, de asemenea, la controlul psoriazisului sever pe scalp. Această terapie include: etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade), adalimumab (Humira) și ustekinumab (Stelara).“

Dr. Ana Vișinescu, medic primar dermatolog

Ai și tu o poveste? Ne-o poți trimite aici

Îți recomandăm să te uiți și la acest video despre sănătatea mintală

Căutare